Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?
Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂
@keischa neboj ,,nezlinčujeme ťa,, - pamätáš? D,T, N,L, G,K, H, Ch...L je tvrdá spoluhlaska...a slovo zlynčovat medzi vynimky nepatri. 🙂 🙂 🙂
@keischa Nikto ťa nemieni "lynčovať" ale ďalšia matka roka. Čo nikdy nezažila nemať žiadne materské mlieko. Koľko detí si odkojila ty, že si dovolíš toto povedať?! Mám sesternicu, ktorá má 4 synov - nikdy nemala žiadne mlieko a čo mala spraviť - skočiť z mosta?! Ale kdeže - mala napísať na modrý koník takým múdrym ako si ty - určite by jej poradili, že nemôže dojčiť len preto lebo nechce. "Ach bože, daj sprostému rozum - osere ti plot"...
Prepáčte, ale musela som.
@mijo53 ja si zas myslim, ze problemov s kojenim bolo rovnako vela ako je aj teraz. Len sa nerobila taka osveta ako sa robi dnes. cize vtedy, ak zeny mali problem s kojenim, tak jednducho kupili sunar a davali sunar. Nitko to neriesil. Dokonca ani lekari, ti na poradni v polroku povedali, ze uz kojit nemusi a zena kojit prestala, lebo lekar povedal. cize to zeny brali, ze sa to musi, a ked lekar povedal dost, tak mu verili. To iste so slabym mliekom, vzdy za vsetko mohlo mlieko, akykolvek problem, to preto, ze mlieko. A hned menili za sunar, dalsia vec aj to s jaslami, v 6 mesiacoch do jasli a bolo po kojeni... Dnes su matky mudrejsie, rozhladenejsie, diskutuju medzi sebou, vdaka netu maju pristup k informaciam, TAkze si kazda dokaze vybrat to co jej vyhovuje. Niektoe su odhodlane kojit za akukolvek cenu a urobia pre to aj nemozne. A niektore zas nie. Vzdy je to o povahe cloveka, o tom, kolko je clovek schopny uniest. Kym pre niketoru matku je obrovskym trapenim 3 dni bolestive bradavky, kedy po tyzdni povie dost a ideme na umele, pre inu je ta ista doba trapenia len zaciatok boja. Ale kazda jedna matka urobi pre svoje dieta vsetko, co dokaze a je schopna uniest. Len niektore sme menej a niektore viac pohodlne. No urcite, ci uz kojime alebo nie, svoje deti milujeme a verime v tom, ze im davame len to najlepsie, co v danej chvili dokazeme.
Ja som "dojciaca matka", teraz zvladame aj tandem a PLNE CHAPEM nedojciace matky, lebo zaciatky su MASAKER. Vobec to nie je taky lahky proces, ako sa vela ludi tvari a to ja som mala minimalne problemy s dojcenim. Dojcenie zo zlej matky dobru nespravi a nedojcenie zo starostlivej matky zlu semetriku tiez nie.
podla mna tieto co tu vrtaju nemaju ani vlastny nazor a nevedia ani argumentovat a jedine co vedia je dojcit, dojcit a dojcit!!!!
Kto nechce tak nekoji no a čo? To je povinnost? No nie je...je to moznost. Tu pindaju o umeline a same maju na sebe omietku z mejkapu a vlasy nafarbene....kde tie sajrajty idu? No do tela....mamičky čo si natieraju antiperspiranty davaju svojim detom tiež chemiu len to nevedia....ucpane zlazy produkuju škodliviny, ktore ,,niekade,, musia odist...vylučuju sa aj do mlieka mimo ine.
@hankaop Súhlasím s tebou, ale musím ti aj oponovať - ako som už písala - ja sa vôbec netvárim, že dojčenie môjho syna nebol masaker - lebo naozaj nebol a to po celý čas dojčenia - nemala som vôbec žiadne problémy - len raz mi zostalo "staré mliečko" v prsníku, zapálil sa a teda dosť to bolelo a mala som aj teplotu - mliečko sme vytiahli, masírovala som si pravidelne prsník pod horúcou vodou a do 3 dní som o tom ani nevedela a odvtedy som si vždy po dojčení zostatok mlieka odstriekavala aj keď to bolo napríklad len 10 ml.
@evittam s tebou sa tak rozumne da podebatovat nakolko si kojila dlho a neudrelo ti to na mozog, mozno blba otazka, vopred sa ospravedlnujem, ale verim, ze mi odpovies 🙂 mna by velmi zaujimalo, ked ste v case dojcenia s muzom mali intimne chvile, ako ste to riesili? ja len ci jemu sa to nejak neprotivilo, ze by ti sem tam nieco uslo z prsnika, snad ma chapes 🙂
@miren86 Dík - našťastie mi ešte nikdy nič neudrelo na mozog. No a podľa "dojčomatiek" a fanatičiek som určite nedojčila dlho 😉 , ale to našťastie nie je môj problém. A teraz k tvojej otázke - no vieš mne sa to nikdy ani nejak nestalo, že by mi niečo výraznejšie ušlo a ak aj áno tak si teda vôbec nepamätám, že by to nejak môjmu chlapovi vadilo. Dokonca mi pomáhal vtedy pri tom zápale vytiahnuť to mlieko von. 😀 😉
@evittam jeeej tak on musi byt zlaty 🙂 no neviem si predstavit ako by reagoval ten moj 😀 ja by som sa bala, ze by si nechtiac cucol a bolo by po intimite 😀 a podla toho ako ho poznam urcite 🙂 ale tak aspon muzi pri vas dojciacich maju zabezpeceny pitny rezim 😀 vies rozmyslam nad tym, ako si si to vedela ukorigovat to vsetko....
@miren86 zase netreba sa velmi cudovat, preco by sa to nedalo ukorigovat? inak ja som z tych stastnejsich, nemala som nikdy problem pri dojceni, vyslovene som sa na to tesila, uz pocas tehotenstva, ale to nic nemeni na tom, ze chapem zeny, co to nechcu a netesia sa an to, ale zase netreba z dojcenia robit nejake tabu, preco by sa nedalo popri dojceni normalne intimne fungovat
@zuzana76 ved ja prave neviem, preto sa pytam, ze ako ste to robili, ci vam to nevytekalo a tak, som totalny lajik v tomto 😀 a vela krat ma to napadlo, ze ake to bolo, ze ste nakojili svoje babo a potom hor sa na intimnosti s muzom, ci vam to nebolo divne? ja to neoddzudzujem, len sa pytam, lebo ma to zaujima, ze v podstate aj z tvojej strany ked si mala babo na prsniku a potom pride muz a v podstate to iste robi, a aj z jeho strany, ze sak pred chvilkou tam bol moj syn/dcera pricucnuta a teraz cucam ja 😀 chapes, ze? 😀
Ahojte necitala som vsetky prispevky (ved ich je tu habadeej) ale aj mna neskutocne vytacaju tie otazky slavne typu "dojcis" "kojis"... co koho do toho? Kojenie je super, ak ma zena dost mlieka. Ja sice kojim este len necelych 6tyzdnov, no presla somsi uz trhlinkami na bradavkach-neskutocna bolest.. slzy v ociach, kym sa maly prisal. No som rada, ze ta bolest je uz za mnou, ze bradavky su zahojene. Neraz som rozmyslala nad tym, ze kojit prestanem. Je to vsetko take... treba si davat bacha na to co zena zje, netreba sa rozculivat a byt v psychyckej pohode, inak dietatko vsetko vnima a potom place. Som rada, ze kojim a verim, ze budem mat dost mliecka aj nadalej. No ak bude potrebne prejst na um, tak budem davat um, ved predsa nenecham dieta hladne.a co sa tyka prs tak je to velmi individualne. Moja mamkanas vsetkych odkojila a v 36tich rokoch jej tak isto vyseli prsia ako aj 35 rocnej slobodnej bezdetnej zienke.
@miren86 vieš čo napr. moj muz to nikdy takto neriešil...ze ,,bolo tam dieta tak pre neho je to tabu,,...prave naopak! Je to super spestrenie sexuálenho zivota, niečo nove...aspon u nas to tak bolo.
@zuzana76 Preco to "ale", ved ja tvrdim to iste, citujem sa "Pisem vseobecne, kazdeho sa to totiz tyka inej oblasti zivota". Ja som tu napr, nikdy neriesila zeny co dojcit nemohli pre zdravotne problemy, ale len tie co nechceli dojcit, aby si neznicili prsia, postavu, lebo sa im nechcelo, zdalo sa im to nechutne, obtazujuce a podobne dovody. Myslim ze aj nazov tohto fora poukazuje prave na ne a ich rozrastajuci sa pocet. A u tych to vnimam ako to zlahcovanie zivota, ktore ale nevedie len tak ku stastiu, akoby si snad zelali. Ja by som im aj dopriala, ale vidim ze ich podvedmie kvari, aj ked nedaju znat a potrebuju si stale opakovane dokazovat ze predsa je to to iste, a nie je tam rozdiel, alebo ze ich niekto lyncuje by sa radi videli v tej role obete, dojciacim naopak zavistlivo a provokativne hovoria ze supermatky, alebo matky roka. Citia tam nejaky dlh, ktory je neraz opravneny, nakolko su prave z tej sorty ze dojcit mohli ale nechceli a podvedomie zien ma tuto vlastnost ze nie je s tym vyrovnane.

@misska22 asi ma zlinčujú ale súhlasím len ten kto nechce nekojí