Odstavenie od kojenia a budenie sa dieťaťa
Ahojte,malý má 19 mesiacov, odstavujem ho od večerného a nočného kojenie, zatiaľ sa mi budí raz za noc, začne mrnkať, ale potom aj plakať tak ho musíme na ruky zobrať bud ja alebo manžel a ukludniť troška ale potom zaspí v postielke. Prosím vás sú tu aj také maminky ktorých deti sa po odstavení aj tak cez noc budili? Samozrejme že ked som kojila stačilo dať na prsník a spinkal dalej, nevravím že musí hned spať celú noc, len chcem vedieť či je to kôli tomu že bol dlho kojený? či je šanca že sa mu to upraví a bude spinkať aj celú noc? Dakujem
@luba41-neviem, či deti aj v pôrodnici odmietajú prsník. moji neodmietli 🙂 chlapcom trvalo asi 3 dni, kým sa naučili pekne prisať , malej sa to pekne podarilo už na sále 🙂 prekonali sme niekoľko laktačných kríz, no ako som písala, dcéru som odstavila v 18 mes. a syn sa odstavil sám v 2 rokoch. v každom prípade však stále tvrdím, že dojčenie je veľmi prospešné zo zdr. a aj psychol. hľadiska či už zo strany dieťaťa ako aj mamky. no spokojné dieťatko bude len pri spokojnej mamke. či na prsníku alebo na UM 🙂
@alenka7777 suhkas s luba41, dojcenie ma velku citovu hodnotu a plus by si sa divila,co vsetko vedci este len v materskom mlieku objavuju,co vsetko obsahuje... Tak davnejsie bol o tom clanok v mamickovskom casopise. To UM nikdy mat nebude. Mne bolo luto,ze maly,ked ochutnal beznu dojcensku stravu,uz mlieko az tak nechcel,ale uz len 2-4xza den,lebo inak mu stacili prikrmy. A mne sa tvorili podliatiny,tak som ho musela aj kvoli tomu odstavit,bolelo ma to.
Aspon malu som si vychutnala dlhsie,ona bola zavislak na mliecku.
Pritom obaja mali svoju postielku a doteraz to je tak,ako napr.dnes v noci,ze mala chcela spat pri mne,tak som si ju nechala. Aj ked sa uz nedojcime.
Ine je,ked mama to mlieko napriek usiliu nema ci nemoze kvoli zdraviu dojcit,tak lepsie UM,ako obycko kravske,z ktoreho len brucho boli. A mlieko akekolvek nebudem dietatu nutit nasilu.maly kusok pred tretim rokom prestal mlieko pit a teraz ho pije len sporadicky. V skolke..doma si uz hadam aj rok mlieko nevypytal.
Zato nasa trojrocna mliecko lubi stale.. U mna je poradie MM,potom UM, nasledne az dakde na chvoste obycko kravske z obchodu.. Radsej daky iny mliecny vyrobok.
@evittam ja som presvedcena o obrovskom vyznsme mm minimalne po obdobi 1. a 2. roku. Mojho maleho to zachranilo uz parkrat pred nemocnicou, pretoze nemusel na infuzie, vsetko sme zvladli doma. Nikdy nemal vykyvy vo vahe, aj ked bol na (nutenej i nenutenej) hladovke🙂 keby to mm uz nemalo v sebe ziadne zivony, asi by to tak nebolo, co myslis? Kazdopadne, aj tak za vacsi prinos povazujem emocionalny ci psychicky rozmer dojcenia. A kedze clovek ma fyzicky aj dusevny rozmer, nemozeme ziadnu stranku zanedbavat. Je smutne, ze mnoho mamin zdiela tvoj nazor o zbytocnosti dojcenia po istom veku dietata. Najhorsie je, ked niekto dieta nasilim odstavuje, pretoze ho do toho tlaci okolie a rodina, lebo dieta je uz velke. Nie kazda matka to ustoji 😢
@evittam a pozrela som si znova..píšeš, prečo kojiť staršie dieťa 2-3-4 ročné?..no preto, lebo je to prirodzené človeku tak ako ostatným cicavcom.. a celá táto naša /ne/diskusia je o tom..pokial príroda nastavila telo matky, že mlieko produkuje, tak asi to mlieko bude mať stále význam pre dieťa..ak by príroda chcela, tak stopne tvorbu v 12.,15. alebo n tom mesiaci..
@michaelkanr Ale ved dojcite aj do 18. dievcata. A este raz a posledny-ja som svoje deti neodstavila nasilim ani na natlak okolia,ale odstavili sa sami a prirodzene. A co sa tyka zvladania chorôb,nemame zvladat ake😉. Takze z tohto hladiska si svoju vyziv.hodnotu moje mm splnilo. Co sa tyka psychickeho vyvoja moje deti su uplne v poriadku a stiskam a tulim si ich denne stale aj bez prsa a mozno este castejsie.
@evittam ale ved nie su len dve moznosti-dojcit do roka a dojcit do 18tky 😝
Je mnoho matiek, ktore tlaku okolia podlahnu, nehovorim ze ty, nepoznam ta, hovorim vo vseobecnosti.
A zas nezvrdim ze svoje deti nelubis, dost si moje slova inak pochopila (prekrutila?). Len ze dojcenie ma aj tento rozmer a je pre mna velmi dolezity.
Tym ze ty si odstavila deti skoro, tak nestihli dat najavo samy ake je pre ne dojcenie dolezite. Moj maly mi to uz povie a je to krasne 😵 chapem ale ze nie kazdy musi dojcenie vnimat tak pozitivne, to je ok. Ok ale uz nie je rozpravat nepravdy-ze dojcenie nema po roku pre dieta vyznam. Je to nepravda a zaroven-ako to mozes tak sebaisto povedat, ked si po roku uz nekojila... 😉
@trgypadl nerozumiem..ved každý cicavec dojčí mláda primerane svojmu genetickému základu..spravidla čím väčší a mozgovo dokonalejší, tým dlhšie...žiadna matka v prrode neodstaví svoje mláda predčasne / jedine ak jej do toho niečo neprirodzene zasiahne/...
a ťažko tu viesť diskusiu s niekým, kto nezažil a neprežil so svojim dieťaťom dojčenie dlhšie ako niekolko mesiacov..
o dospelých som nikde nepísla, že je normálne aby pili mlieko..napr. ja mlieko nepijem, ani ho do domácnosti nekupujeme a nepoužívame..
@michaelkanr Ok, v nazoroch sa nezhodneme,koncim tuto nikam neveducu debatu. A svoje deti som neodstavila ja sama a ani skoro. Vybrali si sami,ako som tu uz pisala. A neda mi nenapisat este jedno-nevidim nic krasne na tom,ked vonku na ihrisku pribehne 3-5 rocne dieta k matke a vytiahne jej prso pripadne vlezie pod tricko. A vsetky latky,mineraly,vitaminy obsiahnute v mm zavisia od stravy matky a starsie dieta ich uz prijima v strave.
@evittam ten argument o dojceni 3-5 rocneho dietata na ihrisku ma vzdy rozosmeje, prepac 😀
Ja som to nikdy nevidela a to sa stretavam s maminami, ktore dojcia dlhsie nez je u nas bezne🙂
Je to preto-ze ozaj malo mamin dojci po 3. roku a tiez preto, ze dojcenie tie zvysne reguluju, s detmi sa da dohodnut na dojceni doma. Akceptuje to uz moj 2,5 rocny 😉
@trgypadl pýtaš sa naozaj alebo ..? pokial "umelo" nezasahuješ do dojčenia, tak dieťa sa bude dojčiť dlho niekolko rokov..ale to teda vieš..ja som sa nezaoberala nikdy dokedy dojčiť, kedy prestať..proste dieťa chcelo, tak dostalo...a mna to nijako neobmedzovalo..aj do práce som chodila a dojčila.. takisto som na vlastnej koži zažila-vplyv dojčenia pri rýchlejšom prekonávaní choroby / ešte sme pri chorobe nepotrebovali lekára/, nepotrebovali sme lieky na zrážanie teploty a pod...takže aj pre toto vidím význam dojčiť staršie dieťa...
@evittam Suhlasim uplne!!!!!!
@luba41
@anicka246 nemyslim,si ze 19 mesiacov je dieta male nato aby bolo odstavene,takze sa nad tym vobec netrap,ci kojis alebo nie,deticky sa v noci bezne budia, co sa tyka vyzivy mlieka, skoro v 2 rokoch nema tolko vitaminov ako na zaciatku, skor je to len o zvyku a o tom, ze si to dietatko ten prsnik vypyta, My sme na umelom mliecku, malej nic nechyba, papa okrem mliecka vsetko, a niesom toho nazoru ZE materske mlieko je uplne vsetko, my sme ho napriklad nemali vobec, skor si myslim,ze trapit dieta hladom,lebo sa budem silou mocou snazit dostat mlieko je tiez chore,,a teraz sa z toho nezrutim-lebo nekojim, zas na druhej strane kojit dlho 2-3-4 roky, je chore, skus si svoje mlieko ochutnat, -cim napchavas svoje dieta( nehovoriac o tom, ak ma zena svoje dni pocas kojenia) dakujem pekne,
Radsej budem matka ktora prikrmuje, ako si tlacit do hlavy kaleraby- ze pre svoje dieta len kojením robím vsetko!! a co sa tyka nasilneho spania, aj my spime oddelene -malicka v postielke, a je to super, so svojim dietatom sa dokazem pomojkat, hocikedy a hocikde, nepotrebujem nato postel -prsnik-a spolocny spanok,
aj my sme ludia- a vobec nieje na skodu ak dieta vie spat pekne samo v postielke, @luba41 co by si robila keby si mala 2 alebo 3 naraz? vyhodis z postele manzela? :D :D niekedy fakt odpadavam nad tymi prispevkami o DOKONALEJ MATKE
@luba41 citujem ťa "ak jej do toho niečo neprirodzene zasiahne". moje prsia boli krvavé. celé bradavky aj dvorce. malá nehrýzla, len ja má strašne citlivú pokožku, mám seboreu, moja pokožka nie je veľmi kvalitná, tak to asi dlhšie nezvládla. bojovala som s tým 6 mesiacov, kým som si nepovedala, že už naozaj nevydržím. okrem toho, tým, že som vstávala 12-13 krát v noci, nevládala som normálne ffungovať celý den, učiť sa s prvákom, riešiť pubertiaka. jednoducho takto som to vyriešila ja. a to, že najprv pozerá mamka na seba? nie, nepozerá najprv na seba, ale jednoducho, ked už je tak unavená a ubolená, že sa to rozhodne riešiť, tak to už naozaj tá únava a bolesť je riadna. pretože takmer vždy pozeráme najprv na deti a až daleko daleko na konci aj na seba.
ja obdivujem mamky, ktoré dojčia do 3 rokov, mne sa to nepodarilo. ale aj tak som na seba hrdá. 1.syna, kt. má 19 rokov, som dojčila len 2 mesiace. prišla 1. lakt. kríza a nikto v mojom okolí mi nepovedal, že to prejde. tak bol na UM. veľmi dobre prospieval, teraz je alergik, chorý nebýbal a ani nebýva často, je veľmi šikovný. mlieko mal vždy rád a aj všetko ostatné mliečne.
stredný bol dojčený 2 roky-po 10 rokoch boli predsa len info o dojčení pestrejšie a kvalitnejšie. prospieval slabo, alergik nie je, no chorý bol od útleho detstva veľmi často a doteraz mal 3xzápal pľúc. mlieko ani mliečne výr. nikdy neobľuboval a ni ho nenútime.najmladšia asi bude alergička, prospieva veľmi dobre, chorá je občas.
a že nedojčiace mamky sa obhajujú? ja sa nepotrebujem obhajovať, len mi jednoducho príde nefér posudzovať dôvody iných mamiek, ktoré sa z rôznych dôvodov rozhodli dojčenie svojich detí ukončiť.
pre boha ziveho evittam obdivujem ta ze si tak dlho vydrzala hajit farby zdraveho rozumu 🙂...pretoze bavit sa na tuto temu z matkami kojacimi do puberty je to na dlhe lakte...mas moj obdiv a sympatie 🙂e
a kto tu píše o dokonalej matke? ja? bohužial máš pramálo info o dojčení, možno pri druhom dieťati doženieš..odporúčam stránku Mamila / to je tá prodojčiaca plná fanatičiek/..
nemala si ani kvapku mlieka? tak si spadala do te skupiny 0,1% žien, ktorým sa nevytvorí mlieko...no hold smola..
aj keby som mala 3 deti, tak si ich nasťahujem do postele a aj manžel by mal miesto..a ako vieš akú chuť má materské mlieko? ja som chutnala, normálna sladká biela tekutina..
@marienka1703
@marienka1703 si ma rozosmiala 😂 Ak o niečom nemáš dostatočne znalosti, tak radšej neprispievaj, lebo sa potom môžeš dost ztrapnit.... Jaaj idem si utret slzy od smiechu 😂😂😂
@zarica aj mna tesilo 🙂
@anicka246 mne sa synovia budili cez noc po odstavení, vypýtali si zväčša piť, pri posteli mali fľašku z vodou, napili sa a spali ďalej. Niekedy sa budili často (ale menej ako keď boli kojení), niekedy len raz, prípadne vôbec. Niekedy stačilo dať vodu, niekedy len uistiť, že si tam. Každé dieťa je iné, ale v podstate sa po odstavení budili menej ako keď boli kojení. záleží, aj aký deň prežili, nakoľko boli unavení, prípadne najedení a tak.
a k teme bud rada ze sa budi len raz v noci 🙂...to je super a casom sa nebude budit vobec....musis vydrzat 🙂...mne sa mala budila aj 20 krat za noc tiez som sa ju rozhodla v roku cize teraz odstavit....cez vikend s nou spal muz a naozaj to funguje po vikende sa budi len raz za noc 🙂 a som stastna 🙂
@evittam
@mamahanky
@marienka1703
FYI
"Dlhodobé dojčenie je nesmierne dôležité pre zdravie mamičiek, a ovplyvňuje ho pozitívne. Existuje dostatok štúdií, ktoré potvrdzujú pozitívny vplyv dojčenia, a najmä dlhodobého dojčenia na mnohé závažné diagnózy, vrátane rakoviny prsníka, rakoviny endometria, rakoviny vaječníkov, rakoviny maternice, osteoporózy, aménie, obezity a podobne. Takže to, že dlhodobo dojčíte, je pre vás dobré, a to nielen teraz, ale do budúcnosti."
@marienka1703 Ja som tiež kojila len pol roka ale aj tak si nedovolím tvrdiť, že kojit dva, tri roky je choré. A že materské mlieko po roku nemá žiadnu výživovu hodnotu. Keď to tvrdí svetová zdravotnícka organizácia a lekári, že materské mlieko je lepšie ako umelé asi je to pravda. Aj moja dcéra vyrástla na umelom mlieku ale nehadam sa s kojacimi mamičkami, že som na to hrdá, a že materské mlieko je fuj. Syna som kojila pol roka, roka, raz som vyskúšala mlieko, bolo výborné, sladké. Keď sme prešli na umele a vyskúšala som ho naplo ma. Bolo horké. Dcére som kupovala umelé mlieko do troch rokov a nikto sa mi kvôli tomu nesmial, tak prečo sa nekojace smeju matkám ktoré koja tri roky? Ja som sa im nikdy nepotrebovala smiať. A keď sa matka stravuje normálne, tak mlieko určite výživovu hodnotu má.

@luba41 A ja mojim nazorom niekoho ovplyvnujem?! A ako som uz napisala obe moje deti sa odstavili same a prirodzene a neznamena,ze to tak nie,ked to bolo v 10.mesiaci a nie v 4.rokoch. A je mi uplne jedno kolko dojcis a vôbec mi to nevadi ak je to dlhsie-je to tvoja vec. A zase vidno,ze riadne necitas co pisem alebo to nechces-kde som napisala,ze ma ohovaras. Ale na moju otazku si mi neodpovedala,nevadi.