Nepokojné bábatko pri dojčení
Zdravím vás,máme 3 týždnové bábatko dcérku,nevieme si dat z manželkou rady,lekár vraví že je to ok,ale nám sa to nezdá.Ide o to že pri kojení sa velmi hnevá,bucha ručičkami,kričí,nechtiac sa udrie ručičkou a to ju boli ešte viac,pritom sa pekne prisaje papa asi 5 min v klude,potom z ničoho nič sa odlepí a kričí,a mala sa hnevá,manželka skúša opat priložit a nechce a len kričí,ked ju utíšime cumlikom,nechce sa prisať,a ked aj tak chvílku taha a opat to iste,skusali sme rozne polohy pri kojení a nič nepomáha,ked da druhy prsník to iste chvílu papa a znova sa hnevá.Kojí každe 4 hodiny cez den,a v noci pokial sa nezobudí.Pritom mliečka má dostatok,a mala aj pomaličky priberá,takze neviem čím to moze byt.Ked si odgrgne zaspí na 30min,potom hlada prsik akoby bola hladná,tak opat kojí,chvílu opat papa(5min)a znova krik a hnev.potom jej dame opat cumlík a zabuva asi aj od únavy.Nevieme či bud robime niekde chybu alebo čo moze na nu tak vplívať.Doktor vraví aby len kojila,bradavky su v poriadku,aj mlieka ma dostatok.ked ručne odstrekuje tak jej to ide (prúdom).poradte nám nejaké rady,ak mate niekto podobne skúsenosti.Pripomeniem ešte že stolica je pekná,a pravidelná.Dakujem za vaše odpovede
@vojtech111 zdravím, ked som si prečitala váš problém, nedalo mi neodpovedať, lebo ako keby som čitala o mojom malom ked som ho dojčila!! robil úplne to isté. a ja som už bola zúfalá, lebo stále som mala pocit ako keby ho to papanie bolelo alebo čo. prešli sme všeličím,aj v nemocnici sme boli, lebo to bolo stále horšie a horšie. aj moja detská lekárka aj v nemocnici, všetci vraveli, že všetko je v poriadku, malý priberá a to je najdoležitejšie....nakoniec som ho vzala ku detskej gastroenterologičke a to doporučujem aj vám, lebo až ona mi pomohla, zistili mu reflux, ale nie ten obyčajný pri ktorom bábetko grcká, ale gastroezofageálny (tichý reflux) pri ktorom sa mliečko vracia spolu s kyselinou žalúdočnou naspäť do pažeráka a dieťatko cíti niečo také ako pálenie záhy! my sme odvtedy dávali AR mliečko (antirefluxné) ale aj pri dojčení sa to dá riešiť, stačí pred každým dojčením dieťatku podať do pusinky nejaký sirupček ale neviem presne názov. v každom pripade choďte k detskej gastoent. tá vám poradí. dovtedy dojčite tak často ako len chce, po malých dávkach. a po papaní,ju držte na rukách ako keby postojačky,a aj pri spinkaní nech spí pri vyvýšenej polohe.
@locko007 aj my máme takú starú pediatričku, preto ma prekvapuje, že práve Nutrilon 🙂 uf, ja som už jala aj sunar kúpený, raz otvorený, čo som mala laktačnú krízu, už som nemala nervy, urobila fľašku s mliekom, a môje múdre dieťa sa jej ani nedotlo 🙂 Júúúúj, ja svokru radšej nepočúvam, ani ndedinské tetušky.... len stálle odpovedám na ich otázky rovnako, prečo od šiestich týždnom mu nedávam štavičku z mrkvy a jablka, prečo mu nedávam od štyroch mesiacov rožok a zemiakya s masom, oprečo mu nedávam od narodenia čajík, prečo mu neuvarím na noc krupicu, ked furt v noci trikrát je 🙂 - no lebo ja rada v noci vstanem a nakojím ho v klude 🙂 🙂
Boze kojte si tu aj 10rocne deti. Aj babatka ktore budu v kuse plakat a tocit sa od krcov. Hlavna vec, ze napchavate ich dalsimi chemikaliami. Viac ako polovica deti vyrastna na UM a nebolo dokazane ze po 1 roku maju deti s MM vyhodu nad detmi s UM. ako som pisala moje deti su menej chore od 1r. na kravskom mlieku , ako deti co piju MM nad 2r.
@luciferkax Joooj, ako ti závidím, že sa stále kojíte. My sme už na tom sprostom Nutrilone. Je to strašná otrava stále umývať a sterilizovať flaše, prevárať vodu a miešať mlieko. Takto sme mali všetko nachystané a ešte sme sa aj pomojkali. No čo už keď nemám dieťa ale tigra, čo mi chce odhrýznuť bradavku. 😀
@locko007 môj má už dva zuby, tiež začína hrýzť, dúfam, že ho to prejd e .)
@luciferkax @locko007, nepouzivate cumliky?Dojcene deti ktore poznaju cumlik zvacsa radi hryzu 😠
@diid robila si nejaky konkretny prieskum, ked to takto s istotou tvrdis?pretoze statistiky jednoznacne ukazuju opak, deti na UM maju vacsiu chorobnost.To ze su tvoje deti zdrave, ma tesi, ja neprajem nikomu nic zle, ale ak teda nedojcis naozaj nechapem, preco chodis do tem kde sa dojcenie riesi a viris hladinu.Mozno by si svoje skusenosti mohla uplatnit v teme kde su matky ktore nedojcia a potrebuju pomoc...
@diid tak vidim kde siaha tvoja inteligencia. Nevidiš si dalej od nosa, uražať tu mamičky kojace staršie detičky že su nejake uchylačky ktore koja svoje deti lebo im to robi dobre. Akože nebudem tu nadavať, ale vidno že vôbec nevieš o čom pišeš a o čom hovoriš. Naše stare mamy kojili aj do 4 rokov a prečo??? LEbo sa riadili vlastnymi inštinktami a nie nejakou UM propagandou. A ty odkial maš že mlieko straca svoju vyživovu hodnotu? Kravske mlieko (teda aj UM) je pre teliatka moje dieťa bude piť moje mliečko ktore je určene len pre neho. JE pre neho to najlepšie čo mu možem dať.... Normalne som šoknuta že taketo naražky a uchylačiny tu dokaže napisať normalna žena, keby to napisal nejaky 15 ročny pubertiak čo za všetkym vidi len toto tak sa nečudujem, ale matka , no hrôza, fuj
@diid Ja som svoju prvú kojila krátko. 4,5 mesiaca. Nešlo mi to. Nepoznala som MK a ani nevedela o LP. Malá mi stále plakala. Prišla svokra, ona je hladná. Dala som jej UM, začala hneď piť. Po roku a čosi sme prešli na kravské mlieko. Teraz pred 3 mesiacmi jej zistili, že je alergická na kravské mlieko. Teraz mám druhú dcéru, omnoho viac informácii a takisto som sa radila s LP. Zistila som toľko informácii, že kojenie považujem za príjemné. Mrzí ma strašne, že som to nevedela pri prvej. Boli aj koliky, ale prestali. Ani neviem ako ti to povedať, jednoducho, sama som prekvapená, že to ide. Lebo som neverila.
Ty si spomínala, že si kojila 4 mesiace dve deti naraz? Máš dvojičky? Veď to je super. Ja mať dvojičky, tak neviem, či to zvládnem aspoň 2 mesiace.
PS: a mám manžela, ktorý mi bude žužlať bradavky na požiadanie.. 😉
@vojtech111 nas maly sa takto hnevkal ked mu slo pomaly.. bol hladny a slo mu pomalsie kym.. nech maminka skusi tak ako papa stlacat aj prsnik mozno to pojde lahsie drobcekovi.. 😉
@wera.g joj dievca toto ked citam este teraz mi stisne palce na nohach. drzim palce a neboj upravi sa to ragady sa zahoja a potom to uz pojde. tu bolest si pamatam dodnes. to som vzdy zatala zuby a mala pocit ze od bolesti radsej rozkusem nejaky stol. mne osobne pomohli na to naplaste. ja som tiez kupila klobucik maly to nechcel ale jeden prsnik bol ok tak sa kojil tam a na tom druhom sa len dokojil. a vysledok bol aj tak ze sa v nom tvorilo menej mlieka. poslednych pol roka sa kojil len na jednom druhy sa mi nepodarilo rozkojit. takze dobre si urobila ze k tebe pride laktacna.
@vojtech111 pozdravujem Vas,hned som musela zareagovat,pretoze my sme zazivali to iste!Mala nam sice pekne priberala,ale dojcila sa velmi kratko,odtrhala sa od prsnika,stale bola nervozna,nepokojna.Aj ked som ju vydrzala dojcit 14 mesiacov,nemozem tvrdit,ze to bolo krasne obdobie. Teda aspon prvych 6 mesiacov nie. Nakoniec sme zistili,ze mala mala tichy reflux,ktory tu spomina @vendi77 tak skuste sa poradit o tomto aj s lekarom,nie len s laktacnou poradkynou.
ahojte, precitala som si velku cast tejto diskusie... a viete co ma na tom zaraza... ze najprv matka, ktora nekoji svoje dieta je zla matka. a potom matka, ktora svoje dieta koji velmi dlho je tiez zla matka 😉 podla mna by to malo byt tak ako to mamicke a jej babatku (popripade potom uz dietatku) vyhovuje. ked je spokojnost na obidvoch stranoch je to uzasne 😎
mimochodom, ked @vojtech111 tvoja manzelka ma pekne rozbehnutu laktaciu bolo by to skoda pokazit 😉 nejakou flasou alebo podavanim UM 😔
@elinka27 cumlík máme len na nepokojný spánok, pn hryzie sk-r kvôli tomu, žýe ked sa chce poobzerať okolo seba, aby nemuselm prestať jesť 😒 😉 😉
Zdravím vás,takže problém vyriešený.Skrytý ruflex.Máme to potvrdené od lekára,a neverili by ste ako sa nám situácia zmenila,maličká pekne prespí,papka z prsníka pokiaľ nezaspí,grgne,a opať spinká.Okamžite sme vysadili pyridoxin,acidium(kys.listová),nasadili namiesto espumisan,infacol,a hlavne podložili matrac na postielke tak aby spinkala v 45 stupnovej polohe.(zatiaľ).Skryty ruflex ako som spomínal sa prejavil tak že mliečko ktoré sa dostalo do bruška sa vracalo spät ale aj z kyselinou.Nemusela ani grckať ani negrckala,palilo ju to preto ten nepokoj.Snáď to ostane v norme,v pondelok ideme na kontrolu,takže uvidíme čo bude dalej.Ešte raz vám Dakujem za vaše postrehy,názory a reakcie milé mamičky.
@vendi77 Trafili ste sa do čierneho.mala ste pravdu.Vdaka
@vojtech111 nemáte za čo, veď to je samozrejmé že človek sa snaží poradiť ked sa mu zdá, že môže. dúfam, že malej sa stav postupne upraví. ked budete mať ešte hocijakú otázku, kľudne mi napíšte, rada poradím. majte sa:--)) želám všetko dobré.
@vojtech111 a davate aj ten sirup pred papanim,ktory spomina
@vendi77 ?
asi sa myslí ten infakol,ma takú konzistenciu,my ho dávame len pred kojením.
@vojtech111 infacol je skor proti bolesti bruska...ale uz som prisla na ten nazov sirupu,ktory sme davali my,volal sa gastrotuss
@vojtech111 ahoj. my sme mali a stale mame to iste. necitala som celu diskusiu, takze ti to uz asi viacere kocky povedali.. ja som tiez nevedela cim to je, myslela som, ze mliecko tecie moc pomaly, alebo moc rychlo a pod... je to ale na 99% bruskom, resp. vzduchom v nom. ak babatko tlaci v zaludku, casto pomaha len obycajne odgrgnutie a babo pije spokojne dalej. ak to nepomoze, su to plyny v brusku (cize treba riesit napr. infacolom, feniklom, masazami, teplymi obkladmi atd...) keby to bolo moc zle a babo by plakavalo, treba skocit na gastro.. urcite netreba koncit s dojcenim a davat UM, tym sa nic nevyriesi. tieto detske koliky zvacsa v 3-4. mesiaci pominu a bude klud (aspon dufam) 🙂
@vojtech111 ten infacol je proti bolesti bruška,ten na tichý reflux nepomôže! ale presne ten sirup ktorý spomína katkavan ten treba dať pred kojením, ten pomáha tomu aby sa mliečko nevracalo zo žaludka aj s kyselinou. Gastrotuss. ten urobí ako keby v žalúdku na mliečku taký tenký "film" a nedovolí mliečku aby sa vracalo von.... 🙂
aj infacol je dobrá vec,pokiaľ je bábetko nafúknuté.
Doktor nám predpísal ten infacol preto,lebo bábatko nam negrcká vobec,len pekne odgrgne,len niekedy akoby z ničoho prehltne a nastáva krik a neutichajúci plač.Včera nám nepomohol ani infacol,po 4 dnovej liečbe a (pokojnom spánku malej)dostala opäť zachvátový plač,ale už nie počas kojenia ale po kojení asi 30mim,zo spánku.Dali sme 2 kvapky infacolu na cumlik a bol klud na 2 hod,a znova.Akoby sa všetko opäť vrátilo.Nie som zástancom dávať malej krížom-krážom lieky,a sirupy,ale ako vám pomohol ten gastrotuss?Na reflux je to vraj velmi dobré,no doteraz som o tom nepočul,a ani neviem od ktorého mesiaca sa može dávať bábatku.Ďakujem za vaše odpovede
@vojtech111 mne to tiež robí ale nie vždy presne rukami a krik a pustí prsník a potom znova sa nasaje a tak asi aj 5x.. 😒 ale nie vždy
@vojtech111 v podstate sa gastrotuss moze d narodenia
ale na reflux je donbre dojcenie na poziadanie..pri tichom reflux.teda ze dietatko nezvracia sa potrava alebo zaludocne stavy vratia do pazeraka aleb az do ust, dietatko to naspat prehltne ale moze to v ustach palit..dojcenim splachnete tu chut a hlavne to palenie, kvoli ktoremu dietatko place
pokial sa zobudi do 2 hodin ponuknite ten prsnik ktory dietatko predtym vypilo, cize en prazdnejsie..po dvoch g´hodinach sa uz moze dietatko budit n hlad, takze dat plnsi prsnik

@vojtech111 daj potom vedieť, o vám pomohlo 🙂 či je to lepšie 🙂