Odsávanie mlieka pri problémoch s dojčením
Ahojte, mam 2,5 mesacne babatko. Uz od zaciatku mam problem s dojcenim, jednak som rodila cisarskym, malu mi dali az par hodin po porode, nakrmenu, prvykrat bola prilozena na prsnik druhy den, aj to islo strasne malinko, cize dostavala UM z flasky.. Pri tych pokusoch o kojenie sa mi ale bradavky poranili, mala som ich plne ragad, bolest to bola obrovska, vystrelovala do chrbta, no kojenie som vzdat nechcela..Po prichode z nemocnice sa to trosku rozbehlo, spokojne na mne zaspala, no zrazu stale bola nepokojna, natahovala tie bradavky, rozne divoke kusky s nimi robila, cize som ich mala este bolestivejsie, viac poranene a babo stale nepokojne.. Zial uz tie bolesti boli take, ze som to nezvladala.. Spojila som sa s laktacnou (uz nie z mamily, lebo tie stale dookola hovorili len, ze babo musi byt zavesene na mne, no to jednoducho neslo v mojom pripade).. Ona poradila, nech si odsavam mlieko, kym sa bradavky nedaju do poriadku. Ked som sa uz zhlboka vedela nadychnut bez toho, aby som si citila bradavky (lebo predtym uz aj to bolelo), skusila som prilozit si opat malu.. Zial moje bradavky su extremne citlive a ona je strasne pohodlna, pomala a zrejme nema/nemame dobru techniku, cize bradavky su opat bolestive.. Odsavam preto mlieko nadalej, no ked nevyda, musim jej doplnat umele mlieko..
Zaujimalo by ma ale, ci sa dostal niekto z podobnej situacie, ci sa da tu tvorbu mlieka navysit aj v pripade, ak len odsavam (na viacerych miestach som sa docitala ze nie..).
Uz neberiem umele mlieko ako nieco strasidelne, no naozaj by som jej rada davala aspon to moje odsate, z flasky, co najdlhsie ako sa da, no mam pocit, ze je toho mlieka uz zial menej a menej..
A ako často si odsávaš?
@anonym_8c98c9 ako sa mi da, lebo s tou odsavackou je to take - je to pol hodinovy program.. ak sa mi do toho mala zobudi, musim to dat prec, inak sa bud vyleje mlieko alebo sa posunu tie musle a zase sa porani ta bradavka (inak bolest citim aj pri tom odsavani, no je to o dost znesitelnejsie ako ked dojcim dcerku).. niekedy 4x niekedy aj 6x, to hlavne ak je muz doma a teda ked sa mala zobudi, vie sa jej venovat on..
@karolinakr_ba ja som tak bola prvé 2,3 m, ale potom sa naučila z prsníka.Neskusala si chrániče?
Bradavku si potieraj mliekom, mastičky...chránič by to mohol zachrániť.Ale techniku ti asi kontrolovali tak neviem...aj ona už rastie a mlieka bude potrebovať viac.Dolezite je prikladať stimulovať bradavku dietatomv noci, keď je v polospánku nie je to lepšie?Keď to už nechceš skúšať tak odsavaj môžeš aj každú hodinu, dve budeš mat mlieko do zásoby.Odsavacku si musíš tak nasadiť ako ti to vyhovuje.To je dosť málo 4-6x ako často ti jedava?
@karolinakr_ba odsávala som doslova do zblbnutia, skúšala prikladať - fakt stále na mne bol. No mne sa malý neprisal. Brala som aj tie vitamíny, pila čaje a skúšala power pumping - hlavne v noci, no časom mlieko odišlo aj tak...a úprimne, mne sa hrozne uľavilo 🤷 No mám nie jednu kamarátku, čo odsávala a aj kŕmila - kvôli práci, a vydržalo im to celkom dlho.
@karolinakr_ba ja som tak bola prvé 2,3 m, ale potom sa naučila z prsníka.Neskusala si chrániče?
Bradavku si potieraj mliekom, mastičky...chránič by to mohol zachrániť.Ale techniku ti asi kontrolovali tak neviem...aj ona už rastie a mlieka bude potrebovať viac.Dolezite je prikladať stimulovať bradavku dietatomv noci, keď je v polospánku nie je to lepšie?Keď to už nechceš skúšať tak odsavaj môžeš aj každú hodinu, dve budeš mat mlieko do zásoby.Odsavacku si musíš tak nasadiť ako ti to vyhovuje.To je dosť málo 4-6x ako často ti jedava?
@luccija kazdu hodinu.. ako prosim? Ved uz len vysterilizovat odsavac je program (na sterilizatore) 40 minut, odsajem za 30 minut, este uskladnit, umyt, zasa dat sterilizovat.. ved to by som sa naozaj tomu dietatu nevenovala len odsavala a umyvala :(
@anonym_8c98c9 ako sa mi da, lebo s tou odsavackou je to take - je to pol hodinovy program.. ak sa mi do toho mala zobudi, musim to dat prec, inak sa bud vyleje mlieko alebo sa posunu tie musle a zase sa porani ta bradavka (inak bolest citim aj pri tom odsavani, no je to o dost znesitelnejsie ako ked dojcim dcerku).. niekedy 4x niekedy aj 6x, to hlavne ak je muz doma a teda ked sa mala zobudi, vie sa jej venovat on..
@karolinakr_ba naspäť na prsník už nie, odsávala som pri jednom dieťati 6,5m pri druhom 8,5m ale to už ospalí aj prímrmy. Użivala som všetko čo odporúčamli na tvorbu mlieka, vedela som odložiť aj do mrazničky.. Ak bábo neprikladáš, skús viac krát za deň nie len 4x
Ahoj, to myslis 4x do dna za 24h? To je dost malo ozaj. Ja mam aktualne 2,5mesacnu, ale to sa krmi kazde cca 2h materskym mliekom. To je aj 10x za den. Cim viac odsavas (myslim frekvenciu, nie objem mlieka), tym viac stimulujes tu laktaciu. Problem s bradavkami a bolestou je pri prvom takmer vzdy, a trva to tie cca dva mesiace. Aj napriek tomu, ze mozes mat dobre techniky. To len na okraj.
Chvilu som aj odsavala (presne tak, problem s bradavkou kym sa vyliecil), ale teda uprimne ti poviem, ziadne "blbosti" -nezozerte ma - ako sterilizovanie 40min a potom "program" 30 min... Proete za cca 15-20min bolo odsate umyte a hotovo.
Inak ja osobne ak by to fakt neslo, dieta nespokojne, v realnom zivote odsavanie tazko organizovatelne skrz rezim atd, ja by som to takto nesilila a dala UM. To si asi nechcela pocut, lebo vidim ze si na tom dost zakladas. Ja som si samozrejme tiez povazovala dojcenie pri mojich detoch, ALE s tym, ze som mala jasno v tom ze ak to proste nepojde, nepojdem "cez mrtvoly'...
@luccija kazdu hodinu.. ako prosim? Ved uz len vysterilizovat odsavac je program (na sterilizatore) 40 minut, odsajem za 30 minut, este uskladnit, umyt, zasa dat sterilizovat.. ved to by som sa naozaj tomu dietatu nevenovala len odsavala a umyvala :(
@karolinakr_ba píšem ti ako som to robila ja.30 min odsavať je dosť dlho nie?Veci sa dajú robiť aj jednoduchšie nie, ja som nesterizovala vtedy ešte také vymoženosti neboli🙂Vysterilizovala som v hrnci s vrelou vodou, vysusila.Uskladnit znamená preliať do jednej, dvoch doziciek to fakt netrvá dlho
Áno, prvé mesiace je to len o kojeni, odsávani.
Keď beriem, že za 24 hodín jej dávaš 4-6 x zdá sa mi to malo či okrem toho má umelé?Vyskusaj chrániče Avent.Kolko trvá dcere kým sa nakojila?bábo pije intenzívne prvých 5-7 min potom sa hrá, zaspí...treba jej tam dať prst a ona zase sa prisaje a bude piť.Dlhe kojenie nemá význam, lebo potom ti tie bradavky porani.Mne doránala bradavky odsávačka prvé razy ten tlak, dieťa bolo malé a spave silná žltačka, takže som to nejako lepila, ale keď podrastla vždy som jej dala najprv z prsníka a, keď to bolelo, nešlo dostala z odsateho.Ja som najviac odsávala večer a v noci na ďalší deň.Az sa to potom prelomilo a iba som kuoila.Treba vyliečiť tie bradavky nechať voľne vysušiť, natierať a nie silno tlačiť odsávačku.Aku máš elektrickú, manuálnu?
@karolinakr_ba ja som odsávala zhruba každé 3 hodiny (niekedy 2, niekedy 4) asi 7 mesiacov. Ale polhodinu mi to netrvalo. Ani som zakaždým všetko nesterilizovala. Už by som to ale nerobila, bolo to náročné obdobie.
@karolinakr_ba na boľavé bradavky mne osobne pomohli chrániče (klobúčiky na dojčenie), čistý lanolín z lekárne.
Nemáš handsfree odsávačku, ktorú vieš mať v podprsenke bez kábla a robiť popri odsávaní iné veci? Ak nie, možno by som investovala do takej, aby si nebola pol hodinu pripútaná ku odsávačke.
A čo sa týka sterilizácie, úplne stačí časti odsávačky opláchnuť teplou vodou, vložiť do misky a zaliať vriacou vodou na 5 minút.
Za mňa ešte zaberala šťava Babylove z DM pre dojčiace matky, vždy som mala naliate prsia, keď som vypila pohár.
Je super, že si zvládla dávať malej materské mlieko 2,5 mesiaca, chcem ťa povzbudiť, že nie je všetko stratené, vyskúšaj rady, čo ti písali aj baby a bábätko sa ti za to odvďačí 🤗
Neviem ci vezmes do uvahy. Kojila som 4 deti. Dokopy skoro 8 rokov 🙈
Vsetkym co sa dalo som si presla.
Aj sekciou. Po kazdom porode som mala mlieko az na cca 3-4.den.
Potrebne je najst sulad s babatkom. Dobru polohu v ktorej budu spokojne obe strany. Sed/lah. S perinkou. Bez.
A ak bude spravna poloha bude aj spravne prisatie. To ze ta bolia bradavky je len zo zleho prisatia.
Zial-teda zrejme kvoli tomu ze babo papa z flase-tam to ide samo. A tiez sa napapa rychlo a pohodlne tak mu je lepsie. Deti nie su hlupe.
Ja uz len odporucim skusaj opatrne prikladat. Ak nie odsavaj. A hlavne preliecit bradavky. Mozes tam mat aj nejaku mykozu.
Mne pomohli velmi multimam naplaste.
@karolinakr_ba na hojenie bradaviek su skvele strieborne klobuciky
@karolinakr_ba vyskúšaj kojit v ľahu, bábo má mať celú bradavku v puse neviem čo myslíš tým, že ju natahovala?Musíš skúšať čo ti viac vyhovuje.Ja som mala malé bradavky a tiež som kojila cez klobúčiky zo začiatku.Chce to len cvik a skúšať a prikladať.Nemas moc naliate prsia a zle sa jej saje?Ak áno, tak si trocha odsaj.Bradavky si postupne zvyknú, ale také bolesti ako opisujes som nemala.
Ehm, ja som teda super pro dojcenie, obe deti dlhodobo, s prvou sme mali ťažké začiatky, tiež sekcia a dokrmovanie, ale toto dobrovoľne podstupovat ani náhodou. Tipujem, že od začiatku nebolo dobre prisatie, ale ja by som sa teda takto netrapila a dala um. Ved tie deti sú malé len raz a takto stravis 90% času riešením odsavania
@karolinakr_ba vyskúšaj kojit v ľahu, bábo má mať celú bradavku v puse neviem čo myslíš tým, že ju natahovala?Musíš skúšať čo ti viac vyhovuje.Ja som mala malé bradavky a tiež som kojila cez klobúčiky zo začiatku.Chce to len cvik a skúšať a prikladať.Nemas moc naliate prsia a zle sa jej saje?Ak áno, tak si trocha odsaj.Bradavky si postupne zvyknú, ale také bolesti ako opisujes som nemala.
@anonym_5df33a ona sa prisaje, a pak na sekundu ako keby vypluje bradavku a zrazu ju rychlo vcucne spat.. pak ju polopusti, odtiahne sa, potom sa zasa zatlaci do celeho prsa.. tazko to takto opisat.. je to otazka minisekundy, ja na to v rychlosti ani reagovat neviem.. ona sa zo zaciatku prisava pekne (aj laktacna tak hovorila), no potom jej to zrejme ide pomaly, tazko, preto robi taketo kusky..
Kazdy s kym som sa radila hovoril, ze dojcit max 20 minut.. ja aj pocujem ze prehltava, no po tych 20 minutach mi vypije nasledne skoro celu davku UM.. :/
@karolinakr_ba mne pomohla Senovka a Benedikt. A klobúčiky. Nakoniec sa rozpapala, mliečko si vytiahla, rozbehla sa tvorba naplno a časom som kojila aj bez klobúčikov. Držím palce.
@anonym_5df33a ona sa prisaje, a pak na sekundu ako keby vypluje bradavku a zrazu ju rychlo vcucne spat.. pak ju polopusti, odtiahne sa, potom sa zasa zatlaci do celeho prsa.. tazko to takto opisat.. je to otazka minisekundy, ja na to v rychlosti ani reagovat neviem.. ona sa zo zaciatku prisava pekne (aj laktacna tak hovorila), no potom jej to zrejme ide pomaly, tazko, preto robi taketo kusky..
Kazdy s kym som sa radila hovoril, ze dojcit max 20 minut.. ja aj pocujem ze prehltava, no po tych 20 minutach mi vypije nasledne skoro celu davku UM.. :/
@karolinakr_ba lebo z fľaše jej to ide lepšie a na prse sa "narobí".A place po kojeni či prečo dávaš umelé?Ja by som dve mlieka nekombinovala.Tak skús nakojit a uvidíš kedy bude pýtať znova, keď o 2 hodiny to je v pohode, ak nechceš skončiť s kojením skúšaj len kojit a prikladať.Teraz je vo veku, že najviac rastie a bude mať rastový spurt.
Ked máš dobré prisatie, máš mlieko nie je dôvod dávať UM.Ale, ak to je nekomfortne tak dávaj umelé a nestresuj sa.Ale verím, že ak by si nukala len prso tak to rozbehnes.Vela žien sa boji, že dieťa je hladné..to vidíš či preglga či len dudluje a hrá sa.@anjelicek21 dlho odsávala možno poradí
Ja som jej dávala z fľaše moje, aj mala cumel aj kojila, prikladala a tiež som čítala ako to nepôjde, ako fľaša noci kojenie, cumel detto, ale presne v tom veku ako píšeš som z toho bola unavená hlavne odsavať v noci, lebo mlieka som mala veľa a ona spala a musela som odsať, plná polička v chladničke mlieka, takže som chcela fľašu zrušiť a išlo to ľahšie ako som čakala.Musi byť z toho zmätená, keď z prsa to ide ťažšie a po chvíľke dostane fľašu a ide to lahko.Potom sa prieči a robí "kúsky😉skús pár dní iba kojit, ak ťa to neboli a rozhodneš sa čo je lepšie pre obidve
Kup inu odsavacku, ja to, napr., zvladam este teraz - mala bude mat 14m a v podstate od 2m je cisto na odsatom mlieku. A ked to zhodnotim spatne - nie je nic lahsie ako zvysit tvorbu, ked ma babo 2.5m a este dodam, nebud blba ako ja a nepokracuj s tym nejak dlho, mala to mlieko proste chce, UM mi odmieta tak u mna ide odsavacka 5-6x denne uz rok!!! aby bolo moje batola spokojne
Vymenila by som odsavacku za taku pri ktorej mas volne ruky a skusila este klobuciky
Ja ti poviem nieco ine: Uzivaj si babo.
Zastav sa, obzri sa, ako teraz zbehne tvoj den, kolko sa radujes s babom a oddychujes a kolko si na odsavacke? Tento cas sa ti nikdy nevrati. Ani babu ani tebe.
Hovorim to ako niekto, kto si 8 mesicov z vycitiek svedomia odsaval mlieko kazde tri hodky. Nepamatam si z toho obdobia skoro nic, len to odsavanie. Nikam saom na navstevu nechcela ist, nemala som rada navstevy, ak mi narusili odsavanie... Ak mas podporu okolia, ak nie je nakupovanie UM pre teba financny problem, tak nemaj vycitky.
Tak to nema byt. Ked to kojenie nejde, tak nejde. Nebudes ani prva ani posledna, co nekoji a o pol roka uz ani vediet nebudes, lebo dieta bude papkat prikrmy a mlieko uz nebude potrebovat.
Ja viem, su to dve strany mince, clovek si vravi, ze to chce, nerata s tym, ze to nepojde. Zmierit sa je tazke. Ale ver, ze zo vsetkeho najdolezitejsie je, aby si bola mamina naladena na svoje babatko. Aby si cas travila s nim, nie s odsavackou. Nahrad mu nedostatok mliecka tulkanim s nim. ABy citilo mamu, aby si vytvorilo dobru vazbu s mamou. Aby ta odsavacka nekradla dietatu.
Kup inu odsavacku, ja to, napr., zvladam este teraz - mala bude mat 14m a v podstate od 2m je cisto na odsatom mlieku. A ked to zhodnotim spatne - nie je nic lahsie ako zvysit tvorbu, ked ma babo 2.5m a este dodam, nebud blba ako ja a nepokracuj s tym nejak dlho, mala to mlieko proste chce, UM mi odmieta tak u mna ide odsavacka 5-6x denne uz rok!!! aby bolo moje batola spokojne
@anonym_176fd1 no lenze problem je, ze uz je toho mlieka pomenej, co sa mi podari odsat.. ok, napisali tu ze odsavam malo, treba castejsie.. no za aky cas sa navysi tvorba mlieka? Lebo dnes som zatial 4x odsavala a ani raz to dokopy z oboch prsnikov nebolo viac ako 100 ml, co je malej malo..
@anonym_176fd1 a este sa spytam nemam byt blba a pokracovat v com nejak dlho? 🙂 skusat kojit?
Ja ti poviem nieco ine: Uzivaj si babo.
Zastav sa, obzri sa, ako teraz zbehne tvoj den, kolko sa radujes s babom a oddychujes a kolko si na odsavacke? Tento cas sa ti nikdy nevrati. Ani babu ani tebe.
Hovorim to ako niekto, kto si 8 mesicov z vycitiek svedomia odsaval mlieko kazde tri hodky. Nepamatam si z toho obdobia skoro nic, len to odsavanie. Nikam saom na navstevu nechcela ist, nemala som rada navstevy, ak mi narusili odsavanie... Ak mas podporu okolia, ak nie je nakupovanie UM pre teba financny problem, tak nemaj vycitky.
Tak to nema byt. Ked to kojenie nejde, tak nejde. Nebudes ani prva ani posledna, co nekoji a o pol roka uz ani vediet nebudes, lebo dieta bude papkat prikrmy a mlieko uz nebude potrebovat.
Ja viem, su to dve strany mince, clovek si vravi, ze to chce, nerata s tym, ze to nepojde. Zmierit sa je tazke. Ale ver, ze zo vsetkeho najdolezitejsie je, aby si bola mamina naladena na svoje babatko. Aby si cas travila s nim, nie s odsavackou. Nahrad mu nedostatok mliecka tulkanim s nim. ABy citilo mamu, aby si vytvorilo dobru vazbu s mamou. Aby ta odsavacka nekradla dietatu.
@anonym_4fdb58 no ja sa snazim odsavat to mlieko kym ona spi, cize cez den si nic neoddychnem.
Ano, ja si to viem logicky vysvetlit, aj povedat si, ze to proste nema zmysel silit.. Lebo po prestavke sa mi prisala zase raz parkrat a zas su tie bradavky strasne citlive a bolave.. No ked pridem na IG, vsade vyskakuju videa o kojeni, kto ma aku nadprodukciu mlieka, ako chutne sa koja babatka a mna chytaju z toho uzkostne stavy. Som z toho uplne nestastna a mam pocit ze som neschopna matka, ked ani to zakladne neviem zabezpecit svojmu dietatu.. Pritom keby bola moja kamoska v rovnakej situacii, urcite by som jej poradila nech to vypusti a skusi sa zmierit s tym, ze to proste nejde..
@anonym_4fdb58 no ja sa snazim odsavat to mlieko kym ona spi, cize cez den si nic neoddychnem.
Ano, ja si to viem logicky vysvetlit, aj povedat si, ze to proste nema zmysel silit.. Lebo po prestavke sa mi prisala zase raz parkrat a zas su tie bradavky strasne citlive a bolave.. No ked pridem na IG, vsade vyskakuju videa o kojeni, kto ma aku nadprodukciu mlieka, ako chutne sa koja babatka a mna chytaju z toho uzkostne stavy. Som z toho uplne nestastna a mam pocit ze som neschopna matka, ked ani to zakladne neviem zabezpecit svojmu dietatu.. Pritom keby bola moja kamoska v rovnakej situacii, urcite by som jej poradila nech to vypusti a skusi sa zmierit s tym, ze to proste nejde..
Samozrejme, je to tazke a bolave rozhodnutie pre kazdu maminu. A naozaj to mozes aj odsmutit, odplakat, lebo zadnu emociu nemame v sebe utnut ci udusit. A kludne mozes aj skusat, nejaky cas este svoje mliecko, ako to citis, tak urob, aby si bola co najviac v pohode. Nedaj sa zvyklat na ziadnu stranu.
Ja ti len taky vas najblizsi milnik poviem, co ti mozno trosku mentalne pomoze preniest sa dopredu: dieta na UM sa uz od konca 4. mesiaca moze zacat prikrmovat - cize by si menej mliecka uz potrebovala, ked sa niektore krmenia mlieckom nahradia prikrmami.
Tym, ze davas UM, tak aj u vas by to mohlo tak byt. Mozes nahradit tie krmenia, ked papa UM a davat iba svoje, ak si budes este odsavat. Pediater by ti povedal, ako zacat - nas zacinal ryzou, ryzovou kasickou, ale niektori pediatri zacinaju zeleninami. Moje dieta malo reflux, takze ta ryza aj preto bola lepsia.
Mesiac a pol uleti ako voda - moze to byt taka tvoja mentalna pomocka.
Samozrejme, je to tazke a bolave rozhodnutie pre kazdu maminu. A naozaj to mozes aj odsmutit, odplakat, lebo zadnu emociu nemame v sebe utnut ci udusit. A kludne mozes aj skusat, nejaky cas este svoje mliecko, ako to citis, tak urob, aby si bola co najviac v pohode. Nedaj sa zvyklat na ziadnu stranu.
Ja ti len taky vas najblizsi milnik poviem, co ti mozno trosku mentalne pomoze preniest sa dopredu: dieta na UM sa uz od konca 4. mesiaca moze zacat prikrmovat - cize by si menej mliecka uz potrebovala, ked sa niektore krmenia mlieckom nahradia prikrmami.
Tym, ze davas UM, tak aj u vas by to mohlo tak byt. Mozes nahradit tie krmenia, ked papa UM a davat iba svoje, ak si budes este odsavat. Pediater by ti povedal, ako zacat - nas zacinal ryzou, ryzovou kasickou, ale niektori pediatri zacinaju zeleninami. Moje dieta malo reflux, takze ta ryza aj preto bola lepsia.
Mesiac a pol uleti ako voda - moze to byt taka tvoja mentalna pomocka.
@anonym_4fdb58 dakujem za podporu.
Zial, som si neni ista, ci sme si dobre vybrali pediatra..
ked som mala otazky ohladne krmemia UM miesto kojenia mi tiez moc neporadila (a ja som ten typ, co vsetko extremne analyzuje, riesi, potrebujem veci vysvetlit a upokojit.. zial toto sa nestalo ..)
Preto si myslim, ze moc mi toho neporadi ani ohladne prikrmov..
@anonym_4fdb58 dakujem za podporu.
Zial, som si neni ista, ci sme si dobre vybrali pediatra..
ked som mala otazky ohladne krmemia UM miesto kojenia mi tiez moc neporadila (a ja som ten typ, co vsetko extremne analyzuje, riesi, potrebujem veci vysvetlit a upokojit.. zial toto sa nestalo ..)
Preto si myslim, ze moc mi toho neporadi ani ohladne prikrmov..
@karolinakr_ba nečakaj zvýšenie tvorby mlieka za pár hodín.Aj do budúcnosti ti bude ľahšie kojit, do kaše dávať tvoje mlieko je to pohodlnejšie.Tvorba sa zvýši, ale nie za 8 hodin
@karolinakr_ba nečakaj zvýšenie tvorby mlieka za pár hodín.Aj do budúcnosti ti bude ľahšie kojit, do kaše dávať tvoje mlieko je to pohodlnejšie.Tvorba sa zvýši, ale nie za 8 hodin
@anonym_5df33a zvysi sa cim? Ak budem castejsie odsavat?
@anonym_176fd1 este sa vratim k tejto mojej teme a spytam sa: ak ste malu krmila len Vasim mliekom, ktore ste odstavala, ako ste riesili krmenie, ked ste boli mimo domu? Dali ste mlieko do termosky?!

A ako často si odsávaš?