Nepokojné bábatko pri dojčení
Zdravím vás,máme 3 týždnové bábatko dcérku,nevieme si dat z manželkou rady,lekár vraví že je to ok,ale nám sa to nezdá.Ide o to že pri kojení sa velmi hnevá,bucha ručičkami,kričí,nechtiac sa udrie ručičkou a to ju boli ešte viac,pritom sa pekne prisaje papa asi 5 min v klude,potom z ničoho nič sa odlepí a kričí,a mala sa hnevá,manželka skúša opat priložit a nechce a len kričí,ked ju utíšime cumlikom,nechce sa prisať,a ked aj tak chvílku taha a opat to iste,skusali sme rozne polohy pri kojení a nič nepomáha,ked da druhy prsník to iste chvílu papa a znova sa hnevá.Kojí každe 4 hodiny cez den,a v noci pokial sa nezobudí.Pritom mliečka má dostatok,a mala aj pomaličky priberá,takze neviem čím to moze byt.Ked si odgrgne zaspí na 30min,potom hlada prsik akoby bola hladná,tak opat kojí,chvílu opat papa(5min)a znova krik a hnev.potom jej dame opat cumlík a zabuva asi aj od únavy.Nevieme či bud robime niekde chybu alebo čo moze na nu tak vplívať.Doktor vraví aby len kojila,bradavky su v poriadku,aj mlieka ma dostatok.ked ručne odstrekuje tak jej to ide (prúdom).poradte nám nejaké rady,ak mate niekto podobne skúsenosti.Pripomeniem ešte že stolica je pekná,a pravidelná.Dakujem za vaše odpovede
@bubelko ano asymetricke prisatie by malo byt to ktore mamick naucia ako prve..to prisatie moze potom aplikovat v roznych polohach..priecna, poleziacky, posediacky, na stojaka..ci kojeni 2 deti naraz
moja chyba bola ta..ako u vacsiny mamiciek, ze som si nenastudovala dopredu a myslela si ze ved to pojde...a isli..len s problemami ...a tak som si studovat zacala a je zo mna certifikovana laktacna 😀 a radim..dobrovolne zadara, na ukor volneho casu alebo za odmenu typu..ukludni sa..aku som prave dostala v tejto teme 🙄 ..co uz...prezijem, smutne sa pousmejem, a jedem dal, len mi je luto tej maminky, ktora je asi s niecim nevyrovnana vo svojom vnutri ..ak to monika cita --prosim neber to ako urazku ani posmech ani podobne, myslim to uprimne ..ak chces kludne mi napis
@strapco13 ved hej, ja to chapem. aj to, ze to robite zadarmo, dobrovolne popri praci. to je hodne obdivu. tu to tie zeny robia ako normalnu pracu - na oddeleni sestonedelia bola v oboch porodniciach kde som rodila poradna pre kojenie. striedali sa tam viacere LP. a sluzila aj mamicka, ktore uz boli z nemocky doma (moj pripad).
len si myslim, ze obcas je menej niekedy viac - skratka ked to naozaj nejde - hlavne po tej psychickej stranke, tak je zbytocne tlacit na pilu. viac to skodi ako prospieva. to je moj nazor. a take tie komentare - poradkyna bola zla, mamicka neskusila vsetko, nechcela preto to neslo a teraz hlada vyhovorku - to je presne to zbytocne viac. jednak - je to uz vo vacsine ukoncena zalezitost, mamicka ju ma za sebou, viac ci menej spracovanu a taketo hodnotiace komentare zbytocne vyvolavaju emocie. na oboch stranach, to plati aj o tom, ak mamicka koji dlhsie - to je jej vec. nemusim s tym suhlasit, nemusim sa tym riadit, ale nebuem to hodnotit.
ine je, ked si mamicka pyta radu a hned ako prvu dostane - UM. to je blbost. UM nie je vseliek na vsetky kojenecke problemy 😉
@strapco13 dobry den, prosim vas smiem vas poprosit o radu? Mam 12 dnoveho synceka, uz v porodnici sa mi vdaka jednej sikovnej sestricke spravili obrovske ragady na jednom prsniku, tak som kojila na druhom a ten bolavy som aspon odsavala, ale nespravnym prilozenim sa mi aj na druhom prsniku spravila velka ragada, teda kazde jedno kojenie je taka obrovska bolest, ze sa to neda.. Po navrate z porodnice sa maly zacal takisto pri kojeni jedovat, kym sa mi prisal, tak predtym aj 5 minut vzdy len chytil, pustil, co mi na tie ragady uz vobec nepomohlo.. Tak som si dnes kupila klobucik.. Viem, ze to nie je dobre, citim sa akoby som nejaku strasnu vec robila, ale uz ma kojenie neboli a nemam taku hrozu z toho, ze mam ist kojit.. Zajtra k nam ma prist laktacna, pocitam, ze mi nakaze klobucik vyhodit... Prosim vas, je to naozaj tak zle, ked som si proti tej strasnej bolesti pomohla klobucikom? Kojit nechcem prestat, a takto kojim a netrpim ☹
@bubelko ked si vsumnes moje reakcie...ak sa snazim vyhnut kritizovaniu poradkyn, mamiciek a uz vobec som nikdy nekritizovala mamicku co nekoji..len reakcie typu daj UM..dovod rovnaky ako si napisala ty 😉 UM je niekedy potrebn ako dokrm..ale su kroky, ktroe treba urobit predtym ak chce mamicka dojcit..ak nechce..jej osobna vec, ktoru nema nik pravo kritizovat
@wera.g tak skoro ked sa vytvoria ragady tak je urcite zle prisatie..treba to napravit, plus skontrolovat uzdicku..a klobucikom prisatie neupravite, len oddialite riesenie a navyse pri klobuciku hrozi strata mliecka postupne, lebo dietatko nestimuluje prsniky
je vynikajuce ze pride laktacna osobne, klobucik urcite vyhodi..teda ak to nespravite vy
zatial..skuste upravit prisatie www.mamila.sk su fotky a videjka ako to ma vyzerat ...skuste kojit tak aby prasklinky boli v kutiku ust babatka tak vas to bude menej boliet a ak mate doma framykoin alebo bactroban masticku tak si po kojeni natrite
@wera.g este dokoncim...odbehla som k detom...pises ze na zaciatku kojeni sa maly chyta a pusta...ked sa pusti strieka alebo vyteka mliecko? dieta sa na zaciatku dojcenia hneva pre tok mliecka..bud je slaby alebo silny
pouzivas dudel? ako casto kojis ..dodrziavas nejaky interval alebo kojis na poziadanie? ako uspavas male?..taky bezny den mi opis
@strapco13 ja sa tu tiez nemienim hadat ked som to vsetko riesila cez odbornikov... .... takze to nebolo tak ze som sa jedneho rana zobudila si povedala ze no hej ta tak....
@estterka v kanade sa vysledky do ruky nedavaju. ani krvi ani sono ani nic.
ked je problem zavolaju ked neni problem tak sa neozvu.
@strapco13 som si aj myslela, ze to je tym prilozenim,ale ked tak mi to v porodnici ukazovali,nemala som dovod neverit im ☹ ten klobucik nechcem urcite natrvalo,tak na par dni,kym sa mi prsia zahoja,natieram cicadermou,zohnala som si aj tu univerzalnu mast na bradavky,hoci z tej mam obavy,zevraj je moc silna,tak tu radsej este nepouzivam ☹ len sa mi zda,ze sa mi ten jeden prsnik zapaluje,je taky omnoho teplejsi nez ten druhy a uz ma neboli len bradavka,ale aj dvorec,tak neviem cim to moze byt.. Verim, ze zajtrajsia navsteva laktacnej mi pomoze, ze uz kojenie nebude utrpenie a budem moct kojit co najdlhsie 🙂 a ta uzdicka-to ma detska lekarka skontrolovat? Kvoli tomu sa nemusi prisavat?
@wera.g uzdicku ti moze skontrolovat aj laktacna..mame v tom prax 😉 ..potom ak by ju bolo treba riesit tak ORL alebo chrirurg strihne..je to kratky zakrok, neboj sa
univerzalka je slna..ale je dobra /aj vlastna osobna skusenost, nielen ako poradkyna/..nemusis sa jej bat
slovenske porodnice...ako to povedat..no nemaju take vedomosti ako by mali nat ohladom dojcenia...ale lepsi sa to 😉
necakaj ale, ze pride laktacna a vecer uz nebudu bolesti..musis dat bradavkam cas aby sa zahojili..ale pokial sa upravi prisatie, ak treba poriesi uzduicka..tak to pojde rychlo
ak chce a vies /teda ak sa podari/ nafotit tu uzdicku a dat sem fotku..kunem sa nato
no maminy, precitala som si diskusiu dozadu zbezne, a naozaj neviem preco namiesto toho, aby sme sa my mamy jedna druhu podporili, ci uz sme dojciace, alebo nie do seba ryjeme. Kazda z nas ma svoj zivotny pribeh co sa dojcenia tyka, a nikto nieje zla mama len preto, ze nemohla dojcit.Sama viem o com pisem, syna som nedojcila a hoci som velmi chcela, nezvladla som to, je jedno cia to bola vina teraz uz na tom aj tak nezalezi.Tato tema bola zalozena na pomoc pre dojciace mamy.A naozaj by bola skoda ak by sa tato tema kvoli roztrzkam uzatvorila. @monika15,slabe mlieko neexistuje, ak to bola laktacna poradkyna skola podla Dr. Newmana tak to urcite nevyslovila, a ak aj ano potom je namieste aby jej odobrali certifikat.Niesi na odstrel, robila si co si mohla, ved si predsa hladala pomoc, myslim skor, ze ste mali asi zle prisatie,alebo jednoducho nepil ale len sal prsnik.Je to uz teraz predsa jedno, urobila si to najlepsie co si vedela, tak hlavu hore.Ja som syna tiez nedojcila, a strasne som chcela, a tiez som s musela vysporiadat s tym pocitom viny, ze som zlyhala ja. @diid,dlhodobe dojcenie nieje dojcenie do 6 mesiacov mysli sa tym omnoho dlhsia doba, v kazdom veku sa v MM robia protilatky usite na mieru pre dieta, ci ma 2 mesiace, alebo 2 roky.Okrem toho dojcenie podporuje spravny vyvin celuste a tych vyhod preco dojcit starsie dieta je nespocetne mnoho, ale nebudem ich tu rozpisovat.Kazda ma z nas volbu rozhodnut sa, ci dojcit bude, alebo nie.Kazda moze o pomoc poziadat, myslim odbornu pomoc laktacnej poradkyne.Ak sa navazas do dojciacich maminiek, len preto napriklad, ze dojcia starsie dieta, alebo kvoli zuzlaniu prsnika, lebo si tym kompenzuju to ze nemaju chlapa, prepac, ale mam pocit, ze si kompenzujes svoj pocit viny na inych... To je vsetko a viac sa k tejto teme vyjadrovat nebudem, pretoze jednak odbocuje od temy a jednak su tu mamy co potrebuju poradit a toto je teda zbytocne plytvanie casom.@strapco13 to robi vo svojom volnom case, tak ako kazda LP, a o jej odbornosti nieje pochyb, a ked sa k tomu este prida ochota a obetavost, je mi luto, ze este aj do nej sa obuvate.
@didulka85, LP urcite cumlik nezakaze, oni predsa nezakazuju, ale ponukaju riesenie 😉
@monika15 ja ti verim, ze si robila co sa dalo...mas reakciu mamicky, ktora sa snazila nieco robit s problemom ale nevyslo to a nie si s tym este vnutorne vysporiadana /mozno vnutorne citis, ze este bola nejaka moznost, len sa ti neostalo vsetkej moznej pomoci mozno/..nemas reakcie mamicky ktora sa rozhodla, ze jednoducho nechce nic riesit ..tym nekritizujem, len konstatujem ako na mna posobis --keby ti to bolo jedno, co sa stalo, tak sa neazujimas o temy kde sa prebera dojcenie...mam pocit, ze chces prist na to, kde bol problem a chces sa tomu vyhnut ak by prislo druhe babo
ak sa mylim..tak prepac
myslim, ze sa naozaj zhodneme..nechceme sa tu hadat 😉 a len kludne diskutujeme ako rozumne zeny 😉 cokolvek chces, kludne sa pytaj..ak budem vediet urcite odpoviem
@strapco13 ja viem a ta odpoved nebola ani myslene konkretne na teba, ale vseobecne. kedze take reakcie tu boli - a nie jedna . ved sama si ukludnovala par stran dozadu situaciu. 😉
@monika15 napisala svoju skusenost a jej skusenost bola ohodnotena, ze skratka mala zlu poradkynu (mozem ti najst aj ten prispevok). to by trocha nahnevalo aj mna, keby mi niekto napisal, ze to nebola odbornicka. ona pritom zije v kanade, takze by tam newmana mali tie LP poznat. a kedze vychadzam z toho, ze ho poznaju, tak monika urobila vsetko preto aby to fungovalo a jej LP tiez. a ked to neklaplo, tak to skratka neklaplo. ale ak ho nepoznaju ani vo vlastnej krajine, tak potom je niekde inde chyba. 😕
@wera.g neboj sa pouzivat univerzalnu mast, nieje vobec silna, babatku neublizi a tebe pomoze, ja som ju pri mojich problemoch pouzivala dlhodobo.Uvidis LP ti pomoze, ale necakaj zazraky na pockanie, v prvom rade musis dat prec tie klobuciky, pretoze ak mas ragady tak klobucik ti ich este viac zhorsi
@strapco13 😀
bolo by dobré, keby to ujasnil to kŕmenie každé štyri hodiny a to čo popisuje, lebo moja malá keď mala tri týždne, tak som ju mala skoro nepretržite na prsníku s prestávkami a často nešlo ani o kojenie samotné, ale chcela sa upokojiť cuckaním, prípadne tak zaspať, v bezpečí u maminky 🙂 , tak to môže byť jedno z druhým, lebo keď to čítam, že sa zlostí, možno chce odgrgnúť (možno nie) a potom zaspí s cumlíkom, tak si myslím, že jednoznačne chce cuckať, síce píše, že po odgrgnutí zaspí na 30 minút..... skrátka to ujasniť a problém bude niekde medzi tým....
@vojtech111 My sme mali niečo podobné. Mliečka sme mali dosť. Asi do 4-5 týždňov bolo všetko ok. Potom sa to začalo. Zo začiatku asi po 5 minútach papania začal veľmi plakať. Uspala som ho a pri ďalšom papaní sa to vždy opakovalo. Potom to bolo aj po minúte papania. No čo sa môže bábo za minútku napapať? Keď od plaču zaspal, normálne som počula ako mu škrka v brušku. Vravela som to lekárke a ona na to nič. Vraj krásne priberá. Takže na nete som si našla že vraj to je nejaké obdobie "dojčenského vzdoru". Radili tam, že bábo v takomto prípade treba dojčiť v polospánku. Buď keď dieťa zaspáva, alebo tesne po zobudení. Ja som to musela robiť tak, že som ho spiaceho vybrala z postielky, on sa trošku prebral a potom papal. Po čase sa to zlepšilo až to nakoniec úplne prestal robiť. Trvalo to pár týždňov. Z mojej skúsenosti ho netreba ešte dokrmovať umelým alebo odstriekaným mliečkom z flašky. Lebo dieťa príde na to, že z flaštičky sa mu pije lepšie a je po dojčení. Držím palce!
@vojtech111 No a ešte som ti zabudla napísať obľúbenú vetu mojej pediatričky, ktorú som tak strašne neznášala, ale ukázala sa pravdivá. "Treba vytrvať, musíte byť trpezliví - aj dieťa má pud sebazáchovy a od hladu nezomrie."
@diid čže???? alergická na MM? to je čo za somarinu?
ak má dosť mlieka, tak načo UM???? ked dáš tak malému bábatku fľašu, prsník už chytí len málo pravdepdobne
Ja by som chcela prispeť radou, môj syn sa od narodenia pri kojení tolko navymýšľal.... držím už skoro osem mesiacov, a často si vymyslí niečo, že vymýšla.. Laktačná poradkyna je super vec, aspon cez net, nebyť ich podopry a rád, už dávno nekojím. Mojím častým problémom boo priveľa mlieka, bábatku tieklu zaprvé prirrýchlo, hnevalo sa a vypilo len predné mlieko, čo ho zasýtilo, ale nie nadlho... a kvôli tomu aj nepriberal. Všetko sme vyriešili, no doteraz ho kojím "zviazaného", on je totižto dosť nepokojný, teraz aj zvedavý, obzerá sa ( s prsníkom v ústach) .. Dlho bol v perinke, teraz len zaviniem do deky, a je po probléme, krásne sa nakojí, upokojía je to OK 🙂
@luciferkax Presne ako píšeš. Najväčší "ničiteľ" dojčenia je flaška. Sú mamky, ktoré povedia, že je to blbosť, ale z vlastnej skúsenosti viem, že nie.
@locko007 tak to máš super pediatričku.. môja namiesto toho, aby mi dala pomocnú radu, asi 5 x poradila: "tak mu kúp Nutrilon"... A oblečené tričko s logom, kalendáriky, perá , všade Nutrilon
@luciferkax no je to ludovo povedane, ze dieta je alergicke na jedla ktore mama zjedla, na urcite proteiny, takze celkovo je to mliekto ktore pije dieta.
@diid v tom prípade stačí upraviť stravu matky, anie kúpiiť umeleé mlieko
@luciferkax Koľko som sa ja naplakala kvôli zlému papaniu. A stále ten strašný pocit, že dieťa mám hladné. Už som mala normálne tiky, chytiť flašku, odsať mlieko a pichnúť mu flašku do pusinky, nech sa normálne napapá. Ale našťastie mám super manžela, čo ma v týchto slabých chvílkach zastavil. Aj naša rozdáva nitriloňácke predvolánky na poradne, kalendáriky a podobne. Ale ona je už asi 60-ročná tetuška, takže vie čo je najlepšie. To skôr svokra: "načo sa takto trápite, kúp mu nejaké mlieko, pichni mu flašu a bude taký kludný."
Všetkým vám dakujem za informácie.🙂)))

@monika15 nechcem,aby moj prispevok vyznel provokacne,ale podla mna u teba laktacna poradnyna nebola,sama si to potvrdila prispevkom " ze co asi ta poradkyna mala spravit". mam jednu kamaratku,ktora nedojcila a takto isto sa vzdy vyjadruje,ze co ta laktacna by asi urobila. 😖