icon

Plne dojčený novorodenec máličko priberá

12. dec 2022

Ahojte , našla som len staré diskusie.. je tu nejaká mamička čo mala problém s tým že bábo malo priberalo prvé týždne po pôrode? Ako ste to riešili? Upravilo sa to postupne? My máme takýto problém , plne kojene dieťa a za 2 týždne okolo 100g navyše len. Dosť sa bojím ešte som sa s tým nestretla.. neviem či stačí to moje mlieko, dieťa je spokojné spí pekne cika aj kaká dosť viackrát denne. Nerozumiem prečo ta váha stojí... Ďakujem za každé slovo

vso10
12. dec 2022

@neanonymna nestrasim, pribrať 50g/týždeň nie je ok. Bábo moc neprospieva a môže začať zaostávať vo vývoji. Nemusí mať silu vytiahnuť dostatok mlieka. A nehovorím to ako nejaký fanda um, som za dojčenie. Ale ak mamička vidí problém, nech ho rieši. Za jednu návštevu laktacnej poradkyne neskrachuje a môže ju to posunúť ďalej. Buď v tom, že nájdu problém a vyriešia ho, alebo nenájdu žiaden problém a bábo je proste menšie a menej priberá (i keď teda dosť málo, ale to nech zhodnotí pediater).
Autorka, bolo bábo vážené po prepustení z pôrodnice u pediatricky? Pri oboch deťoch som sa mala tuším do 2-3dni hlásiť u pediatra (objednala nás vždy na druhý deň po príchode domov), a ty píšeš, že ideš na prvú kontrolu k pediatricke...

titla
12. dec 2022

Necitala som vsetky komentare, napisem svoju skusenost. Po synovom narodeni som prve dni mala problem s kojenim. Prve dni v porodnici dost schudol. Nepamatam si uz presne cisla, ale ked som s nim bola ako 2 tyzdnovym na poradni, synovej pediatricke sa nepacilo, ze po dvoch tyzdnoch este stale nebol na porodnej vahe. Priberal pomalsie, ako tabulkove hodnoty. Preto mi kazala, budit ho a prikladat kazde 2 hodiny, aj v noci. Spociatku to boli troska boja, dieta chcelo spat a nie jest. Ale za par dni sa rozpapal tak, ze za 3 tyzdne pribral viav ako 1kg, co bolo podla doktorky tiez zle, ze uz vela... no ale dieta malo apetit, a ten mu ostal, kym som kojila. Kebyze mam dalsie dieta a znova som v tejto situacii, tak uz by som ho rozhodne nebudila v noci na krmenie. Minimalne nie kazde 2 hodiny. Len cez den.
Neskor mi nezavisle dalsie dve pediatricky povedali, ze nevadi ked dieta pribera menej ako je standard. Su aj deti, ktore su skratka drobnejsie, podstatne je, ze pribera.

autor
12. dec 2022

@vso10 z pôrodnice sme šli rovno k pedi ale nevážia ju tam len popozerala zobrala papiere atď povedala čo robiť kúpať atď atď. Váhu žiaľ nie., Zajtra je prvá poradňa už po tých 18 dňoch. Súhlasím že to je málo. Veľmi. Keby ma 250g aspoň okej menej ale má ale toto je skoro na porodnej váhe a piatok budú 3 týždne od prepustenia z pôrodnice.

gabika128
12. dec 2022

Uvidíš u doktorky čo ti povie, väčšinou potom treba prikrmovat. Laktačna ti ukáže ako cez cievku nepriklad prikrmovat. Držím palce

autor
12. dec 2022

Baby ďakujem za každú správu, uvidíme čo povie zajtra dr ale ja by som sama bola za um teda dokrmovat, síce som rada že dojcim že mám nejaké mlieko ale asi nie dosť neviem dnes od 4 rána veľmi často pýta poriadne nespala ešte prsty do ust pcha a cmula. Vazila som ju mala 3170g a pritom stále ,, pije,, tak čo pije keď váha stojí 🤔😐 ozaj asi málo toho mlieka je. Spravila som jej 1x nutrilon poslala som muža kúpiť a po dojčení som jej dala ťahala o dusu vypila 50ml .. pritom mi na prsniku zaspavala už tých 20ml píla asi 15min. 😔Mne ani nejde o to číslo že áno pribrala ale samozrejme aby to je zdravotne v poriadku aby je silná a robí všetko ako má vo vývoji ..

siska53
12. dec 2022

Moja mali priberala ( doteraz je chuda). Dr. na moju otazku, ci ju mam prikrmovat umelym mliekom, povedala, ze ved pribera. Menej, ale pribera. Ze tie vahove prirastky su pre "sunarove" deti. Viac som neriesila, stale som jej davala, kedy chcela.

gabika128
12. dec 2022

@siska53 aj moja menej priberala a bola na umelom mlieku, ale v 3 týždňoch už bola dávno nad pôrodnou váhou.

maxi2
12. dec 2022

@stvura to bolo pre autorku prepáč 😉

frantisska
12. dec 2022

no malo priberal, obcas tyzden nic, az jeden tyzden schudol, ale mne dr stale vravela len dojcit dojcit, az laktacna ktora u mna bola ked nas videla povedala ze urcite treba umele. A on stiahol dve flase hned (ja uz teraz neviem kolko). Tak som videla ze on bol naozaj cely cas hladny, a pritom spavy. Ja som potom davala uz UM, lebo som videla ze odomna skoro nic nevytiahne a este ma to cely cas aj strasne bolelo. A este si pamatam ze mal raz zelenu stolicu, co tiez vraj nemusi byt problem, no ale ked sa to skombinovalo s tym chudnutim, vtedy to problem je. Tak mi to vtedy bolo vysvetlene. Druhy syn sa kojil uplne bez problemov, a tiez velmi dobre spal, cize ja nechcem strasit, ale myslim, ze to mohlo u nas zle dopadnut keby sme na to vcas neprisli.

autor
12. dec 2022

@frantisska tak nato sa príde vždy včas lebo poradne sú pravidelne a naozaj aj je váha nízka ok to není a dr to rieši , baby píšu že nepriberali deti podľa tabuliek to ani necakam že musí presne ale je rozdiel ak sa očakáva napr 400g za 2tyzd a dieťa priberá 330g takže o cosi menej ale nie ako my že 70-120g za 2tyzd ani nie 100mozno. Podľa mňa určite to um v našom prípade treba aj keď by som bola úplne rada ak by len kojim a všetko je super no žiaľ, asi to tak nebude...keď mi vypila z prsníka len 20ml naposledy a hneď nato 50ml um a chcela spať nieže plakala ze je ešte hladná. Čudné že neplače od hladu bože chudátko malé verím že to dobehneme len aby je sýta a rastie ako má jedno či um či mm

domireb
12. dec 2022

Nečítam všetko, čítala som len tvoj posledný post - moja takto priberala, ani 100g, mlieko mi tieklo striekalo, len ona proste neťahala. Dodnes je hrozný jedák, prešla som na UM, lebo 8x denne si odsávať naozaj bolo nad moje psychické sily. Mala som 2x laktacnú, komplet vyšetenie u dr, nepomohlo nič, odkojila som asi 2,5 mesiaca + prikrmovala, ale aj v 3 mes mi pila ledva 60-90 ml mlieka. Na tvojom mieste počkam co zajtra povie dr, predám tu váhu, čo máš doma, pretoze nebudeš nič iné riesiť, len gramy a gramy, (ja to poznám na sebe) keď bude UM, tak UM, ale určite by som v noci zobudila, to je príliš dlho bez mliecka..drzím prsty.

autor
12. dec 2022

@domireb ah jaj ale ona zas lubi papať aj keď to um vypila ani nedýchala za chvíľu stiahla tých 50 ml ona nieže nechce jesť si myslím možno si zvykla že nemá veľa toho alebo neviem ozaj nechápem. Jej brat priberal 1kilo za 3tyzdne aj 1,2kg za 3tyzd čo bolo veľa. Obaja v extreme jeden vážil veľa ona malo ale on bol na um celý čas ☹️ to chcem zistiť či nebude priberať veľa alebo málo aj keď budem dokrmovat s um alebo sa to tým zmeni a uvidím rozdiel. Uvidím zajtra a tá vaha no viem že mi z toho asi prepne ale budem to sledovať aspoň zo začiatku keby vidím trošku pokrok možno sa jej vzdám hm

autor
12. dec 2022

@siska53 ako som písala vyššie je rozdiel ak priberá ,,menej,, čiže menej o pár gramov od tabuľky alebo ako my skoro vôbec 100g za 16dni je veľmi veľmi slabé. Nie že menej keby mala teraz 300g to je menej ako má mať ale náš prípad je hruza des až. Verím že keď už to um nasadím spolu s mojím mliekom tak budú pokroky...

domireb
12. dec 2022

Z fľašky sa ľahšie ťahá ako z prsníka, možno máš málo mlieka alebo ide ťažko
S tou váhou ti v dobrom radím, ja som z toho bola total naprašky.

lululucy
12. dec 2022

Dcera ked mala 2 mesiace,tak pribrala 200 g za mesiac. Doktor hned nakazal kupit umele mlieko a zacat dokrmovat tym. Povedal ze za 2 tyzdne prideme na prevazenie,ked nepriberie,tak pojdeme do nemocnice. Mne viacej netrebalo hovorit,nasadili sme umele mlieko a mala zacala za tyzden priberat 200 g.
Ale je pravda ze dcera vobec nebola spokojna. Bola nrzuta,uplakana. Az potom mi doslo ze bola hladna. Od kefy sme presli na umele,tak bolo vsetko ovela lepsie

autor
12. dec 2022

@lululucy niekto tu písal že sú deti ktoré keď sú hladné aj veľa spia ja neviem moja spí ozaj dosť hlavne už od poobedia ťahá skoro furt až do tej 4 rána jasné prebudí sa naje sa no neviem či naje ale pije zas spi a takto potom od tej 4 rána do 13tej cca je viacmenej hore s prestávkami a tak hm ale je celkovo taká ospalejsia ale mala aj slabú zlatacku vraj môže byť aj 6tyzd ospala z toho ešte. No tvoj pedi teda super potešil s tou nemocnicnou mne keby to povie koniec amen tma ale ja sama chcem aby priberá a nebudem za každú cenu sa biť len aby pije moje mlieko aby si dokazujem že áno kojim a všetko je super keď není. Keď jej má pomôcť to um a bude lepšie tak nech ...

autor
12. dec 2022

@domireb no ja si myslím že mám málo aj keď mi každú opakuje určite máš dooost neboj. Ale ide mi len pravého prsníka ľavý od samého začiatku úplná slabota a to ťahá riadne prisaje sa cítim ale fakt je oveľa menší ako pravy aj keď nekojim je tam rozdiel vo veľkosti asi menej žliaz mliečnych podľa mňa čiže len jeden je taký ozajstný a asi v ňom není toľko aby na každé kŕmenie mala ja neviem napr 70-80ml alebo koľko zje netuším sama a keď ona od 4rana do 13tej kým je hore vkuse chce prsník a aj pije aj spi a zas pije zaspi a takto kolotoč bohvie koľko reálne vypila za cely deň ale podľa mňa veľa nie keď pozerám že 3tyzd má vypiť toľko a toľko neverím že ona toľko vytiahla....( O vahe porozmýšľam ale ešte nie musím musím musím sledovať 🙈)

vso10
12. dec 2022

@autorka podľa toho, čo popisujes buď:
A) máš málo mlieka, treba zvýšiť tvorbu
B) mlieko by si aj mala, ale bábo nesaje efektívne a má nesprávne prisatie. Treba vylepšiť prisatie a skontrolovať uzdicky a keď vylepšite, aj mlieka sa viacej urobí
A): bylinky, senovka benedikt moringa, viacej mojkat, nosiť v šatke, koža na kožu. Zatiaľ dokrmovat pomocou cievky UM. Nech bábo pekne priberie a zosilnie. Šťava z hrozna (matysak), ak si vyčerpaná, hladná, zničená, oddýchni si, popros rodinu o pomoc s babom.
B): latkacna poradkyňa.

aknamorka22
12. dec 2022

Ja som niečo podobné mala s prvým dieťaťom. Prikladala som vkuse. Non stop na prste, platila si laktačnu, jedla kadejaké byliny, pila čaje, skúšala odsávať a dieťa proste nie a nie pribrať, nešli sme sa zbaviť žltačky. Po 6 týždňoch som sa na to vyprdla, dala fľašu s UM a zrazu dieťa začalo priberať ako divé, spokojné, pekne spalo a v polroku malo 9kg. Už aj sama laktačná po mesiaci povedala, že to proste nepôjde, že nemám mlieko a ona nerozumie tomu, že prečo. Že sa to proste niekedy stane. Skús prípadne využit pomoc laktacnej, možno len stačí upraviť techniku dojčenia. Ale nič sa nestane keď dieťa bude na UM.

autor
12. dec 2022

@aknamorka22 syn bol na um ,viem že svet sa nezrúti. No ja som práve dosť v soku opäť , 20min bola na prsníku ťahala aj glganie som počula. Odvážila som pred aj po vaha na gram rovnaká 👀 nič nepila a ja som žila v tom že pije. Hneď som dala um 50ml stiahla ako nič.. odvážim plus 50g. A ona ticho ani nemukla že nepije ale mlieko mi kvapka ja nechápem ako to je možné že neje a je spokojná kľudná či tou žltačkou tiež jemnou čo mala asi aj má ale je záhada pre mňa. Ja že hladné dieťa bude trvať 24hod a nie že si kľudne zaspí akoby nič. Ah jaj

majka879742
12. dec 2022

Ahoj moja ma síce uz 2 roky ale presne si toto pamätám, že moja strašne málinko priberala.. myslela som si, že ho mam malo no opak bol pravdou, bolo ho dosť ale slabé, takže neverím tomu ze materské mlieko môže byt slabé... Sama pediatricka mi kazala dokrmovat, ale po každom nakojeni.. skús mozno to pomôže, držím palce 🙂

aknamorka22
12. dec 2022

Moje dieťa bolo tiež kľudne zo začiatku. Až po tom mesiaci, keď prešla žltačka začal viac plakať. Dovtedy bol hrozne spavy. Doslova zaspaval na prsníku. Ešte som sa snažila odsavat a dávať UM ale za celý deň som odsala 50ml materského mlieka, čo mu nestačilo ani na jednu dávku, tak som sa vyprdla na to. A ja keď som si stlačila prsník, išli z neho kvapky, mlieko aj vystreklo ale iba pár krát. Potom už nič. 🤷

kvietocek87
14. dec 2022

Ja som mala opak,moj toľko jedol až grcal doslova.Reflux zistený nebol,boli sme aj v nemocke.Vela priberal na váhe, niekedy som odvádzala pozornosť od cicika, lebo ten by bol hádam non-stop na ňom

kvietocek87
14. dec 2022

@aknamorka22 treba piť a prikladať dieťa a samozrejme v určitých týždňoch je utlm, čo sa týka tvorby materského mlieka, netreba sa zľaknúť.Pri druhom dieťati mi tiež išli kvapky alebo ani to ani prsia sa mi tak nenaliali a nakoniec bol kojeny 2,5 roka.

matkahelka
14. dec 2022

dojcene deti, vacsina z nich priberaju poslabsie. tych 150-200g tyzdenne je neskutocne nadnesene a plati to mozno pri detoch na UM. moja plne dojcena dcera priberala 300-350g mesacne a nikto z toho tragediu nerobil. mam pediatricku s bohatymi skusenostami, ktora ma vzdy upokojila - kazde dietatko je ine. dolezite je, ze ma dost pocikanych plienok a ze prospieva.
Su deti, ktore maju v roku 13 kg, moja sa nedostane ani na hranicu 8kg. Krvny obraz ma ukazkovy, motoricky je v poriadku na svoj vek.
Nestresuj sa.

hendikep
14. dec 2022

ahoj, podla mna ked je spokojna tak jej UM zbytocne nedavaj.. mozes si tym este zhorsit dojcenie, a myslim si ze ak by bola hladna tak sa to dozvies :D aspon moje deti by plakali ako paviani :D skor by som skusila si ju vziat do postele a nocnym kojenim zvysit trosku aj tvorbu mlieka a aj by co to pojedla ..

hendikep
14. dec 2022

@matkahelka nesuhlasim, urcite sa to neda generalizovat.. obe moje dcery plne dojcene priberali prve mesiace 1kg/mesiac

matkahelka
14. dec 2022

@hendikep s cim nesuhlasis? pisala som vacsina, nie vsetky. povedala mi to moja 60 rocna pediatricka, ktorej za 33 rokov praxe preslo hadam dost deti cez ruky, aby to vedela zhodnotit. A staci pouzit uja gugla, ten ti informaciu o priberani dojceneho a prikrmovaneho UM potvrdi. Aj moja starsia dcera priberala cca 800g mesacne, ale ved kazde dieta je ine.

blaazi
14. dec 2022

Ahoj ja mám 6 t bábätko. A podobný problém, priberala polovične. V mesiaci tesne presiahla pôrodnú váhu! Po konzultácii s laktačnou som začala preliečovať zablokovaný mliekovod a vazospazmus - príčinou bolo zle prisávanie. Mala som zníženú tvorbu mliečka, lebo dcérka nevedela dobre vytiahnuť z prsníka, v pondelok sme boli strihnúť uzdičky - hornú, aj pod jazykom. Dojčenia sa zlepšuje, mliekotvorba narastá.. Ešte napíšem že od poradne v mesiaci ponúkam aj príkrm cievkou - za prvý týždeň pribrala 360g. Ona bola však aj ako málo dojčena, mimoriadne spokojné a kľudne bábätko, v noci spala 3-4 h, cikala, kakala, takže nebolo to zjavné, že má málo mlieka.

aknamorka22
14. dec 2022

@kvietocek87 ja som pila vodu, špeciálne čaje na podporu dojčenia a hroznovu šťavu, jedla polievky a výživné jedlá. Dieťa mala skin2skin v nosiči, nahrievala a masírovala si prsia, odsávačka každé 3 hodiny, platila som si laktačnu poradkyňu, dieťaťu som dala 2x strihnut uzdicky, mesiac som dieťa dokrmovala cez cievky, odstriekavala som mlieko, jedla som 3x3 Benedikt a senovku a urobila som možné aj nemožné pre to, aby sa mi mlieko rozbehlo. 6 týždňov som nespala lebo som išla Non stop kolotoč prikladanie, odsávanie, odstriekavanie, Googlenie a skúšanie všetkých rád ako dostať z mojich pŕs viac ako 3 kvapky.... Na laktačnu, odsávačku, byliny a všetky veci okolo som minula 500€. Za tú sumu mohlo mať moje dieťa UM skoro na rok. Takže rada "treba piť a prikladať dieťa" môže pomôcť niekomu, kto nemá problém s tvorbou mlieka a má len laktačnu krízu....