Prečo 15 mesačná dcérka odmieta prsník?

sednaja
29. máj 2014

Ahojte, len nedávno som tu založila diskusiu ako prestať dojčiť (aj keď by som radšej pokračovala) a ono sa to nejak samo stalo. Len by ma zaujímalo: Mám 15 mesačnú dcérku a som zároveň v 5.mesiaci tehotenstva. Staršia dcérka už nejak nechce prsník, ak sa aj prisaje, tak sa len usmieva, prípadne pocuckáva (ale príde mi to skôr ako sranda pre ňu), v noci, keď sa prebudí, tak sa už odťahuje, keď ju priložím a na zaspatie jej stačí obyčajné pohladenie. Keď si stlačím prsník, tak mi už nevytečie ani kvapka mlieka, aj prsia sa zmenšili na pôvodnú veľkosť. Značný pokles laktácie sledujem už asi mesiac. Nejak ma to vážne netrápi, keďže čakáme druhé bábo a to nočné budenie (dvojité) by ma asi dorazilo, ale je mi to aj trošku ľúto, lebo som chcela dojčiť čo najdlhšie. Tak ma teda zaujíma, prečo sa mliečko prestalo tvoriť a malá už ani nemá záujem? Je v tom zmena hormónov počas tehotenstva, alebo si skrátka staršia dcéra povedala "tak už dosť", prípadne v čom to je?

saska.t
29. máj 2014

@sednaja je normalne ze v tehotenstve klesa tvorba mlieka,hormony robia svoju funkciu,takze tvojej malej neslo tolko mliecka a zu vobec nie jednoducho,tak to bol podnet na odstavenie,ak to nevadi ani tebe a malej zrejme tiez nie,asi by som to zu neriesila a nasilu nepodporovala laktaciu.. 😉

sednaja
autor
29. máj 2014

@saska.t Nie, na silu ju podporovať nechcem, ale zároveň chcem mať čisté svedomie, že som ja niečo nezanedbala. Zaujíma ma to preto, lebo niektoré ženy dojčia obe deti súbežne a mne sa malá sama odstavila, tak či je to v poriadku (aj keď som rada, že ak sa už mala odstaviť, tak že to spravila sama a nemusela som ja použiť nejakú drastickú metódu)

melalex
29. máj 2014

Moje dieta sa odstavlo same z jedneho dna na druhy ked mala 13 mesiacov.

sednaja
autor
29. máj 2014

@melalex A nepýtala si sa lekára prečo? Ono, ak by som nebola tehotná, tak by som to riešila, lebo by ma to štvalo. V súčasnej situácií ma to skôr zaujíma len zo zvedavosti. Niektoré deti sa odstavia samé okolo roka, iné musí na silu ako 3-ročné odstaviť matka. .....Celým tým myslím problematiku starších detí, lebo odstavenie do pol roka je spôsobený nejakou chybou, no u starších /po roku/ deťoch je to individuálne, tak ma len zaujíma, či je to v dieťati (že si povie, dosť), alebo niekde urobila chybu matka.........doteraz som s mliekom problém nemala

bajana
29. máj 2014

A nie su trojrocne deti skor mali zavislaci? Ja si myslim, ze prestat s dojcenim v roku je uplne normalne a rozhodne by som to nenazvala chybou...chybou je podla mna nechat dieta zavislacit v case, ked to uz k zdravemu vyvinu jednoducho nepotrebuje...

sednaja
autor
29. máj 2014

@bajana To, že niekde určite nastala chyba som myslela, keď sa nekojja deti do pol roka..... práveže ma zaujímalo, čím to je, že sa odstavia samé, keď už majú vyše roka - s tým, že niektoré sa odstavia samé a iné ako hovoríš - závislačia.......jasné, že je pravda, nech sa radšej odstavia samé ako keby sme ich mali trápiť my a zrazu im nedať to, na čo sú zvyknuté..........mňa však len zaujímalo PREČO sa tie niektoré staršie decká odstavia samé.........v mojom prípade sa hovorí o hormónoch z tehotenstva, ale tak sú prípady, ktoré kojili aj počas tehotenstva a dieťa sa im neodstavilo. Tak ma zaujíma, či sú to len povery, alebo je to tak - každý organizmus ženy a každé dieťa je iné

michaelkanr
29. máj 2014

Dieta sa pred 2,5 rokom same neodstavi a ked to niekto tvrdi, tak vela o dojceni nevie 😉
Najcastejsie k ukonceniu dojcenia pride pretoze sa znizi mnozstvo mlieka a dieta uz nema zaujem sat "naprazdno", potom dalsie tehotenstvo (mlieko vymizne, niektore deti dudluju ale casto sa prestanu prisavat ked vobec nic netecie), nespravne zavedenie prikrmov.
Ak mas otazky ohladom dojcenia a tehotenstva @sednaja, pridaj sa do skupiny dlhodobe dojcenie. Je tam vela mamiciek, co s tym maju skusenost a budu ti vediet poradit🙂

sednaja
autor
29. máj 2014

@michaelkanr To mi došlo, že dieťa sa LEN-TAK samé neodnaučí. Práve to ma zaujíma - v mojom prípade, pretože som zatiaľ s niečim takým problémy nemala, či to je spôsobené tehotenstvom (aj keď sú ženy, ktoré sú tehotné a napriek tomu stále dojčia........je to individuálne, alebo v tom prípade nejakými prostriedkami podporujú tvorbu mlieka?)........ Teda, ak by som mala záujem pokračovať v dojčení, asi sú na to nejaké finty.......lebo ak by sa toto stalo mimo toho, že by som bola tehotná, tak to určite riešim, lebo minimálne do dvoch rokov som dojčiť chcela. Avšak pri tejto zmenenej situácii mi to vyhovuje. Iba ma zaujímalo, či som spravila niekde ja chybu, alebo je to v mojom prípade prirodzené.

bubba
29. máj 2014

prečo máte pocit,že dieťa sa same neodnaučí od prsníka? v prírode to tak bežne je,že mláďa začne vyžadovať a preferovať inú potravu než materskú,ktorá sa v organizme stáva nepostačujúcou ...mne to príde teraz strašne všetko násilné ako treba kojiť čo najdlhšie a ja neviem prečo? prečo to nenechať len tak prirodzene plynúť? (to nehovorím o matkách ,ktoré úplne odmietajú a haldajú cesty ako z toho vykľučkovať ..)jedna moja známa kojila chlapca do 5 rokov!!! to je na hlavu si osobne myslím 😅 môžte ma aj zato biť ak chcete.

michaelkanr
29. máj 2014

@sednaja nemyslela som teba🙂 preto som ta neoznacila, az potom neskor🙂 myslim te si neurobila chybu, v tehotenstve sa mlieko straca, neviem ci je vhodne mnozstvo zvysovat-to sa neodvazim radit ani za ani proti. Mamicky casto pisu ze mlieko zmizlo, ale niekedy deticky tahaju aj tak a zopar mesiacov, potom sa koja aj s mladsim surodencom🙂 skus pozriet nejake clanky na mamile, tam sa tejto teme dost venuju, alebo v spominanej skupine.

bleee
29. máj 2014

môj syn sa sám postupne odstavil, keď mal 13 mes. Začal chodiť, behať, a prsník prestal byť pre neho zaujímavý. Nemám z toho traumu ani ja, ani on. Mám ale pocit, že súčasný trend dojčiť čo najdlhšie, najlepšie až do 4-5 rokov, je rovnako vnucujúci sa názor ako bolo niekedy, že treba dojčiť len 3 mesiace. Mamičky sa potom cítia vinné a neschopné, oproti tým, ktoré dojčia dlho a chvália sa tým. Aj ja som sa takto jeden moment cítila, našťastie ma to rýchlo prešlo. Myslím, že syn sa tak necítil vôbec. Treba sa naučiť rešpektovať vlastné telo aj vlastné dieťa, nie riadiť sa aktuálne populárnymi trendmi. Či už ohľadom ne/dojčenia alebo iných vecí

michaelkanr
29. máj 2014

@bubba dieta sa same "odmauci" ale az vtedy ked je na to pripravene a podla odbornikov to veru pred 2,5 rokom nie je🙂 dojcenie dietatu pomaha v mnohych narocnych situaciach a ked uz dieta prsnik nevyhladava, da sa povedat, ze akoby dospelo, skratka ich zvlada same. Noektore mamicky by rady dojcili prave do tohto obdobia-co je na tom zle? Preco im nedat tu moznost? Ked mas doeta a dojcis ho cele mesiace, asi ti zo dna na den neskrsne myslienka, ze ups, uz je velky, odstavim. Nech matky dojcia, kolko uznaju za vhodne a kym im to vyhovuje, avsak minimalne 2 roky (v idealnom pripade, nie vzdy sa to da dosiahnut, napr aj kvoli tehotenstvu).

sednaja
autor
29. máj 2014

@michaelkanr Nechcem malú nejak nútiť do dojčenia, v poslednom čase ma "používala" aj tak len ako cumlík (cumeľ, fľašu nikdy nemala). Len som chcela vedieť, kde je pes zakopaný, nechcem sa vyhovárať na tehotenstvo, keďže niektoré ženy dojčia bezproblémovo aj počas tehotenstva. Už sa síce opakujem, ale tak v konečnom dôsledku som rada, že sa to urobilo takto samo, lebo som sa bála toho aké by to bolo s dvoma "ciciakmi" po nociach.

sednaja
autor
29. máj 2014

@bleee Moja malá si cez deň nikdy nepýtala, horšie to bolo v noci, čím staršia, tým sa viac budila a len prisatá bola vkuse, nepamätám sa, kedy som sa naposledy vyspala........aj teraz, už sa asi trikrát stalo, že sa v noci nezobudila na kojenie, ale zobudila sa tak či tak - musela som ju pohladiť po chrbátiku a zaspala. Nevyspatie je jedna vec,ale už aj môj chrbát si to odniesol 😀 (ale skoliozu ešte nemám). Prehnané dlhodobé dojčenie (okolo tých 5-rokov) sa však už aj mne zdá byť veľa.