Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?
Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂
@me_to_you ved mne to sestra poradila, aby som si zobrala po jej skusenostiach a ja som aj mala NUtrilon priamo v nemocnici....a ked som povedala, ze som ho malej dala - rozumej prva noc po planovanej sekcii, samozrejme, ze som nemala mlieko, mala jacala od hladu, sestier nikde a po flaske spala pekne, takze to BOLO od hladu - tak na mna sestricka jacala, ze som mala chut podpisat reverz a ist domov....a pritom treti den mi prislo mlieko normalne, mala zacala pit a bolo....ale odvtedy mam k tym laktacnym a tym vsetkym co hovoria musis a musis odpor....akoze mam nechat decko vyhladovat alebo ho krmit sladkou vodou? niektori sa uz uplne zblaznili.....a k zakladatelky temy, co sa chcela pochvalit, ze koji, tak ja osobne nepoznam zenu tu na SK, ktora by dobrovolne nechcela kojit.....na SK je skrata uzasne navazat sa a znevazovat zeny, ktore nemozu 😔
a mimochodom, to naj co mozes dietatu dat je laska, nie mlieko.....este k zakladatelke....
@hanka_april no ja som sla do porodnice prvykrat a plna idealov 🙂 a kojenie som neriesila..myslela som si ze to proste pojde...ale clovek mieni pan boh meni :D teraz uz aj ja viem ako sa obrnit a nabalit si mlieko 🙂 a jaciace sestricky, no comment...ostavaju cloveku len oci pre plac
@me_to_you @hanka_april ale co sa tie laktacky snazia vysvetlit je ze ten novorodenec nepotrebue to UM. On ma zaludok tak maly, ze mu tych par ml v Tvojich prsich uz existujuceho kolostra pomoze nakopnut fungovanie.On nepotrebuje viac! Ved umele mlieko sa vyraba odkedy???, Po tom UM co si mu dala spalo asi preto, lebo jeho krehky traviaci system bol uplne pretazeny z kraskeho (pre ludske dieta v principe nevhodneho) mlieka a nic ine nedokazal len travit a spat. Nic proti, neberte to ako utok, ja to len myslim tak, ze mnoho mam i inych ludi nepozna potreby a fungovanie novorodenca a narobia viac skody ako uzitku.
@hanka_april pozor, nie kazda laktacna je laktacna. sestry v nemocnici v porodnici laktacne v 99%, ich rady su vacsinou uplne o nicom a kazda hovori nieco ine 😀 😖 ony si len tak hovoria, ze su laktacne, ale keby boli, tak neodporucaju dojcit len obmedzeny cas na jednom prsniku (10, 15 min), dat dietatu dudel, kojit len kazde tri hodiny atd. laktacne su tie, ktore sa v tejto oblasti vzdelavaju a neziju s poznatkami spred 20 rokov 🙂
a maju aj nejaky certifikat (napr. mamilacke musia absolvovat rozne skolenia). ich pristup - ci je jemny a prisposobeny okolnostiam a typu mamicky alebo agresivny - zavisi skor od ich osobnej vybavy, inteligencie a skusenosti.
ja mam s "laktacnymi" z porodnice zle skusenosti, s pravymi laktacnymi len dobre - ale samozrejme, neexistuju len dve skupiny a neda sa pausalizovat 🙂
takže babenky,pripájam svoj osobný zážitok a hneď na úúvod chcem povedať,že neodsudzujem žiadnu matku,ktorá nekojí a neuznávam názor,že každá matka môže kojiť.tak,ako je jednej dané,druhej nemusí.Ja som po dvoch operáciách prsníka a už vtedy mi hovorili,že mam množstvo dalších nádorčekov a císt,ktoré budú zrejme upchávať mliečne žľazy,čo sa aj potvrdilo,po sekcii mliečko neprišlo ani na druhy,ani na tretí,ani na piaty deň.vyskúšala som všetko,od biliniek,cez homeo,cez oxitocín...potom zrazu prišlo,ale nešlo von-upchaté mliekovody.to,ako som sa ja vytrápila,aké bolesti som mala,neprajem nikomu.presvedčená kojiť som to nevzdala a fungovala prikladanie,odsavačka,masírovanie niekoľko mesiacov.žiadny spánok,žiadny oddych,malý k tomu všetkému bol ešte lenivý sať,laktačna povedala,že preto,že mu to tečie pomaly a tak už to ku koncu bola asi len jedna dávka denne.a v 7 mesiacoch už odmietol prsník úplne.ešte 2 tt som ho skúsala ukecať,ale zbytocne.a ked sa na to spätne pozerám,mať takéto problémy znova,neviem,či by som to nenechala úplne,pretože ako mi vtedy hovoril moj manžel,a teraz spätne už vidím,že mal pravdu,prvé dni,týždne som riešila len prsníky a mlieko a vôbec som si neužívala to,aké mám nádherné a zdravé dieťa.všade ma videl len pobehovať s odsávačkou,aj na výlety som si ju brala a nič som si nedokázala užiť,furt v strese,aby mlieko uplne neodišlo.takže po mojej skusenosti,viem,ze ked sa neda,tak sa neda....a neodsudzujem ziadnu,co nekojí...a teraz ma kamenujte 😉
@diana_81 vidis a toto je presne to odcudzovanie o kt tu vacsina nekojacich pise; proste sa tu musis zastavit a dat najavo ake je um nevhodne pre dieta a ake zle veci sa mu tym um stali v porodnici..par ml je krasna vec,krasna teoria..ale ked z prsniku na treti den vyslo tak 10kvapiek..a teraz sa jedujem sama na seba ze som sa nechala zasa vyprovokovat a som postavena do pozicie obhajujuceho sa... (Btw kazde babo ktore netrpi refluxom a kolikami,ci uz na materskom alebo umelom po nakrmeni spokojne zaspi a travi)
Zaroven sa prosim zamysli nad zenami co sem napisali ze sa trapili s kojeni - ani jedna tu nepise "chcem pekne kozy, mlieko nebude"..nepisu u nahodou ze sa vytrapili same s tym mliekom?ze si odtrpeli fyzicky aj mentalne? Naco bol potom tvoj prispevok dobry mi zoastava zahadou
@me_to_you to si aj ja vzdy hovorim, ze uz sa nezapojim a vzdy ma niekto vyprovokuje 😀 😀 😀
máte problémy fakt ... to Vám nie je jedno, či je cudzie dieťa kojené alebo na UM? však sa starajte o najlepšie blaho toho svojho ... 🙄 🙄 🙄 🙄
@horana v amerike je dojciacich zien zhruba tolko co u nas vo veku 6 mesiacov deti. podla mna si zasluzia celkom obdiv vzhladom na to, ze tam maju naozaj otrasne zakony co sa tyka podpory zien na materskej. ale len tolko som chcela povedat, ze mna sa naopak zda, napr oproti komunizmu sa praveze vela veci meni k lepsiemu, ze ten studeny odchov sa vytraca a mamicky sa skor zaujimaju o vztahovu vychovu, castejsie nosia deti v satkach, chcu dojcit, snazia sa im zdravo varit, naplno sa detom na materskej venuju...
@me_to_you to je pekne, ze tam ten tlak nie je, ktovie preco je to tam inak. ale zas aj taketo diskusie mozu pomoct k tomu, aby aj kojace mamicky pochopili tie nekojace. jedna mamicka napise ake je kojenie uzasne a ze kto nezazil, nepochopi, ale dalsia zas, ze kojenie bolo pre nu len trapenie a preco. sice kto nezazil nepochopi, tak ale nejaku tu schopnost vcitenia sa do inych mame predsa vsetci. je tu tolko osobnych pribehov, ze kto chce pochopit podla mna pochopi aj ked nezazil.
aj preto by ma celkom zaujimalo, co si teraz zakladatelka tejto temy @misinka26 po 20 stranach o nekojacich mamickach mysli 🙂
Mne je to az smiesne....mamicky ktore kojite teste sa z toho ze vam to ide a nestarajte so do tych nekojacich pretoze dnes mlieko mate a zajtra mozete ochoriet dostat zapal.o mlieko prist a tiez sa stanete tou strasnou krkavcou nekojacou matkou ( ziadnej zene to neprajem aby ste ma zle nepochopili ale stava sa ) takze sa doma radujte a uzivajte si ze to mlieko mate.Ja nekojim a moje dieta pekne spi pekne pribera nieje uplakane mame doma pohodu a klud ked to mlieko neslo tak neslo malicky mi chudol ,plakal a ved to poznate .Ja sama so nekojena a nemyslim si ze mi nieco chyba 😀 som normalna inteligentna zena studujuca vysoku skolu a to som nikdy nemala ani glg z mlieka mojej mamy 😀
Ahojte, ja som svojho maleho nekojila. Porod sekciou, mlieko sa vôbec nespustilo.Nevedel sa prisať, takže umelé klobúčiky, odsávačka nezabrala, proste nič. Od prvého dňa bol na UM. Musím povedať, že som sa na kojenie nijako nepripravovala, chodila som ešte na výšku, denné štúdium, zápočty, seminárky, skúškové..Kojenie som pokladala za samozrejmosť. Nenapadlo ma aká to môže by ,,drina" 🙂
V prípade, že budem mať druhé dieťa, tak ho neplánujem ani kojiť. Prečo? Pretože som bohužiaľ nenašla ani jedno pozitívum. Mne osobne to prisávanie bolo úplne nepríjemné, stále očumovanie všetkými sestričkami a tlačenie, že musím prikladať, a kojiť, aj keď máte popraskané bradavky, aj keď Vás to bolí... Psychika na dne. Nemyslím, že to za to stojí.
Moje deti budú odchované na UM, budem tá pohodlná ( kedže veď fľaša do ruky - ale to, že musíte prripraviť vodu, ohriať, odmerať, že to musíte všetko pripraviť keď idete hocikam aby to bolo fresh, to je také pohodlné 🙂 ) a budem stále myslieť na to, že moje deti budú dementnejšie a menej zdravé a samozrejme s krkavčou matkou bez materinských citov ! 🙂 presne ako na profilovke 🙂 peace
@me_to_you mne islo skor o to, ze sa to umele mlieko dava z nespravnych dovodov a za nimi sa skryvaju vacsinou obavy, strach o prospievanie babatka, nevedomost. Ja by som prave chcela aby sa o dojceni rozpravalo, ale v dobrom. Aby si zeny nemysleli ze to pojde len tak od prirody ale naopak nebali sa vyhladat pomoc. Kedysi bolo umele mlieko zdravotnicka pomocka, teraz si ho ako sama pises kupuju maminy dopredu do porodnice. A flase. A dudle. A podobne... Uz su tak dopredu nastavene. Psychika je velmi silna vec, aj podvedomie. Mam kopec znamych co nedojcili lebo mali obavy ze nemaju mlieko a mali nadprodukciu, ktore presli na UM lebo babo neprospievalo a bolo treba len zmenit prisatie a zopar drobnych prekazok... Ale samozrejme nie vzdy to ide, to netvrdim.
Ked pises, ze ti vyslo par mililitrov - ved to babo potrebuje len par mililitrov zo zaciatku... Ja dojcim druhe dieta a nemat (niekedy takmer dennu oporu) v mojej laktacnej poradkyni tak som uz davno na umelom asi tiez (teda aspon pri prvej dcerke). Mozno keby sa umele mlieko nepropagovalo a nepredavalo vsade a sestricky v porodnici by boli skutocne laktacne poradkyne bola by situacia uplne ina. A umele mliecko je fantasticka vec ked ho naozaj treba.
@uglybetty1234 🙂 mrzi ma ze si narazilana ludi ktorych tlak Ti takto znechutil dojcenie. Ja naopak obdivujem niekedy ako to mami bez dojcenia zvladaju kedze u nas zabera na vsetko. Musi to byt narocne starat sa o babatko s flasou... No a ta priprava, a otazka ci ma dost, a aku znacku a co nosit so sebou... (aj ked potom tu vyplakavame zase my dojciace ze este neprespi noc, ze stale je to len nasa uloha, ze v dvoch rokoch nam na ihrisku lozi do vystrihu)... Ehm kazda varianta ma svoje "caro" ;)
Rozhodnutie kazdej mamicky je spravne pre tu ktoru mamicku. Ked chce kojit nech koji. Ked chce dat um nech da um. Ved kazda vieme preco to robime. Ak sa na to maminky necitia tak sa necitia. Niektore sa nezadebnia doma s dietatom ale potrebuju zit aj inac. Pre blaho rodiny,vztahu. Kazda sme ina a kazda si vyberieme svoju cestu aby sme boli spokojne a tak aj nase deti 🙂
som po sekciách,syn som kojila bez problémov dlho,dcérku som nekojila,som sa naplakala,po 30tke, čakáme tretie,chystám si kojenie opať vyskúšať,uvidíme ako nám to pojde,ked nepojde dáme umelé a nebudeme sa stresovať,užijeme si babo 😝 😀 kojenie je nádherné ale naozaj je to drina ,som vdačná,že som si to vyskušala 🙂
Ja sa zas pozastavujem nad tym preco niekoho zaujíma kto chce/nechce kojit.... na co.. sak nech kazdy robi tak ako sam uzna za vhodne...
@palinkovamaminka Urcite sa to lepsi oproti sociku - u nas. Nicmenej v zahranici skor nie a ten trend co pocuvam od zien co sa tyka nalady v spolocnosti je skor opacny. Nie z dovodov ako u nas za sociku ze by si mysleli ze UM je zdravsie resp. rovanko dobre, ale skor pre nevytvrenie podmienok celkovo. A my opozdene zahranicie kopirujeme...
Statistiky su rozne. Co mam ja tak napr.:
"Výhradně mateřským mlékem je v USA prvních šest měsíců živeno jen 12 procent dětí....
6 měsíců a déle je v ČR kojeno 40 % dětí."
Rozhodne by som netvrdila ze je to podobne, micmenej aj slovenky zije v zahranici chodiace sem na MK to len potvrdzuju, ze je to dost rozdiel. Pritom podla tych istych statistik cca 95perc zien je schopnych kojit.
Je mi jasne napriek podpore (v zahranici aj to nie vsade) ked moze zena dojcit pri praci to nikdy valne nebude, vacsina kojacich ma obcasne krizy ktore sa popri pracovnom nasadeni tazsie prekonavaju, to je bud alebo, ten tlak zapojit zenu cim skor do prace, brat ju akoby ani nerodila a pritom hlasat ze dlhe kojenie ake je dobre, sa navzajom bije. Tak isto ked je rozsirena nalada davat dieta cim skor k pestunkam, odkladat, ze babo sa ma vystrcit samo do postielky hned po narodeni "aby si nezvykalo", vziat zenam akoby ten utly vek vlastneho dietata s tym ze hned sup sup do formy, hned cvicit aby uz za par tyzdnov nebolo vidno ze rodili, hned pracovat, nie je to uplne to kludne ustranie kde by dieta mohlo pokojne rast, je tam viac ruchov pri ktorych je vzdy vacsi risk ze sa na kojenie matky vykaslu. Cela rodinna atmoska je aj dnes tam viac "volna", ma to vyhody aj nevyhody, clenovia viac od seba "samostatni" v roznych zariadeniach cele dni az do vecera uz od skoreho detstva, ci to prospieva ukaze cas, podla mna to ideal uplne nie je.
@laura84 no tak to by si moja mila musela zazit, aby si pochopila aky to je pocit, ked kojit chces a NEMOZES!!! Bud vdacna, ze ty mozes a neodcudzuj ine! Ver, ze to vyhovorky nie su, ale ked uz taka situacia nastane, tak preco by im rodina nemohla postrazit babatko,. Hadam zavidis???????????
Som jedina ktora nechape zmysel tejto temy? 😕 Kto chce, kojit bude(alebo sa o to pokusi) a kto nechce, tomu tu mozete vypisovat temy od rana do vecera a nepohne to s nim.... a hlavne je to kazdeho osobna vec...kojacim mamam tiez nikto nekeca do toho, ako dlho maju kojit, kde a ako maju kojit... taketo temy akurat pichnu pri srdiecku kazdu, ktorej to s kojenim nevyslo.... a este otazka - podla coho viete, ze tie mamy kojit NECHCU? (viem, su aj take a stale si myslim, ze je to ich vec) 😉
Prosim vas,vedel by mi niekto vysvetlit aky vyznam ma kojit deti 1-2 rocne?co som citala studie,tak nutricny vyznam to nema a co sa tyka vztahovej vazby podla mna uz vobec nie...
este k tym laktacnym poradkyniam: ja mam naopak najlepsiu skusenost s detskou sestrou z porodnice a ked som namatkovo dva krat skusila prof poradkynu z mamily,tak som sa pomoci nedockala...detto jedna moja kamoska sa dozvedela od laktacnej,ze moze vypit aj 7dcl flasu vina aj ked koji,dietatu sa vraj nic nestane...fo ste uz poculi?fakt je to pravda?
@tilda mozes uviest tie studie? celkom by ma to zaujimalo 🙂
@michaelkanr nechce sa mi to teraz hladat,ale na buduci tyzden ti to poslem
@tilda Neviem, flasu vina by som pri dojceni nevypila, ale aktualny stav vedomosti je taky, ze je stale lepsie dojcit, a napr. brat antibiotika, ako prestat dojcit. Osobna skusenost - ked mal maly 4mes bola som hrozne chora, chceli si ma nechat v nemocnici, maleho som mala zo dna na den odstavit, ale vdaka poradkyniam a info od nich som zistila, ze vacsina liekov sa sice dostava do mlieka, ale vo velmi malom mnozstve a je ovela prospesnejsie dojcenie udrzat, nez ake by bolo skodlive s nim prestat.
A preco si myslis, ze dojcenie rocneho dietata nema vyznam, co sa tyka vztahovej vazby? Moja 6-rocna si dodnes pamata, ako cuckala, a ake to bolo dobre 🙂 Je to velmi prijemny intimny moment medzi matkou a dietatom, ked uz pre nic ine, tak pre toto vidim zmysel v dlhodobom dojceni. Nieco ako vecerne ritualy, atd - nevravim, ze bez toho to nejde, ale myslim si, ze dlhodobe dojcenie je jednoznacne plus.
A navyse pri roznych chorobach vela deti nedostatocne pije, ale mlieko si vacsinou daju.
@tilda ak su to studie este z knihy nase dieta tak tomu by som este uverila ,ale akekolvek nove studie ti povedia opak 😉
A vysvetlenie je asi take ze nas to bavi. 😀 Inak pre zaujimavost aj svetova zdravotnicka organizacia odporuca dojcenie aspon do 2 rokov, takze snad to nejaky zmysel ma .
Vsak dievcata ja nic proti kojeniu nemam,len sa opat chystam...tak reku co sa zmenilo za tie 4 roky..a nie,necitala som to u starkej na pojde ;)...
@jaja102 presne moja skusenost. :-/ akurat, ze mne odislo aj to malo uz po dvoch mesiacoch a ani sa necudujem pri tych stresoch.... maly jacal od hladu, ja plac od neschopnosti dat dietatu tu najzakladnejsiu vec, plus problemy s prsnikmi, chrastami, upchate mliekovody, masaze, odsavacky, klobuciky, lebo bez tych sa ani neprisal...malo mu tieklo, podudkal, zaspal... no otras. ja som len uvazovala, ze kto to kedy povedal, ze kojenie je to najkrajsie pre matku a dieta! 😖 pre nas oboch to bolo utrpenie...
a aky bol spokojny zrazu po nutrilone, no poniektore asi ani neuverite! ja som mala konecne spokojne dieta! konecne sme sa ako tak vyspali, riesila som aj ine veci, nielen prsniky, mlieko a priberanie maleho! a konecne sme si mohli zacat uzivat jeden druheho tak ako sa to ma...
ale mudre reci som si, bohuzial, vypocula aj ja a do tem o kojeni som sa radsej dobrovolne ani nezapajala, resp. som radsej v tom obdobi prveho pol roka ani nevyhladavala spolocnost inych matiek s rovnako malymi detmi.
prave pre taketo mudrlantske komentare, ake ma kvoli svojej nevedomosti a zauzivanym pravdam aj zakladatelka tejto temy!
@tilda to s tym vinom je blbost. Alkohol urcite nie.
My mame znamu uznavanu pediatricku,roky pracujucu pre Unicef,kedze je uz dochodkyna,skusenoti ma viac ako dost za tie roky a este stale je aktivna..ta povedala mm,ze do 2r.to urcite zmysel ma,ale urcite a nie do 6-7r.
Koniec-koncov take starsie dietatko to uz ma skor len ako doplnok,ako ranajkove mliecko k dacomu,plus prip.vecer ako bodka na zaver. Ja to beriel tak. Moja segra pijavala z flase,resp.takeho specidzbanu mlieko-kakavko v posteli pred spanim asi do 7rokov. Tak to uz je naozaj jedno,ci flasa ci prsnik zas na druhej strane.

Kedze mi prve dieta zomrelo kratko po predcasnom porode, v dalsom tehotenstve som nenvastevovala ziadne kurzy, pripravy. Isla som do porodnice s malou dusickou ci vsetko dobre dopadne, lezala som na rizikovom, potom sekcia. Dojcenie som neriesila vobec len som vedela ze dojcit CHCEM. na treti den sa mi spustilo mlieko, dovtedy mi malu prikrmovali striekackou s MM od inych mamiciek, takze bola spokojna s tym ze mi ju kazde tri hodiny nosili na prilozenie. U mna to bolo urcite o psychike, bola som taka stastna ze mam krasnu zdravu dcerku!!!este v den po SC som za postavila na nohy, chcela som sa o ju cim skor sama starat. Ma tri mesiace a s dojcenim sme nemali jediny problem. A v okoli mam kamaratky co dojcit chceli a im to islo a druha kategoria su tie co tvrdia ze maju slabe mlieko a davali umele, no akonahle prestali dojcit, ihned nechavali babatka svojim mamam na varovanie a behali kade tade. Neodsudzujem ale nech sa neskruvyju za vyhovorku slabeho mliecka, staci narovinu povedat ze im to tak viac vyhovuje.