Nadmerná tvorba mlieka

anitka100
4. júl 2022

Ahojte mamicky mam taky problem ..tri dni po porode sa mi zacalo tvorit mlieko ale tak extremne ze je doslova vsade vlozky mi nestacia tak musim mat plienku aj si odsavam ale je to dost bolestive mam dopraskane bradavky a len pri tom zatinam zuby ale musim lebo ich mavam ako kamene bolestive navyse babatko sa mi nevie dobre uchytit na bradavky lebo ich mam ploche takze musim pouzivat klobuciky no proste krmenie je premna velkym trapenim a moja otazka znie ci sa ta tvorba mlieka casom zreguluje a nebude mi stale takto nekontrolovatelne vytekat alebo to takto zostane az kym si nedam uplne odstavit mlieko? Dakujem

rora
4. júl 2022

@anitka100 pred mesiacom som rodila a tiez este v porodnici sa mi prsia naliali tak ze som pomaly koselu neobliekla, ako 2 tvrde balony, davala som som si na ne plienku lebo za mi nezmestili ani do XL podprseniek co som mala nachystane 😪 potom doma sa to uz zmiernilo, lebo syn dost vedel vytiahnut. Ale vytekalo samovolne stale, aj ked menej. Teraz po mesiaci uz je to vytekanie len parkrat za den, podprsenkove tampony to vpohode zvladaju.

pribinak
4. júl 2022

@anitka100 to sa časom zreguluje. Podľa toho ako veľa bude bábätko piť.

diamond007
4. júl 2022

@anitka100 áno, tvorba sa upraví... Po pôrode sa to totiž rozbehne viac akoby sme chceli zväčša 😀
Hlavne si občas odsaj pred kojenim, aby to bábätko nedusilo. A zatiaľ odsavaj tak aby sa ti nezapalili a zachvilku keď sa bbao rozpapa tak az potom to začni korigovať a znižovať odsávanie.
Lebo je to kontraproduktívne, čím viac a častejšie odsavas, tym viac sa koji.
A ak máš ploche bradavky, bábätku práveže pomôže nemať naliaty tak prsník

sandra19901990
4. júl 2022

Ano, na zaciatku sa tvorí viac mliečka (co je dobre), časom sa tvorba mliečka úpravi podľa potrieb babatka. Zníži sa, len treba byt trpezlivý. Sú klobuciky naozaj potrebné? Casto znížia tvorbu mliečka až mamička môže prísť o mliecko úplne. Poznám v rodine dve take mamičky. Kontaktovala by som nejakú laktaciu poradkyňu aby to poradila a skontrolovala. Ja som si casto ťahala bradavky, mala som veľké prsia a bradavky mi prišli dosť malé.
Odsávanie by spôsobilo tvorbu este väčšieho množstva mlieka. Ked som niekedy v noci sla kojiť a mala som plne prsníky až boli tvrde a bolestivé, malinko som odstriekala do umývadla… len tak rukou, aby sa malinko uvoľnil tlak… lebo potom aj bábätko nestíha pit ked sú prsia natlakované a potom je z toho nervózne. Držím palce a skúste si najst čas a ozvite sa odborníkom aby ste si to s bábätkom užili 🙂 držím palce

basska_b
4. júl 2022

Neodsavaj, stimulujes si tvorbu este viac... len trosku do ulavy

anitka100
autor
4. júl 2022

@sandra19901990 no keby nepouzivam tie klobuciky malinka sa nenapapa nevie sa pricicnut a potom sa mala jeduje a place tak mi v porodnici odporucili tie klobuciky snimi ma to aj menej boli ked taha lebo ozaj ich mam strasne bolestive tie bradavky uz som stoho zufala

majamat
4. júl 2022

bolasom na tom uplne rovnako. bradacky ploche,a le dali sa vytiahnut, no skusili sme klobuciky, zial boli mi aj male, ine nemali v lekarni, dcera cez ne jedla nenormlane dlho. bradavky popraskane, pri prisati bolest este az pod pazuchou, cez cely prsnik, neskor mi zacala dcera grckat, pocas jedenia - mala reflux,a le mala som tak vela mleika a tak dobre jej tieklo, ze to nezvladala, nakoniec sme skoncili pri odsavani a krmeni z flasky. dcera mala dobry saci reflex, xize aj ked sme znovu skusili prsnik, nezabudla sat, ale opat grckala.

co sa tyka toho ze mlieko prilis tecie, tka by sa to malo upravit. ja som v porodke krmila dceru a sestricka mi neverila, ze yvpila stovku, tak si ju prevazila a teda fakt vypila. ked som ju z jedneho krmila, druhy tiekol a dcera bola total mokra.
doma som nosila plienku, von tampony, ale casoms a to upravilo. tlak z podprdy a tampony do podprdy mi prsia stiahli a netieklo to. nosila som so sebou aj nahradne, ked sme niekam isli.
do 6m som mala 2l mleika za den. uz som ho vylievala. dcera bola dobry jedak, vypila viac ako 1l, ale aj tak mi vela zostavalo. a to som sa vobec nesnazila produkciu rozbehnut, alebo ked bola dcerka malinka, tak mi stale plakala a nedalo sa mi pri nej odsavat. jednoducho to tak bolo, ze som mala vela mlieka. ked sme isli na nakupy a niekde sme sa zdrzali, asi raz to bolo 9hod, tak som uz musela rucne odstirkat mlieko v aute. som myslela, ze mi prsia vybuchnu. a po 7-8hod som bezne poodsavala aj skoro liter mleika.
medzi 6-9m sa produkcia znizila na 1,5l, do roka uz len na 500ml a potom po roku som este 2m zo seba sotva dostala 100ml za den. moje telo si to same takto zariadilo.

malicka_mysicka
4. júl 2022

@anitka100 neboj sa, prsia sa prisposobia. Ja som mala tiez megatvorbu, bol to zahul, prveho polroka som nevedela ani poriadne kakat, lebo moje telo vsetku vodu premienalo na mlieko 😅 prsia ma ale coskoro prestali boliet, anyway ked zatvrdnu, dobra je infralampa. Ale vlozky do podprdy som nosila vyse roka. Inak na popraskane bradavky su super take naplaste multimam compress.

majamat
4. júl 2022

@malicka_mysicka tusim som ich aj ja mala.

mareri
21. júl 2022

je to dost individualne. Ja som sa snažila velmi a nešlo to, mliečko som nemala žiadne :(