Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?
Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂
@h2 aj v tomto sme na tom rovnako.teraz som docitala uvodny prispevok zakladatelky a pravdu povediac na konci som mala pocit,ze som nieco menej ako ona,ze som nikdy nezazila to krasne a nezabudnutelne puto ako je puto pri dojceni,ze vlastne neviem aky je to pociit dojcit dieta s pozitkom....jej slova su troska sformulovane bez simpatie a bez ohladu na to ako sa ja a mne podobne mozu citit ☹
Načo sa tu zakladajú takéto témy? Niekto zasa potrebuje zabŕdať? Niekto vie kojiť, niekto nie, niekomu sa nechce, niekto by už aj rád prestal... načo to riešiť? Dojčené aj nedojčené dieťa bude rovnako ľúbiť svoju maminku, ja ďakujem svojmu telu 😀 že mi umožnilo staršieho kojiť 18 mesiacov, raz som kvoli ATB musela dávať UM a ďakujem pekne tie nervy, zohrievať, sterilizovať, pripravovať...presne ako píšete, dojčiaca matka vytiahne cecek a nakojí všade kde len bábo chce 😀
@h2 trosku nechapem co pises ale ja som nepisala o tych co nemozu kojit ale o tych co mozu a nechuuuuuuuuuuuuuuuuuuu a to je veliky rozdiel..a na to behanie do kuchyne hore dole ti musim oponovat..ked som kojila zaroven som musela aj odsavat a s mliekom hned do chladnicky, odsavacku vyumyvat, sterilizovat, vydeznifikovat dopraskane bradavky a takto dookola ked maly papal..mala som pocit ze vsetky jedenia splivali dokopy a ani som nespala..som len zavidela ked mi baby povedali ze pri postel si nachystali flasku, ohrievacku a davkovac s mliekom a zatial co babo prebalili tak sa im mlieko ohrialo a papalo..za 20minut mali po vsetkom a babo spalo aj 5 hodin potom ..kdezto moje 2 hodinove intervali boli brutaaaaaaal
a konec pripevkov k teme..kazda ma svoj nazor na urcite veci a konec debaty 😅 😅
dobra tema pre modreho konika 😀 a teraz sa tu budu pretekat tie, co kojili a tie, co nekojili, ktora ma pravdu, mala to tazsie a pod. Zakladatelka temy, nema zjavne ziaden problem, tak ju trapia problemy inych..... 😉
K autorke tejto diskusie- Ako môžeš tvrdiť, že UM je zlé, keď o dva riadky nižšie píšeš, že nemáš s ním skúsenosti. Asi by sme mali zatratiť uja doktora, ktorý ho pred sto rokmi vynašiel, aby zachránil detičky pred smrťou. Keby si žila v tom období, z hoci akého dôvodu nemala mliečko, čo by si svojmu dieťaťu dala jesť? A pritom by si tak chcela kojiť, lebo mama, babka, teta, suseda, kamarátka to robili tiež.... Mamičky ktoré nekoja môžu mať na to dva dôvody-osobné, alebo fyzické. Nie sú o nič horšie ako tie kojace. Veď vstať v noci x krát, prevariť, ochladiť vodu, zarobiť mliečko, umyť fľašu nie je jednoduchšie ako ponúknuť prsník.
@klementinnka ked nekojíš decko spi aj ty
@liza2222 TO MYSLíš VážNE? 😕
@lenka852
@liza2222 a ja by som,si to zas neuzivala,kebyze nemozem,dojcit.pretoze prioravovat mlieko,prevarat vodu,zistovat,ci ma spravnu teplotu...
a pri prvom som vonku nekojila,ale,to sa dalo,do dvoch hodin doma a ked od4.m vedel pit aj z flase,odsala som si daco a slo sa aj nadlhsie. A s malou dojcit vonku bola nevyhnutnost,ale aj to sa da spravit decentne,tak som sa odvazila.
a aj teraz,hoci ma mala 21 m a obmedzila som jej to na ranne dojcenie,sa mi nechce prestat,lebo je mi veelmi pohodlne,ked este si polhodku polezime v posteli a nemusim zarabat mlieko.
aj ked..uz si zvyka aj na umele,ale to dostava bus vecer,alebo este pi mojom,ak prejavi zaujem.
ale kazdeho vec,kazdy ma,inu skusenost.
@alenocka78 áno, ona to myslí vážne, a keď si to nezažila, tak to ani nepochopíš ... nie všetky sme "striptérky", kt. nemajú problém vytasiť prsník, keď dieťa zaplače.
@siska53 v dojčenie porovnávať s pohodlnosťou sa nedá. Je to o pocitoch, kt. pritom máš. Proste nie každej žene je príjemné, že jej dieťa oblizuje bradavky a cicia mlieko. A ako vieme, po 6 mesiacoch materské mlieko už plní len funkciu "vody" a zabezpečenie pitného režimu. Tak práve preto len 6 mesiacov
@liza2222 som rada, že v tom nie som sama. A niektorým mamičkám už dojčenie berú skoro ako bibliu a proste sa tomu všetko podriaďuje a laktačné poradkyne, tiež sú niekedy mimo reality. To je môj názor. Stretla som sa s jednou osobne, a keď mi povedala, že v období 6-stonedelia si mám so synom ľahnúť do vane, aby sme cítili svoju blízkosť, som myslela, že ju vyhodím von oknom. Pri tejto predstave sa mi doteraz ježia vlasy. Veď by sme tam obidvaja ležali s .... Veď žena v 6-stonedelí krváca a ona nechápala aký mám s tým problém. 😝
@lenka852 je to aj pohodlne,aj prijemne a,pre dieta prospesne a nie je to len prvych 6mesiacov,co to ma vyzivnu ulohu.okrem,pocitu blizkosti a vztahu s babatkom ma stale i ochrannu funkciu a stale sa prisposobuje potrebam dietatka.mame znamu,vazenu pediatricku,ta mi sama povedala,ze do 2rokov je to idealne a prospesne,po 2rokoch to,uz povazuje za zbytocne.je to vazena pediatricka s dlhorocnymi skusenostami aj v zahranici a napriek 80tke stale aktivna,v unicefe. Takze asi vie,o com,hovori.
maleho som,dojcila 11mesiacov,on bol pripraveny na odstavenie vtedy,ale aj tak lutujem,ze,som ho nemohla dlhsie,dojcit.
ale ako som,pisala-vasa vec.
a preco bybsom,mala byt "stripterka" za to,ze si dovolim nakrmit svoje dieta vonku? Ved to sa da urobit decentne. Tak,ze nevidno nic na rozdiel od daktoeych zien,ci mladych ziab,co si daju vystrihy,ze im,z,nich pomaly prsia vypadnu a vsetko vidiet,kojacia zena ukaze menej,vlastne nic,ko ony ci niektore casopisy na svojej titulke.
@lenka852 nebudem daľej reagovať,len si prosím odpusti tie urážky ako že som striptérka ,ja som ťa neurážala, a čo ty vieš o mojom dojčení ?
ADMIN...preco je tato tema este otvorena? 🙄
@cmulinko Nie si nič menej a ver mi, že o nič "zázračné" si neprišla. Jedna mamina tu správne podotkla, že najviac čo môžeš dať babatku je láska. Svoju dceru som kojila asi 4 mesiace syna asi rok a pol-necela 2 do kedy sa sám neodstavil. Žiadny, ale naozaj žiady rozdiel vo vzťahu k mojím deťom som nemala a ani nemám. Obaja spali s nami v posteli, obom som falošne spievala...naozaj nevidím rozdiel.
Myslím si navyše, že pre bábo je oveľa dôležitejšie mať plné bruško a spokojnú maminu, ktorá nešíri stres, ale zasmeje sa naňho, pritúli ho....
Vystresovaná mamina, plačúca, že to nejde, skúšajúca všemožne, hladné bruško -lebo mamina odmieta dať najesť iné ako MM...a babo, ktoré ten stres z maminy pociťuje myslím, že za tých pár kvapiek MM nestojí.
Podotýkam, že nepatrím medzi nepriadznivcov MM ale zastávam názor, že ak sa vyskytnú vážne problémy, treba zvážiť aj cenu tých riešení....či ten stres oboch za to naozaj stojí
este som sa nestretla s osobou,ktora by na tomto fore verejne vyhlasovala,ze nekoji lebo sa jej znicia prsia....a aj tie,ktore poznam a vzdali sa dobrovolne dojcenia,tak maju uplne ine dovody ako znicenie tvaru prsnikov......najcastejsim dovodom s cim sa osobne stretavam je kratka materska dovolenka.zeny sa tu vracaju do prace,ked ma dieta 5,5 mesiaca a viac menej sa o deti stara bud manzel alebo stary rodicia ci baby sitterka...deti musia byt nabehnute na pravidelny rezim, ktory s dietatmi zvladne aj otec kym sa matka vytrati z toho rezimu a '' opusti '' ich v 5,5 mesiacoch.I ked zo zakona tu maju matky narok na 60 minut dojcenia aj po navrate do prace...este som sa s tym v praxi nestretla prave kvoli tomu,ze mnohe tunajsie zeny si uz v porodnici volia flasku,lebo to pre ich zivotny styl viac vyhovuje (ak ratam aj fakt,ze tunajsie puby su plne nie len muzov ale aj zien ) je to ich '' pitna kultura ''.Zeny ledva cakaju,kym porodia,aby sa mohli dostat do starych kolaji...mnohe ani necakaju do porodu a piju a fajcia aj pocas tehotenstva.Pre mna nie je nic prekvapujuce ak zapocujem zenu vedla na posteli ako pri otazke '' budete dojcit alebo davit flasku '' si vybere flasku.Nikto sa nad tym nepozastavuje,nikto nema pravo nic komentovat.Bez mihnutia oka do par minut ma mamicka flasky pri sebe aj s vysmiatou sestrickou.Na SK si to neviem predstavit....vsak tam uz samotna rodina dava kvapky kazne o dojceni.Ja sama som mala podporu v rodine (z muzovej strany ) asi taku,ze to neexistuje,ze ja mam problem s dojcenim...asi si len vymyslam,alebo som padavka a nic nevydrzim.
@lenka852 prepáč ale nazývať kojace matky stripterkami je trápne. Tebe by sa páčilo, keby som napísala, že nekojace matky pchaju do svojich deti umeliny? Ja neurazam nekojace zeny, ty neurazaj nás. A radšej budem striptérka ako kupovať nutrilony a v noci zarábať mlieko a umývať fľašu. Ďakujem.
A ešte k tej pohodlnosti - fľaša versus MM. Ja som asi priletela z vesmíru, ale mám úplne opačnú skúsenosť. Čo sa týka pohodlnosti-u mňa vyhrava jednosnačne MM. Syn ležal pri mne, tak ho stačilo zobrať, dať papať a po celý čas zotrvávať v posteli. /Syn bol kojeny asi rok a pol, dcera asi od 4m na fľaške/
Fľaša: vstať, rozsvietiť - hneď prvý nepríjemný šok, patlať mlieko -zohrievať schladzovať, skúšať na ruke, pritom sa rozospatá popáliť a to celé za výdatného revu mojej dcéry. Nakoniec ešte umyť fľašu. Pri celej tejto procedúra som sa tak prebrala, že som potom nemohla zaspať a keď som konečne začala zaspávať Saška chcela zase jesť. No ja som bola pri fľaši uplne KO 😝
@alenocka78 ano
@lenka852 Nehnevaj sa, ale neda mi to...aj ked som nekojaca matka od sameho zaciatku...nazvat dojciace matky "stripterkami", aj ked je to sice v uvodzovkach, povazujem za dost hruby vyraz, pretoze je to od prirody dane a uplne prirodzene. Oblizovat bradavky neznamena nahodou dojcenie...? Cicanie mlieka.... 🙂 Niekoho vyhadzovat von oknom 🙂 Nikto ti samozrejme tvoje pocity pri dojceni neberie a urcite si si po narocnom oblizovani bradavky konecne oddychla pri flasi. No skus neurazat mamicky, ktore dojcia s laskou trebars aj kazdu polhodinu, hm...?
@charlie1980 ako kojaca zena ti dakujem za tvoj komentar, aj ked si myslim, ze príspevok danej uzivatelky je tak primitivny, ze ani ziaden nepotrebuje. nikdy by som neverila, ze nieco podobne moze vypustit z ust zena.
zeny fakt. kaslite na to. nech koji kto chce a moze. a kto chce a nemoze, no bohuzial musi sa s tym zmierit, neni to koniec sveta. a kto nechce aj ked moze, tak nech nekoji. ani to neni koniec sveta. nech su hlavne deticky milovane.
uz som tu raz napisala ze tato debata je urcite o nicom, ani som ju radsej necitala aby som si nahodou nezdvihla adrenalin.
a aby ste si nemysleli ake ste najsuper obetave, tak tu v tejto krajine kde zijem je materska dovolenka 40 dni. potom dostane kazde dieta flasu. ci to mama chce alebo pritom roni krvave slzy.
Peace
Keby autorka temy bola nutena ohriat mlieko ohriala by. Aj ked tu pise,ze by ju nikto neprinutil. To si mysli len ona. Neviem naco zalozila takuto diskusiu. Alebo sa len chcela pochvalit ako uz dlho koji. Aby ostatne mali vycitky ktorim sa to z nejakych dovodov nepodarilo. Lebo mne ako prve toto napadlo ked som precitala tuto diskusiu. A tie "umeliny"v mlieku by svojmu dietatu dala keby musela.Tak neviem naco take pise.
Moj nazor.
Preboha ženy, vy sa tu viete pohádať ešte aj kvôli kozám a mlieku :DDD mali by ste si skrátiť materskú, lebo niektoré z vás už od nudy vyrývajú. Nechápem, prečo pani založila túto diskusiu. Asi si tiež len potrebuje rozprúdiť adrenalín v krvi a nič iné ju nenapadlo.

A teraz sa môžete pustiť do mňa ... Ja som brala dojčenie ako povinnosť nakrmiť dieťa. Vydržala som dojčiť syna presne 6 mesiacov a potom som mu dala fľašu. V noci som vstávala k nemu každú noc každú hodinu. To boli tie lepšie noci a tie horšie boli každú pol hodinu. Okamžite ako dostal fľašu, tak prespal celú noc. A mne bolo nepríjemné kŕmiť malého niekde vonku, alebo na lavičke, či v kabínke v obchode. A okamžite ako dostal fľašu, som sa aj ja ukľudnila a začala si to užívať.