icon

Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?

misinka26
7. jan 2014

Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂

betunka39
8. jan 2014

@cecil36 presnem, každy sam vie čo može, alebo čo chce, netreba to stale dookola rozmazavať. 🙂

misinka26
autor
8. jan 2014

@charlie1980 ...ako sorry ale komu ja ubližujem ???? za to, že som založilu tému o tom čo ma zaujíma ??? ide o verejné fórum a keď si budem chcieť založiť hoci aj tému ,,prečo v januáry nemáme sneh ,, ( to len pre príklad ) tak to bude len a len moja vec ... čakala som normálne odpovede, normálnu diskusiu ... nikoho som touto témou nechcela ani uraziť ani poučovať ani nič, tak ma láskavo neurážaj a nechaj si svoje komenty pre niekoho koho budú zaujímať ...

hoblinka13
8. jan 2014

@misinka26 tak ale riesis veci,ktore su kazdeho vecou.ked nechce kojit,nech nekoji,kopa kojenych deti su chorlave.kopa zien koji dobreze nie do rokov dietata,co je uplne zbytocne,lebo do nich pchaju okrem materskeho mlieka sladkosti,kolove a ine umele napoje.neodsudzujem an sa nezamyslam,ani nad tou,ktora koji,ani nad tou,ktora nekoji.chapem,ze si si o tom chcela pisat,ale nie je o com pisat.a na druhej strane,ak sa uz zena rozhodne nekojit,mala by to robit z vlastneho presvedcenia a stat si za tym a neurazat sa,ked na to niekto poukazuje.

vejula
8. jan 2014

@hoblinka13 na zamyslenie.... to vlastné presvedčenie vyplýva z čoho. Napríklad pišeš, že je zbytočne dojčiť staršie deti. Z čoho vychadza toto tvoje presvedčenie. Z čoho vychadza presvedčenie mamičiek, že je už dieťa na dojčenie velke, z čoho vychadza presvedčenie, že s tym treba seknuť, lebo dieťa je už na prsníku zavislak. Z čoho vychadzaju tieto presvedčenia?Z nas? Akym spôsobom nas ovplyvnuje trend spoločnosti? Skutočne by sa nam zdalo ročne dieťa na dojčenie velke aj keby sme žili v kulture, kde sa bežne dojčia trojročné deti? Ja si myslím, že nie. PReto nevidim nič zle sa zamyšlať sa aj verene nad tymto, podnecovať druhych v tychto uvahach.

siska53
8. jan 2014

@hoblinka13 a to mas,odkial,ze tie co dojcia svoje starsie deti,do nich pchaju sladkosti,kolove a ine umele napoje??? Lebo to robia i matky nekojenych deti..
a opacne.mam kamosky,ktore nedojcili svoje deti vobec,neslo im,to a v roku im davali parky a inu beznu stravu dospelych. Nevravela som,im nic,to je ich vec,ich deti.

jabadaba
8. jan 2014

@misinka26 malokedy mam potrebu oznacovat zalozene temy za zbytocne. Tu to vsak urobim. Tema je uplne zbytocna a poskytuje akurat tak priestor na rypanie. Otazku kojenia ci nekojenia povazujem za vysoko intimnu a osobnu zalezitost kazdej jednej zeny a nemyslim si, ze ma ktokolvek pravo sa k rozhodnutiu inych zien v tomto ohlade vyjadrovat. Tak ci onak. Nech sa kazda zariadi tak ako sa citi, ako jej vyhovuje ci ako a kolko moze. Ak Ty chces kojit, koj, Pre mna za mna a za cely svet aj 40 rokov. Tvoja vec. Ostatne nechaj nech sa rozhodnu same. Len, nez tuto temu nechas na pokoji, tak si sprav nieco s tymi mytmi o umelom krmeni. 😉

miskakyska
8. jan 2014

😀 😀 😀 😀 😀 😀 nakoniec skončí debata pri párkoch a pribinákoch 😀 😀 šak to je tiež velmi oblubená téma 😉 😉

siska53
8. jan 2014

@miskakyska to hadam,nie,to bolo len ako priklad.
aj tak kazdeho vec,kazda sa aj tak zariadi ako chce. Ja mam,kamosky aj medzi dojciacimi,aj,medzi nedojciacimi.
nevidim,dovod sa s nimi nekamaratit len preto,ze nedojcia.

margareta84
8. jan 2014

@misinka26 ja sa pridám k debate...síce som nečítala všetko, iba tvoj prvý príspevok, ale môžem ti povedať že ja sa stretávam so ženam opačného názoru.....kojiť, kojiť, kojiť a stále len kojiť. Áno, sú aj tie, ktoré nejako hneď od začiatku, lebo majú rôzne dôvody a problémy, ale väčšina sú za kojenie a dlhšie ako tri mesiace. Ja som dcéru kojila rok. Presne rok a na narodeniny som povedala dosť. Dosť kvôli tomu, že sa už naučila na "bežnú" stravu (pozor, nie somariny), ale jednoducho už mlieko nepotrebovala a jedine kedy ho pila tak to bolo ráno a pred spaním. Ja som si už v tehotenstve dala cieľ, že budem svoje dieťa kojiť aspoň tri mesiace kvôli kolikám. Potom prešli tri mesiace, tak som si povedala že ešte potiahnem do pol roka. Prešiel pol rok a všetci naokolo ma presviedčali nech kojím do roka pokiaľ mám mlieko. Nikto mi nehovoril, že nechaj tááák, veď máš umelé mlieko. Kojila som rok a potom som jednoducho prestala. Je super kojiť ďalej. Mám kamošku ktorá chce kojiť a kojí svoju druhú dcéru ďalej a už má rok aj 2 mesiace. Chce a bude ju kojiť do dvoch rokov. Syna si kojila do troch rokov. Chcem týmto príspevkom len povedať, aby ste všetke KOJILI A KOJILI!!! Aspoň do roka 🙂

anett9
8. jan 2014

@misinka26 toto je toľko omieľaná a háklivá téma...musela si vedieť,ako to vypáli,ked to sem napíšeš. Dojčiace a nedojčiace budú vždy dva tábory.a presne tak aj vyzerajú komenty. XY mamičiek už takúto tému zakladalo, sú tu skupiny o dojčení atd...načo bola táto duplicita dobrá?!

veriiii
8. jan 2014

@zuzkat1 mnohe mamicky,co uz boli unavene z neustaleho sa budenia zistili,ze akonahle dietatko dali do inej izby, bol pokoj aj pre dietatko, krasne spinkalo, svet sa nezrutil, aj pre ne..a o manzelskom zivote ani nemusim hovorit..sa necudujem ,ze tolko zenacov ma milenky...

blienka
8. jan 2014

Ak žienka dojčiť môže a chce, nech dojčí, ak nie, nech dáva UM, detičky, ktoré vyrastú na UM nie sú o nič horšie ani zaostalejšie ako tie dojčené. Ja sama i môj brat sme vyrástli na Sunare, a sme tu a nie sme ani blbí, ani zaostali, ani neutrpeli nijak naše sociálne vzťahy s matkou. Môj syn je na Nutrilone, ako prvorodičke mi nemal kto poradiť a mne sa nedarilo už od začiatku, aj sestrička v porodnici bola zúfala, pretože malý len vrešťal a prisať sa nechcel, navyše som nemala skoro žiadne mlieko, takže ho nebolo ani čím motivovať, aby sa prisal. Je z neho aj napriek UM skvelý, šikovný, citlivý a inteligentný chlapec a empatický, ale to je mojou výchovou, nie mliečkom, lásky dostáva od narodenia až až a neprejde deň, aby som ho nepohladila a nepovedala mu, že ho ľúbim, teraz má 4 roky a začína to pekne vracať späť. A keď bol malinký, mala som ho v náručí veľmi často, inak to bolo postielkové dieťaťko, prespinkal skoro celú noc a aj ja som sa poriadne vyspala. Teraz čakáme 2. dieťatko a kým porodím, chcem si o dojčení a príprave naštudovať viac a pokúsiť sa znovu najprv o dojčenie, ak to však nevýde, nebudem nešťastná, budeme znovu na UM a vôbec si z toho nebudem robiť hlavu. Takže kto chce nech dojčí, kto nie, nech dáva UM, každý ma na to svoje dôvody. 🙂

veriiii
8. jan 2014

@brumka no, myslenie je takze, ze radsej necham dieta vyhladoviet, poznam mamicky ,ktorym vobec nevadi,ze ich deti neprosperuju..ze evidente maju malo mlieka.mavnu rukou, ze moje deta nemusi byt tabulkove....trapia sa dalej a trapia aj dieta..bohuzial aj take su..aj medzi nami na MK.

marcelka932
8. jan 2014

Ahoj ja mam 18 mesacnu slecnu a kojila som ju necele 3 mesiace lebo som mala problem nazbierat horko tazko 1 deci mliecka moj manzel mi vzdy hovoril ze ja budem moct robit mliecne sklady lebo som vzdy mala veelke prsia a vidis opak je pravdou... ☹ a druha vec bola ze som pri sedeni mala velke bolesti krizou a chrbta ako som bola skrcena tak to bola strasna bolest nedokazala v klude ani raz nakojit takze u mna to bolo takto a uprimne ta obdivujem ze tak dlho kojis ..len tak dalej 🙂

charlie1980
8. jan 2014

Tak vidis...ty si si ani neni vedoma toho, ze tym mamickam ublizujes...nepriamo. Sposobom, akym si temu zalozila. V podtone. Spomenula si 1% mamiciek, ktore nekoja kvoli postave, prsiam a ja este neviem co a ver tomu, ze 99% mamiciek sa snazi kojit alebo aj nekojit svoje ratolesti...na tom vobec nezalezi...len aby bolo babatkam co najlepsie. Precitaj si zopar clankov o kojeni, predtym nez zalozis temu, pretoze nie jedna mamicka sa natrapila a naplakala...bud to proste neslo a vzdala to alebo sa potrapila. A urcite ma kazda jedna z nich vycitky. Ty asi nepoznas problem, ked ako matka nevies, co mas dat jest svojmu dietatu, aby spokojne spinkalo. Samozrejme, ja ti to zelam a som rada, lebo my sme si zazili peklo s UM, kedy som uz nevedela, ze co dalej. Ak ta to tak zaujima, najprv si o tom nieco precitaj a uvidis, ze tema "o pocasi" by bola asi vhodnejsia.

marcelka932
8. jan 2014

@charlie1980 nehnevaj sa ale fakt nerozumiem tvojej reakcii to potom tu nemusi nik zakladat ziadnu temu lebo by sa ma naaaahodou mohlo nieco cirou nahodou dotknut... Kazdi zaklada temu aku chce ..a okrem ineho ja som poznala az 4 mamicky ktore prestali kojit nie preto ze nemohli ale NECHCELI !!!! Koli postave ze vraj budu mat prsia vytahane ako vechte !!! A to sa stazovali ze maju tolko mlieka ze uz ho nemaju v mrazaku kde skladovat. ...Len moja reakcia na tvoj postreh ze nevies ktora mamicka sa pozera najskor na deba a potom na dieta ..tak uz vies ze su aj taketo "mamicky"

hoblinka13
8. jan 2014

@vejula a zase sme pritom,ze niekto nieco nanucuje druhemu,lebo on to tak robi,tak to musia vsetci.

lucinka144
8. jan 2014

pridam aj ja svoju skusenost. Rodila som cisarom...a myslela som ze so spustenim mliecka budem mat tym padom problem.. Na izbe som bola s maminkou ktora rodila v ten isty den ako ja-prirodzene..a mliecko sa jej spustilo len o 1 den skor. Prsia som mala ako SKALY..strasne to bolelo.. kazda kvapka mlieka bola vydreta slzamy..a ja unavena ubolena vycerpana...som si vtedy naozaj povedala..toto mi zato nestoji... kaslem nato. 😕 ...ALE... po prichchode domov mi to nedalo..skusali sme.. neslo to 😅 ... zavolala som si este ako posledny pokus laktacnu k sebe domov...a jej pristup a rady spravili svoje.. zapaly prsnikov ustupili.. a nakoniec som kojila ROK a POL.. chcem tymto napisat..ze uplne chapem aj maminky ktorym sa to jednoducho nepodari.. ci uz z vycerpania..alebo zo zdravotnych dovodov, alebo z nedostatka informacii...kazda mamina chce pre dietatko to naj... Ale ta bolest pri kojeni na zaciatku bola fakt horor..nohami som suchala od bolesti o koberec...drahy sa nato nemohol pozerat ako zatinam zuby, a aj kupil UM, ze to bude lepsie, ako sa takto trapit. ..treba sa pokusit o kojenie...ale ak to nejde... svet sa nezruti. Dolezite je to...aby bolo aj babetko aj maminky zdrave a v psych. pohode... 🙂

vejula
8. jan 2014

@hoblinka13 nič nenanucujem, len sa zamyšlam, či už ani to nemôžem?

zuzkat1
8. jan 2014

@veriiii to ze manzel spi vedla zeny nezaruci vernost. A ja netvrdim ze nie su aj take pripady ze izolujes dieta a ono spi,ale to nie je podla mna kvoli tej izolacii. Proste kazde dieta je ine. A to ako? Hned ako ich tam dali prestali noc? lebo to pocujem 1x. Vacsinou ich to museli ucit-aspon mamicky z mojho okolia. Moja prespi noc od 3 a pol roka-sama od seba.

miskakyska
8. jan 2014

@siska53 ale ty o čom točíš?? 😉 😉 .........sa ukludni...som na nikoho nenapísala pol zlého slova 😉

digysa
8. jan 2014

@vejula chcem sa ta nieco spytat. Postrehla som, ze syn bude mat 4 roky v aprili a este ho kojist. Potom si polozila otazku, ze preco tie matky odstavia svoje deti od kojenia a zacni im davat umele mlieko? Preco nepokracuju az dovtedy kedy uz mlieko nemusia pit ziadne? To je dobra otazka, ja by som to tiez asi tak urobila, ak by som mala moznost. Ja som asi mesiac musela este davat UM dcere, lebo som nastupila do prace, nemohla som odsavat, mala som mlieka tak malo, ze som bola rada, ze ju kojim. Pocas celeho kojenia som nedokazala s odsavackou odsat ani 1 flasku extra. Cize moja dcera, ked prechadzala na tych par tyzdnov na UM, tak nevedela ani z flase pit...to bolo strasne....Preto tiez suhlasim,ze naco prestat (ak nie je na to dovod) a pokracovat s UM. My sme teda pili Um asi mesiac a potom sme presli na kravske ale to uz bol skor napoj v pohariku so slamkou.
Mna zaujima vsak tento fakt- od prveho roku sa moze dat detom plnotucne mlieko. Od druheho roku zivota, dieta VOBEC nepotrebuje mlieko. ( Napr. moj syn od 1 roku prestal pit mlieko UPLNE, on mal najradsej vodu.)
Dajme tomu, ze priemerne vsetky deti potrebuju mlieko do 2-och rokov (okrem vynimiek). PReco teda kojis svoje dieta uz v takom velkom veku, ked to v podstate vobec nepotrebuje? Vysvetli mi to prosim ta. (je to cisto informacna otazka, nic negativne za tym nehladaj)

ajsenz
8. jan 2014

@misinka26 veľa mladých mamičiek nechce kojiť? Ja sa skôr stretávam stým, že mladé matky koja takmer 3 roky lebo niektoré nemajú na drahé UM a skôr staršie radšej prejdú na UM alebo koja málo.

zuzkat1
8. jan 2014

@veriiii co znamena ze deti neprosperuju? Dieta na mat.mlieku staci ak pribera.. je jedno kolko.. a nie nemam to od LP ale od pediatricky. Moja bola vzdy zdrava a spokojna a vzdy na spodnej hranici tabuliek,ktore nasa dr vobec nebrala do uvahy. Vzdy si vsimala individualnu rastovu a hmotnostnu krivku daneho dietata a nie nejake tabulky.

hanka_april
8. jan 2014

@digysa pockaj, asi nekoji, ved ma male dievcatko, to by kojila oboch?

aliza
8. jan 2014

@vejula k tomu dojceniu starsich deti....ak by sme vychadzali z toho, ze dieta by od tych 6.m. vyssie malo prespat vacsinu noci bez krmenia, tak by ziadne prirodzene odstavie v 3 rokoch neexistovalo lebo tak dlho by mlieko nevydrzalo. Tak, ako je vela 'fanatickych zastupcov dojcenia', tak isto vela je aj odbornikov - lekarov, ktori tvrdia, ze nocne krmenie starsich deti nie je spravne. Nakolko nam prirodou bola dana noc na oddych, cize ma oddychovat aj travenie, tak aj dieta starsie 1 rok sa naozaj nema co dojcit 10x za noc, ako tu casto citam. Ale vsetci vieme, preco to zeny robia....aby o mlieko neprisli. Ale ktora z vas vie, co je nakoniec spravne? co je vlastne prirodou dane? noc a teda oddych organizmu a tym padom MM maximalne do roka alebo pitie mlieka celu noc, zatazovanie travenia, narusanie spankoveho rytmu dietata, ale mlieko aspon do 3 rokov? co sa ti zda logicke? mne rozhodne ta prva moznost, kedze ani ja nepijem celu noc mlieko....fakt nemoze zaludok travit 24 hodin denne, to mi ziadna z vas nenahovori, sorry. A k tej zavislosti, ano, dojcenie sa moze stat aj zavislostou, najma v tom vyssom veku, ked si dieta zvykne kazdy nepokoj, boliestku, hnev, frustraciu a pod upokojovat matkinym prsnikom. A niekotre deti uz ani nepiju mlieko, ale stale si chodia obchytavat prsniky 😕 a stale to tie matky povazuju za spravne, uzasne a neviemake.

ikke
8. jan 2014

@misinka26 Preco tak vela mamiciek dnes strka nos do toho, ci ina dojci alebo nie, co oblieka svojmu dietatu, ake mu kupuje hracky a ako ho vychovava? 😕 😅
kazda robime to, co uzname v danej chvili za najlepsie.

toto je jedna z tych klasickych tem, ktora po troch dnoch a 38. stranach hadok konci zamknutim a zmazanim... 🤐

fopka
8. jan 2014

nič v zlom, ale keby zakladateľka témy mala skutočné problémy, nezamýšľala by sa nad takýmito, svojím spôsobom, hlúposťami a tému, ktorá nič nerieši ani nikomu nepomôže by ani neotvorila. či sa mýlim?

siska53
8. jan 2014

@miskakyska ja som,pokojna az moc. Pisala som to bez emocii. Ako vysvetlenie,nie ako priestor na,hadku. Asi sibto ani necitala.
len,som,napisala,ze to hadam,nie,myslela sim,ze sa to,hadam,nezvrhne na twmu pribinakov a spol.,tych debat a zbytocnych je tu dost.
krasny zvysok dna. 😀

miskakyska
8. jan 2014

@siska53 uuff,,mi odľahlo 😉 🙂