Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?
Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂
@jana_eyre Veď to ma ide poraziť keď čítam chválenie takej mamičky, aké sú to krásne chvíle a tak... ako keby som ja malej vrazila do rúk fľašku a potom ju pľasla do postielky...
či kojiť, alebo nekojiť je každého osobná vec, nevyjadrujem sa, ale všimla som si, že veľa mladých a neviem či sa aj niektorí tak ešte aj môžeu nazývať sa nedokáže svojím rodičom potom dlho dlho otrhnúť od prsníka, tak pozor na možné následky. 😉
@siska53
@junova Zrejme ťažko sa číta medzi riadkami, ale je veľa vyjadrení, že dieťa je citovo viac pripútanejšie k matke čím je dlhšie kojené a to medzi riadkami bolo, že je jedno či je kojené, alebo nie, niektoré by nedbali byť obrazne povedané kojené ešte dlho po dospelosti a napokon ste sa k tomu vyjadrili, čím sa nechcem nikoho dotknúť. 🙂 🙂 🙂
Kojenie nie je najdolezitejsia vec.Dolezite je, aby bolo babatko a mamicka spokojne.Zial z kojenia sa stal poslednou dobou skor ,,strasiak,, a nekojace mamicky su stavane do pozicie nezodpovednych, zlych a lenivych. 😖 Uz ked som bola s prvym synom v nemocnici, mala som telefonaty ci kojim.Na prechadzke mi nikto pomaly nepozrel do kocika na maleho, ale z dialky ,,kojis,, ? Nekojim, ale krmim.Maly je zdravy, dakujem 😠 Takze tak
@juliana77 Jaj, tak čítam medzi riadkami. Sranda bola, že nie ja ale mama ma nechcela pustiť z domu. Veľmi sa na mňa upla , bola som jej prava ruka. Od 14. rokov som varila, upravovala, starala sa o mladších súrodencov. Bola som rozumná a samostatná. Aj keď som nebola dlho kojena.Dcéra bola kojena 2 roky a stále uteká z domu k babičke, za sesternicami, nemala problém so škôlkou. Myslím, že je to aj o povahe dieťaťa. Syn je mamin cecek. Má 10 mesiacov, koji sa a keď ma nevidí viac ako minútu, spustí plač. Možno je to iba separacna úzkosť. Dcéra taká nebola.
@misinka26 tak strasne by som chcela dojcit, ale zial nemala som dost mliecka a mala netahala, v nemocnici mi nepodali spravne info, najprv, ze mam male bradavky, nechceli mi pozicat odsavacku, malu som nemala pri sebe, pretoze mala malu porodnu vahu, takze sme sa nemali ako rozkojit, nemohla som si ju na zaciatku ani prikladat, az o par dni, aj by cucala, ale nic neslo, iba odsavackou, ktoru som si napokon rychlo zohnala, tak som jej aspon mesiac odsavala tie trosky, ktore sa vytvorili a inak bola na umelom mliecku, za ktore je urcite kazda mamicka v roznych situaciach vdacna. Verim, ze dojcenie je krasne a prirodzene, tiez ma nebavi uz vyse roka zarabat mliecko, umyvat flasky a vsade to nosit so sebou a zavidim kazdej mamicke, ktorej bolo dopriate dojcit, ja ten pocit absolutne nepoznam.
Dcerka je inak velmi zdrava, sikovna, inteligentna, srandistka a po citovej stranke jej tiez nic od nas nechyba.
Chcem len zdoraznit, mamicky, ktorym sa podarilo svoje dietatko kojit, vazte si to a tie mamicky, ktore to museli vyriesit z roznych dovodov inak, neodsudzujte, ani si neviete predstavit, ako veeelmi by mnohe chceli, ale nedalo sa. 😉
este som chcela zdoraznit, ked podavam mojej dcere umele mliecko z flasky, neznamena to, ze neprezivame krasne chvilky ako pri dojceni, akuratne mi netaha z ceciku, ale z flasticky,
je pritulena, mojkame sa, hladkam ju, bozkavam ju na hlavicke, dycham jej na hlavicku teply dych, urcite citi moju lasku a su to krasne prezite chvilky , ci z cecika, alebo umelej flasticky, nikdy nemala bolest bruska, nikdy ani jednu koliku, rastla ukazkovo, spavala ukazkovo a urcite citi, ze je milovana 😉
Neviem prečo toto niekoho trápi, každého súkromná vec myslim... 😕 😕 😕
Mat taketo problémy. ..
@redlinka nemôžeš vedieť,že ci matky kojiť chcú,alebo nie. To môžeš povedať,tak za seba samú - ! Môj syn má 10 rokov,kojila som ho 3 roky,7 mesiacov plne az potom somzačala prikrmovať normálnou stravov,dcera má 4 mesiace a 2 týždne a presne pred 2 týždňami som ju už prestala kojiť,lebo sa mliako úplne stratilo,aj keby som sa roztrhala,tak bola stále hladná 😉 a nepovedala by som,že um mlieka sú hnusné,dnes v 21 storočí,by som poivedala,že možno aj kvalitnejšie a plnšie vitamínov ako materske mlieko niektorích mamičiek,ktoré si véééľmi dávajú pozor na stravu a nemajú to mlieko také plnohodnotné,ako tie čo jediá všetko 🙂
@miminka327 ja som ani nikdy nespominala ze to viem ci kojit chcu alebo nie. ale napisala som svoj nazor preco mozno mnohe maminky rychlejsie siahnu po UM...ani o "hnusnosti" UM som nic nepisala, len to ze toto slovne spojenie v povodnom prispevku ,kt zacal diskusiu nikde nevidim. umele mlieko je a vzdy bude umele, ma to aj v nazve...a netusim cim by malo byt "kvalitnejsie" od niecoho na com matky vypiplavaju svoje potomstvo po tisicrocia...holt asi ste odbornicka, ja zas viem ze vstrebatelnost a tym aj vyuzitelnost umelych/umelo pridanych vitaminov aj mineralov je velmi slaba...
Podla mna je tato tema perfektna, akurat vacsina mamiciek nevie normalne odpovedat a len by rypali. Pripadne nekojili a nie su s tym psychicky vyrovnane. Tiez ma zaujimalo vzdy, preco niektore mamicky nechcu kojit este ked su tehotne, alebo preco to vzdali tak rychlo. Ja mam vo svojom okoli jednu kocku, 24rocnu, ktora este nema dieta ani neplanuje, ale dopredu tvrdi, ze kojit nebude lebo si nechce znicit prsia a na plastiku nema. Nuz, najdu sa teda aj take zeny. Ja som prveho syna nekojila, lebo len spal a spal a nechcel sa prisat, ani laktacna nemala sancu. Proste to neslo. Druhu dceru som nebola uplne odhodlana kojit, mala som zmiesane pocity este v tehotenstve, zrejme sposobene tym neuspesnym kojenim syna, no len co mi ju po porode prilozili, hned sa moje obavy rozplynuli a nasledne som spravila vsetko preto, aby sa dojcenie rozbehlo a trva nam dodnes. No vela mamiciek ma po kratkom case problemy, zapalene prsniky, prilis vela mlieka, prilis malo mlieka, pricaste budenie dietatka v noci atd atd ze sa s dojcenim radsej rozlucia. A vacsina z nich si nakoniec pochvaluje, ze UM ich zachranilo a su kludnejsie a dietatko spokojnejsie. Ked si nemala take problemy, je to tazko pochopit, ale ked sa dostanes do toho kolotoca hrciek a zapalov a nevyspatosti, dieta ti hladne place, pripadne grca od prejedenia sa s ty musis este aj odsavat, tak je pre vela zien lahsie prejst na UM. Nemyslim, ze je to az take zle, je to normalne kravske mlieko specialne upravene, su tam rozbite bielkoviny, aby bolo pre dietatko stravitelnejsie ako keby si mu dala kravske. A pridanych par vitaminov, tie vsak mas aj vo vigantole a potom prirodzene v potravinach. Takze UM nie je az taka umelina ako by sa zdalo.
A prosim mamicky = rypacky nereagovat na moj prispevok, nepotrebujem si zvysovat adrenalin, tato odpoved je LEN pre autorku prispevku.
@misinka26 prepáč, nehnevaj sa, ale ty si živým príkladom toho, že na slovensku máme pridlhú rodičovskú dovolenku... riešiť či niekto kojí a prečo nekojí, fakt... asi máš priveľa voľného času, ktorý sa dá aj zmysluplnejšie využiť...
@zuska_bluzka a preco nedebatit? Aj kedysi uvazovali,filozofovali,zamyslali sa nad roznyni problemami snes slavni filozofi a nikto ich neobvinoval z toho,ze nemaju co robit,ze sa nudia.
@siska53 ešte raz sa zamysli nad stupidnosťou tejto témy a možno pochopíš rozdiel medzi platónom a zakladateľkou...
@zuska_bluzka a ty vieš odkiaľ, či aj už nepracujem ... nie nesedím tu na koňovi ako iné mamičky od rána do večera, ale od roka malého pracujem, jediné čo som chcela, boa diskusia, nič iné ale ženy ako ty to nikdy nepochopia ...
Po dlhej dobe som sa tu ocitla a pozerám, že sa tu ešte stále živo konverzuje ... zaráža ma len postoj niektorých žien, ktoré to buď berú osobne, alebo je ich egoizmus či sebeckosť na takej vysokej úrovni, že sa najradšej len sťažujú a kukajú jedným smerom ... Ďakujem všetkým, čo pridali svoj koment a aj tým čo ma za moju diskusiu dobre že neprekliali ... Myslím, že už nemám čím prispieť preto z mojej strany uzatváram túto tému ... Pekný deň...
@zuska_bluzka Ak si ma chcela svojim trápnym komentom uraziť, tak sa ti to nepodalilo ... by ma zaujímalo čoi vôbec vieš kto je Platón a taktiež či sa živíš ako veštica, že vieš na čo mi info z tejto diskusie boli ... A ešte raz toto je slobodné fórum, môžem si založiť tému a diskusiu akú len chcem ...
@zuska_bluzka tak naco lezies do temy,ktora ta irituje? Zaloz vlastnu. O teorii strun, o tom,preco su pravidla,malokto ich dodrziava,od deti to chceme,co stym.. A pod... Alebo radsej nezakladaj nic a nenavstevuj fora,ked ta take nepodstatne prkotiny vedia vytocit.. Ja sa dobre bavim na tom,ako sa daktore vedia kvoli nejakemu prispevku vytocit..
forum je tu na to,aby si mamicky predovsetkym poradili,ale aj na to,aby podiskutovali na rozne temy. Nikto nikoho nenuti sem prispievat.
@misinka26 samozrejme môžeš založiť diskusiu akú chceš, ale v tom prípade musíš byť pripravená aj na nelichotivé príspevky a mala by si sa s tým dokázať vyrovnať 😉 uraziť som ťa nepotrebovala, len som ťa zhodnotila 🙂 a Platón??? netuším, budeš taká dobrá a objasníš mi to prosím? 😀
@siska53 naozaj, aj keď to tu niektoré mamičky zrejme nepochopia, nepotrebujem zakladať zbytočné témy typu, či žiarene z mikrovlnky môže uškodiť dieťaťu 😀 len aby boli... myslieť si, že niekoho vytočí téma z mk je naozaj too much...
@zuska_bluzka opakujem: forum je tu na to,aby si mamicky predovsetkym poradili,ale aj na to,aby podiskutovali na rozne temy. Nikto nikoho nenuti sem prispievat.
takze ak sa ti tu temy nepacia,tak ich necitaj a necitaj pre istotu ani mamickivske casopisy,kedze tam sa taketo a podobne temy preberaju tiez. A s odbornikmi dokonca.
P.S. Do tem,ktore sa zdaju zbytocne mne (o serialoch a pod.),nevstupujem,takisto,ako si nekupim Sarm ci Rytmus zivota a podobne,"hodnotne " platky.
Zelam stastny zivot.
Ja mam pohlad z dvoch uhlov.
Dcerku som kojila do 7m. Od 3m.sme zacali prikrmovat s UM lebo nepriberala. Mala som z toho des, depku a podpisalo sa to pod tvorbu mlieka resp.netvorbu. Bola som sama v zahranici s mm co velmi pomahat nechcel, zato rady rozdaval aj cela jeho podarena fajta. Odstavila som tesne pred prichodom na SVK aby som nemusela pocuvat tie ich reci ze nemam mlieko atd. Bola som total HLUPA a je mi to luto. Malu som kojila kratko. Co uz
Synceka som zacala kojit s miernymi obavami. Slo to hladko. Za prvych 25dni od odchodu z nemocnice pribral iba 1100g...Bola som v pohode, este pred porodom som si hovorila ze mlieko mat budem a budem ho mat vela. Je to o zmyslani. Takisto ako je o zmyslani to ci chces alebo nechces kojit. Je to kazdeho vec, UM sa nie nadarmo vola umele mlieko. Ja za tym vidim iba biznis. Nic viac nic menej. Vsak lekarnici sa musia vyvazat na drahych autach a mat vela prachov nie? Vsak preto je UM najlepsie. Tak som si povedala ze im kusok budem kazit biznis. 😀 Drobec ma takmer 17m. a stale sa kojkame. Aj ked je to unavne hlavne v noci kedze sa mu rezu zubky, ale tipujem ze sa odstavi sam na 48mesiacov. 😀 😀 😀
@jarmilka1985 Tvoja dcera mohla nepriberat aj preto, ze mala zlu techniku sania a vytiahla si malo. Tym padom sa Ti aj malo tvorilo, atd....Co sa tyka toho biznisu...hm, su mamy, ktore kojit nemozu a potom su vdacne, ze su na trhu kvalitne dojcenske mlieka. Keby neboli, nebolo by to teda bohvieco. Takze ano, co v dnesnej dobe nie je biznis, ze? Ale to UM je jednoducho treba. A treba, aby bolo viac vyrobcov, aby mali konkurenciu, aby bola prisna legislativa a aby sa ho snazili robit co najlepsie.
cudna tema, ved kojit teraz chce kazda a skoro kazda aj koji. Kedy popri tom neustalom kojeni maju cas sa neustale zaoberat nekojacimi a domnelymi paranoidnymi nazormi akoze od nekojacich, je mi zahadou...
Stale vidim a pocujem vyvysovat sa kojace nad nekojace a nie naopak.
Ja takuto temu nepreberam ani s kamoskami, resp. nezacinam ako prva. Kazda sme si niecim presli a nechapem naco sa rypat v takych sukromnych veciach.
A tie bludy od kojacich o UM, to je na smiech. Vyjadrovat sa neustale k niecomu, s cim nemaju ziadne skusenosti, zbytocne ste na posmech :D

@siska53 nikto to nevie ze podla coho to zavisi podla mna aj moja mamina a vela teraz 50 rocnych povedela u nas ze oni nedojcili pri prvom ba aj najmensom komplikacii moze to byt aj rev babätka prestali dojcit. ale podla mna to vyrazne ovplyvnia informacie ktore dostavaju mamicky a comu uveria