Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?
Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂
je to na kazdej matke, niekedy to ide lahko od zaciatku, niekedy je to tazke. Ja som sa rozkojila pri obidvoch detoch az po mesiaci, dovtedy som kojila a dokrmovala. Nakoniec sa mliecko spustilo. V kazdom pripade netreba nic silit, dolezite je, aby bolo spokojne dietatko aj maminka 😉
ja som síce nekojila ale rada si pozriem túto maminku ked bude mať jej dieťatko 3 roky a bude jej visieť na cicine a ona tu bude pýtať rady ako odstaviť dieťatko.
@edita84 Prepáč, ale výraz cicina je nielen nespisovny ale Aj vulgárny. To je ako keby som ja napísala, že raz tu budeš vypisovať ako zobrať dieťaťu cumel, lebo ho má celý deň v papuli. Moje deti cumel nemali ani jedno a je mi smiešne s trápne vidieť 3-ročné dieťa s cumlom.
takuto otazku sa pyta vzdy niekto, kto nema co robit, a zivot mu ide ako po masle, dieta pekne papa, spinka atd...
@liza2222 ked su ti prsia prednejsie ako deti..tvoj problem..deti mozu takisto pokazit postavu...aj na to su daktore haklive...
a mije kojene deti urevane,predstav si,neboli. Mala len,dokial mala koliky do 3.mLenze ja som,kojena bola,len,2 mesiace si predstav,koliky som mala tiez a revavala som aj dve hodiny,hoci som uz o prse ani nesnivala a bola uz dlho na flasi.
urevanost dietata vobec nesuvisi s tym,ci pije z prsnika,ci z flase. Moj zaver,skusenost a overene z pojecu z viacerymi mamickami,co sa vonku bavievame.
a maly,dojceny,urevany vobec nebol,nemal ani koliky,nic,uplne spokojne a pokojne dietatko.
@edita84 pokial viem,tie deti v tom veku sa odstavuju samy. Skor tie mladsie maju s tym problem,ktory sa da pekne vyriesit.ja som ho teraz vyriesila octovanim prs pri mojej v tom case 20 a 21 m dcerke. Teraz ma 22m(teda o par dni) a ranne kojenie sme si ponechali,lebo je to nas cas,ktory este stravime driemajuc v posteli. Ale ked sa rozhodnem,tak ju odstavim aj,od toho.
a odstavujeme sa bez placu,slziciek,pomalinky. A mala si postupne zvyka na um,ktore pred par mesiacmi bybsom,do nej nedostala ani keby co bolo,tak,ako sa naucila az ako rocna na flasu a radsej bola hladna a bez,mlieka,akp by tahala (a tobsom,ja bola 4dni v nemocnici,kde mi ju len 3x doniesli). Takze neboj,maminky sibto vyriesia a co aj ked sa poradia. Ved je to vymena skusensti a ked sa mozu dokola stale pytat na,zavadzanie prvych prikrmov,akoby im,pediater nic nevysvetlil.tak co.
ja na otazku zakladatelky odpoviem takto: su babatka, pre ktore je najvacsim blahom objat maminkin prsik a prisat sa k nemu aj to davaju patricne najavo a nikdy neodmietnu... a su deticky, ktore pri ponuknuti prsnika, zvrastia tvar, zamraucia, zacnu plakat, prisaju sa a vypluju, vselijako sa prehybaju a celou svojou bytostou davaju najavo, ze toto (alebo takto?) nie... to je potom pre tie maminky "radost" dojcit... a preto sa tu dve skupiny maminie nevedia pochopit, lebo kazda ma inu skusenost... pre jednu je dojcenie vrchol blaha a uziva si to, pre inu vrchol trapenia a neuziva si to... a niktora nie je preto lepsia alebo horsia.
@misinka26 no, neviem, ci som tu uz pisala alebo nie....tak odpoviem za seba: mam dve det: dcerka sa narodila malinka a nikdy sa neprisala k prniku....pardon, raz a cucla raz, zvrastila tvar do placu a koniec, nic nepomohlo, odvtedy len co videla persnik zacala plakat...no to naco bolo dobre? dieta nervozne a hladne, ja z toho nervozna, tak sme dali UM a konecne kludne najedene zaspalo.....syna som 'plne 'dojcila len v porodnici - mlieko som mala hned a mala som ho dost.......ale mala som aj smolu na detsku sestru ktora si myslela ze mi dobre poradila ohladom dojcenia, ale po prvom dojceni som mala bradavku taku rozhryzenu, ze mi krv tiekla.....odvtedy som sa triasla stale ked sa maly zobudil, ze mu bude treba dat papat, preplakala som to, aj som sa parkrat povracala, a bola som stastna ked som prisla domov a mohla mu dat UM......mam totiz fobiu z krvi a jednoducho toto som nemohla, napinalo ma permanentne....pre mna dojcenie bolo hrozny zazitok,...prepacte, ale kazda sme ina a to, co si ina uziva, bola pre mna trauma, z ktorej som ani nespala.....tak sme dalu UM a vsetci sme boli kludni....
@hori suhlasim s tebou ja osobne patim do oboch skupin.Prvy syn sa tvaril pri prsniku akoby som mu chcela ublizit,tak som mu odsavala a z flasky, druhy si dojcenie od zaciatku uzival a treti v daka tomu, ze ho v porodnici ''museli'' nalievat z flase koli nizkemu cukru tiez bojkotoval prsnik ale tentokrat som sa nevzdala a boj som vyhrala a zatial si to uzivame obaja.Ale je aj dalsia skupina mamiciek,ktore naozaj nechcu dojcit tie nechapem.S kor chapem tie ktore aj mozu ale popraskane bradavky alebo pride rastovy spurt a myslia si,ze maju malo mlieka a neriesia a idu na UM.Dojcenie musi skratka vyhovovat obom aj mame aj babu lebo inak su nestastny obaja 😉
@vendulka80 pekne si to opísala 🙂)
moj nazor je, ze je to kazdeho vec. kazdy rodic vychovava svoje dieta ako chce a vyhovuje mu. ja si myslim, ze nasa generacia prave kojena velmi nebola. ja som tiez nebola dlho kojena (nedalo sa), al mne mamka stale vravela, ze v tej dobe bolo moderne nedojcit, bol. sunar a materska pol roka. aj mna sa to kazdy vzdy pytal, ci kojim a teraz kedy buddruhe 🙂. ja kojim a mala uz bude mat rok. ja som od zaciatku zavidela mamickam, co nekoja. su slobodnejsie a volnejsie, mozu sa striedat s manzelom a atd. ja kojim, lebo je tore mna pohodlne, zadarmo a ked mam mlieko, tak preco nie? mne sa mala budi v noci aj 4-6 krat a chce prsnik, keby kojena nebola mozno by uz spala celu noc, takze mozno by bolo pohodlnejsie raz vstat a urobit UM, nez kazdu chvilu kojit. ja mam znamu, co kojila pol roka a potom prestala, lebo tak chcela, preco neviem. ked som videla, ako malu nechala na noc babke a isla von s priatelmi, straaaaasne som zavidela. ja tu nemam babku, ani ziadnu pomoc a to ani od mm, takze si myslim, ze je lepsie pre mna, ze kojim. ale aj tak zavidim tym, co nekoja a maju volnost a deti im spia 😀
@kikes ahoj,ale aj to sa da zariadit! Viem o babach,co si odsali mlieko,nakojili pred odchodom a sli sa,zabavat,a partner dal,potom to,odsate mm babu..aj ja som,tak raz riesila ked som sla na,preventivku a nevedela,kedy skoncime,mala som,byt prec cca 4-5hodin a maly papaval cez den kazdu hodku az dve.
a zas nie vsetky kojene sa budia v noci a nie vsetky nedojcene spia celu noc.
moj dojceny sa budil len do 3.m raz,potom uz len sporadicky,tak raz za,mesiac..dcerka bola typ,vo sa budil raz,ale mala aj noci,ktore prespala cele a po roku s aprestala budit uplne. A to bola,dojcena do 23,5m.
Inac mate pravdu v tom, ze tema dojcenia sa stava pomaly az bojovnym polom.
Ked som bola este len zasnubena a o dietati sme uvazovali len tak v hmlistej buducnosti, stretol ma raz na ulici bratranec (zdoraznujem, ze chlap) a hned potom, co mi zagratuloval k zasnubam zacal s kojenim. Vetami typu, ze "a MUSIS kojit, nieze budes davat detom tie umeliny a kojit hned od prveho dna porodu a musis co najdlhsie ako sa bude dat..."
...doteraz nechapem. Bolo mi to vrcholne neprijemne uz len preto, ze sme boli na verejnosti a ze ja som nebola tehotna, ani som v tom case o tom este neuvazovala
... A prečo sa tak veľa ľudí do toho stará 😝 ... chýba mi tu vracajúci smajlík 😝 ...
tak ja môžem porovnať prípravu UM alebo kojenie ... prvú dcérku sa mi podarilo odkojiť len nejaké 2-3 týždne aj to s problémami, tak sme prešli na UM, mladšiu som kojila 11 mesiacov, potom sa sama odstavila, jednoducho už cicík nechcela ... nebudem tu polemizovať, čo je lepšie, len z môjho pohľadu kojenie je super, žiadna robota okolo, fľaše, sterilizovanie, prevarená voda, veď viete a ešte koľko času na to treba, takto som si malú priložila a bolo ... a teda v porovnaní s podaním fľaše to bol fakt super pocit ... mrzelo ma, že už nechcela ďalej piť z prsa ... bol to taký čas len pre nás, v kľude, krásne ... ale ako som písala pri prvej sa nedalo /aj kvôli zdravotným komplikáciám po pôrode/ ale neriešila som to nejako extra, jednoducho sme prešli na UM ... aj keď dnes ma to mrzí, že sme si spolu nemohli zažiť ten pocit ... a problémami pri kojení sme si tiež prešli, hlavne zo začiatku, priveľa mlieka, potom zasa menej a pod. ... tak som len chcela povedať, že, ženy by mali kojiť a trocha zabojovať, ak sú zo začiatku problémy, lebo je to to najprirodzenejšie a najkrajšie ako pre matku, tak aj per dieťa 🙂
preco? lebo kazdy clovek je iny, ma ine potreby, iny pohlad na zivot, ine deti, inu vychovu.. Preto!
uz som sa napocuvala otazok preco kojim, naco kojim.. kamaratka zas pocuva, preco nekoji a preco sa viac o to nesnazila.. z toho mi vyplyva, ze cloveku nikdy nevyhovies a navzdy bude mat potrebu riesit niekoho ineho zivot...
ked niekto chce kojit - koji.. ked niekto kojit nechce/nemoze - nekoji.. tot vsjo, vsetko ostatne filozofovanie okolo je zbytocne..
Podla mna ke to neinformovanostou. Moja osobna skusenost je ze v porodnici som stale prikladala, no aj po vytvoreni mliecka mi maly kazdu chvilku pytal. Doslova sme prerevali dni a cele noci. Nechapala som to no po troch dnoch mi jedna sestricka povedala ze maly nesaje, ale iba, dudluje prsnik. Povedala ze mam odsavat, nech mu ide lahsie, no krpec aj tak netahal. Tak mu dali flasu s mojim mliekom. Uz po prichode z porodky uplne odmietal prsnik a pri pokusoch o prilozenie sa hneval. Este tyzden som vydrzala odsavat, no mala som stale horucky a zapaly, tak mi gynekolog predpisal tabl na zastavenie laktacie a maly skoncil na um. Hnevam sa na seba ze som to vtedy vzdala. ☹ a prsia vyzerahu ako keby mali odkojene roky 😀
Kojila som skoro dva mesiace, ale mlieko som bohužiaľ stratila. Takže do svojho dieťaťa musím pchať tie podľa teba "umeliny" ale čo mám robiť? Ja viem čo je pre dieťa najlepšie a najzdravšie ale keď inú možnosť nemám... Alebo po ukončení kojenia som mala dieťaťu vypražiť rezne alebo iné neumeliny.... neviem. Nie každá môže kojiť tak sa nad tým nepozastavuj.
No spokojnosť môjho dieťaťa mi bola prednejšia. To bolo na nezaplatenie vidieť dieťa ako si spokojne a s konečne plným bruškom spinká. A máme aj tie svoje okamihy ako si mamičky chvália, čo pekné prežívajú pri kojení. Pozerá mi do očí, jednou rúčkou si drží fľašku a druhou drží moju ruku. Takže si myslím že kojenie a UM neni až taký rozdiel. Moja známa má dve deti, jedno kojila dva roky a každú chvíľu choré. Druhé muselo byť na UM, už má rok a pol a choré nebolo naozaj ani raz.
Takže si myslím že je zbytočné zakladať takéto témy alebo riešiť práve toto. Každá matka chce dať svojmu dieťaťu to najlepšie čo sa len môže dať...
Vidis, daktore nechcu kojit a mozu ..a daktore by tak rady kojili a nemaju mlieko ..ja som tiez po mesiaci stratila ..a pritom by som tak chcela .. co uz ...
O kojeni sa toho popisalo az az...pridam vlastnu skusenost. Prvy mesiac som zvladla s odsavackou, kojenim a dokrmovanim UM. Mala ma brutalne silne vyvinuty saci reflex a napriek vsetkym zazrakom tejto doby od gelov, cez homeopatika, kontrol prisatia a neviem coho vsetkeho, som plakala pri kazdom priblizeni sa malej k prsnikom...nehovoriac o tom, ze uz v prvom tyzdni vytiahla 60ml!!! Po mesiaci som s tym celym sekla-moje babo nebude cele vynervovane od hladu, ja od bolesti. Ked je niekto masochysta-prosim. Mala je zdravucka, kludna, krasne spinka a uz ma aj pokojnu mamu. Ten mesiac sme dokrmovali Medela flaskou a mala nemala ziadny problem s prisavanim. Niekomu to proste ide, inym nie. Nechapem, co sa okolo toho robi take halo a dokonca sa hodnotia podla toho ci koji alebo nie matky. Uplne smiesne. Kojenie je tak osobna a intimna vec, ze uz len otazka-kojis?-mi pride absolutne nevhodna a netaktna.
@kristina331 inak presne to ma na tychto poznamkach o kojeni irituje, ze niekto pouzije argument ake pekne a nenahraditelne chvile to su..
to akoze tie matky chcu tvrdit, ze bez kojenia s dietatom nemaju blizky vztah? ze sa s nim pomimo kojenia nemaznaju, ze taketo chvile su nieco menej ako tie, ked je dieta prisate na prsniku?
@jana_eyre jasne,ze sa tulime i pomimo a i teraz,ked sa uz nedojcime. Pre mna to boli pekne a nenahraditelne chvile aj preto,lebo to bolo strasne pohodlne. Nezarabat mlieko,nestresovat sa,ak zabudnem,kupit,nemusiet prevarat flasky,ked sa ide na dovolenku nemysliet na to,ci mam vsetko-mlieko,flase atd.. Ked porovnam dovolenku s 18m.synom v tom case uz nedojcenym a 18.m. dcerou este dojcenou,tak s dcerkou to bolo pohodlnejsie. Vzala som,len vyzivy a mliecnu kasu. Pri nom,este aj mlieko a pocitat,ci mam,toho dost,teraz to neustale prevaranie vody,cakat,nez vychladne, pocuvat plac ak bol,hlad velky...dceru som,si len,prilozila a ziadne stresy neboli.
...osobne nemam stres ani s flaskami. Ako kupujem jedlo pre seba, tak aj mliecko pre malu. Vodu vzdy necham zovriet po napapani a do dalsieho papania ma teplotu akurat. Ked ideme na dlhsie von, beriem vodu do termosky a mliecko nadavkujem do flasky. Vzdy po napapani flase umyjem pod teplou vodou a zalejem horucou., prevarenou. Vyvaram raz za 2-3 dni a nikdy som nemala problem. Cely proces trva asi minutu.
@siska53 prveho syna som odstavila v 15tich mesiacoch a vobec som nemala pocit, ze ma priprava umeleho mlieka nejako obtazuje.. bol uz velky, mlieko som pripravila tak 2x za den, papal uz vsetko, prespal noc.. pekne chvile som si s nim uzivala ci uz pri kojeni, alebo nie..
dceru este dojcim, ale zo zdravotnych dovodov musim prestat.. ma osem mesiacov a dojcit ju mozem este tyzden.. bojim sa toho, len preto lebo je to pohodlne ako pises - vytiahnut prsnik a nic neriesit, ani v noci, ked len hlada bradavku, ani rano, ked je hladna hned po zobudeni.. lebo predpokladam, ze budem poriadne kmitat, ked bude rano hladna a ja mlieko pripravim..
ale zas aby som tvrdila, ze tie chvile su nenahraditelne, ako si dovolia tvrdit niektore matky, to je moc.. /nevravim, ze ty/
ked totiz citam argumenty "biomatiek" preco je take dolezite kojit, tak tam vzdy pouziju to, ze tie chvile sa nedaju s nicim porovnat.. to nie je pravda - babo mam blizko seba aj bez toho, aby som ho kojila, maznam sa s nim aj bez toho aby bolo prisate.. takze ja sa momentalne nebojim toho, ze stratim nejaku intimnu chvilu, tu budem mat aj bez kojenia.. bojim sa tiez len straty tej pohodlnosti, ako pises..
zrejme sa na to da zvyknut, len kedze som to este nezazila, neviem si to predstavit.. syn bol totiz uz na odstavenie pripraveny, co dcera podla mna vobec.. uvidime 🙂
Bud v poho, maly bude papkat tak 5x denne, v noci uz mozes do mliecka aj krupicu primiesta a bude ti spat celu noc ako dudok.
Nechcem sa nikoho dotknut, berte moje riadky trosku s rezervou. Ja ked tu pocuvam maminy a porovnam z okolia mam pocit, ze je to casto o neinformovanosti a prilis rychlemu prechodu na UM, ktore sa berie automaticky ako riesenie. Urcite je UM uzasny krok vpred miesto toho aby deti umierali od hladu, ale robit z toho instantny napoj pre novorodenca aj ked na to nie je odkazany je velka skoda a nie cim UM mlieko povodne ma byt. Teda zdoraznujem - hovorme o pripadoch, kde ide o zdrave deti a zdrave maminy a nie narocne pripady kedy to fakt inak neslo.
Umele mlieko je holt umele. Neobsahuje kopec latok co by malo, moze sa omylom kontaminovat v tovarni, byt po zaruke, nieco don mozu naopak zabudnut pridat, ci omylom pridaju prilis... Dalsie omyly mozu nastat pri priprave ci davkovani... Umele mlieko je proste v mojich ociach rizikove. No a ako tu uz mnohi pisali ta priprava, sterilizovanie, kontrolovanie teploty, ci stresy okolo toho, ci dietatu dat este, ci sa prejeda, ci ma malo, a podobne su vsetko ine ako prijemne. No a vyjde na pekny balik penazi kazdy mesiac, nehovoriac o prislusenstve.
Dojcenie je naopak norma, nic uzasne a magicke za tym netreba hladat ak clovek nechce. Je to proste ako ma byt, obsahom i obalom a cokolvek ine je odchylka. Mne dojcenie pomohlo schudnut, pomohlo mi s malou ked bola chora... Mne fungovalo ale len a len vdaka pomoci (pisem si este stale so strapco13 ktora sem uz nechodi a patri jej moja vecna vdaka za rady o zapaloch, dojcenskych strajkoch, uspavani a podobne). Kedysi sa asi viac o dojceni hovorilo, predavali sa informacie, deti a mlade zeny videli dojcit svoje matky a tak vsetky tieto poradkyne neboli potrebne. Holt doba je ina. Teda nehovorim o generacii mojej maminy/svokry, ktora dojcila len 3 mesiace lebo mala "slabe" mlieko a podobne bludy!
Takze neinformovanost. Niekto vravi - mala prve dni prespala a mne nenabehlo mlieko? Mne sa to stalo tiez a poctivo som miesto malej stimulovala prsia odsavanim a dokrmila som vlastnym mliekom a potom sme sa odsavacky po par tyzdnoch zbavili. Keby som neodsavala asi mi mlieko tiez nenabehne. A rovnako som mohla miesto MM dokrmovat tych par dni UM. A miesto cievky flasou. Boli to vsetko moje iniciativy lebo som o dojceni informovana bola a zalezalo mi na tom. Od sestriciek som vhodne rady nedostala. Tu vidim velikansky problem. Plus rodila som v zahranici a malu mi dali este ufulanu od plodovej vody a obalov na prsia a je tam rooming in. Ziadne novorodenecke oddelenie!
Dalsia mamina tu pisala, ze odsavat i zacala ale odsala len par ml. Ved kolko chce pre par dnove babo??? Podla mna vela neinformovanosti vyplyva z nevedomosti o normalnom spravani, potrebach a fyziologii novorodencov. Maju malilinke bruska, zo zaciatku si cucnu par mililitrov. Ta mamina asi chytila paniku, ze to nie je dost a zacala zbytocne prikrmovat. Alebo si casto maminy myslia, ze deti placu od hladu, pritom to moze byt ze maju nevyvinuty nervovy system. Je to prirodzene. Plus materske mlieko sa rychlo vytravi, tak chcu deti castejsie na prsnik. No dnes sa ocakava ze dieta ma spokojne spat celu noc a neplakat, negrckat, najest sa kazde 3-4 hodiny a medzi tym spokojne dudlikovat a pozerat okolo seba... Zial nie je to tak, je to narocne obdobie ale je to prirodzene a pre mna je prirodzene to najlepsie ak ide ako som vyzdvihla o zdrave dieta. Ani netreba drzat specialnu dietu a vyhybat sa potravinam (vacsinou, urcite byvaju i deti s problemami), da sa brat vacsina liekov a podobne...
Problem je asi v ocakavaniach. V tom co ocakavame od dietata a od materstva a tym padom uhlu pohladu. Mnohe zeny chcu mat po dlhom tehotenstve opat spat svoje telo, chcu mat slobodu a cas na seba obcas. Dojcenie prve mesiace vyzaduje byt neustale v blizkosti babatka - ziadne vecere s kamoskami, alkohol, vikend mimo mesto. Mnohe kamosky mi povedali, ze oni ten ventil potrebuju. Obmedzuje to co sa oblecenia tyka, ci co sa tyka toho, ze je to skratka uloha matky a manzel ci opatrovatelka jej s tymto nepomoze. Poznam vela matiek, ktorym sa toto nechce riesit... Alebo skor to myslia dobre, chcu len 1-2x odist mimo domov a tak daju flasu. Dieta je nepokojne a miesto prsnika mu daju cumlik. Dieta sa im zda nespokojne a dokrmia... Pomalicky a s najlepsimi umyslami. A cesta spat je velmi pracna. Deti skratka daju prednost tomu odkial lepsie tecie 🙂 nie je to ziadna tragedia a nik nema pravo robit inej zene vycitky. Je to ale skoda a je skvele kolko ludi sa v dnesnej dobe snazi poradit a pomoct a najst cestu spat k dojceniu. Podla mna je to super.
Boze zas nemate co robit len riesit hluposti. Tento kôn je uz uplne o nicom. Asi idem het ;)
... a prečo tak vela ludí cíti potrebu riešiť rozhodnutia a situáciu druhých? 😝 😝
@misinka26 pripojim sa aj ja, ked som bola rodit ja na sestonedeli sme boli traja baby ktore sme boli 25 a 26 rocne boli sme provorodicky to je pravda ale naucili sme ako kojit a ostatne baby boli nad 30 a tiez prvorodicky a im sa moc nechcelo kojit lebo deti placu urcite su hladne atd... no ja si myslim akoze jak vidim v mojom okoli baby do 30 kojia a nad 30 UM. takze vobec by som netvrdila ze mlade baby nekojia.
@jul17 zaujimave zistenie 🙂 u nas je to inak. Ja mam v okoli vacsinou vyse 30 r.maminy prvorodicky a vsetky dojcili. A nie kratko. A dojcia i svoje druhe deti. A to tych maminiek,nepoznam,malo,naopak. A sama,som mala prve v 35 a dojcila som 11mesiacov+23,5 mesiaca. Syna som,musela odstavit kvoli podliatinam,ktore sa mi zacali tvorit a dcerku kvoli mojej zvysenej chorlavosti.

@cmulinko ja keby som vedeela aké prsia budem mať nekojim nikdy,,, koojene deti su urevané hroza