icon

Prečo má Mamila negatívnu reputáciu?

28. aug 2024

Ahojte som mamou len pár dni no zvažujem konzultáciu u laktačnej poradkyne, bola mi odporučená kamarátkou ktorej zachránila kojenie, no tiež je z mamily a ja síce nepoznám vôbec ten “koncept mamily” no tu som na nich čítala len samé negatíva. Tak som z toho neistá

Strana
z2
lucia147852
28. aug 2024

@maryetta v tomto nemôžem súhlasiť. Mamila radi veci čo sú naozaj cez, či už veľké množstvo byliniek (príliš veľké), podávanie lieku costi (ktorý ohrozuje zdravie matky aj dieťaťa), dojčenie za cenu vlastného zdravia, dojčenie v prípade užívania naozaj rizikových liekov…. Dojčenie je super, ale nie za každú cenu, za cenu zdravia matky a dieťaťa. Sú aj seriózne LP a možno sa taká nájde aj v mamile, ale stále budem tvrdiť, že sú ako skupina zameraná zle a sektarsky

maryetta
28. aug 2024

@lucia147852 tak mne ozaj velmi pomohli. Tiez som mala komplikacie. Pri prvom dietati mi velmi pomohli-nemal mi kto poradit tak som zufala hladala pisala pytala sa.
Dojcenim som si presla ozaj vsetkym co sa da. Podporili. Vyscetlili. Jednu bylinku ani tabletku som do seba nedala-ani mi to neradili-ale je pravda ze od vtedy ubehlo 10rokov.

Zase mam aj svoj rozum. A ked viem ze proste moj zdravotny stav dojcit nedovoli tak ani mamilu oslovit nemusim 😉
Ja som tiez raz mala tak ze jeden dr ze nie. Zufala som volala pediatricke vecer o jedenastej ze co mam robit. Umele nechcel. Flasu nechytil. Prsnik udajne nemozem.
Povedala ze nuz-nemate na vyber. Dajte prsnik….
Takze su rozne situacie….

evcagabi
29. aug 2024

Ja som odtial mala laktacnu a poviem ti, spokojnost. Mala som tazky porod, moja malicka bola na novorodeneckom 3dni kvoli komplikaciam a aj tak sa mi podarilo rozbehnut plne dojcenie

juliacenc
29. aug 2024

Kazdy kto nieco zastava je odsudzovany ludmi kt nezdielaju rovnake nazory. Vyskusas uvidis, spravis si nazor sama. Ja som velmi casto vyuzivala ich stranku na dohladanie infa

taktotedanie
29. aug 2024

Pretoze cely ten koncept mamily je zamerany len na dojcenie doslova az cez mrtvoly, vsetko sa moze od jedla, liekov, vsetko povolene tam ti odobria aj jedenie kamenov,neskutocne premotivovane, v hlave im len svieti dojcenie nic ine nevidia, nevidia matku jej pocity jej priania len dojcit dojcit dojcit dojcit a tvoj zivot zeny a matky moze ist na par rokov najlepsie do samoodstavenia do kelu
Ja som mala viac zlych skusenosti kamaratky a zname- jedna dojcit uz nechcela ale mala uz objednanu poradkynu tak reku nech uz pride bradavky krvave same chrasty modriny dieta nervne nepriberalo neprospievalo a ta laktacna a len dojcit a dojcit a skusala na nu taku a hentaku polohu dieta aj ona cele od krvi nakoniec jej tak prislo zle ze odpadla aj s dietatom na tom krvavom prsniku, skoncila na 2 tyzdne na psychiatrii a dalsie dieta uz nechcu
Dalsia sli na konzultaciu asi 50km lebo vraj najlepsia, dosli tam prve co samozrejme zaplatit 40€, kamoska tam polonaha s prsiami ako melony skakala na fitlopte s takymi polohami, ze ledva nespadla, laktacna hned, ze je neschopna ze co nevie drzat dieta poriadne a ked odchadzali namiesto dovidenia jej povedala, ze ona dieta nikdy mebude vediet nadojcit sice ma traumu ale dojci uz 1.5roka
U mna bola len porodna asistentka ktora kedysi robila skrz mamilu ale tiez sa jej vela veci nepacilo tak sa dala vymazat zo zoznamu rovno mi povedala, ze dojcenie nepojde, poradila lepsie klobuciky, ale hned sme riesili UM, ukludnila ma neskutocne ked odisla mala som pocit, ze je vsetko v poriadku a vsetko zvladnem, ze som pre svoje dieta najlepsia matka
V nemocnici laktacna kricala na matky , ze nic nevedia, ze dieta im umrie od hladu ked sa nenaucia dojcit, vyberala detom cumliky z ust masaker ( bolo ich tam viac ja som natrafila na tu najhorsiu)

em4life
29. aug 2024

@taktotedanie Ja som mala šťastie na laktacnu, ktorú mi odporučila pediatricka. Bola to bývalá sestrička a bola neskutočne milá. Ukludnovala ma a dala mi rôzne rady, ktoré som viac alebo menej dodržala. Najviac mi ale pomohlo to upokojenie, že všetko bude ok. Nebola z Mamily a dokonca ani peniaze nechcela, skoro nasilu sme jej dali, lebo nám bolo blbé jej nedať nič.

matkahelka
29. aug 2024

Mamila je ako jehovisti. Sekta. Dojcit, dojcit, dojcit. V tom je zmysel zivota matky. Dieta mat nonstop na prsniku, kaslat na domacnost, muza, svoj zivot a vsetko podriadit vyhradne dojceniu. Staci si precitat odpovede na otazky na ich webe- ci zena fajci, ci chlasta, ci fetuje, vzdy ma dojcit, lebo akekolvek MM je lepsie ako UM. Chore. Ja som po porode brala silne lieky, primar otropedie aj magistra v lekarni ma upozornili, ze pocas liecby nemam dojcit, bolo to uvedene aj v pribalovom letaku. A laktacna mi bez vahania povedala, ze na akekolvek lieky mozem dojcit, lebo prinosy prevazuju rizika. Pre mna uplne scestne, aby nejake zeny, ktore casto nemaju ani maturitu a okolo farmacie a mediciny nesli ani z kilometra sa povysovali nad medicinsky vzdelanych ludi.

taktotedanie
29. aug 2024

@em4life ja som mala tiez porodnu asistentku ktora z mamily odisla lebo ze sa to uz nedalo, nesuhlasila s tym ako to tam fungovalo a aky mali koncept a odporucania, tiez nepytala ziadne peniaze

iwesska
29. aug 2024

Lebo su to fanaticky,ktore radia kojit so vsetkymi liekmi,ktore lekari pri kojeni zakazuju. Oni pritom nie su studovane,ale materske mlieko,je pre nich nieco ako posvatny napoj,ktory treba podavat za kazdu cenu. Mne povedala laktacna odtial,ze mala sa krasne prisala,pekne papa,hlavne nedavat UM a po tyzdni na poradni ma Dr.vyviedla z omylu,ze schudla,lebo evidentne nemam dost mlieka. Co som aj videla,ale tak ked laktacna povedala,ze tecie,tak tecie...hej ale asi 5 kvapiek. Take su tam "odbornicky".

petronela1985
29. aug 2024

Mala som doma LP pri dcérke, mala dobré recenzie. Ale tie rady... Pripadala mi jak nejaká sfanatizovaná osoba, dookola točila len o častom prikladaní, 24 hodinovom kontakte s dieťaťom, koža na kožu, spoločné spanie, spoločné sprchovanie, bylinkové preparáty vo veľkom množstve, kočík že je čisté zlo, za to nosenie odporúča hádam celý deň. Keď som sa spýtala, že ako si má dcérka vybudovať vzťah s otcom, keď bude nonstop so mnou, povedala, že treba si utriediť priority... Čo som ju stopla, už keď začala, že si mám zohnať liek na predpis. Tam už všetky zvyšky dôvery odišli. Táto bola aj poradkyňa na nosenie, tak jediné, čo mi z tej slávnej konzultácie pomohlo, že mi pomohla nastaviť správne ergonosič. Teraz čakám druhé, vďakabohu mám viac rozumu, keď dojčenie nepôjde, tak spravím ako mi toho času radila pediatrička - netrápte seba, netrápte svoje dieťa, dajte mu Nutrilon. A tak aj spravím.

luccija
29. aug 2024

Prvé dni sa môže stať, že máš bradavky citlivé, chrasticky či krv...keď bábo nesaje to uvidíš na hrdle či prehĺta, tak mu daj prst do pusy, alebo sa odtiahni ono reflexne zase začne piť.
Moja dcéra bola drobná, silná žltacka a tiež spala na prse..prve dni, týždne je babo rýchlo unavené hlavne nech cika má mokré plienky, je teplo prikladajú castejsie....predávajú dobre krémy na bradavky, nechaj si ich aj "sušiť" voľne bez podprsenky, keď ti netečie samovoľne mlieko.
Nikdy som nevolala laktacnu aj, keď som sa natrapila s kojenim a odsavanim a vtedy to ešte nebolo tak rozšírené.Aj som koníka cez klobúčiky, potom 2 m odsávala a nakoniec koníka veľmi dlho
Hlavne kľud....ak je problém len citlivosť, rozhryzene bradavky pôjde to...sú citlivé a musia si zvyknúť.Aj pomáha potierať si ich svojim mliekom.
Pre mňa sú ich rady prehnane a ešte viac by ma zdeptali.Treba skontrolovať u pediatricky uzdicku a len skúšať a skúšať.Ja som kojila celé roky iba po leziacky v žiadnej inej polohe záleží aj ako máš veľké, malé prsia.Hlavne pozor na zápal prsnika

candii
29. aug 2024

Lebo je to dojčenská sekta

lalala94
29. aug 2024

Ja som služby LP nikdy nevyužila, ale pri prvom tehotenstve som v rámci predpôrodnej prípravy absolvovala prednášku jednej laktačnej poradkyne z Mamily, ktorá spomínala skúsenosti iných žien. Hovorila o žene ktorá mala rakovinu, chodila na chemoterapie, ale dojčila aj tak - tá LP vtedy povedala, že keď sa chce, tak sa vždy dá, len treba hľadať spôsoby a nevzdávať sa. Neviem, mne to prišlo veľmi fanatické.

petronela1985
29. aug 2024

@lalala94 tie LP si neuvedomujú, že nie sú lekárky, majú skúsenosti s dojčením preto, lebo mali to šťastie, že im to šlo bez problémov. A to je problém, že sa pasujú na úroveň lekárov. Dojčenie za každú cenu.

luccija
29. aug 2024

@iwesska presne tak...povedia, ti že máš kojit každú pol hodinu veď nemáš iné starosti a buď chces, alebo nie.Kamaratka tak niekoho zavolala a všetko malo ísť bokom mala iba ležať v posteli a kojit nič iné celé dni .Ona doma druhé dieťa, ktoré bolo treba zaniesť do skolky variť, bežná údržba.
Nakoniec si našli systém, ale povedala, že v posteli vydržala 2 dni, že jej to išlo na psychiku.
Mne tiež pekne presvihavalo teraz s odstupom času si to uvedomujem.Doma som mala pre istotu aj umelé, ale mala som normálne úzkosť, že som tomu nedala všetko a radšej budem skúšať.
Čo sa mi aj podarilo, ale neviem...ja som mala už odchod z pôrodnice zlý málo mlieka, odsávala som a stres či odsajem dosť, či nebude hladná...2m som odsávala nechcela na prsníku piť bolo som veľmi unavená, keď v noci spala a nezobudila sa na mlieko, tak zase prsia ako balóny všetko mokré...potom som si povedala, že buď ju to naučím, alebo idem na umelé.Podrastla, pribrala a išlo to....plná chladničk, mrazák mlieka🤣mlieko som už vylievala čo som nevedela čo s ním.

oblecenie99
Autor odpoveď zmazal
oblecenie99
29. aug 2024

@petronela1985 omylom som pred chvíľou označila inú mamičku, ale nebola tvoja poradkyňa náhodou z Košíc?

petronela1985
29. aug 2024

@oblecenie99 nie, moja bola z Nitry

lucia147852
30. aug 2024

@maryetta ale veď ja ani netvrdím že laktačná poradenstvo je zle. To vôbec. Len celkovo nastavenie konkrétne mamily ako takej, to vo prezentuje je za mna už cez pre už spomenuté veci.

maryetta
30. aug 2024

@lucia147852 tak mamila. Ja chapem ze sa to berie komplexne ale snad nie vsetky laktacne poradkyne treba hadzat do jedneho vreca.

Strana
z2