Podľa niektorých žien na fóre som hlúpa
Nejedná sa o toto fórum. Ide o to, že po pôrode som nemala materské mlieko, iba kolostrum a to tak málo, že ani mucha by sa z neho nenajedla. Moja spolubývajúca v pôrodnici si za desať minút odsala možno aj pol litra. Malého som už od začiatku musela prikrmovať, lebo okrem iného som si ho nevedela naastaviť, aj keď mi to sestričky ukazovali a nechcela som ich zakaždým otravovať. Potom som si našla polohu, ktorá vyhovovala mne aj bábu, ale stále som mala minimum mlieka a preto som aj musela ostať v pôrodnici o deň dlhšie, lebo malý schudol viac, ako bolo treba - aby pribral, ládovala som do neho UM, inak by som tam bola doteraz. Doma som potom pila meltu, hroznovú šťavu, pila čaj, jedla bylinné prípravky. Mala som aj laktačnú poradkyňu, ale kŕmenie s cievkou som odmietala, totiž ja som chcela mať svoje mlieko a nie dávať cez cievku umelé. Mlieko som si vytlíčala, aby synak mal aspoň trochu toho môjho, Ja som ho napríklad v noci kojila a po pol hodine prisatia mi plakal a vypil aj 120 ml umelého mlieka - keby bol nasýtený, tak by to UM nepil, či? A na tom fóre sú dve fanatičky, jedna kojí 27 mesiacov už, druhá 15 a ja som podľa nich neschopná, sprostá a neviem ešte aká. Na jednej českej stránke dostávali ženy, ktoré mali nedostatok materského mlieka odpovede, že keď sa nedá, tak sa nič nedá robiť.
a nemával ani koliky 🙂
@anjika42 nejsme sice na českém webu, ale když to chceš slyšet takto česky tak tady máš- "KDYŽ SE NEDÁ, TAK SE NEDÁ NIC DĚLAT ". 😎 ......roste tvůj svišt? prospívá? dělá, co by měl ve svém věku dělat? jestli ano, tak přestan řešit kojení a užívej si dny se svým synkem. já jsem ty svoje sviště taky nekojila, když se narodili měli kolem 1,30kg a ted jsou to už skoro dvoumetrový chlapi a zatím si nestěžovali, že by jim mateřské mléko v kojeneckém věku nějak chybělo...kašli na řeči
kojila som tiez dlho, ale zaciatky boli tazke, krv, pot a slzy, tiez som vstavala kazdi hodinu v noci, ale ked sme sa to obaja naucili, bola to pohoda, nikoho by som vsak za to, ze nekoji neodsudzovala, niekedy to nejde, urobila si vsetko, co sa dalo, mne mlieko zacalo tiect az po prepusteni z porodnice a dovtedy maly plakal, bolo to hrozne, urobila by som cokolvek, len aby bol spokojny, ak by to trvalo dlhsie, pokojne mu dam UM,
mimochodom kojila som 27mesiacov😊a ukoncila som to ja, lebo som mala pocit, ze uz dost a citila som sa unavena, toto asi niektore napadnu, ze dieta sa ma odstavit same, ale u nas to nefungovalo, urob ako citis, pokial je maly spokojny, vobec sa netrap takymi vecami ako je kojenie ci nekojenie, pohoda...
Presne viem o čom hovoríš...bola som z toho hotová...preplakala som toľko dní...mala som pocit, že za to môžem ja...neskôr to prešlo do alergie na otázku, kojíš?? veta: nič iné len prikladaj a prikladaj...ma prinášala do extázy...všetci mali overené rady a vedeli kojiť ako profíci...mladé ženy..staré...s deťmi aj bez nich...dokonca aj chlapi....rady a typy....a ja som sa trápila a odsávala...a hlavne stresovala malú aj seba...všade sa na mňa valili články o dôležitosti materského mlieka...o tom ako bez kojenia nie je u dieťatka zaistená žiadna imunita...o koľko silnejší je vzťah matky a dieťatka... o tom aké je to prirodzené, samozrejmé, krásne a nenahraditeľné... Viem... všetko je to pravde....o tom spojení a láske....o dôležitosti....Ale vieš čo? To, že moja dcéra nepila moje mlieko neznamená, že som k nej nevstávala...neprebaľovala ju...nebála sa o ňu...nekontrolovala ju....nerobila pre ňu to najlepšie..a hlavne to neznamená to, že ju nemilujem najviac na svete. Je zdravá...nádherná..šikovná a spokojná...a pochybujem, že mi čo len raz v svojom živote dá najavo, že ju poznačilo to, že som ju nemohla kojiť. Tá chorá túžba niektorých matiek byť pred inými najlepšími zraňuje často tak hlboko...a pritom je to všetko hlúposť...veď to jediné čo dieťatko skutočne bezpodmienečne potrebuje je láska svojej mami. Či to znamená použiť tú či onú značku plienok, kojiť či chystať mliečko do flašky, obliecť do ružovej či modrej...Všetky chceme len to aby boli štastné...
presne tak, netrap sa ,,supermatkami" ... ja som tiez chcela len a len kojit no ked maly plakal od hladu a ja som mu uz nemala co dat tak jasne ze ho nenecham hladovat aj ked si casto pocuckaval mliecko odomna no poriadne sa napapal az ked som mu urobila umele, jednoducho mala som malo a nijako sa to nerozbehlo...a tu je krasny zdravy sikovny chlapcek
Och joj.. ja som kojila tyzden..potom mliecko papa a co? Mala som sa preto obesit? Môj maly papa,pekne pribera..je v poriadku.. to je dôležité!!! Nie taketo blbosti.. ked nie je mliecko tak nie je.. no preto sa zivot nekonci..
Ze to vobec riesis, ja som bola stastna jak blcha ked som prestala kojit, neviem co na tom vsetci vidia, pre mna to bola otrava.. nic nadherne, uzasne ani neviemjake puto pri tom nevznikalo ..... bolo to proste krmenie. Obdivujem zeny ktore dokazali napriklad odsavat mlieko niekolko mesiacov, bojovat s problemamy..to keby sa stane mne tak okamzite siahnem po UM ani nespekulujem.
Nechapem to halo okolo kojenia, niektori ludia maju z toho doslova obsesiu ...kojim/nekojim a stale dookola riesia len to
Mne by sa tiež nechcelo riešiť krv, zápaly prsníkov atď - ale skritizovala ma aj moja alergologička, že som tak krátko kojila.
To co tu uz riesite preboha?? Riesenie minuleho problemu, alebo riesite nieco , ci je uz pase?
Kašli sa mojka na ne... ja to nechápem tieto fanaticky a ani niikdy nepochopim...ja kojim a tiez ked tak tak skusam akurat poradit vo veci a nestaram sa viac... a nenadavam neosocujem ale nie oni ako supi lebo ripnut jednoducho musia... lebo oni su dokonalejšie ...ja som mala ,,kauzu klokanka,, a jedna si tiez musela ripnut pred nedavnom ked som dala foto ze som sa kocikovala s malou na korculiach v bugine lebo to mam mat nato speci kocik... no moze mi fukat skoricovy cukor vies kam a oni tebe tiez 🙂 vobec sa tym netrap a ignorujto to ze si nemala mliecko sa netrap lebo ta to len nici je to vsetko dane bud mas alebo nemas a mozes mat 20poradkin...
Celá tá situácia okolo kojenia je veľmi citlivá téma pre každú mamičku. Vďaka takým chytrým a premúdrelým ženám má normálna mamička z kojenia pomaly stres. Na každom rohu sa ma niekto pýtal, či je syn kojený a či mám dosť mlieka. No k pohode mi to teda nepridávalo. Hlavne keď nešlo všetko tak ako by malo. Teraz s odstupom času ti poviem, že sa netreba priveľmi stresovať. Rob čo môžeš a keď to nepôjde tak to nepôjde. A kašli na všetky ženské, ktoré chodia pomaly s cicíkom aj za dieťaťom do prvej triedy 🙂
@anjika42 ahoj, ja sice este babo nemam, ale poznam zeny ako ty, dokonca mali dost mlieka ale bolo malo vyzivne pre babo a to sa z neho nedokazalo nasytit. Nic si nerob z takych reci. Kazdy nech si robi ako moze. My mame napriklad v rodine lekarku a ta sa len usmieva nad kojenim viac ako pol roka. Vraj to dieta ked uz dokaze prijat aj inu potravu, tak z materskeho mlieka dokaze ulozit do telicka minimum, a nie kazda zena ho ma vyzivne to mlieko. A ked zena strati mlieko? Tiez je neschopna? Ved strata mlieka je dedicna vec naprikad.
@pukita áno aj náš doktor sa iba usmieva nad matkami kojacimi celú večnosť 🙂 je to z rovnakého dôvodu ako tvoja rodinná príslušníčka ;)
ja som zo skupiny "odsávačiek"...sedem mesiacom som iné nerobila, len bola každé 3 hodiny napojená na kábli....aby mal malý materské mlieko (veď všade sa o tom píše), však imunita atd....a dnes viem, že to s tým moc spoločného asi nemá....s malým som bola v nemocnici viac ako s dcérkou, ktorá bola kojená necelý mesiac.....Malý mal všetko čo sa dalo...astma, alergia, atopický ekzém....nehovorím o bežných detských ochoreniach, k lekárke sme chodili jak na klavír. Fyzický kontakt (myslím ktorý je pri kojení) sme nemali žiadny, keďže mu to šlo z fľašky, Jediné pozitívum z toho bolo, že ho v živote nezapieklo a nemal problémy so stolicou, narozdiel od dcéry, ktorú Nutrilon strašne zapekal.....takže asi v skratke, keby som dnes mala ďalšie dieťa, tiež sa nestresujem z kojenia.....ale tiež som to robila pre svoje svedomie, lebo som sa cítila, že som ako matka bez kojenia zlyhala, a keď Ťa ešte dobre pošťúrchajú také mudrlantky, to skutočne "dobre padne"........Keby mám tretie dieťa, už sa tým určite netrápim...keď to nejde, tak to nejde....nerieš, ty vieš čo je pre Tvoje dieťa najlepšie a kedy je najspokojnejšie... 🙂 A myslím si, že pre dieťa je najdôležitejšia láska a pokojná mama....
@anjika42 Ako, nerozumiem co riesis, lebo ak to, ze podla nejakych fanaticiek si sprosta, tak potom si, lebo je smiesne riesit v dospelosti taketo kraviny a to, ci nejaka fanaticka koji 25, ci 36 mesiacov, nie je podstatne, lebo je to tiez ich vec, kazdy nech sa stara sam o seba a svoje dieta a pokial mu neublizuje, tak nech robi ako uzna. A ked sa ti nieco na nejakom fore nepaci, naco to ako riesis???? Som mimo? Predsa ked ma niekto uraza, tak sa s nim nebavmi a myslim, ze inteligentneho tvora(prepac 😉 nerozhadzu nejake ine nazory, pripadne urazky od niekoho anonymneho na fore 😀 A nezacnem najma debatu o tom, ci som, alebo nie som blba 😉
@maciatkolulu tento tvoj prispevok je uplne mimo, rovnako ako aj ty.... a teraz som zvedava ako sa zachovas, lebo v duchu tvojich hore uvedenych nezmyslov by si nemala napisat nic a rovnako sa ani urazat
@intrograla presne tak 😉 prijemny den aj tebe 😉
No ono ale prave to krmenie cez cievku by prinutilo tvoje prsia tvorit viac mlieka, ale to je uz jedno. Ma dost prekvapuju tvoje,starosti...
Nehnevaj sa, ale tvoje starosti na moju hlavu... vypni forum a chod kocikovat
@simca06022011 tak ta tema je tu uz rok ... ale asi dokazuje to co sa pise aj v inych temach - ze pani nema uplne ujasnenu vychovu a trosku bordel celkovo, ked riesi ze ju niekto anonymny oznaci za hlupanu☹
@anjika42 pozri sa. Bolo by lepsie ked si nemala mlieko, nechat ho iba na tom co si mala, bez umeleho mlieka? Myslis ze by sa vyvijal "podla tabuliek"? Neviem co si vycitas. Nie vsetkym je dane mlieko. Omnoho viac mna by stvalo keby som mlieko nemala a nemohla si dovolit kupit umele. Nech si kto chce vravi co chce.
@dai ahaaaa... no v starych temach by to malo velkym svietit, lebo to si clovek ledva vsimne :DDD ked cita prispevky posledne s datumami iba...
@anjika42 môžu to všetci fúkať kockovy cukor do zadnice, nech sa starajú do seba😋 mám tri deti, prvá kojena 15 mes., druhá 26 mes. a tretí 6 mesiacov. Robila som všetko rovnako s malý sa odstavil sám. Takže čo tiež som sprostá lebo jeho iba toľko? Nasilu sa to donútiť nedá a ty si to mlieko tam tiež nemôžeš pričarovať. Si dobrá mama aj bez toho aby si mesiace dojčila. 😘
@anjika42 pozri, ja som dojčila dlho a na fórach sa tiež načítam kritiky aj na nás dojčiace. Môjmu pediatrovi, gynekológovi, mojej švagrinej... som tajila, klamala, že ešte dojčím, aby som nemusela počúvať prednášky, že načo... Vieš čo z toho vyplýva? To, či dojčíš, nedojčíš, je len tvoja vec. Nikoho do toho nič a nemáš čo komu vysvetľovať ani sa ospravedlňovať. Vys.r sa na nich a teš sa z bábätka, užívaj si život s ním 🙂
Ale ved ona mlieko mala tak ako kazda ina, len to pohnojila v zaciatkoch, lebo ani laktacnu nechcela pocuvat. Sorry, ale tak to proste je. Tato zena ma cim dalej, tym viac udivuje .
10 mesiacov je velmi malo??? Ja som bola kojena 10 dni - ziadna alergia, ekzem,... Dceru som kojila 25 mesiacov, moja lekarka mi vynadala, ze dlho😄.
baby je podla mna skoda to uz riesit, kazda sme nejaka. Kazda musime asi porobit chyby aby sme sa z nich do buducna poucili 😉

Malý, aj keď bolo veľmi málo kojený, tak očkovania zatiaľ prežil bez problémov a zúbky dva dolné takisto mu vyšli takmer ok, iba jeden večer "mal nervy" - teraz mu idú naraz tri alebo štyri a takisto to znáša statočne, pekne v noci spinká.