Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?
Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂
@mima4 a krv zachytim z reznej rany 😀
@mima4 Ono je to tak, okrem WHO sa k teme dojcenia po roku vyjadruju aj jednotlivci, lekari aj odbornici. Teraz uz pomaly budem koncit robotu, pouzatvarat a vikend mame nabity program s rodinou, ale najdem ti potom linky kde je ze viac tychto odbornikov sa priklana k tomu ze to vyznam ma. Tie lakty z neho su nadalej vyborne stravitelne, lepsie nez z inej potravy. Pochybujem ze matky co s tym v roku na povel konecne sekli uz nedali dietatu nic mliecne, ako mavnutim prutika, ale zabudaju ze mm je nadalej lepsie nez vyrobky z kravkseho, ktore ale bezne do vyzivy davaju.
Nie je to urcite len pre chudobny svet (ked hej, tak potom maju stastie, este ich tak neohlupuju ako nas tu). A potom aj - preco to rusit? Keby dieta dostalo na vyber, neboli tlaky a stresy, vacsina pokracuje dalej.
@evittam vsetko ok, az na to zahlienie 🙂,mlieko nezahlienuje,,ked sa robili studie na zistenie tohto fenomenu, tak sa ukazalo ze pocit zahlienenia oznacili aj pacienti, co v skutocnosti mlieko ani nedostali (kontrolna placebo skupina), mlieko vytvara film na sliznici, co clovek moze oznacit ako pocit zahlienenia, ale nie je to hlien v pravom slova zmysle, po chvili sa aj tak rozlozi na ziviny, a dokonca sa pouziva u niektorých zapalovych ochoreni..ale clovek musi mat potvrdene, ze nema intoleranciu ani alergiu
ja patrim do skupiny ludi, co maju problem ak si mlieko dlhsie nedaju 😀 u nas nastastie ziadna intolerancia ani alregia nevyskytuje (ani u starych rodicov), dedo aj stary otec (teda dedovia z oboch stran) ho ranajkuju, pripadne meltu s mliekom..stare zvyky 🙂
@evittam A ty ktorych uznavas? (len pre informaciu, lebo vacsina inych sa s tym stotoznuje, to je ale sranda, co?! nestotoznuju sa s tym akurat lobby umelych mliek, pediatri s proviziami od tychto a tym matkam co sa to nechce robit, tie sa radi vysmeju, ale comu vlastne - svojej lenovisti?) Aj obycajny "selsky rozum" na ktory uz vacsina zabudla je v tomto pripade vzacne zajedno s vedou a to uz je co povedat.
@buckeye Prepáč, ale toto sa tu už niekde rozoberalo a neviem či nie aj náhodou s tebou. Proste mám vlastnú skúsenosť a nemienim sa hádať - áno môjho syna mlieko zahlieňuje a bodka - je mi ukradnutá hocijaká štúdia alebo jednotlivci s placebo efektom, ak vidím na dieťati niečo iné - a nemá to nič spoločné s placebo efektom. "Toď" moja skúsenosť. 😉
@evittam ale tento extremny nazor razi len par zfanatizovanych individui ktore v osvete narobia viac skody ako uzitku. Ostatne si dojcia ako chcu bez podobnych vyjadreni nie? Napriek tomu su ostatne dojciace matky hadzane do jedneho vreca a pomaly aby sa bali niekde o dojceni co i len zmienit lebo hned sa kazdemu vynoria prave tieto extremne vyjadrenia, zastrie sa roleta a podme do nich! 😀
@mima4 nie u vsetkych..70% európskej populácie je na to usposobena aj v dospelosti, evolucia v spolupraci s rozvojm polnohospodarstva a tym aj chovu roznych mliecnych zvierat, sposobila, ze ludia su na mlieko v dospelosti usposobeni..to je to co spominala horana..mame mutacie, ktore udrziavaju geny na travenie mlieka aktivne aj v dospelosti..su populácie, ktore maju mlieko ako najhlavnejsi zdroj potravy a tam sa to % blizi k stovke, na druhej strane su populácie, kde tradicia mlieka nie je a tam je to percento nizsie..u nas zohralo ulohu aj mierne pasmo ako take, v severnejsich castiach je % "travicov" mlieka vyssie pretoze nastala selekcia..z mlieka si ludia vedeli ziskavat vitamin D, ktory zo slnka nemohli az tak ziskavat ako ludia z juznejsich oblasti..pretoze krajiny ako Svendsko, Norsko, Finsko. Dansko maju % vyssie smerom k nam to klesa a ovela nizsie je v krajinach stredomoria..(vynimku tvoria oblasti silne naviazane na syrarsky priemysel, a ak je problem tak skor s laktózou, ktora v v syroch nie je v takej koncentracii),
nechapem na co sa tu este hadate, ten kto kojit chce, nech si koji ako dlho chce, lebo je to jeho vec ale je epopieratelne, ze to mm dietatu minimalne neskodi 😉 , je pripravene kedykolvek a kdekolvek v akomkolvek mnozstve, je zadarmo a bez prace a vytvara sa super puto medzi matkou a dietatom - vlastna skusenost a ked kojit nechce, tak je to jej vec a je to, netreba sa tu natahovat 😉
@marcelatje vserko mas v baleni, pekne sa pichnes do prsta 😉
@maciatkolulu s tym putom......to byva casto kamenom urazu.....ved aj nedojciace matky maju so svojimi detmi puto.....polemizovat o tom ci by bolo silnejsie keby dojcili nema vyznam....a to ja dojcim
@marcelatje hej, hej, ja som kojila len dve a tretie, teda vlastne prve nie, ale pre mna je dolezite, ze nech je akykolvek problem, cicka ho vyriesi 😀 , pre mna podstatne 😀
@maciatkolulu nepopieram ze je to pohodlne 😀
@buckeye nie je to celkom tak s tou toleranciou. To, že nemáš klinické príznaky m neznamená, že tvoje telo proti mlieku neprotestuje. Mlieko organizmus zaťažuje v rôznych smeroch. Tie rozdiely uvidíš ale len po špecifických testoch. Existujú štúdie k tzv. osteoporotickemu paradoxu. Tie dokazujú, že v krajinách s vysokou spotrebou mlieka (kravského🙂 je omnoho vyšší výskyt osteoporózy, ako v krajinách kde kultúru mlieka nepoznajú 😉
@evittam neda mi nereagovať na tvoje vyjadrenia k "dojcomatkam", a k "vybijaniu " im niečoho z hlavy. Ja som dojčila obe deti (vlastne ešte dojcim), a vieš čo, robím to, čo si myslím že je pre moje dieťa najlepšie. Ale nikdy mi nenapadol výraz "sunaromatky", alebo že by som im niečo mala vyvíjať z hlavy. Skôr sa stretávam z podobné agresívnou komunikáciou ako tá tvoja (vraziť cecok, vysiet na cecku celý deň...) Do istej miery to viem pochopiť, pocit bezmocnosti, alebo neschopnosti dovedie človeka k zúfalým činom. Ja som schopnosť dojcit nebrala nikdy ako preteky. Chcem urobiť pre svoje dieťa všetko čo je v mojich silách. Ano, nie je to len o cecku, ale o tom čo s tým súvisí a čo dojčenie prirodzene prináša. Je smutné, koľko nenavisti tu na MK srší z niektorých žien. To aby som sa ešte začala ospravedlňovať že dojcim?
@papricka33 ano toto riziko je ak sa nieco prehana..pri rozumnej miere konzumacie mlieka a vyrobkov z neho toto nehrozi..dokonca su studie na pacientoch, ktorých ostoporoza bola liecena mliecnym kefirom a ich kostna denzita sa zlepsila..proste ako u vsetkeho plati..ze vsetko vela skodi..ale ked sa dodrziava urcita rozumna miera, mozes mat z toho profit..aj voda je vo vysokých dávkach toxicka a clovek si moze privodit edem..ale neprestaneme ju pit celkovo 🙂
@buckeye odporúča sa nepresahovat 2 dcl denne. Lenže keď tam zaratas skryté mlieko vo výrobkoch, keksoch, varenej strave (v školách a škôlkach každý deň vo všetkom!), Je to choré... O tom ze je to hormonalna bomba ani nehovorim. Generacia povojnovych "mliecnych deti", Kedy sa zacalo s cielenou mliecnou vyzivou je teraz vo veku 40-70 rokov a riesia rakovinu maternice, prsnika, vajecnikov....☹
@horana Toto naozaj nie je ani miesto a ani téma na nejaké uznávanie odborníkov - prepáč ale na túto tému sa naozaj nehodlám baviť. Ja som len reagovala na tvoj príspevok ohladne "velobovania" WHO, to je všetko......A hádať sa tu a podkladať niečo - a to v tomto prípade prínos dojčenia - nejakými odborníkmi ( a riešiť či sú to taký odborníci, ktorí k tomu naozaj majú čo povedať) a ich názormi naozaj nehodlám lebo mi je úplne jedno či a aký odborník niečo také odporúča nad rok alebo nie. Ja som nič také "študovať" a ani riešiť nemusela - moje deti si vybrali samé. 🙂
@candii akoze o co ti ide? 😁... Sorry ale na taketo prkotiny a smiesne provokacie nemam chut.fraza "co mas 12?" je dost otrepane 👍😜😁...ale nepis mi nic ak nedokazes napisat nic kompetentne...nenicme si koniec tyzdna😜(neodpisuj..dakujem)
@papricka33 Zle si ma pochopila - alebo si si vytiahla z môjho príspevku len to čo ti vyhovuje. Nikde som nenapísala, že by sa mala žena ospravedlňovať za dojčenie a že ho neuznávam. Aj ja som dojčila a nikdy som sa nikomu za to neospravedlňovala. Pozri, písala som o iných ženách-nie o tebe a ver tomu, že existujú tie, ktoré si ten môj prívlastok zaslúži-bohužiaľ - ja keď som napísala svoj názor v inej téme, dokonca keď som napísala, že moje deti sa odstavili samé vtedy kedy sa odstavili, tak som bola vysmiata a považovaná za pohodlnú a že som si to zariadila tak ako som ja chcela - a to sa vyjadrujem slušne. Môj názor som už napísala - kto chce nech dojčí a koľko chce, kto nie tak nech to nerobí - bodka. A je mi to úplne jedno kto čím kŕmi svoje dieťa. Neodcudzujem a neriešim ani jedno ani druhé - len mi lezú krkom ženy typu - nič iné pre dieťa neexistuje len dojčenie do minimálne 4 rokov a ak tak nerobíš tak si "krkavčia matka, nie si taká dobrá matka ako tá čo to robí, nedávaš svojmu dieťaťu to čo potrebuje" a podobné "žvásty".
@papricka33 u dospelých su 3 pohare mlieka odporucane (co zahrna ale aj vsetky vyrobky z mlieka ako syry, jogurty, etc..), nie u vsetkych, znacna cast týchto ochoreni ma geneticky zaklad (brca1, brca2 mutacie) na druhej strane u niektorcyh ochoreni ma mlieko preukazatelne protektviny charakter..IBD (Crohnova choroba, Ulcerozna kolitida) a napr sa ukazuje asociacia s oddialnenim menopauzy (co u prave týchto typov nadorov je risk tj nastup skorsej menopauzy sa asocijuje so zvysenym rizikom nadarovych ochoreni)
@bjeremiasova " ale nepis mi nic ako nedokazes napisat nic kometentne" sorry ale toto "😁" a "bla bla bla" sa ti zda kometentne.. lebo podla mna je to uroven 12 rocneho decka .. nie nemusis mi odpisovat, nesnazim sa ta provokovat lebo proste neznasam ked niekto nieco robi a pot z toho obvinuje druheho. Napisala si ze sme tu "sproste kravy".. a toto nie je provokacia? Ja ti nerozumiem .. mas schyzofreniu ci co?
Temu s tkym nazvom mohla zalozit len osoba, ktoa nevie ake problem mozu po porode nastat a ze matka naozaj aj ked sa velmi snazi, tak moze nastat situacia, ze nema vobec mlieko. Nesudte ludi, lebo ste neboli v ihc kozi ani jeden den. Nehladne na to, ze umele mlieko je neskutocne drahe, dieta po nom nema tu sparvnu imunitu a casto boli z eho brusko. Ako jednoduche je niekoho odsudit a nevedeit dovody. Mna sa napriklad pytal lekarnik, Pani a preco nekojite? A ja muna to.. aj keby ste ma skusil vyzmykat, nevyjde ani kvapka mlieka a to som skusala uplne vsetko.... No po zdrbanom porode a vo finale akutnej sekcii v plenj narkoze, kedy mi dieta ozvovali..takato otazka dokaze len nahnevat!!
@candii zjavne som ziacka siesteho rocnika a trpim schyzou...sproste kravy je slovne spojenie na mile a chapave maminky co sa tu osocuju...sorry ja som tebe nic nepisala...chapem ak ti to nedalo zjavne si vo mne nasla zachytny bod pre novu hadku kde sa vyburis ale pekne som ta poprosila neodpisuj mi.dik😜
@tina2014konik tak tak
@bjeremiasova oooo moooooj booooze .. kde maju liaharen takyto cudny ludia?????

@mojkamojka Nápodobne - zeleninu pestujeme, vajíčka som nevidela kupované už vyše 5 rokov, mäso len od známych.....