Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?
Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂
@sardinka335 dnes je to možnosť ale voľakedy dááávno buď kojila matka, alebo bolo treba zohnať dojku, teda ženu ktorá nakojila aj cudzie. Ešte že dnes máme UM 🙂
@bielavila moja je tiez na Nutrilone a taktiež nehrozí ,,Nutrilonova hlava,, je taka akurat skor chudšia lebo pije malo na svoj vek a podla tabuliek nevypije ani zdaleka tolko mlieka kolko by na svoj vek mala. Tu sunarovu hlavu to nebol moj vymysel, ale prišla s tým ina diskutujuca - mna by to ani nenapadlo fakt...Zhodli sme sa tu viacere, ze sa to neda zovšeobecnit lebo su deti chude a kojenie, tučne a kojene a na UM chude a na UM tučné...proste je to indi vindi a deti z tej buclatosti vyrastu.
@sardinka335 mne to je jasne 🙂 moj prave papa celkom dost aj mliecka vypije neurekom, ale je ako spagetka 🙂 vela pocuvam ze aky je malinky a uz chodi, aky sikovny a uz tolko toho vie, to uz mal rok? a ja ze ved uz ma 15 mesiacov 😀
ešte som len na 33 strane, ale rehocem sa riadne 😀 tu sa zišli riadne propagátorky dojčenia 😀 😀 😀 vy ste tak zakomplexované a mimo z toho kojenia, že nič iné nepripúšťate a len to vaše je to naj naj naj a ostatné matky sú chudery, ktorím nezáleží na zdraví dieťaťa, zaujímajú sa len o seba a podobné reči 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 a ešte stále vám nedošlo, že vďaka vašej agresívnej propagande dojčenia a prirodzeného pôrodu tak veľa mamičiek dojčenie vzdáva ešte pred pôrodom, lebo všetkého veľa škodí 😉 len by ma zaujímala jedna vec, kto vám dal právo nadávať a súdiť matky, ktoré si dobrovoľne vybrali UM a cisársky? Ste niečo viac len preto, že ste mali prirodzený pôrod a dojčíte 3/4/5/6 rokov jedno dieťa?
@bielavila no na to chodenie sa tuším aj teším....lebo mala sa sice stavia aj chodi popri ale stale ako ,,steblo vo vetre,, 🙂 🙂 a to nehovorím o tom, ze sa ,,stale plazi,, doma ako ok, ale napr. v nedelu sme boli v reštauracii a nie je mozné udrzat dieta 2 hodiny sediet...vytrela tam ,,pol podniku,, a domov išla ufulana ako ciganča - samozrejme sme si ju prehadzovali z ruk do ruk ale to proste sa neda non stop...len čo sme ju dali na nohy tak chvilu hopkala a potom na 4 na zem 😠 no chodiaci MOP!!!
@sardinka335 tak ja musim povedat, ze odkeda maly zacal chodit je to masaker 🙂 ale aspon chudnem bez diety 🙂
@misinka26 poznas nejaku co nekoji z pohodlnosti? matky vedia ze kojenie je naj, ale ked sa neda tak sa neda, nie kazdy dokaze bojovat proti tlaku okolia, staci ze je oznacene dieta ako predcasniatko a uz nutia rodicov vazit pred a po kojeni, vyvolaju v nich pocity strachu z nepriberania, dieta nepribera v hornych cislach tabulky a uz z toho robia halo, sestry v nemocnici maju ako odpoved na kazdy problem klobuciky (cest vynimkam)... no a jedno vedie k druhemu a prejde sa na um.
@bielavila ja mam pocit ze snad horšie to byt nemoze...ja som leniva mater 😀 😀 😀 za detmi som nikdy nebehala ja na to nemám nervy...samozrejme išla som, ale nie tak otrocky. Skor som povedala, ze ,,čaute,, a oni za mnou utekali....tak snad aj toto 3tie dieta bude take...ale kedze je az extremne na mna naviazana tak si myslím ze sa bude skor držať pri mne....a ked som ze ,,extréééém leniva,, tak poprosím staršie deti nech ,,zoberu malu,,. Nedavam im ju na starost často lebo viem ze deti maju byt detmi a nie opatrovatelmi ale na druhej strane pomoct mozu, aj ja im vychadzam v ustrety ako sa da, takze mozu aj men občas ,,helfnut,,.
@sardinka335 syncek je moj prvy takze nemam komu hodit na krk, ale rada by som 🙂 ale uzivam si ho velmi, lebo je uzasny, len je velky cesrtisko, neobsedi a ked ideme do mesta na vychadzku tak sa za hodinu pohneme tak o 10 mettrov, lebo beha stale dokola 🙂
Nie je to pohodlnost ked to nejde tak to nejde. A tie vyskumy ze deti kt su dojcene su midrejsie tiez tomu nepridavaju. Miliony deti vyrastlo na um a su tj dokonca su z nich mozno aj uznavani ludia. Nasa je na um a je tu. Samozrejme materske mlieko je materske ale tie kojosekty mi lezu nanervy uz
@matka1989 ja len žasnem, ako tu dokážu niektoré mamičky vypotiť, že len deti, čo sú dlhodobo dojčené, majú vysoké IQ 😀 nevypovedá to niečo aj o matke?
ináč ma tak napadlo, na Slovensku mamičky strašne riešia dojčenie, nosenie, stravu, všetko, nebude to tím, že sú min. 3 roky doma? 😎
@moni244 vypoveda, ze mama podla tejto logiky dojcena asi nebola vobec 😀 😀
@mirkatb si predstav, ze niekedy je lepsia volba UM ako materske...
@klaudy444 za prve nie som chvalabohu ani tvoja ani zlata, za druhe, kedze ma nepoznas, ani len netusis co som dokazala ja, takze tvrdenie, ze ty si dokazala viac pocas materskej ako ja za cely zivot je tak akurat tvoje zbozne zelanie... 😀
@moni244 ano, ak by to tak bolo, tak povie, bala som sa, tak sme to ani neskusali... ukaz mi matku, ktora ked si precita ze nieco je najlepsie pre jej dieta aspon to neskusi tak spravit (okrem extremov ako narkomanky a podobne).
nijaka matka nema problem povedat ze su na um (tato diskusia je toho dokazom)
@mojkamojka a vieš mi aj uviesť príklady, kedy je lešia voľba UM ako materského? s výnimkou niektorých ochorení.
materske mlieko sa da vzdy nahradit, mama nie a koniec!!!!
veľmi jednoduchá vec prečo kojiť. Sama príroda to tak zariadila. Ženy majú na to prispôsobené prsia, po pôrode sa zvyšuje činnosť mliečnych žliaz, začína sa tvoriť mlieko, prečo asi?

@sardinka335 🙂 mom maly sice nebol na sunariku, ale na nutrilone ale u nas asi sunarova hlava neplati, lebo ma 15 mesiacov a iba 8.5 kg, je ako mala vychrtlinka 🙂