icon

Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?

misinka26
7. jan 2014

Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂

miushka13
8. jan 2014

katarinka289 dala by som za neho zivot zatym si stojim. ja a moja rodina vieme co som vsetko pre dojojcenie urobila. a nemusim a ani nebudem to tu ziadnej vysvetlovat.. newzdala som to ani po prvej ani po 30tej bolesti ale bolo v tom omnoho viac.nato co vsetko som pri dojceni prezivala bol mesiac az az. dojcemmie nie je vsetko co dietatus moze matka dat. su ovela dolezitejsie veci.

dejnas
8. jan 2014

@vejula veji, prosím, nič negatívne za tým nehľadaj, je to len otázka;
keďže sama pripúšťaš, že odstavenie by mohlo byť pre vás oboch stresujúce, traumatizujúce... preto ma zaujíma, prečo a z čoho by bola prípadná trauma, stres v tvojom prípade ? ak by sa dominik, čisto hypoteticky, dajme tomu hneď zajtra z nevysvetliteľného dôvodu úplne odstavil? (konkrétne vo vašom prípade, v konkrétnom veku dieťaťa a tým, že máš aj druhé dieťa dostatočne dojčené, a teda nevznikne problém s produkciou, odsávaním... atď ) 😉

ninuska8
8. jan 2014

ženy, nepoužívajte slovo KOJIŤ (to je čechizmus), správne je DOJČIŤ🙂

zuzkat1
8. jan 2014

@boka79 hej...ona sa potom budila len 8x,zrazu len 5x a v 3 rokoch len 1-3x a mala 3 a pol ked sama od seba prespala noc.

opicaskorica
8. jan 2014

Moj nazor: niekto ma malo socialnej interakcie, chcel by si pokecat, ale nema s kym... tak z dlhej chvile zalozi temu, ktora absolutne nikomu nepomoze (nedava ziadne dobre rady), vopred vie, ze rozdeli komunitu mamiciek na dva tabory a bude sa moct dalsie 3 dni fajne bahnit v jalovych reciach. Prosim vas zenske, zakladajte temy, ktore maju nejaku vypovednu hodnotu, a nezapratavajte servre Mk hovadinami... a ked uz, tak sa neurazajte, ked vam tuto bohumilu cinnost niekto vyhodi na oci

boka79
8. jan 2014

@veriiii
este co sa spanku tyka, kazdy je v noci hore, aj my dospely, ked prechadza z jedneho spankoveho cyklu do druheho a tym, ze ho ryhclo nakojis jeho spanok nenarusis. Je to normalne , fyzilogicke, ze sa deti do urciteho veku budia a kedy prespia noc zavisi od ich vyvoju a zrelosti, pride to samo a nenutene. A deti, co sa v noci budia a su kojene maju povrchnejsi spanok a v tomto povrchnom spanku sa prave spajaju nervove prepojenia , cize , to ze deti male neprespia je normalne , ked niektore deti prespia skor, je to ok, kazde je ine. Moja velka - skoro 5 stale v noci pride k nam, cize tiez neprespi a dudlikove deti, ktorym rodic da 5 x za noc dudlik do ust takisto neprespi, len ma inu zaspavaciu pomoc ako dudlik.

vejula
8. jan 2014

@dejnas pre mna by už odstavenie nebolo ničim traumatizujuce za predpokladu, že by nebolo traumatizujuce pre maleho. Teda ak by sa Dominko zajtra rozhodol, že už nechce mliečko, uplne sam, bol by to pre mna krasny prejav jeho velkeho kroku dalej svojou cestou. Že dospel do bodu, kedy sam rozhodol o velkej veci v jeho živote 🙂 🙂 A v pohode, vôbec neberiem taketo otazky ako utok 😉

standu
8. jan 2014

@bubelko pre mna mamila smerodatna je. vsetky protokoly ako aj uzivanie domperidonu prebera od jacka newmana, ktory je lekar, pediater, medicinu studoval a vyse 30 rokov sa zaobera dojcenim.

kikusa008
8. jan 2014

ked som bola tehotna,bola som presvedcena,ze kojit budem na 100 percent,na inu situaciu som sa nepripravila...nakupila som odsavacku,caje....kojila som dva tyzdne ☹ ☹ ale boli to dva tyzdne mojho aj malej placu...kazdu pol hodinku bola hore,hladna...az mi sestricka navrhla,nech skusim prikrmovat-dakujem jej dodnes....mala mi sice potom uplne prestala odmietat moje mliecko,ale mam doma spokojne,napapane babatko,az na koliky...velmi ma mrzi,ze nekojim,ale ked sa neda,neda sa....

alla24
8. jan 2014

Uplne zbytocna otazka, je to kazdeho osobna vec podla mna...

demo
8. jan 2014

@standu mamila je super organizacia a velmi ocenujem, ze laktacne poradkyne robia co je v ich silach a pomahaju mamam kojit. ALE co neocenujem je to,ze sa zase raz ukazuje,ze akonahle sa v nejakej oblasti vyskytne nejaka autorita, vacsina bez uvazovania prijme jej nazory a vnimaju ich ako svate pismo. Vadi mi, ze: 1. laktacne poradkyne neochvejne tvrdia, ze domperidon je dobra cesta ku kojeniu. 2. ponukaju tu svoju univerzalnu mast, obsahujucu kortikoidy a o kortikoidoch sa nezmienia. Ani sa necudujem ze su lekarne ktore to nechcu zarabat. sama som ju pouzivala, co ma teraz dost sve. Citim sa akoby som naletela sekte. 3. a to slavne stlacanie prsnika. fungovalo to vobec u niekoho 🙂 ? Mne sa normalne zda ze ten Jack si z nas robi srandu 🙂

standu
8. jan 2014

na margo nocneho budenia sa: starsia dcera sa mi budila v noci, preto som ju v 2 rokoch odstavila. ale ta mala aj culem tak sme tie tri premrncane noci vykryli cumlom. nuz a budila sa nadalej. na cumel, kupovali sme len tie svietiace aby som v noci hned nasla a stricla jej ho. no a potom sa odplienkovala a tak sa budila na cikanie. 2-3x. definitivne sa budit prestala az ked mala 5rokov. takze nemyslim ze to s dojcenim suvisi. uvidime ako bude s mladsou.. ta sa budi kym nejdem spat tak 2x, potom spi v kuse odhadom 5-6 hodin, potom pije do rana 1-2x. cize ja som vyspata.

lauricka
8. jan 2014

@misinka26 tak trochu neviem, preco Ta to tolko trapi, to je za prve. Neries a budes mat menej starosti 😉 Za druhe, aspon v mojom okoli zeny davaju vacsinou prednost kojeniu, vobec nemam ten pocit, co Ty.

standu
8. jan 2014

@demo 😲 u nas teda stlacanie jednoznacne funguje!! garantujem. so ziadnou som sa nestretla takze neviem ci su sekta 😉 domperidon mi velmi pomohol.

lauricka
8. jan 2014

@ninuska8 napr mne je to teda uplne jedno, ci niekto povie kojit alebo dojcit 🙂 Si slovencinarka? A dojcit mi dokonca znie ako dojit 😀 Ano, potom by sme nemali hovorit kojenec, ale dojca, atd. atd. A cert to ber, je to fuk 😉

demo
8. jan 2014

@lauricka ano, dost to zalezi na tom, s kym sa clovek styka. V mojom okoli kojili dlhsie ako rok uplne vsetky kamaratky. Tak nejako automaticky a bez reci 🙂

boka79
8. jan 2014

@demo
mne stlacanie tiez pomohlo

lauricka
8. jan 2014

@demo tu mast som nezachytila, domperidon pomaha, aspon si myslim, myslis, ze v niecom skodi?

demo
8. jan 2014

@lauricka ako kazdy liek, aj tento ma plno vaznych vedlajsich ucinkov, staci si pozriet pribalovy letacik. zda sa mi v neporiadku v mene navratu k prirode a teda ku dojceniu hltat nejake tablety. Navyse si spominam na problem v nejakej internetovej poradni dojcenia, kedy mamicka mala pri 18 mesacnom dietatku problem s ubudanim mlieka a rada bola: nevzdavat to, nasadit domperidon a kojit kojit. Tak to mi pride na hlavu postavene.

demo
8. jan 2014

@boka79 aha, tak nakoniec to funguje 🙂

boka79
8. jan 2014

@demo
🙂

sarinka2012
8. jan 2014

@misinka26 Moj nazor - pretoze nie je vidiet rozdiel medzi nedojcenymi a dojcenymi detmi,preto to vela mamiciek ani zo zdravotnej stranky pre dieta nepovazuje za nutnost,štatisticky a vyskumami je samozrejme zname,ze materske mlieko je to najlepsie co mozeme dietatu dat a ja s tym nemam preco nesuhlasit 🙂 ,nepoznam dovod ani ine vyskumi,ktore by tvrdili opak,ale na druhu stranu nikde nevidim rozdiel,moja dcera bola dojcena len 2 mesiace a nikdy nebrala ziadne lieky uz vobec nie antibiotika, priatelkin syncek,este stale kojení ma dva roky a kazdeho pol roka antibiotika (logicky ze su aj dojcene deti zdrave a deti na UM chorlave,ale snazim sa vyzdvihnut priklady prate tych opakov) ja som tiez nebola dojcena ani manzel a mame imunitu ako lusk 🙂 to len aby som nehovorila len o dnesnej generacii 🙂 tym nechcem povedat ze nekojte,ved je to aj tak jedno 😀 to v ziadnom pripade,len odpovedam na tvoju otazku prečo? keby bol markantny rozdiel medzi dojcenymi a nedojcenymi detmi po zdravotnej stranke,tak maminky vyvinu maximalne usilie aby dojcili aj keby traktory padali ,vcetne mna samozrejme,neprestala som dojcit dobrovolne,ale ked odislo mliecko,tak som sa nijak rapidne nesnazila o opatovne "naskocenie" laktacie..jednoducho mi to nevadilo,dcerka bola na umelom a je zdrava,spokojna a ja tiez 🙂 V globale co si tak premietnem,ale to beriem z mojich znamosti,vychadza to narovnako,cize poznam cca tolko dojcenych a chorlavych deti ako nedojcenych a zdravych ,na zaver len dodam ze nemam chut diskutovat,napisala som si len svoj nazor,takze nebudem odpovedat na ziadne argumenty a chytanie za slovicka,kedze nemam zaujem byt vtiahnuta do (podla vacsiny reakcii v tejto teme) nejakej agresivnej diskusie. Prajem vsetkym maminkam a detickam,ci uz dojcenym alebo nedojcenym vela vela zdravia 🙂 a štastia 😀 aj to je dolezite ...

bubelko
8. jan 2014

@standu presne ako ti napisala demo - nie je pre mna smerodatna. dr. newman - nikdy som ho nevidela a mam mu verit? preco? na zaklade coho? lebo ma dr. pred menom? lebo je z usa? nemam dovod. ale mojej lp mam dovod verit - bola u mna, videla som ju, rozpravala som sa s nou, vyvolala vo mne dojem, ze vie o com toci. realna osoba.
a odpovede mamily - skutocne castokrat nie su objektivne - aj tu ti demo uviedla priklad. 18m dieta urcite nie je potrebne dojcit za pomoci domperidonu - ten liek nie je urceny na spustenie laktacie. je to jeho neziaduci ucinok. o tom to cele je. to, ze to niekomu pomohlo super.
ak mamila napise, ze vedlajsim ucinkom paralenu je spustenie laktacie a k tomu sa tam objavi, ze je to veeelmi bezpecny liek, tak ho budes brat? lieky nie su lentilky... ale mamila sa tak sprava a to mi vadi...

katarinka289
8. jan 2014

Zaujimave je aj to, ze ako urazku tuto temu povazuju len tie, co nedojcili, alebo z nejakeho dovodu prestali 😀 Ja osobne som tu ziadne urazky nezaregistrovala. Nevyjadrujte sa, ked neznesiete nazor inych, alebo to, ze ine dojcia a vy nie. Na mozog mi to urcite nejde. Nedojcim uz pol roka a ked som dojcila bola som psychicky vyrovnana, nakolko aj na postavu to malo dobry vplyv...

siska53
8. jan 2014

@demo len,otazocka..ake stlacanie prsnika? Ja si len,pamatam,ze prve sni,mozno tyzdne som si pri dojceni automaticky prsnik,stlacala. Ani som,si to neuvedomovala. Az ma na,to po druhom porode upozornila jedna mamina prvorodicka. Ze ci to pomaha. Ja,neviem,myslim si. Az vtedy som,si spatne premietla,ze zo zaciatku som,si prsniky stlacala aj pri malom. Alebo,ide o dake ine stlacanie? Dakujem. To ma len,zaujima. 🙂)

veriiii
8. jan 2014

@vejula no,jedine co je dokazane a osvedcene , ze take stare dieta bez toho neumrie😀
apropo k tymto starsim detickam, je to ozaj uz len o zvyku..ale mamicky maju ozaj dobry pocit,ze stale davaju to najlepsie svojmu dietatku..na seba vsak akosi nemyslia...,znama dlho koji a s prekvapenim zistila,ze ma anemiu,a zle krvne testya postrasili ju aj o nabehu na osteoporozu..

veriiii
8. jan 2014

@katarinka289 zle citas, aj dojciace mamicky sa tu pekne naparuju...

siska53
8. jan 2014

@aliza moje deti sa budili v noci maximalne raz. Od narodenia. Syn,prespal celu noc od 3.mesiaca. Raz za mesiac-dva sa zobudil.. A to som,bola v soku,ci je uz rano. O mlieko som kvoli,nocnemu nedojceniu vobec neprisla. A idstaveny bol v 11.m kvoli mojim,podliatinam,na,prsnikoch. Dcera tiez vedela prespat aj celu noc,aj ked do roka sa zvycajne raz budila. Po roku sa uz nebudila,s vynimkou prechladnutia,ked mala,teplotu.opat o mlieko som neprisla. Teraz ju dojcim,uz len,rano a stale mlieko mam. Takze nesuhlasim,ze matky budia deti kvoli tomu.ja som,ku musela budit,ked mala,2mesiace,lebo boli noci,ked sa mi nezobudila vobec a ona menej priberala (i pribera,ma 21m a 9,5kg-82cm),tak kvoli tomu.ake to som,praktizovala asi len mesiac.potom,som,to,nechala na nu.
a poznam,maminu,ktora syna kvoli takemuto 10-15x vstavaniu v noci odstavila asi v 16 m. a on sa jej este asi mesiac -dva takto aj tak budil.

siska53
8. jan 2014

@aliza a k tomu pitiu mlieka,v noci,kamoskina nedojcena dcera si mlieko presne o 1 v noci pytala asi do 2rokov.

veriiii
8. jan 2014

@vejula Hej, ked ti predpisu napr klacid a dieta ti zacne hnackovat z tojho mlieka, to neprechadza?a vies co boli mna?ked deticky placu na prsniku,lebo ich boli brusko z mm(uz zasa budem referovat ku znamej, co maly sa takto trapil pre laktozovu intoleranciu) a ona mu ho dava..lebo bola fanatickami presvedcena, ze je to URCITE LEN laktacna kriza.