icon

Odstavenie od nočného dojčenia kvôli pokazeným zubom

13natalka16
10. aug 2022

Dnes som bola prvýkrát u zubára s našou 16M - ma už tri kazy( napriek čisteniu zubov) z toho jeden zúbok ma rozpadnuty.

Zubárka usúdila, že riešením na zastavenie kazov je ukončenie kojenia v noci. Ja som z toho hotová .
Mala je v noci na prse takmer nonstop, neviem si predstavit tomu to dňa na deň utnut.

Máte niekto skúsenosť? Malinka nemá ani dudel, nevie piť z fľašky, vôbec neviem čo a ako to urobit.

Strana
z2
stanzi
11. aug 2022

Uprimne, ja nechapem ako moze niektora zubarka tvrdit, ze nocne krmenie vedie ku kazom a treba s nim skoncit…Ved detom zacinaju ist zuby ako babatkam, mojej dcere zacali v 6m, a ako 8-9 mesacna uz mala 6 zubov…to akoze potom treba aj taketo male deti odstavit od nocneho MM/UM kvoli zubom, ci ako? 😳

13natalka16
autor
11. aug 2022

@stanzi ja by som to takto nezovseobecnovala. Naša ma pokazené zuby, tak sme hľadali dôvod. Sladkosti neje, zuby sa čistia, tak niečo predsa vyskúšať musím urobit inak.
Ja som si to tiež predstavovala úplne inak, ak však mám možnosť to ovplyvniť, tak by som si sakramentsky vyčítala, že som to aspoň neskúsila.

Keby ma pekne zúbky,tak by som reagovala presne ako 90% komentárov vyššie , a na kojenie by som nedala dopustiť.

essenceee
23. aug 2022

mlieko nemá žiadny vplyv na kazy na zuboch. Dietatko mlieko potrebuje, takže kde nekojiš, dávala by som umele

katka2122
27. máj 2025

Ahoj viem že je to staršia diskusia ale rada by som sa opýtala ako ste dopadli. Tiež máme takýto problém. Ďakujem za odpoveď ♥️

13natalka16
autor
28. máj 2025
@katka2122

Ahoj viem že je to staršia diskusia ale rada by som sa opýtala ako ste dopadli. Tiež máme takýto problém. Ďakujem za odpoveď ♥️

@katka2122 ahoj 🙂 kojila som ešte rok, ale teda s tým, že som jej začala ozaj pedantne umyvat zuby ráno aj vecer. Odnaučila som ju zaspávať na prsníku, to bol troska boj, ale po týždni si na nový spôsob zvykla. A teda vždy vecer po umyti zubov som jej dávala/ dodnes dávam remineralizacny gel GC Tooth mousse( nemôže sa po aplikácii ani piť ani jest, preto som ju musela odnaučiť zaspávať na prse ) . Prešli takmer tri toky, kazy sa našťastie zastavili, tak snáď to takto bez komplikácií ešte zvládneme.. drzim palce ❤️

melani19
19. dec 2025
@yoxinka

@13natalka16
Ja len k tej genetike toľko. Všetky zuby som mala pokazené ako decko, všetky. Na všetkých fotkách z detstva čierne zuby. Potom všetky zuby zablombované, všetky trvalé zuby pokazené. Moja mama už 40ročná mala umelé zuby, všetci v rodine otrasné, pokazené zuby alebo v skorom veku umelé. Do svojich 23 rokov som si myslela, že genetika … až ma do kontextu uviedol môj vtedy nový zubár. Áno, genetika má vplyv, ale teda, minimálny a skôr nie. Vysvetlil mi, že zuby mám v takom stave, lebo som sa o nich nikdy poriadne nestarala a moja rodina presne to isté. To je problém, nie genetika. Komplet celý chrup mi opravil, každý polrok ma poslal na dentálnu hygienu, ukázal mi ako sa používa medzizubná kefka, zubná niť a sonická kefka. Za posledných 12 rokov som nemala JEDINÝ kaz, ale že ani náznak. Moje deti majú 10,6 a 3 roky, bez akýchkoľvek problémov a žiadne kazy, ale teda starostlivosť o zuby je u nás na veľmi vysokej priečke - pravidelné umývanie, kontroly, dentálna hygiena je samozrejmosť. Môj syn sa ma minule pýtal, či bolí vŕtanie zubov, lebo že v triede nemá nikoho, kto by nemal aspoň jeden zub už plombovaný. A tiež si myslím, že 16 mesačné dieťa nemusí byť celú noc na cecku, ale tak pokiaľ niektorým ženám vyhovuje byť cumeľ, tak ok.

@yoxinka joj chuda a neboleli ta ťcierne ziby ako dieta? Moja sesternica ich mala tiez vsetky ale nic jej nerobili. Vypadali a twraz ma tiez zdrave zuby

melani19
19. dec 2025
@13natalka16

@katka2122 ahoj 🙂 kojila som ešte rok, ale teda s tým, že som jej začala ozaj pedantne umyvat zuby ráno aj vecer. Odnaučila som ju zaspávať na prsníku, to bol troska boj, ale po týždni si na nový spôsob zvykla. A teda vždy vecer po umyti zubov som jej dávala/ dodnes dávam remineralizacny gel GC Tooth mousse( nemôže sa po aplikácii ani piť ani jest, preto som ju musela odnaučiť zaspávať na prse ) . Prešli takmer tri toky, kazy sa našťastie zastavili, tak snáď to takto bez komplikácií ešte zvládneme.. drzim palce ❤️

@13natalka16 twn gel pomaha zstavif kaz?
Dakujem
Skoda ze som o tom nevedel askor
Dcerka ma 2 mensie kazy a este je mala nevie spolupracovat. Veru som jej tiez zle umyvala zubky a odvtedy dbam na to dokonca uz aj ona

13natalka16
autor
19. dec 2025
@melani19

@13natalka16 twn gel pomaha zstavif kaz?
Dakujem
Skoda ze som o tom nevedel askor
Dcerka ma 2 mensie kazy a este je mala nevie spolupracovat. Veru som jej tiez zle umyvala zubky a odvtedy dbam na to dokonca uz aj ona

@melani19 ahoj, minulý týždeň sme boli s malou na preventívke a zubárka bola veľmi spokojná, ze kazy sa zastavili ( neviem presne ako to ona pomenovala , ale skratka tým, že ich poriadne umývam a každý večer dávam gél, tie kazy sa viac nezväčšujú a sú stabilne )

melani19
19. dec 2025
@13natalka16

@melani19 ahoj, minulý týždeň sme boli s malou na preventívke a zubárka bola veľmi spokojná, ze kazy sa zastavili ( neviem presne ako to ona pomenovala , ale skratka tým, že ich poriadne umývam a každý večer dávam gél, tie kazy sa viac nezväčšujú a sú stabilne )

@13natalka16 dakujem 🙂 fuha mozno zakupim aj ja makolko este nespolupracuje

Strana
z2