Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?
Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂
Ja povazujem otazku dojcenia za vysostne intimnu zalezitost medzi mamkou a dietatkom. Nikoho do toho nie je nic, teda ani manzela, ani blizkych, nikoho. Niekedy davno som na fore citala krasnu vetu, ze dobra matka sa nerovna mnozstvo hodin, dni, mesiacov a rokov dojcenia, ale rovna sa kvalite ich vztahu, lasky a porozumenia. Ja som uz tak alergicka na otazky typu ci dojcim, ako dlho, ze ako super tak dlho, alergicka na to ked vidim dojciacu matku uz vacsieho dietata s odhalenym poprsim v restauracii, v parku, v bufete v lyziarskom stredisku. Ja uz by som normalne zalozila skupinu podpora nedojciacich mamiciek. Mam tento nazor aj napriek tomu, ze patrim do skupiny - ta superdlhodojciacasupermatka. Prveho som dojcila cez 3 roky, a kedze som si myslela, ze som superdlhodojciacasuper matka, a ze uz pri druhom dojcenie pojde lavou zadnou, mylila som sa poriadne. Po 5 tyzdnoch od porodu druheho baba som dostala taky zapal prsnika, ze som si myslela, ze umriem, a ked som ho prekonala a myslela, ze som za vodou, tak po tyzdni v priebehu 14 dni 6krat zapal prsnika, a kazdy druhy den teploty cez 40. Chodila som ako smrtka, maly mal v tom case skolkarske prazdniny, a niekedy som ani netusila ako sme my traja prezili vlastne den. Nepomahali ziadne zabaly, prikladanie kapustnych listov a homeo. pekne som naklusala na pohotovost, kde mi doporucili zastavenie laktacie okamzite. Este som si dala dva dni, ze vydrzim a skusim pokracovat v dojceni, a s bozou pomocou a antibiotikami sme to ustali, a dojcime doteraz Ale bolo to doslova o chlp. Chapem nedojciace matky, lebo presne na lavicke pred vysterenim na pohotovosti ma prepadli vselijake myslienky, aka som zla matka, co bude, ako to bude s UM, a vycitky, ze prveho som dojcila 3 roky a druhu len mesiac, a ci som urobila vsetko pre to, aby som laktaciu udrzala. Hroza. A teraz ked sa ma niekto najma z muzovej rodiny opyta s usmevom, ci dojcim, tak idem vrazdit, a to som mierumilovna osobka. A ze sa prsia nezmenia? Mne sa zmenili o dost k horsiemu. Aj otazku dlhodobeho dojcenia uz vnimam celkom inak po vlastnej skusenosti. Maly mi totiz zacal v case ked mal prejst pomaly na dospelacke jedlo, vysostne preferovat materske mlieko - z pohodlnosti. A dodnes je slaby stravnik. A v dosledku dlhodobeho nocneho dojcenia mal kaz na prednom zube, a celkom mu odhnil. Ale boli to krasne intimne chvile, ktore sme si obaja uzivali ozaj. Urcite vsak prehodnotim dlzku dojcenia u druhej. Nechcela som sa nikoho mojim prispevkom dotknut.
@miskakyska si zabila....dobra odpoved....neskutocne ma rozosmiala....este po 10 minutach sa musim smiat :D :D :D :D samozrejme len v dobrom, pekny vecer :D
@valy
mam vsetko prestudovane, vsetky studie, sama som to brala a mozete sa do mna pustit. nebudem tu pisat, co vsetko obsahuje UM - zacina to tazkymi kovmi etc. Nechcem tym tu nejaku hadku rozvyrit, ja vienm, co dietatu davam teraz a viem aj kolko prejde do mlieka a to mi staci pochopit, co je spravne. Nebudem tu nikoho zastavat, lebo ja mam dve deti, jedno sa mi nepodarilo dojcit dlho , druhe dojcim stale. Viem to porovnat . Ale v podstate poznam obe stranky.
tajka1986 my sme taky isty pripad... s nasadenim UM som mala radost zo zivota aj ja aj maly 🙂)
@natas4 niekedy je dobre zamyslieť sa nad tym, prečo robime čo robime. Aj pre mna aj pre iných. Tiež som kedysi myslela, že je normalne, ked žena odstaví v roku. PRečo? LEbo som to videla všade okolo. Až ked som sa zamyslela, aka je hluposť nahradiť MM za UM som pochopila, že to len spoločnosť nam nastavila takéto hranice, ktoré prijimame častokrat bez rozmyšlania. Nieje od veci, niekedy sa zamysliť nad dôvodmi svojho konania
@standu tak neviem, kde sa motilium dava babatkam na reflux, ale tu u nas urcite nie...
@boka79 podla mna ma pre dieta prioritu zdrava, stastna a hlavne vyrovnanka matka. matka ktora sa stresuje, berie lieky ( prioritne urcenymi na nieco ine) a prezivajuca (nie zijuca, tesiaca sa, ale prezivajuca) - no neviem, ci je to zrovna to prave orechove 😕 😕 😕
a ci patri do skupiny najbezpecnejsich liekov - netusim, http://www.pharmawiki.ch/wiki/index.php?wiki=Do... podla tohoto sa nazory na jeho bezpecnost pouzivania dojciacimi zenami dost rozchadzaju 😖 preto si myslim, ze nerozmyslaju, pretoze malo o danom lieku vedia. ktora z nich sa tym zaoberala, co vlastne naozaj berie...
@1buldy2 😉 😉
@standu no, nie je nic horsie, nez ked sa matka ,ktorej dieta niekolko tyzdnov odmieta prsnik, neprospieva na vahe postazuje v kruhu dojciacich mamiciek(materske centra napr ..) a tam z kazdej strany na nu hovori kazda super odbornicka, ze je to len laktacna kriza a ,ze ma kojit dalej-lenze nie-pravu laktacnu krizu dieta zvladne max 3 dni,a urcite nema trvat niekolko tyzdnov...a nakoniec sa z laktacnej krizy vykluje laktozova intolerancia-tymto som len chcela poukazat,ze niekto kto nema adekvatne vzdelanie by nemal druhym lahkovazne radit...a deje sa to bezne a aj tu x krat clovek cita, ak sa mamicka postazuje, ze je to len laktacna kriza...xy mamiciek prehliada,ze ich dieta neprosperuje, povedia si, hmm, avsak tie tabulky su na nieco.
@bubelko
Tak potom som asi zbytocne studovala 6 rokov medicinu 🙂 Noc v zlom, ale velmi dobre som informovana, ja osobne som sa nestresovala , ked som to brala, brala som to ako prechodne riesenie a tak to aj bolo . osobne by som mala vycsi strach z niektorych zloziek Um ako z domperidonu,plus z toho, co nedojcenim babu beriem. Ako som pisala, neni som na nokoho strane, mam dve deti, jedno dojcene, druhe kratko.
Ale dalej pisat, aby sa niekto necitil byt ublizeny 🙂 Ja osobne mozem povedat, ze sa mi to oplatilo.
K čomu su dobre taketo temy? Nechapem zakladatelku, co tym sleduje? Ak niektorá matka nedojčí je to výsostne jej vec a čo koho do toho?! Viete ako sa hovorí, keby sa kazdy staral hlavne sam o oseba, bolo by postarane o vsetkych... Tak maminky, kaslite na to prosim...
@boka79 ja nikde netvrdim, ze si studovala zbytocne. to by som si nedovolila.
co sa domperidonu tyka - tu ti ho nikto nepredpise a ak ho matka chce uzivat dobrovolne - tak fajn, kupi si. ale potom mi skutocne vychadza, ze co je väcsi bizniss - UM, kde krabica 1800g mlieka stoji cca. 30chf a 30 tabletie motilia stoji 15chf. 😕 😕 😕 a neviem, co si mam mysliet o dr ktory mi predpise liek, ktory nepotrebujem, len preto, ze ho chcem... skutocne netusim, co si mam o tom mysliet 😖
a to, ze ty si tie lieky brala - nech sa paci - tvoje dieta, tvoje zdravie. ja by som po informaciach, ktore o domperidone mam (medicinu som nestudovala), volila predsa len radsej to UM 😉
podla mna to je kazdej matky osobna vec. Niektorej to vyhovuje, niektorej jednoducho nie. Naco to riesit
@bubelko
no ved to je to, je to na kazdom, ja viem, co vsetkoobsahuje Um a ze moja volba bola spravna, kedze nejde len o nutricnu hodnotu a nikto mi to nevyvrati 🙂 Len casto sa tu odsudzuju zeny, co to beru a mamicky , co pisu nemaju o tom nic precitane:ň a to mam toho dost prestudovane - trojjazycne.
Uz som o tom pisala, nechce sa mi opakovat, ale jasne je, ze treba skusit vsetko ine , predtym, ale su pripady, kedy to inak nejde.Ale to je na dlho a chce sa mi spat 🙂
@veriiii ved neviem preco si take mamicky ktore maju problem s dojcenim a chcu dojcit, nie tresnut dietatu flasu riesia take veci kade tade aj tu na konovi napr ale neoslovia dobru laktacnu poradkynu.
@bubelko o domperidone sa docitas viac na mamile, mne pomohol ked som mala znizenu tvorbu mlieka po chorobe a zo stresu kvoli umierajucej starej mame. a moja dcera je uplne v poriadku, je to zdrave krasne sikovne dieta od 7 mesiacov stoji, lozi a zachilu zacne chodit.
tiež si myslím, že každý má na výber, kto chce kojí, kto nechce nekojí 😉 ( a je mi jedno, že je to česky) ja som dlhodobo kojacia matka a nikdy mi nevadilo, ked sa niekto spýtal, či kojím..vadí to len mamičkám, ktoré nekoja.
to , že dojčenie je najlepšia vec pre deti, je nespochybniteľné, ale aj v minulosti ženy šetrili svoje prsníky a najali si dojky. fakt je to vec každého. chápem, že nedojčiacim vadia otázky, či dojčia, mne vadila otázky, že do kedy chcem kojiť. hlavne, ked dieťa nemalo ešte ani rok. po treťom roku som už reagovala, že nech sa dieťa rozhodne. a nemám rada a veľmi ma to hnevá, ked čítam v roznych témach na koni, že dlhodobo dojčiace matky sú úchylné . preto vravím, že nestarajme sa v tomto o seba. každý ma svoje dôvody, prečo to robí tak, či tak...
@standu pre mna mamila nie je smerodatna instucia, co sa liekov a ich pouzitia tyka. nie je objektivna, kedze jej cielom je propagovat dojcenie - podla viacerych clankov a odpovedi na problemy, ktore som mala moznost vidiet - za kazdu cenu...
pre mna je farmaceuticka odpoved daleko zaujimavejsia a daleko dolezitejsia. tiez si nedavam do caju neocitran (kyselkasty liek pri prechladnuti) ked nemam doma citron, len preto, ze je kysly...
@standu Výber z tvojich príspevkov v tejto téme:
..." najviac milujem agresivne poznamky typu "kojaca supermatka" a pod. pricom som zatial nenarazila na agresivne dojciace ale naopak nedojciace matky, ktore napadaju a odsudzuju tie, ktore chcu dojcit napr do prirodzeneho odstavenia."
A potom jedným dychom:
"nie, tiez nechapem preco niekto nechce a neurobi maximum pre to, aby bolo dietatko dojcene. sme cicavce, nie flasovce. "
"zasa jedna nasrata nedojciaca mama...."
"...neviem preco si take mamicky ktore maju problem s dojcenim a chcu dojcit, nie tresnut dietatu flasu...."
A teraz ti odporúčam prečítať si príspevok od vendulka80 na prvej strane tejto diskusie, úplne dolu.
Nevyjadrujem sa k ne/dojceniu, povazujem to za osobnu zalezitost kazdej mamy, len som sa pozastavila nad tym "napadanim a odsudzovanim" , ktore tu podla mna ukazkovo prezentujes - za dojciace matky. Presne pre taketo prispevky vznikaju zbytocne spory a nevrazivost.
Podľa mňa sú deti čoraz menej dojčené práve pre tú osvetu ktorá sa okolo dojčenia robí..Mnohé mamičky sú z toho vystrašené a nevedia pochopiť úplne jednoduché súvislosti..občas nie sú veci len o informáciách čo si kde naštudujem alebo kto mi čo povie ale aj o troške zdravého sedliackeho rozumu a vlastných pocitoch..dnes je pri dojčení na ženy hlavne prvorodičky vytváraný taký tlak že veľa z nich si práve tou zlou psychickou pohodou navodí že v konečnom dôsledku dojčiť nebude..samozrejme nie som žiadna odporkyňa dojčenia ba naopak želám každej žene aby mohla svoje dieťatko dojčiť ako dlho to len pôjde..Aby si ten krásny pocit každá užila čo najdlhšie ale absolútne by ma nenapadlo odsudzovať niekoho zato že dojčiť nemôže..a povedzme si pravdu že veľa žien odsúdi matky ktoré nedojčia bez toho aby vedeli čo všetko za tým je.. paradoxne naše staré mamy nemali absolútne také informácie o dojčení ako sú dnes a dojčili omnoho viac práve preto že to šlo akosi viac automaticky..dnes na všetko potrebujeme návod..dúfam že ma pochopíte správne a nebudete za týmto príspevkom hľadať žiadnu aroganciu.. 🙂 dojčeniu zdar..
no kamoska to riesila v materskom centre, kde sa stretava s mamickami, myslela si,ze jej radia dobre,kedze to vsetky svorne tvrdili..nie kazde nezdarene kojenie je preto len o pohodlnosti matky siahnut po flaske...a to,ze ma niektora zena taky ci onaky dovod nekojit by nemalo nikoho ineho zaujimat ako ju..
@zeleny_cajik no daš ten najmierumilovnejší 🙂 Tak napríklad adresované pre mna monika15 @vejula rychlo domna no sorry ja sa tu nechodim hadat so slepkami ;) pa.
Dojci si co chces ;) a kedy chces ;)
(sa mi pači ako sa uživatelka o mojom dieťati vyjADRILA ako o niečom 😅
@vejula Hej, môžme si pridávať a nadávať. Presne to som chcela.
@isabel11163 a mozno mas pravdu.ja som,pocas tehu nemala cas studovat o dojceni a predtym som,videla spilu dvakrat dojcit kamosky. Mamu,nepocitam,to som,bola,moc mala,ked,dojcila sestru.
ja som,to dojcenie nejak,neriesil,aj,ked m,svagrina upozornila,ze po cisarskom sa musim,pripravit,na to,ze mozem,prist po case o mlieko. Maleho som,realne zacala dojcit az 3.den,po narodeni,dovtedy len,3x,bol,prilozeny,lebo som lezala,pre nedostatok miest na,inom,poschodi a ledva som,za nim,dosla.
napriek,tomu sme sa rozdojcili,prosto som,si,ho,prilozila zakazdym,ked zaplakal a asi vdaka mojej "nevedomosti a necitaniu vseliakych navodov ci strasiakov z internetu"tomu sme,boli uspesni. Sestricky mi,len,dali dake obrazky,z ktorych som,bola "blba",akurat som,si nasla polohu,ako dojcit po cisarskom.
ono trosku chyba aj podpora a ochota pomoct uz v porodniciach a dost vela dojceni by sa tym,dalo podla mna,zachranit. Lenze to je o ludoch....
Ja mám zas pocit, že v dnes je viac žien, ktoré dojčia. Za Socíka sa veľmi presadzovalo UM, ženy dojčili max. pol roka. Dokonca mnohé ženy v našej rodine dojčili len dva mesiace a podľa toho ako mi opisovali svoje problémy s dojčením a prečo vlastne dojčiť prestali, tak musím povedať, že žiadne problémy vladtne nemali a keby sa vtedy tak veľmi nepresadzovalo UM a bola väčšia informovanosť o MM, tak by dojčili určite dlhšie. Na druhú stranu je dnes obrovský tlak na dojčenie, ešte aj sestričky v pôrodnici ohovárali tie maminky, ktoré dojčiť nechceli. Úplne zlé. Ja síce dojčím, ale veru neviem, či budem aj prípadné druhé dieťatko dojčiť. Počas dojčenia nezažívam žiadne príjemné pocity, proste kŕmim svoje dieťa, aby nebolo hladné. Dojčenie bol a je neustály stres. Najprv či nemám priveľa mlieka a dieťa sa rýchlym tokom nedusí, potom zas, či nemám málo, lebo dcérka ma stâle hrýzla. Teraz keď má zuby je to ešte väčší strach. Neustále nočné dojčenie. Mojím snom je spať celú noc, fakt nechcem nič iné...a momentálne rozmýšľam ako to pôjde, keď malú odstavím, lebo na prirodzené odstavenie už fakt nemám nervy. Predstava, že by som mala dojčiť napr. tri roky...fu...to si radšej ani nechcem predstaviť. Dcérku ľúbim, je pre mňa všetkým a sme na seba neuveriteľne naviazané (možno aj vďaka dojčeniu), ale veľakrát rozmýšľam nad tým, či som do dojčenia mala ísť. Na začiatku som chcela pre dcérku len to najlepšie a to pre mňa znamenalo dojčiť, no teraz, po roku dojčenia neviem, či treba dojčeniu pripisovať až taký enormný význam a pravdu povediac mi ide celá mamila.sk na nervy s tým ako svojimi radami tlačia každú maminu do dojčenia. Asi celý môj momentálny negativizmus vychádza práve z tohto tlaku, ktorý je všade...
Myslim si ze to nieje o tom ze mamicky nechcu dojcit. Oni aj chcu len v dnesnej dobe je problem ze to nevedia. Niekedy zeny nerodili az v tridsiatke, rodilo sa viac deti a prakticky videli a pamatali si aj ze ako mamicka kojila ich surodenca a podobne ale teraz to uz take nieje. a ani v nemocnici ti moc neporadia. Ja nedojcim lebo to neviem, skusali sme trapili sme sa plakali sme spolu ale proste maly sa nevedel prisat a ja som ho nevedela drzat tak aby sa mu pohodlne pilo.. skusala som vsetky polohy ale neslo to... mala som silny tok mlieka tak sa najprv dusil a zas ked som si odstriekala tak sa mu nechcelo tahat. dalsi problem bol ze nemocnisa uz velmi skoro dava detom flasu do ust. ja som rodila o tretej rano a dieta mi priniesli poobede o piatej lebo som mala tazky porod a pri zasivani ma museli uspat. Lenze o piatej poobede bol uz maly 4 krat prikrmovany z flase, ja som este mlieko nemala a tak to skoncilo ze uz sa ani prisavat nechcel, chodila som za sestricka nech mi pomozu ale nikdy nemali moc cas. Ja som nevedela tri tyzdne sediet a nik mi nevedel ukazat ako dojcit po leziacky a posediacky som nevedela drzat maleho na rukach tri tyzdne. A tak je to uz 4 a pol mesiaca co dennodenne odsavam. A ver zeby som si nepriala nic viac ako to aby sa maly prisal ale on to proste uz ani nechce lebo vie ze flasa je jednoduchsia. Skusali sme ho aj nechat vyhladoavt ze sme mu nedali flasu ze musi tahat z prsnika ale proste on radsej schudol... Takze nieje fer hovorit ze mamicky nechcu kojit oni aj chcu ale ked volaju o pomoc tak sa jej nedockaju.
Viem ze vela mi povie mala som zavolat laktacnu poradkynu ale tam ma odradilo to ze este mi ani nepomohla a rovno mi napisala ze chce nejaky 10 eur za to ze pride na hodinu plus preplatit benzin. A ze pri mojom probleme to bude treba viac stretnuti ako 1 ze tak 5-6 tak mi to prislo nie ako pomoc ale ako hnusny biznys...

@valy študie dokazali, že to čo zješ ovplyvnuje zloženie mlieka v minimalnom až zanedbatelnom množstve. V prípade, že je dieťa vyslovene alergicke na niečo, je samozrejme lepšie sa tomu vyhnuť. Ale dočasne uživanie lieku zo zoznamu povolených (podla J. Newmana) nemôže dieťatku ubližiť, kedže sa v mlieku nachadza v minimalnom množstve. A pri porovnaní s rizikom predčasného odstavenia, su tie minimalne stopy lieku v mlieku absolutne zanedbatelné