Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?
Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂
@veriiii mne to PEDIATRICKA povedala... Mala niekedy pribrala len 50g ale trochu podrastla a jej to stacilo. Narodila sa 3760g a v roku mala 8300g. A dr spokojna a mala tiez. Nas prvy pediater bol taky nazorovy a tabulkovy dinosaurus.. a k tym manzelom... Keby vyhodim malu z postele aby tam mohol spat manzel jak este on by sa hneval. Pretoze u nas oboch je dieta na prvom mieste.
ahoj....ja som tiez chcela kojit a dala by vsetko za to dokonca v porodnici som malaaz priliz mlieka no poprichode domou som on prisla kojila som len 5dni =(
Moja dcéra bola až doteraz iba dojčená a mliečka mám stále dosť, takže som jednoznačne za dojčenie.Avšak nechápem prečo by sme mali riešiť rozhodnutia iných mamičiek. Niektoré nechcú a niektoré proste nemôžu buď zo zdrav. dôvodov alebo proste nemajú mliečko a prečo by sa mali za to "ospravedlnovať" a vysvetľovať svoje dôvody? A už vôbec nechápem prečo by sme tu mali my o tom viesť nejakú diskusiu?? Nech sa na mňa nikto nehnevá ale neznášam keď sa matky starajú do iných matiek! Vždy ma to rozčúli. Čo už fakt nemáš čo riešiť? Však sa staraj o svoje bábo a hotovo.
@veriiii jaj no je mozne ze uz na to aj boli pripravene... Z mojho okolia taku pozitivnu skusenost nemam..
Mne sa osvedcilo taketo veci nechat na malu...oducanie od plienok,od kojenia,od spolocneho spania...ziadny krik a stresy a ked je pripravena pride to... Inak jasne ze ma urcite hranice co sa spravania tyka-nebude z nej ziadna divozienka..len si myslim ze na iste veci musi dozriet...a mam aj pozitivnu odozvu z okolia..napr.zo skolky,kde sa priznali ze kedze je dojcena (v case nastupu bola) a ze spi so mnou tak si mysleli ze bude taky mamin cecok a ze ako sa mylili..ze je samostatna a sebavedoma...
Keď to tu tak priebežne čítam tak z niektorých príspevkov je mi až zle.. sorry baby ale niektoré ste tu ako sliepky na trhu.. hádky o ničom a pre nič..myslím si, že každý človek má právo vyjadriť svoj názor ale slušne..MK je v prvom rade nato aby si tu mamičky a budúce mamičky pomáhali,radili a vymieňali si skúsenosti nie je to kurník !
@hanka_april sama to napisala, ze este koji syna. Takze asi koji oboch naraz.
@misinka26 jaaaaj, budem trosku hnusna 😀 ... este raz si precitaj, co si tu teda viackrat napisala a aj mne, ze modry konik je slobodne forum. takze rovnako si tu mozem vyjadrit nazor... ale uprimne, keby si mala skutocne problemy, napriklad nebodaj by tvoje dieta bolo chore, alebo ty, alebo niekto z tvojej rodiny, nemala na chlieb a pod., riesila by si tu kojenie inych mamiciek? myslim ze nie... len toto som tym chcela povedat ...a ako pozeram, tvojim cielom asi ani nie je diskusia na danu temu, skor utocenie na kazdu jednu, ktora nezdiela rovnaky nazor ako ty
No, pravdupovediac, aj ja som hnusna 🙂 Lenze je to tema velmi citliva, hlavne pre mamicky ktore kojit za kazdu cenu chceli a bud nemohli alebo to vzdali. Samozrejme, ze sa ma to aj osobne dotklo, sposob akym bola tema zalozena...nestacila by napriklad otazka : Mamicky, z akeho dovodu ste prestali kojit...? Matka, dobra a obetava si to bude vzdy vycitat. Aspon ja to tak citim, ze som zlyhala...neviem ako ine mamicky...ale viem, ze som pre moje dietatko urobila, co bolo v mojich silach. Aj ked je na UM. Predtym, ako som isla rodit, otvorila som si tuto temu https://www.modrykonik.sk/forum/laktacna-poradna/dojcenie-pribehy-matiek/ a tam som sa nieco dozvedela o kojeni. Dost som si tam toho nastudovala. Tak neviem, naco zakladat temu, ktora aj tak k nicomu nevedie.
@charlie1980 naozaj si nemáš čo vyčítať a ani mať pocit že si zlyhala pre svoje dieťa robíš všetko čo môžeš a miluješ ho to je preň oveľa dôležitejšie než to či bolo alebo nebolo dojčené 🙂
Podla mna chce kojiť (a je mi jedno, ze je to české slovo) mozno aj v 98 percentách kazda zena. To ale ako dlho zalezi od rôznych faktorov, o ktorých tu iné kočky predo mnou uz písali. Co chcem povedat ja je, ze ked sa aj zena rozhodne nekojit dieta dlho, je to jej vec. Na jednej strane su tu diskusie o tom, ze treba kojit o dusu spasenu a zbytocne su stresovane zeny, ktorym to proste nejde (neda sa) a potom su tu zase diskusie, ze "kojila som 24 (aj viac) mesiacov, ale mam teraz hrozne ovisnute prsia, som nestastna, ked sa vidim v zrkadle, poradte, co s tym?"...a podobne. Ked dietatko odrastie, euforia z toho, ze bolo dlho kojene opadne a potom sa zena zoziera tym, ze ma hrozne prsia a hanbi sa za ne pred manzelom. Ja osobne by som tak dlho nekojila a nebojim sa to napisat, jednak by mi to aj pripadalo trochu zvlastne kojit uz trebars dvojrocne dieta, cim vsak nechcem povedat, ze zenu, ktora tak dlho koji, odsudzujem - TO V ZIADNOM PRIPADE NIE!!! ale nie som len matka, som aj zena. Takze nech si koji kazda ako dlho jej to vyhovuje.
@digysa dojčím ho kvôli tomu, že nemam dôvod ho odstavovať, kedže na nom vidim, že moje mlieko ešte potrebuje. Určite by bez neho prežil, to nehovorím, ale vidim napríklad velké plus v období choroby, kedy ma problem jesť aj piť, ale materské mlieko neodmietne. Ono z toho mlieka sa nestane po 2 roku života voda. Stále je to mlieko so svojim zložením, teda napríklad v období choroby velmi dobre padne ked viem, že nejaké živiny z neho má. Taktiež boli sme cez sviatky v nemocnici, bol to pre neho obrovský stres - rovnako aj pre detičky okolo. Mal v ručke pichnutu infuziu a zle to znašal. V noci sa strhaval v zachvate paniky a kričal boli ma to boli mato, a vytrhaval si infuziu z ruky. Nedojčiť ho neviem ako ho ukludnim. LEbo jedine čo zabralo, bolo, ked som mu ponukla prsník. Vtedy prestal panikariť, prisal sa na prsník a zaspal... Chvalabohu. Bolo mi luto tých detičiek aj mamičiek, ktoré nemali svoje detičky ako ukludniť ked sa v noci strhavali v panike kde su. Toto su také praktické veci, ktoré mi len dokazuju, ako super, že ešte dojčim. Druhá vec je ta, že ja osobne nedokažem stanoviť hranicu prirodzeného odstavenia. 2 roky? dva a pol? Toto je všetko hodne polemiky a ja by som skutočne nevedela povedať, tak môj mily, teraz je ten správny čas na odstavenie. Vyriešila som to tak, že ten správny čas bude vtedy, ked môj syn nebude mať s odstavením žiaden problem. Toto obdobie zatial nenastalo, takže čakam 🙂
@aliza tak neviem aky vyskum hovorí o tom čo ty, a tí odborníci, ktorí tvrdia, že v noci je nevhodné dojčiť dieťa staršie ako 1 rok, tiež neviem odkial to vzali takže vyjadrovať sa k tomu je zaťažko. V kulturach, kde dojčenie nieje ohraničené spoločenskou normou sa dojčia detičky tak do 4 rokov. A nieje to preto, lebo tie domorode ženy dojčia v noci aby neprišli o mlieko. Tieto ženy väčšinou robia veci intuitivne, takže ak by som hladala vek prirodzeného odstavenia, pozerala by som skôr na krajiny neovplyvnené predsudkami.
@misinka26 pretoze niekedy sa hormony zahraju tak, ze namiesto uzasnych pocitov naplnenia babatkom a materinskymi pudmi Ti je kojenie vyslovene neprijemne, iritujuce bez akehokolvek vedlajsieho vysvetlenia alebo Tvojho osobneho zameru (na opis by to bolo asi tak, ked mas chripku a boli Ta cele telo a je Ti strasne neprijemne ked sa Ta niekto dotyka. Presne ten pocit a to vzdy a pocas celeho dojciaceho procesu.) Nic si preto nespravila, je to ta ista domacnost a tie iste podmienky ako si mala s druhymi detmi a predsa je to tentokrat uplne inak. Pri dcere bolo pre mna dojcenie nutne zlo a bola to obrovska ulava ked sa odstavila. Mam odkojene tri deti, dva roky, rok a pol a dcera osem mesiacov. Nebola prva ani posledna ale v strede. Neda sa to vysvetlit. Hormony...
@aliza jo a ešte mi to vysvetli ako si to myslela s tym nočným dojčením. To si mysliš, že matky v noci budia svoje deti na dojčenie aby neprišli o mlieko? Ja som to nikdy nerobila. Ak by bolo pre dieťa prirodzené prespať celu noc tak ju prespí samo od seba. A paušalne tvrdiť, že od roka by malo dieťa prespať noc je zas take škatulkovanie, akoby všetky deti boli cez kopirak
@vejula Aha...takze to nechavas na syna. Tym padom nastava dalsia otazka, aby som si uplne upresnila, co pises. Nechcem nic prekrucat ani zavadzat. Cize, chces tym povedat, ze ak bude mat tvoj syn potrebu dojcit v 5-6 tich rokoch, tak mu budes k dispozicii?
@bashka Ved to...a v tom vidim najvacsi problem...(kde sa kojace a nejkojace matky nedokazu zhodnut, lebo tam zacina exteremizmus)
@digysa ale preco by mu nebola k dispozicii, ublizuje tym niekomu? Neviem ake velke mas deti, ale ked mali v 5-6 rokoch potrebu potulit sa pred spanim, alebo poskrabkat chrbatik, ci pomasirovat nozky, alebo mali horucky a chceli aby si sedela pri nich na posteli a drzala im rucku, nebola si im k dispozii? Nevidim v tom moc rozdiel...
@aliza nuz,keby materska trvala 6 tyzdnov alebo 9 mesiacov a musela by si rano vstavat do prace, tak by si ti nemohla dovolit😀 byt 10x hore..ja si tiez myslim, ze noc je na spanie, a v noci sa vylucuje najviac rastoveho hormonu...nocny spanok z pohladu rastu je prospesnejsi ako denny..
@charlie1980 inak aj ja citim zlyhanie...skusam dojcit skusam ale stale jevto horsie...vyuzila a vyuzibam vsetky moznosti ktore len existuju...ale zatial to nejde napriek obrovskej snahy mna a celej rodiny....keby som to tu napisala co vsetko robim...
@digysa jednoznčne nechcem aby bolo odstavenie pre jedneho z nas stresujuce, traumatizujuce. Vidim, že synček sa posuva, začina byť s ním možná dohoda ohladne dojčenia. Napríklad pýta mliečko, ja poviem, ale iba trošku. On cucne 2x a je spokojný. Alebo večer - Kristinka už spinka, Dominka uspavam, pije mliečko, Kristinka zo sna zakriči, Dominik pusti prsník a povie mi : Maminka daj mliečko Kristinke lebo plače, ja už nechcem. A takéto drobnosti, vidim, že už začína sam dozrievať a chapať, že mliečko viac potrebuje jeho mladšia sestrička. Takže to dojčenie môžem už aj určitým spôsobom regulovať. A myslím, že postupne do toho roka by sa mohol nenasilne v mieri odstaviť 😀

@zuzkat1 to ze dieta neprospieva znamena ze bud stagnuje na vahe alebo chudne. popripade velmi malo pribera..aj tvoja dr sa drzi nejakych tabuliek ci percentilovych alebo gramaz/cm..ak je tvoja na spodnej priecke, to je ine, ja hovorim o detoch co neprosperuju, su teda pod... tu v Anglicku beru ako znak uspesneho kojenia okrem klasickych poctu mokrych a spinavych plienok aj percentilovy prirastok na vahe a vyske..aj klasicke tabulky gramazove a cm su na nieco..samozrejme,ze su deti odchylky ale to je na lekarovy, aby posudil.ak je tvoja stastna, tak je to o inom..ja hovorim o mamickach, ktorych dr neboli spokojni,ale mamicky si nedali povedat...radsej pocuvali laktacne fanaticky v nejakych materskych centrach..to,ze tie nevideli do toho, preco dieta neprosperuje, je o inom..hej, kazda mamicka by mala mat vlastny rozum,ale su aj take, ktore sa nechaju ovpplyvnit ,nahovorit..bohuzial od nekompetentnych osob..
hej, nezaruci, avsak si myslim,ze v partnerskom zivote je dolezit aj intimny zivot, s dietatom v posteli alebo na rukach to asi nejde..kazda z nas vie, ze pre muza su tieto veci dolezitejsie ako pre nas nase dieta..to sa neda popriet...