icon

Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?

misinka26
7. jan 2014

Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂

mirkatb
3. jún 2016

@evittam Výživová hodnota materského mlieka je rovnaká nielen pre polročné bábätko ale aj pre dvoj a trojročné ieťa. A okrem toho má dojčenie aj psychologcký význam. Ale keď sa samozrejme bábätko samo odstaví, tak ho nútiť do dojčenia predsa nebudeme.

marcelatje
3. jún 2016

@bjeremiasova jeej to je krasny sposob ako poslat niekoho do p.ce a tvarit sa pri tom ako matka tereza 😀 😀 😀

tobnuf
3. jún 2016

@klaudy444 ked nemas argumenty tak ides narazat na vzhlad ty si naozaj primitivna zenska. Daj si sem ty foto nech sa "pokochame" isto mas rypak a ksicht ako mangalica a postavu ako slonica dvoj tonova.... 😂😂😂 ty muuja blbaa 😂😂

papricka33
3. jún 2016

@evittam ale aj tak potom nechapem, co ta tak rozculuje. Pises ze ti je jedno ktrora si to ako riesi a vzápätí, že ti lezú také a také na nervy. Ja mám napríklad všetkých v paži 🙂 Ani tvoje slová sa ma nejako nedotkli, len som sa tak pozastavila, že sa tu na Mk často stretávam s takouto nevraživostou proti dojčeniu. Ja som rada že dojcim, ale keď sa drobec ssm odstaví, tak sa odstaví. Ci to bude skoro, alebo neskoro vie len on. Hodnotenia ostatnych mam hlboko v... 🙂
Ja sa nspriklad od zaciatku v rodine stretavam s utokmi. Dojcenie som si tvrdo vybojovala, vytrapila a ustala. Stale by sa nasla nejaka "dobra dusa" co by rypkala. Pre mna boli urcujuce len 2 nazory. 1.drobec a 2. drobec 🙂

papricka33
3. jún 2016

@tina2014konik ale ved Zakladatelka temy sa nepyta Preco mamicky nekoja... ju zaujimaju tie dovody, preco NECHCU. A to je len mala podmnozina tych, co nekoja 😉

horana
4. jún 2016

@evittam No ale ked nie je priestor na uvadzanie odbornikov, ale vsetkych co som snad uviedla, aj teda organizacie zhodis pre nedoveryhodnost, je to same o sebe diskvalifikacne tvrdenie. Cize to co tvrdis je vyhradne tvoj nazor, nakolko tvoje deti uz nechceli, vztiahnes to vseobecne ako pravdu pre vsetkych. Ale tak to nie je. Odbornici tvrdia opak ale ty ich vsetkych spochybnis ako deti zo skolky, alebo podplatenych lobistov. Ved to je uplne smiesne. A o tomto su cele debaty o vyzname dojcenia. Ze skratka tie co sa im nedarilo, nechceli alebo uz mali dost (nic proti nim, nic proti tomu ako takemu!) vsak zhodia vyznam vedeckych zisteni a este sa tvaria ako tie jedine co na to kapli. Pre mna je to uplne ujete tieto cele priebehy diskusii.

horana
4. jún 2016

@tina2014konik Keby si si precitala viac ako nazov temy a sice prvy uvodny prispevok ktory ten nazov dokresluje, videla by si ze je o niecom uplne inom nez sa snad domnievas. Nekladie si za ciel a nema ambiciu akokolvek rozoberat a posudzovat (nieto este odsudzovat) matky ktorym to nevyslo a ktore mali problemy.
Ty vyzyvas: nesudte ludi...mozno by si sama mohla ist prikladom a najprv sa oboznamit s temou, nakolko sudis forum ktore je o inom nez si myslis. Takto, na zaklade nevedomosti a nepresnosti, vznikaju najvacsie skody medzi ludmi.

sardinka335
4. jún 2016

@mirkatb no never tomu...uz som tu zažila take temy, ze 2 ročne ,,odmieta prsnik,, a mnohé radili ze to je len ,,špurt,, a treba ponukať....
Výživová hodnota pre 3 ročne dieta je aka? Ano, v Afrike pre deti čo ledva maju čo do ust ano, ale v našom ,,civilizovanom,, svete kde dieta dostava pestru stravu, ktorej je dostatok je to len navyk...

evittam
4. jún 2016

@papricka33 Ale mňa nič nerozčuluje, ani nerýpem, ani nie som nevraživá a ani nič podobné - už som napísala - sú mi nesympatickí ľudia, ktorí ťa budú všetkými možnými prostriedkami presvedčovať o opaku a ešte ťa aj odsudzovať to je všetko.

evittam
4. jún 2016

@horana Ja nič nezhadzujem - len trvdím, že WHO je tá posledná organizácia, ktorej verím. Asi tak. Ale na to musí prísť každý sám - čo sú tam za super "odborníci". A poviem ti na rovinu - mne sú všetci tvoji a hocikoho iného odborníci ukradnutí - ja ich k životu vôbec nepotrebujem. Ja nepotrebujem čítať vedecké štúdie o MM.

evittam
4. jún 2016

@mirkatb Presne ako píše @sardinka335 - výživová hodnota MM pre už dokrmované a viac než ročné dieťa nemá nejakú extra výživovú hodnotu pokiaľ má dosť živín v prijímajúcej normálnej strave....Čo sa týka psychologického významu - čo konkrétne myslíš - to čo niektoré dlhodobo dojčiace matky, že tá nedojčiaca nemá taký vzťah k svojmu dieťaťu ako tá čo dlhodobo dojčí-že si to dieťa menej "stíska" a objíma-kravina-prepáč - možno častejšie než tá čo dojčí. Ale to je moja skúsenosť a názor. 😉

sardinka335
4. jún 2016

@evittam no asi tak...,,podla WHO,,...ved who to berie cele a globalne...tak jasne ze odporučaju dojčiť aj do školskeho veku...zohladnuju krajiny, ktore nemaju pristup k vode, strave atd...
Kto je za tým WHO? Konkretne mena? Za koho lobuju...atd...a v podstate maju aj tak dohodu medzi Nestle a tymito čo vyrabaju stravu pre dojčata, ze budu odporučat dojčenie.napr. v Nutrilon klube ešte musíš odkliknuť, ze rozumieš tomu, ze dojčenie je to najlepšie pre dieta a bla, bla....,, az potom ta to pusti na ich stranku a tam mozeš potom pozerat....a v hlavnej ponuke ani nie je zobrazeny Nutrilon 1 až Nutrilon 2...takze nech mi niekto povie ze UM je propagovane.... 🙂

evittam
4. jún 2016

@sardinka335 No veď jasnééé....Mňa len baví čítať ako tu niekto stále "vyťahuje" nejakých odborníkov na to a na tamto (a hlavne teda "super" WHO) - ako naozaj som nikdy nepotrebovala čítať (a ani mi to teda nenapadlo) nejaký odborný "výcuc" nejakého odborníka o MM - a na čo?

mojkamojka
4. jún 2016

@sardinka335 tak ta a v kazdej televiznej reklame je dolu text, ze dojcenie je pre dieta to najlepsie...a v reklame na UM nikdy nie su novorodenci a uplne male deti, ale skor batolata a vyssie...

horana
4. jún 2016

@evittam WHO ma vacsinu odporucani uplne spravnych a dobrych a platnych. Na dnesnu dobu, potom by si musela zhodit celkove vedecke pozannie ako take, povedat je mi jedno co medicina, co fyzika, se*em na vsetko...co je znak ignoracie. Nieco funguje, ja som prva z tych co tvrdi ze za 100 rokov bude poznanie v mnohych oblastiach inde (nieco je ale nadcasove a to su vacsinou prave pri prirodne veci od nich sa vyslo a k nim sa vrati, oni "platia" stale, bez ohladu na dobu)...ale akoby niekto v stredoveku neuznaval pustanie zilou, alebo cojavie,, vtedy to bolo top, tak mohol sa aj vtedy hrat na "samo_vedomca" ale tym sa len ochudobnil....
Ze niekde mozno uleteli...a ze niekde mozno ich ovlyvnili nejake trendy..moze byt...ale urcite nie je "posledna ktorym.." uz len preto ze ako hovorim co citam, vacsina hlavu a patu ma, zato z eniekto vytiahne jeden nejaky uleteny priklad na veci nic nemeni. A v otazke dojcenia je zajedno s jednotlivcami odbornikmi a zaroven aj, co byva vzacne, so zdravym selskym rozumom. Ani ja nepotrebujem citat o MM, aby mi bolo jasne ze je lepsie, ochutnala som ho, mam z neho dojem, ochutnala som UM a ked si precitam zlozenie chem. laboratoria ktore je na zadnej strane krabice UM, nie to nie je rovnocenne ani nahodou.

tina2014konik
4. jún 2016

@horana ukaz mi vedca co kojil!!! Ukaz mi matku co po zvrzanej seckii a prasknutych stehoch, 3 davkach antibiotik... a zvazovani znovuotvorenia... ktorej takej matek sa vytvori mlieko?? Al lekari uznali, ze telo uz nema energiu navyse, lebo zapal za zapalom.... sposobi nevytvorenie mlieka... ake mudre a chytre niekoho odpisat. ... oj moja mila, mozno ti raz osud ukaze a potom na vastnej kozi pochopis... ze vsetky vedecke studie su nanic, ak z hladiska prirody a biologie je ieco nemozne.... jedna vec je teoria a druha prax... ako rada by som bola kojila a neutracala za drahe a nekvalitne umele mlieko!!!! Doma som nemala ani krabicku suseneho mlieka a z pododnice na prepustili v sobotu domov, bez jedinej davky mlieka.. s antibiotikami... nepomohli ani laktacne poradkyne, ale caje, ani pripravky, ani odsavacky...obden na ultrazvuku s napatim cakat, ci sa ide znovu na operaciu... ake us mudre osoby, ktore to nezazili.... piste o tm co ste zazili a e nesudte tych co prezili !!!A pokial takto sudite a ohanate sa vedeckymi studiami.. tak vam prajem taku situaciu a pocit bezrdnosti zazit na vlastnej kozi... potom mozno prestanete sudit a zacnete chapat...

tina2014konik
4. jún 2016

@papricka33 vies mn airituje ten nazov??? ze nechcu.... chcu a nejde to.... mala ten nazvo dat inak.. napr mamick co mozu kojit a nekoja - preco??... a nie obvinit aj tie co nemozu a tym ze nechcu

horana
4. jún 2016

@tina2014konik K vedcom a ich "kompetenciam" : Ukaz mi chirugra ktory mal dolamane casti tela aby mohol byt chirurgom, alebo porodnika, ktory sam rodil predtym co zachranil zivot x zenam s komplikovanymi zasekmi pri porode.

Ad vsetko ostatne: tu nemame ukazovat prasknute stehy,atb a ine problemy, ti jasne pisem ze tu sa ma hovorit o uplne zdravych zenach co nechcu kojit aby si neznicili prsia, lebo im to pripada hnusne alebo sa im len nechce a podobne dovody, nechapes ci co? Aj na to maju pravo, ide o to, ze o tomto sa tu ma diskutovat. Nie o tvojom pripade. Si precitaj prvy prispevok, tam to je. Ty musis mat ine traumy, ked uz nazov bez suvislosti ti staci na satok pred ocami a neschopnost si precitat o co v diskusii ide. Na to tie prve uvodne prisepvky totiz su. 😠

zuzana76
4. jún 2016

@horana vies, ale ja celkovo nechapem, naco tu takato tema vôbec je, nikomu nepomoze, zena co nechce dojcit, tak taketo vypusta z hlavy alebo ani necita a zeny co nemozu dojcit, tak takym to teda na optimizme neprida, podla mna taketo temy su na zvysovanie sebavedomia zien, ktore TO DOKAZALI a maju sa citit asi hrdinkami, inak naozaj neviem, mne osobne diskusia nic nove nepriniesla, ved v podstate ani necitam, citam len selektivne, napr tvoje prispevky, pretoze pises rozumne a mas dobre argumenty a suhlasim v mnohom, no nic to nemeni na mojom nazore, ze je to rozhodnutie zeny, ci bude dojcit a ako dlho a ani nemienim odsudzovat zeny, ktore nedojcia preto, ze si nechcu pokazit postavu, napr.

mojkamojka
4. jún 2016

@horana uz som na teba nechcela reagovat, ale teda ked chces konstruktive a odborne diskutovat podme na to. Ok tak nazov temy je "Preco tak vela mamiciek nechce kojit" (dojcit je spisovne)? Poprosim ku odbornej (na tu sa casto odvolavat- teda na odbornost a vedeckost) a konstruktivnej debate, aby si prilozila statistiku odmietnutia dojcenia matkami. Kedze je v nazve uvedene slovo VELA, predpokladam, ze nazov vychadza z statistik, odbornych studii alebo aspon z prieskumov, vyzkumov... Idealne by bolo, aby boli aj uvedene dovody nedojcenia, aby sme mali prehlad najcastejsich dovodov a mohli o tom diskutovat. Tak sup sem s tym aj mna by zaujimali statistiky a dovody.

gir
4. jún 2016

@papricka33 Super aspoň niekto pochopil o čom chcela zakladateľka diskutovať. Už je to debata o ničom a mohlo by to skončiť, pripomína to telenovelu. Poniektoré nech si založia tému: "Poďme sa hádať ".

horana
4. jún 2016

@zuzana76 Zeny ktore "to zvladli" nie su hrdinky, su uplne normalne zeny. Niekedy je to uplne bezproblemove, inokedy nejake problemy su, ale nic extra. Vo vela veciach v zivote treba vacsie sebazparenie. (a ked su extra velke problemy nahodou su, tak to nechaju tak, nato mame UM).
Uz to ze ich tu mnohe povazuju za zvlastne je divne. Nejde o nijake vyvysovanie.
Zeny ktore to dorovolne vzdali na to maju subjektivne dovody, ktore tu niektore z nich priznali. Sama im ale nechapem. Ako som tu uz napisala, a nechce sa mi opakovat, lebo mnohe to beru ako pohanu ci utocenie, hoci je to len konstatovanie, ale skratka z mojho pohladu je to akoby sa matky rozhodovali - analogicky - po skoceni dojcenia davat detom vyhradne polotovary zo sacku. Ako keby som nemohla dojcit, rada dam zo sacku a nemam problem. (tuto predoslu vetu zdoraznujem) Ale preco to robia dobrovolne je otazka. Co je zarazajuce ze pocet tychto zien stupa, ako u nas tak prakticky v meritku vsetkych "vyspelych" (ako v com) zemiach. Tak ako plno dalsich javov, kde sa dobrovolne vzdavame lepsieho, a snazime sa to ale maskovat, aj proti vyskumom, aj proti zdravemu rozumu. Prijde mi to, teraz nielen v dojceni, ale vsetkych oblastiach zivota kde sa to deje, za alarmujuce, ako nieco, co v sucte (cize nie ako jednotlivost!) moze tuto civilizaciu povedzme ak nie priviest ku krachu tak do slepej ulicky. Mozme mat vsetko pohodlie sveta, co nemali nasi predkovia, a aj tak sa vzdavame toho co je dobre pre nas. Chovame sa ako indiani, kotri vymienali zlato za bizuteriove korelky, lebo nerozpoznali hodnotu. Ako sme sa z nich vtedy smiali a robime pritom to iste. Dojcenie je pre stale viac zien len nieco dobre pre chudobne zeny v Afrike co nemaju na Sunar. Absurdne.

horana
4. jún 2016

@mojkamojka https://www.postoj.sk/11149/vo-svete-dojci-cora...
My tu kvoli dlze RD 3 roky sme na tom (podla mna hlavne vdaka tomu a tomu ze sme spomedzi tych rozvinutych este pomerne na chvoste) este dobre, dojci okolo polovice, ale aj to je podla mna malo. Clanok nas porovnava napr. s 3perc. v Anglicku co je samo o sebe HOROR, ale kedze my s oblubou kopirujeme s prepadom par rokov vyspelejsie krajiny, moze sa stat ze o par rokov budeme kde oni.
(Uz toto samo o sebe je alarmujuce, a stale ste nerozlisuje dobrovolne nedojciace, k tej teme sa vyjadrim neskor, ideme teraz s rodinou na vylet)

mirkatb
4. jún 2016

@sardinka335 Tým chceš povedať, že ak dieťa dostáva pestrú stravu, nepotrebuje už žiadne mlieko??? Potom prečo niektoré mamičky dávajú UM prípadne nevhodné krabicové mlieko do troch rokoch, keď úž to dieťa má pestrú stravu?

mirkatb
4. jún 2016

@evittam Nemyslela som, že dojčiaca matka má lepší vzťah s dieťaťom, to si napísala len ty. Je dokázané, že dlhodobo dojčené deti sú zo psychologického hľadiska sebavedomejšie, nezávislejšie atď...To som tým myslela

mojkamojka
4. jún 2016

@horana opakujem poprosim ta o odbornu statistiku. Konzervativny kfrestansky dennik a najmä p. Hanusova od ktorej som citala uz mnozstvo stupidnych clankov, k odbornym a nezaujatym rozhodne nepatri. A to viem profesionalne posudit odbornost v tejto oblasti. Ale ked by si naozaj velmi chcela do tejto temy zaradit tento clanok, tak uz len nazov clanku "Vo svete dojci coraz menej zien. Na Slovensku je opacny trend. Takze ak by sme mali brat tento clanok od teba za smerodajny, tak potom zakladatelka tejto temy nema pravdu ak tvrdi, ze vela mamiciek nechce "kojit". Alebo potom iny clanok p. Hanusovej zas tvrdi, ze "V podpore dojcenia daleko zaostavame, tvrdi WHO." Podla tohoto clanku sme na tom horsie ako Armensko. Nesere si tak pani Hanusova do huby? Alebo zeby iba vzdy vybrala do clanku veci, ktore jej vyhovuju? No, nech je to tak ci onak, mna by naozaj zaujimali tie odborne a nezaujate statistiky, nepodmienene akoukolvek ideologiou. Ani ideologiou mamiliy ani krestanstva, ani ziadnou inou.

mojkamojka
4. jún 2016

@mirkatb Je dokázané, že dlhodobo dojčené deti sú zo psychologického hľadiska sebavedomejšie, nezávislejšie atď... Poprosim aj teba o odborne statistiky, ktore toto tvrdia. Ja mam dve deti, jedno dojcene a jedno nedojcene. Obe su dostatocne sebavedome, maju nadpriemerne IQ, su nezavisle, autonomne bytosti. Dokonca to nedojcene svoju dojcenu sestru v sebavedomi predbieha 😉

mirkatb
4. jún 2016

@mojkamojka Na IQ má vplyv viacero faktorov okrem dojčenia, A to, že tvoje nedojčené dieťa v sebavedomí predbieha dojčené mi príde, ako keď mamičky nedojčených detí vyhlasujú, že ich deti sú zdravišie ako deti tých matiek, ktoré len dojčili a a dojčili,.....

evittam
4. jún 2016

@horana Veď ja nikde netvrdím, že UM je lepšie ako MM...

evittam
4. jún 2016

@mirkatb No, takže moje nie dlhodobo dojčené deti majú z psychologického hľadiska sebavedomia a inteligencie na rozdávanie, takže sa vymykajú odborným dôkazom a štatistikám..... 😉