icon

Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?

misinka26
7. jan 2014

Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂

miren86
31. máj 2016

@mijo53 a preco to nezariadila priroda aby to bolo jednoduche a aby sa zena pri tom nemusela trapit??? Zhodit to vsetko na prirodu je tak prizemne....

mijo53
31. máj 2016

@miren86 trápenie patrí k životu, ináč by nebol život zaujímavý, keby všetko išlo hladko, veľa krát sa treba popasovať kde s čím v živote, nikto nemá v živote iba na ružiach ustlané a aj tie najkrajšie ruže majú tŕnie

miren86
31. máj 2016

@mijo53 ach boze toto je take telenovelovske 😀 ano trapit sa a trapis sa, preco by materstvo nemalo byt zabavne a stastne??? Zivot si mas uzivat a nie sa trapit, ked nieco nejde....zvlast ked sa to vzdy da nahradit....ono je vela veci prirodzenych (nahota, tak nas predsa pan boh stvoril a nahata predpokladam nechodis), ale doba ide dopredu a zvlast kvoli tomu, aby bol zivot lepsi, zabavnejsi a hlavne prezity...a aby si clovek vedel pomoct, ked sa to da...

monise
31. máj 2016

Tiez nerozumiem,ved je to zdrave a velmi pohodlne,kedykolvek kdekolvek,uvod treba sa obetovat pretrpiet bolest ale to je docasne a potom ..parada 🙂

bluka2
31. máj 2016

@miren86 Podla mna to priroda zariadila tak, ze je to jednoduche a zena sa nemusi trapit. Vela z toho je v hlave. Ked uz premyslas nad tym, ze ci sa to podari, tak to mas akurat tak zvysujes svoje sance, ze nie. Ked porod nebol prirodzeny a najma, ked dieta hned po nom a v nasledujucich dnoch nebolo stale s matkou, tak zvysujes znova sance, ze sa vyskytne problem s kojenim. Kdezto, ked porodis "na prirodno", vsetky spravne mechanizmy sa spustia a s velkou pravdepodobnostou babatko proste polozis na hrud a bude cucat. V prirode si matka po porode nemusi oddychnut, lebo ma v krvi take hormony, ze unavena nie je, ani ked jej porod trval den a ani noc predtym si nepospala. Je mi jasne, ze je tam kopec ale, napriklad vtedy, ked cisarsky musi byt. Viem to. Ale stale toto plati. U mna a vela inych to bolo tak.
Kedzo to z tohto mozno nebude zrejme - nie som zastanca kojenia cez mrtvoly, pocas brania liekov, ani fanusik mamily a uplne suhlasim s tym, ze mlieko sa da nahradit, ale matka nie. Aj ked v podstate asi sa da 'nahradit" otcom, ktory sa moze rovnako dobre starat a lubit svoje dieta. Nemyslim nahradit, ale ze moze plnit rovnaku funkciu, aspon v tom rannom obdobi, kedy este nejde o zenske a muzske vzory a take veci.
Tolko moj nazor

horana
31. máj 2016

@miren86 Pri com sa clovek netrapi, nemusi vyvinut namahu, obvykle nestoji za to, nakolko to nikam neposuva a nerozvija.
Zivot by mal byt o spravno pomere uzivania si a namahy. Stastie je siroke ale plytke, problemy uzke ale hlboke. Len ich vzajomnou vyvazenostou moze vzniknut nieco zaujimave. Kolko ludi obzvlast v dnesnej dobe klze po povrchu. A osud nam to obvylke tak namiesa, ze ked neutecieme pred problemami, ale postavime sa k nim celom, mame sancu ziskat aj stastie, naozajstne, nie instantne, ani telenovelovske. Ale to vedia len ti, co tak ziju.
(Pisem vseobecne, kazdeho sa to totiz tyka inej oblasti zivota)

zuzana76
31. máj 2016

@horana suhlasim, ale clovek si voli sam, nad cim sa bude "trapit" a nad cim nie, niekto ma ten zivot komplikovany dost, ze urcite veci vypusta a radsej sa "netrapi"

mijo53
31. máj 2016

@bluka2 súhlasím s tebou až na jednu vec, že sa zvyšuje šanca na výskyt problému s kojenim, keď pôrod nebol prirodzený a dieťa nebolo hneď od začiatku s matkou. To nie je pravda, nakoľko deti v minulosti, napr. 20-30 rokov do zadu neboli s mamičkami na izbe, rodičky boli v nemocnici po prirodzenom pôrode 7 dní, po sekcii 14 dní a detičky boli na novorodeneckom oddelení a dávali ich mamičkám každé 3 hodiny na kojenie asi na 20-30 minút a problémy s kojenim neboli, matky kojili deti podľa vlastného uváženia aj viac ako rok, materské mlieko bolo už pri ročnom dieťati skôr ako doplnok, pretože dieťa už jedlo pestrú stravu, primeranú veku

miren86
31. máj 2016

@horana joj draha moja, ja by som mohla napisat knihu o mojom zivote, veru ja som nemala nikdy ustlane na ruziach, nikdy....nejde tu pisat litanie o mojom zivote, cim vsetkym som si presla...nikoho to isto nezaujima....ale povedala som si ked to neslo (kojenie), ze na to proste kaslem a idem si to uzivat, no tak sme mali nutrilon - no boze, svet sa nezruti - to som si povedala ja...ale vies kolko matiek sa kvoli tomu trapi? nedajboze ked je dieta nejak vaznejsie chore, hned to zacnu priposovat tomu, ze nekojili a to len kvoli takym fanatickam, ktore to tu propaguju za tu najlepsiu vec na svete a este aj podaktore agresivne urocia....toto si treba uvedomit a nestavat cely zivot a materstvo len na kojeni....

miren86
31. máj 2016

@zuzana76 presne!!! vzdy ma clovek na vyber

horana
31. máj 2016

@zuzana76 ..v istom zmysle ano, ale vecnym zlahcovanim a vypustanim sa prave nikam neposunies a plati to pri akejkolvek praci (na sebe)

gir
31. máj 2016

@miren86 Prečo si myslíš, že aj kojenie nemôže byť zábavne a šťastné. Upozorňujem, že nie som fanatik do dojčenia. Pre mňa je jednoduchšie dať prsník, neprplem sa s fľašami, sterilizovať a pod. A peniažky ktoré nedám na sunár, spravím si radosť a kúpim si kabelku. všimla so si, že väčšina berie dojčiacu ženu ako chuderu a tá čo dá fľašu je čajočka, ktorá môže ísť s kamoškou na kávu. Ja napr. odsajem do fľaše a môžem ísť, dieťa má aj otca, ja na kávu a on kočikuje. Kto nekojí, tiež to nie je kto vie čo, vsáva v noci tak či tak. Ja si myslím, že kojenie alebo nekojenie bude také príjemné alebo nepríjemné ako si ho spravíš. 🙂

horana
31. máj 2016

@miren86 Ten kto nema ustale na ruziach obvykle tieto veci chape.
Ked ti kojenie nevyslo, ano, nie je to tragedia, ine zabojovali a vyslo im to a je to super.
No a co?
Materstvo samozrejme nestoji na kojeni, napriek tomu sa oplati zabojovat, nakolko ked to vyjde je to pomerne velky benefit. Zlahcovanie neobstoji.

zuzana76
31. máj 2016

@horana to je pravda, ale kazdy sa posuva vpred v iných oblastiach zivota, napr. to neznamena, ze si zlahcuje vsetko a vzdy, samozrejme ak si nieco zlahci, tak musi pocitat s tym, ze to zanecha nejake dajme tomu " následky" , napr. mamicka sa rozhodne,ze nebude dojcit, lebo ma napr. zdravotne problemy, ktore musi riesit a su prvoradejsie v tom danom momente, musi sa najskôr pozbierat ona, alebo sa rozhodne,ze nebude rodit prirodzene, lebo to tak neciti, musi samozrejme pocitat s tym, ze pride o ten pocit - porodenia dietata, ale v tom danom momente to pre nu bolo vyhodnejsie , napr tiez riesila zdravotne problemy, alebo nieco ine. To neznamena, ze ta zena na sebe nepracuje a vsetko riesi zlahcovanim a prokrastinaciou a utekanim od problemov.

moni244
31. máj 2016

Presne vdaka takymto fanatickam je vela prvorodiciek v strese, ked nieco nejde podla planu, lebo je to uz zasah a"odbornicky" na kojenie taketo zasahy nepripustaju, lebo je to neprirodzene. Tak si tie svoje reci nejhajte pre vam podobne a nepresviedcajte ostatne, ze len to vase je to naj a najspravnejsie

miren86
31. máj 2016

@gir no pretoze nie vzdy je dojcenie stastne, kazdej to proste nejde, neslo to ani mne, ja viem, ze je to vela o psychike, ale ja som skratka bola uplne sama na dieta, prve dieta - nevedela som co a ako, nikto mi nepomohol, velmi som sa bala a ver, ze toto by som ani najvacsiemu nepriatelovi nepriala....ja mam z toho obdobia traumu viac ako potesenie, tak naco to je dobre potom? ak by to slo jednoducho, tak fajn, ja som nikde nenapisala, ze sa nema kojit ani nic podobne, dokonca zavidim v dobrom mamam co sa im to podarilo, ale urcite na ne neutocim....len sa chytam za hlavu, ze niektore postavili materstvo len na kojeni...ze to je to najdolezitejsie

magic08
31. máj 2016

@mijo53 nie je pravda co pises, 20-30 rokov dozadu zeny nekojili v takom mnozstve ako teraz. Dnes, dospely ludia, boli vsetko odchovane na sunare. Kojilo sa minimum

miren86
31. máj 2016

@horana ja som bojovala a uz sa viac nevyjadrujem

gir
31. máj 2016

@miren86 Práve o tom som písala,keď čítam diskusie, tak mám pocit, že ktorá nekojí je prinajlepšom obluda. sesternica nekojila, nemohla zo zdravotných dôvodov, Kamarátka sa trápila, klobúčiky apod. nechcel sa prisať, potom zápal prsníkov. Ďalšie išla do nemocnice s fľašou, mohla kojiť - nechcela. Každá pozná okolnosti. Nikdy by som si nedovolila posudzovať alebo odsudzovať.

sardinka335
31. máj 2016

boze moj...a prečo by som ,,mala pretrpiet,, ???? Co som masochista? Uz sme to tu davnejšie hovorili. Niekto dokaze trpieť, týžden, iny mesiac, další pol roka....a niekto vobec. Kolko utrpenia je podla vas dost aby si človek povedal, ze stačilo? Kazdy ma inu hranicu toho čo znesie
Priroda všeličo zariadila - mnohe zeny su s prepáčením ,,jalovice,, a chodia na IVF šak čo nepočuvaju prirodu? Priroda asi vie prečo čo robi nie? Určite je zdravšie a jednoduchšie splodit dieta doma v posteli ako u gyndára. A že za sociku kojili? minimum....

evittam
31. máj 2016

@monise A prečo by som mala trpieť?! Ja som syna dojčila skoro 10 mesiacov a nikdy som pri tom netrpela...... 😕

evittam
31. máj 2016

@sardinka335 No vieš, ono je dnes také "in" dojčiť dieťa na požiadanie minimálne aspoň do 4 rokov a všade len vypisovať a chváliť sa (prípadne sťažovať) aká je tá matka obetavá a vstáva k dieťaťu minimálne 10x za noc - veď to je také úžasné a normálne a podobne a chudera ak má už aj druhé tak sa nevyspala nepamätá-no medailu takým treba lebo nie je nad ne a ostatné matky nie sú tými "ozajstnými" matkami lebo to nerobia...... 😀

miren86
31. máj 2016

@evittam ty tu citas komentare na okolo alebo si zase pises len to co sa tebe hodi????

misska22
31. máj 2016

Ahojte ja mam 27 a 4 vytuzene dievcatko po 3 chlapcoch vsetky deti som kojila skoro 3 roky a to iste chcem aj teraz pri dievcatku pocuvat vase vyhovorky preco sa to neda ja som sa tiez naplakala pre zapaly.prsnikov pichali mi injekcie do prsnikov mala som hnis vyberali ho a vsetci lekari ma prehovarali ze mi pichnu injekciu na zastavenie tvorby mlieka no ja som sa nedala presli skoro 3 mesiace od porodu bolesti presli a ja kojim nadalaej a nikto ma nepresvedci ze nemoze kojit kto nechce nebude nikdy a umele mlieko?? Sama umelina a svinstva v nom s ktoreho budu mat deti alergie lutujem deti na UM

evittam
31. máj 2016

@miren86 Nie, ja píšem k veci a fakty. A teba som ani len nespomenula. Máš nejaký problém s mojimi príspevkami? Tak ich ignoruj.

moni244
31. máj 2016

@misska22 ja lutujem deti matiek, co maju taketo vyhranene nazory a odsudzuju vsetko, co sa vymyka ich zvratenemu pohladu

evittam
31. máj 2016

@misska22 Ak máš mlieko - môžeš dojčiť. Ale ak ho nemáš tak čo spravíš?! Poznám takéto prípady, takže píš za seba a nie za ženy, ktoré sa určite psychicky natrápili dosť, že nemohli dojčiť nakoľko nemali čo dať svojim deťom. To je také super brať si ich do úst a hodnotiť ak nevieš čo to je nemať mlieko a mať "len" problémy s tým, že ho máš veľa......

miren86
31. máj 2016

@evittam sorry nebolo tebe 😀

mijo53
31. máj 2016

@magic08 myslela som to tak, že podľa mňa tých počiatočných problémov toľko nebolo, teraz sa ženy boja akoby kojiť poniektoré, pritom teraz sú aj tie tzv. dule, či ako sa volajú, niekedy neboli, väčšinou ženy začali kojiť, ale kojili kratšie, lebo veľa žien už od pol roka išlo do práce a deti do jaslí, ja som kojila 1 rok a 4 mesiace a jednu 5,5 mesiaca, lebo som mala každý mesiac týždňový výpadok z domu zo študijných dôvodov a vtedy sa fakt hlásalo, že ak raz prestala matka dieťa kojiť, už sa ku kojeniu nevracala, to bola hlúposť, lebo mlieko sa mohlo odstriekať a bolo by všetko v poriadku a s deťmi som bola doma s jednou 2 roky a s druhou 3 roky, pritom nemali žiadne zdravotné problémy

miren86
31. máj 2016

@misska22 jednym slovom matka roka!!! sklanam sa pred tebou, uz vidim s akou noblesou si to pisala, przmurene oci, hrdy pohlad a nedojky zavidte mi 😀 😀 ach boze, drzte ma!!!