Pozor na výber laktačnej poradkyne
Prečítajte si článok s názvom: Zásahy do farmakoterapie dojčiacich žien, strana 16
Mna by zaujimalo, aky postoj by zaujala autorka clanku k predpisovaniu univerzalnej maste a jej schvalovaniu odbornikmi- teda myslim najma dermatologa, gynekologa a farmaceuta. Lebo taki naozaj existuju, dokonca su niektori nadseni, ze konecne nieco ucinne na dlhodobo nehojace sa rany a vzhladom napr. na skusenosti dermatologov, ktori aj malickym babatkam predpisu kortikoid ked uznaju za vhodne, sa im to zda dobry napad v danej situacii ak im ide o tom aby matka mohla dalej dojcit.
@cuki lekarne to vydaju len pre biznis. Je velmi malo lekarni, kde tuto masticku daju. Ale to uz lp vedia kde im urobia, pripadne si ich posielaju medzi sebou, teda tu mast. a doktora nepoznam ani jedneho, ktory by predpisal. Ide len o biznis medzi lp a par lekarnami. A osobne nepoznam ani jedneho faramceut, ani jedneho doktora, ktory by odporucal, predpisal alebo expedoval tuto mast alebo costi.
@muflonova ano, presne to mam na mysli, ze to lekar riadne predpise a v lekarni to riadne vydaju... toto totiz samozrejme normalne funguje a je to maximalne ziadnuce, aby to prebiehalo takto. Nejde o ziadny biznis, poznam par zien, ktorym ju predpisal gynekolog, alebo dermatolog pretoze ju povazoval za dobru volbu.
@cuki biznis 🙂 bez riadneho vysetrenia jej da antimykotikum aj antibiotikum aj kortikoid? zbytocne zatazuje dieta? bud ho ukecala, alebo je to jej znamy. Normalny dr to nepredpise len tak. Zacnem sa viac chodit na konforencie, mozno sa tam pochvalia so svojim vysledkami. Vyvin rezist.druhov bakterii a hub. ucinok dlhodobeho podavania kortikoidov kojencovi. Vplyv na vestibularny aparat dietata po podavani domperidonu. snad nejake temy budu ;)
@rica1 ockovat sa da ale len proti vybranym typom a v okoli je ich ovela ovela viac...a vyskytuju sa bezne. povedala by som ze kedsa vyberies na nakup do hypermarketu je snad 100% pravdepodobnost ze tam nejaky stretnes. ;) ono, pediatri vravia ze kazde dieta prekona rocne niekolko rotavirusovych infekcii, vacsinu s nich rodicia ani nespozoruju, lebo prejavy su velmi mierne...dietko sa povracia alebo ma redsie kako, maximalne trocha teplotka, co su bezne veci.
@horana a ako potom vysvetlis, ze Francuzsko je na prvych miestach ohladom zdravotneho stavu, kvality zdravia a dlhovekosti, ked francuzky uz par generacii koja velmi malo, podla statistik skoro vobec nekoja a tu na Sk, kde z nemocnice odchadza podla statistik az 99% kojenych deti a sme na tom tak slabo??? Ak sa ideme bavit o velkych statistickych skupinach.....
podla mojho nazoru viac zalezi na vyzive a zivotnom style po cely zivot, to kojenie je fajn, nehovorim, ak to ide, ale zase by som tomu az taky vyznam nepripisovala..... 😕
@hanka_april slovenske statistiky ohladom kojenia su uplne zmagorene, lebo ved kazdy dnes chce byt babyfriendly...kazdej zene co z nemocnice odchadza z laktaciou daju do papierov ze dojci, aj ked vela z nich len odstriekava mlieko a tie co aj dojcia to robia zle, cize skor ci neskor to doma vyeskaluje do problemov kvoli ktorim to vzdaju. dalsia vec je ze dojcit dieta 3 mesiace a 3 roky je velky rozdiel. nemam k dispozicii statistiky ale dovolim si tvrdit ze po 1 roku zivota dojci mozno 10 percent slovenskych zien a po 2 rokoch zivota (co je minimum odporucane WHO) je to mozno 4-5 percent?? ak som neprehnala...cize podla mna ked chces porovnavat, musela by si porovnavat krajiny kde sa niekolko generacii dojci dlhodobo...do tohto kriteria nezapada zrejme ziadna europska krajina. 😖 ale suhlasim, jasne ze na celkovy zdravotny stav populacie ma vplyv vsetko mozne, zdaleka nie len dojcenie...dalsia vec je ze dojcenie nie je len o fyzickom zdravi, je aj o vnimani sameho seba, vztahu s primarnou osobou, cize ma vplyv aj na rozvoj psyche a osobnosti cloveka, to by som nepodcenovala...
@muflonova no, k tym vysetreniam by som bola vo vseobecnosti v slovenskej realite 5 minutovho vysetrenia skepticka. Nemyslim, ze by to vzdy musel byt znamy lekar, skor ked si to tak preberie v hlave o co ide, zda sa mu to ucinna pomoc uplne idnikovana stavom pacientky. Moja osobna skusenosti s dermatologom: Hm, neviem co to tam mate, tu mate atb masticku, keby islo o infekciu a tu mate kortikoid keby to bol ekzem. Striedajte si to! Okrem toho kvasinka sa zistuje len symptomaticky, nedokazes ju napr. sterom z prsnika, jasne na nu ale funguje symtomaticka liecba (napr. pediatricky bezne predpisu na prsnik natierat flukonazol a funguje to, keby urobila ster nebola by mudrejsia). A aj na pokozke, aj prsnika to celkom zije, ved asi vies, normalne sa tam vyskytuju urcite bakterie napr. staphylococcus aureus je bezna pricina zapalov na kozi, toto skratka moze lekar predpokladat aj bez mikrobiologickeho rozboru, ktory okrem ineho sakra dlho trva, zvlast ked ide o bolest je to dost blby napad.
Tak radsej da uni mast nech ma pokoj 🙂 ja som svoj nazor uz povedala, je na kazdej matke ci bude pchat do babatka tieto svinstva 🙂 hawk.
@hanka_april Neviem ako su na tom francuzi, musela by som pozriet podrobne statistiky, ci noazaj az tak super, je vsak kludne mozne ze tam sa stravuje celkovo zdravsie cely narod, stravovacie navyky su blizsie k stredomoriu, a tak sa to moze vyrovnavat. Ide o to ze ja nikde netrvdim ze kto nedojcil, ze jeho dieta bude do buducnosti chorsie. Urcite sa da vela napravit celym dalsim detstvom a zivotom. Ale to robi len cast mamin/rodin. Dost vela z tych co siahne po UM prilis lahkovazne berie aj celu dalsiu vyzivu lahkovazne stylom na nieco zomriet musime. A tu na SK mame dost zle stravovacie navyky. A zacina to uz teda od mimca. Pokracujuc skolou, jedalnami, ale aj vselijakymi tymi brejk automatmi co je vedla diskusia prave o nich, co je len maly kamienok do maozaiky, jeden z mnohych ale postupne sa to vykaldava..a to ze malo ludi je zvyknutych jest ryby, zeleninu...Ono cim mladsi organizmus tym dolezitejsia je rovnovaha. Ja len hovorim jedno, ktorej zalezi na kvalitnej vyzive dietata, vacsinou sa dojcit snazi a kludne vyuzije aj laktacnu poradkynu. Sama som hentaku mast nepotrebovala, ale priklanam sa k nazoru ze semo tamo je to stale zdravsie nez umele kravske+chemicky koktejl k tomu. To je moj nazor. A jasne, kazdy nech si krmi dieta ako chce.
@zuzkaanicka V zasade suhlasim. Aj ja som odkojila dlhodobo 2 deti, tiez si presla mnohymi krizami, aj zapalmi a laktacnu som nakoniec nepotrebovala, nevyuzila, vzdy som si nejak poradila sama. Ale myslim ze dobre ze su, ze vela pomahaju, dojcenie nie je zdaleka tak jendoduche a ked na to matka nekapne nahodou, moze to vzdat a pritom by mozno niekedy stacilo relativne jednoduchy figel, nie kazda na to dojde sama. A jasne ze sa da vyliecit aj inak nez hentou mastou, ved ja ju preboha nepropagujem. Len reagujem na to ze tu niektore tvrdia ze lepsie UM nez jendorazovo mast, co mi prijde uplne absurdne.
@horana Ahoj.
Vo svojom príspevku píšeš - a ja absolútne súhlasím - že na imunitu jedinca vplýva vo veľkej miere po 1. dedičná predispozícia a po 2. strava, dokonca do takej vedecky preukázateľnej miery, že sa prenáša do ďalších generácií.
Preto sa mi natískajú dve otázky, na ktoré odpoveď by ma zaujímala práve od teba: Prečo si automaticky myslíš, že dojčené dieťa je zároveň TO šťastné dieťa uvedomelej matky, ktorá dbá a hlavne ovláda zásady zdravého stravovania a v najvyššej možnej miere ich dopraje svojmu malému dieťaťu?
Druhá otázka - prečo potom tie bohorovné vyhlásenia, že dojčené deti sú zdravšie, keď je to absolútne irelevantné a individuálne? TO dojčené dieťa môže mať predsa nepriaznivé genetické predispozície čo do zdravia umocnené ešte aj nesprávnym stravovaním, ktoré sa mu dostáva od rodičov a s veľkou pravdepodobnosťou si nesprávne návyky ponesie celým svojim životom.
A otázka skôr rečnícka; prečo sa v súvislosti s dojčením v rovnako "zapálenej" miere nehovorí o tom, že pokiaľ je dieťa dojčené, ale jeho stravovanie nie je racionálne, je nedostatočné čo do výživových látok a ich optimálneho pomeru (z čoho vzniká podvýživa, mimochodom, aj u inak bacuľatého červenolíčkového dieťatka), tak celé dojčenie je do istej miery kontraproduktívne? - Na jednej strane, a použijem tvoju analógiu, s dovolením, hnusná sáčková polievka a na strane druhej síce chutná polievka od babičky na obed, ale hnusná sáčková polievka na desiatu, olovrant aj večeru.
No a na záver by som chcela vzdať hold všetkým uvedomelým mamičkám a oteckom, ktorým stravovanie svojich ratolestí, či už dojčených alebo nedojčených, nie je ľahostajné, a ktorí sú ochotní obetovať svoj čas, a aj peniaze na úkor trebárs vlastných potrieb (áno, na celom svete platí, že kvalitnejšie potraviny sú aj drahšie potraviny), v prospech svojho vzdelania sa v oblasti racionálneho stravovania. A pevne odolávajú posmechu a dehonestovaniu svojho snaženia.
@lorela Ad ": Prečo si automaticky myslíš, že dojčené dieťa je zároveň TO šťastné dieťa..." - Nemyslim si to automaticky. Myslim si len ze ma jednoducho lepsiu stravu (ci je stastnejsie nepolemizujem, clovek na sackovej polievke moze byt kludne stastny ako ten co ju je od babicky 🙂 otazka je co by si vedome sam vybral keby mal na vyber ), ze je matka uvedomela ked sa snazi dojcit suhlasim, bez ostentativnych ironickych nadychov, ano je, v dobrom. Pokial to nejde, naozaj nejde, neberiem to ako tragediu.
Ad druha otazka: lebo su zdravsie. Statistiky to napriek vsetkym relativizujucim faktorom, ktore uznavam a sama cih uvadzam je potvrdene. Cize nie su to moje domnieky, ani bohorovne vyhlasenia, su to statistiky na velkych vzorkach deti. Preto sa konieckoncov UM nesmie propagovat na ukor MM, hoc tlaky a snahy na to su a velke.
Ked ma dieta nepriazdnive geneticke predispozicie, MM si ich vylepsuje, UM zhorsuje. Ked ma tuhy koren, UM mu az tak neublizi, ale pomaly nenapadne ho tiez poskodzuje (moze zacat vytvarat nabeh) a ked si neda neskor pozor moze sa to vypomstit. Preto radsej ked sa da ist logicky po lepsom, ci kto ma predispozicie ci nie.
Ad buclate cervenolice: deti na UM priberaju viac, rovnomernejsie a tabulkovejsie. Rastu rychlejsie a takpovediac strojovejsie. Ale nie je to automaticky obraz zdravia. Dojcene deti su casto chudsie, ale nie podvizivou, teda nie, nie je to kontraproduktivne. Deti chude spagetky ako z koncetraku, mozu byt v koncovke normalni zdravi slachoviti dospeli, ktori skratka len nemaju tendencie k potencionalnej obezite. Ostatna strava ma samozrejme tiez dopad, cize ked myslis kojacu co inak dava nezdrave veci, ano, to kontraproduktivne je.
@lorela to je presne to, co som chcela povedat.....TOP!
Videla som raz jeden dokument o dojceni v USA, kde autorka na koniec skonstatovala, ze sa v USA zaoberaju prilis pocitmi viny z nedojcenia ako realnou pomocou a podporou dojciacim matkam, myslim, ze takto sa to zvrhava aj v mnohych diskusiach tu na MK. Verim ze mate dost sudnosti a viete odhadnut co vobec taketo diskutovanie prinasa, ci svetlo do problematiky, alebo len dalsi chaos, gulas, osetrovanie pocitov viny jednej ci druhej skupiny, zbytocne polarizovanie. Asi sa v diskutovani tu na dalsi rok vypinam 🙂. Majte sa krasne, vela mliecka a lasky vasim detom prajem, aby boli zdrave a sikovne a mali (po vas 😉 ) dobre srdiecka.
@hanka_april Ďakujem 🙂
@horana co mam z takej statistiky, ked doma mam realnu vzorku. Ja som dojcena nebola vobec ani moje sestry, napriek tomu nevieme co je to choroba, sportujeme a snazime sa zdravo zit a to ci sme volakedy pred 35 rokmi pili chvilu materske mlieko alebo sunar, uz vela asi neovplyvni. V detstve sme tiez nebyvali chore. Naproti tomu moj manzel aj so sestrou boli kojeni do 3 rokov, resp. do kedy sa sami neodstavili a stale su chori, kazdu jar, kazdu jesen....niekto na neho kychne a uz je chory. Netvrdim ze koli tomu ze bol kojeny byva chory, len poukazujem ze realny priklad toho ze to moc nepomohlo. A mne moc neublizilo. Prepac ale take statistiky.....to je ako s ockovanim, podla statistiky drvive percento ockovanych deti zvladnu ockovanie dobre a nemaju nasledky a su chraneni voci chorobam, a predsa je silna skupina ludi co sa neriadia touto statistikou, ked zazili nejaky iny realny pripad z ich okolia. Nechcem sem miesat dalsiu kontroverznu temu, to len pre porovnanie.
A potom...na akej vzorke robili tu statistiku, lebo aj to je dolezite ci to boli uz vacsie deti co uz chodia do skoly, kolektivu, alebo take co nechodia este do skolky. Neuvadzas zdroj, tak sa preto pytam.
Ja som urcite ZA kojenie, kludne aj dlhodobe, aby som to upresnila. Len sa mi proste nepaci pristup celej Mamily a ani ich rady kojit za kazdu cenu. V duchu: Kto nekoji s nami, koji proti nam.
A to ze ze si svoj prispevok nasmerovala smerom, ze deti na UM budu v buducnosti obezne, prepac ale to je tiez trosku odvazne povedat nie?
@horana moja, nechcem sa hadat ani utocit, ale nesuhlasim, neni ok skatulkovat mamicky....
"Dost vela z tych co siahne po UM prilis lahkovazne berie aj celu dalsiu vyzivu lahkovazne stylom na nieco zomriet musime."
prepac toto neni ziadny relevantny argument, to si si len ty pomyslela ale ja co sa stretavam vo svojom okoli tak to neplati. Svagrina poctivo dojcila, svedomito dbala na to aby dcera mala hlavne varenu a vyvazenu stravu a aj tak teraz ked ma dcera 12 rokov ma nadvahu pretoze potajomky papa sladkosti a hluposti....a fajci odusu. To doma nerobia a vidis, aj ked jej dali spravne zaklady, neviem co sa pokazilo. Raz hovoril nejaky nutricny poradca v TV ze ak niekto je typ ze mu chutia sladkosti tak aj ked to dokaze obmedzit, drzat to v rozumnej miere, tak aj tak onstale bude vyhladavat to sladke, cely zivot. Je len na jeho pevnej voli ako s tym dokaze narabat.
@sifonik Z takej statistiky je ti to na to (a mne tak isto, resp. kazdemu sudnemu cloveku co im samozrejme veri lebo su aj typy co si povedia blbost a idu si po svojom), ze napriek tomu ze teba osobne sa to netykalo, nebudes to radsej riskovat pri svojich detoch a radsej predsa len skusit kojit. Teda mne to hovori nielen evidentna logika ale navyse aj intuicia.
Mozno ste mali skratka niecim inym silnu konstutuciu, a naopak manzel slabsiu. Po kom ju zdedia vase deti sa ukaze neskor. Kto chce, nech si lahkovazne riskuje ze je to jedno, jeho pravo. Takych uz vobec nemam ambiciu presviedcat. Ja sa vsak osobne zariadim obozretnejsie.
S kojacim fanatizmom som sa v praxi nestretla, keby ano, urcite to odsudim. Preto ale este nebudem relativizovat fakt vyhodnosti a prospesnosti kojenia ani ho znizovat, je noazaj znacny.
Tie statistiky vyhladam ked budem mat viac casu, ja som pravdupovediac z tejto temy uz vyhovorena, zaujimalo ma to hlavne pred 10 rokmi, ked sa ma to tykalo, vtedy som mala aj linky pokope, najdene, pripravene a sypala ich na nete v diskusiach, vtedy som sa pidila, studovala, hladala zdroje. Nemusis mi verit, ale hodnoverne vyskumy naozaj existuju a kto ma zaujem, dopatra sa ich. Teraz riesim hlavne nedokonalsoti skolskeho systemu, ale ked vidim temu ako tuto, neda mi to...ako stale je malo toho povedomia aj po takom case...
Este raz ja 🙂 odporucam mamile a lakt poradkyniam zamerat sa na nefarmakologicke riesenia a podporu dojciacich matiek. Vsetky kritiky na ich adresu su sposobene tym, ze nie su sposobile ani skolene ohladom liekov. Odporucaju pri vsetkych liekoch dojcit dalej. Akykolvek sa mamicka opyta: dojcite dalej, nevadi ze beriete to a to.... odporucaju uz tolko spominane costi bez ohladu na to ze domperidon ma primarne sluzit na liecbu ineho ochorenia a toto je len vedlajsi neziaduci ucinok a v podstate sa musia predavkovat aby si zvysili tvorbu mlieka. Nehovoriac o tom ze niektore mamicky to beru pomaly cele obdobie dojcenia. A domperidon prechadza do mlieka. Uni mast som uz popisala co to je za hnus. Konzultovala som to s profesormi farmakologie. Boli sokovani ze niekto toto vobec moze dat na seba + bez uretia bradavky dat do dietatka. Lp podporte mamicky, ale vramci vasich kompetencii.
A nie, neplati ma nestle. ani nutrilon, ani beba. A ani ludi co roky studovali medicinu a farmaciu a ani ich profesorov a docentov.
@horana no teda... poznam xy deti co boli dojcene a su na tom hrosie ako nedojcene, ci zdravotne alebo vyvojom ako takym... (a dokonca mne blizka rodina riesila pri svojich 2 detoch riadnu obezitu, dokonca chlapec museli ist na liecenie...).... poznam xy mamiciek co dieta nedojcili a o stravu sa staraju viac ako dojciace, co sa fakt drzia dojcenia, len aby nemuseli minat peniaze na mlieko ;) To len tak v strucnosti... K ostatnemu sa nejdem rozpisovat, je tu toho aj bezo mna dost :D Len neskatulokovala by som nikoho nikam...
@horana ja tiez nepisem, ze laktacne su zle ... nesuhlasim akurat napr. s podavanim costi-to nie je pomoc a ani to nie je v ich kompetencii. Ja som hlavne reagovala na to, ze sa tu (aj podla Teba) ozyvaju tie matky, ktore su z kojenia frustrovane ... ja frustrovana isto nie som, napriek tomu nebudem tlieskat kazdej laktacnej poradkyni 😉 ... samozrejme, ja som rada, ze sa mi podarilo kojit.
@sifonik Pozri relevantny argument je uz len cista logika. Su tu prekazatelne mamicky ktorym je to evidentne fuk a navonok to priznavaju. A nahodou vidis tie iste mamicky v diskusii o brejkoch ze co tam po jednom sladenom mliecku denne, co tam po buchtach v skolskej jedalni, ved je to jedno, aj my sme vraj na nich vyrastli a nic. V MC ked som chodila som si to tiez vypozorovala. Je to logicky vztah, nemusi vsak platit vzdy. Plati skor u tych ktore to vzdali predcasne naozaj , pre lenovist, pohodlnost, aj takych je dost, dokonca to sami priznavaju. O ostatnych to nehovorim. Ale nie je snad podla teba predpoklad ze mama co dava decku sladkosti bezne na desiatu, lizatka dokonca kazdy den (dcerina spoluziacka) ze ked potom vyhlasi pri nahodnom rozhovore ze UM je super, pohodlne, nemusela mat dieta nacucnute cele noci na seba, len to zapadne do mozaiky.
A ano su typy na sladke a take co nie. Moja dcera je napr. na sladke aj ked bola kojena. Ale zaroven nasiakla rodinnou atmoskou, uplne prirodzene, ked navyse starsi brat vola eckove dzusiky chemikalie, lacne sladkosti chemikalie, vola to tak aj ona. Je to naucena, ale prerastlo to v zvyk, ktory sa zakorenil. Je len druhacka a vie rozpoznat vacsinu umelin aj chutou a odmietnut, chut je vycvicna. Nemachrujem, len ukazujem ako to vlyva. Ked je zvyknuta dat si nastruhanu mrkvu a jablko s medom, neznamena ze si neda obcas cokoladku. Ale rozdiel medzi domacnostami kde na to kaslu je uplne evidentny.
@zuzkaanicka Tlieskat jej nemusis ale ani ich zhadzovat ako celok. Ked nalinkujem clanok kde pochybil lekar so zadnym tonom lekari su zli a ja tu napisem ze nebudem tlieskat kazdemu lekarovi? No nebudem. Ani lakracnej automaticky. Ale ani ich zhadzovat. Chapes?

Nechce sa mi hadat. Mam niekde v sufliku certifikat lakt poradkyne, ale mam aj dolezitejsi papier z univerzity ohladom mojho neodborneho zdravotnickeho vzdelania 🙂 a prave preto by som nikomu costi nedala a uni mast odhovorim kazdeho kto za mnou pride. Tie lieky maju svoje opodstatnenie, preco su na predpis. Ako lakt p. sa nezivim, k mamile sa nehlasim a mamickam z mojho okolia som pomohla ak ma poprosili. Koza na kozu, cievka, nosenie... dojcenie podporujem, ale vzdy treba mat hranice a nehrat sa na boha a bez rozmyslu odporucat lieky dojciacim mamickam. Neziaduce a vedlajsie ucinky pri tom mnozstve domperidonu su takmer vzdy.. Uni mast je svinstvo. Hnus. Nedam to dospelemu cloveku na kozu, toboz nie dietatku do pusinky.