Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?
Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂
@janulabb dojcila som 18mesiacov....prsia vyzeraju ako pred otehotnenim...
@zeleny_cajik preco mi citas myslienky? 😀. (Ale povedala som si, je zbytocne pokracovat v tejto teme) som rada, ze si to napisala a ja nemusim.
Uprimne, myslela som si, ze mojim komentarom sa tato diskusia skonci. Ved som pouzila dost dovodov preco sa stava, ze matka nedojci. Ale niektore zeny su proste nevyspitatelne a budu stale dokola pisat to iste.
@misinka26 asi si su vedome,ze preto neurobili vsetko... A ked su na to hrde,ze od utleho detstva davaju detom potravu v prasku,nech si za tym stoja.Asi na tom nieco bude,ked sa vsade hovori,ze dojcenie je jednoznacne lepsie.Urcite neodsudzujem tie,ktore nemohli,alebo kvoli zapalu museli prestat.No tie,co hned kupuju UM "lebo to boli" ...nemam slov
@lulistek ano mas pravdu.Aj my sme vyrastali na UM a prave preto je teraz tolko mladych ludi na nieco alergickych
@digysa tiež som očakávala koniec debaty po tvojom príspevku..... tvoj príspevok bol asi jediný vecný a bez emocií a hlavne k veci....
nuž, ale tu sa teraz budú dokolečka "vyťahovať" slovíčka a vety a porovnávať, prečo jedna žena nezvládne ubolené bradavky a iná zas áno....
a zas je to tam, kde to vždy skončí 🙄
ja som rodila v 25 r. kojila som iba 1 mes . Prečo som nekojila viac? preto lebo moj maly papal ovela viacej a častejšie ako ine deti, a moji prsia to cucani a tahanie prsnikov nevydžali, krvacali , boleli, a ja som pri dojčeni plakala. Preto!
@bubelko
Som jedna z tych, ktore sa liekmi pchali, aby som mohla dat dcerke materske mlieko. A to podotykam, ze inak do seba ziadne lieky nedam, hormonalna antikoncepcia neexistuje, ibuprofen len pri extremnych bolestiach.
Ale brala som 16 tabletiek Domperidonu denne, takmer dva roky, aby mala dcerka moje mlieko. Bola to posledna moznost, po vycerpani vsetkych ostatnych moznosti.
Mas pravdu. Narobilo to s mojim telom paseku; depresia, podrazdenost, precitlivelost, extremna unava, zravost a nasledne priberanie, nevratil sa mi cyklus. Az ked som to prestala brat som si uvedomila, co vsetko mi to sposobovalo. Kojila som dva roky, a potom som si povedala, ze skratka dost bolo. Mlieko postupne odislo, a dcerka si dodnes obcas zapyta. Takmer rok po odstaveni sa ma opyta, ci je uz didka "opravena"? A mne je luto, ze jej neviem dat.
Ani nahodou nesudim matky, ktore by sa na toto nedali. Sama si nie som ista, ci by som sa na to pri druhom dietati dala, ale aspon prvych 6 mesiacov asi ano, ak by zas boli problemy s mliekom.
Suhlasim, ze na matky je obrovsky tlak kojit. Viem si predstavit, ze pre tie matky, ktore kojit skutocne nemozu, je to tazke.
Sucasne sa mi nezda, ze tato tema je nejakou provokaciou, alebo utoci na vsetky zeny, ktore nekoja.
A osobne poznam tri matky, ktorym sa kojit jednoducho nechcelo. A este viac zien, ktore tvrdili, ze kojit chcu, pytali sa ma, ako na to, ja som sa dobre nepretrhla aby som im pomohla ako sa dalo, (lebo som si myslela, ze im na tom zalezalo rovnako ako mne). Az potom som si uvedomila, ze mne na ich kojeni zalezalo viac ako im samotnym. Len mali voci mne pocit viny, a nevedeli na plne usta povedat, ze sa proste chcu v noci vyspat (na nocne krmenie vstavali oteckovia), a chcu si vyrazit na nakupy same kym nechaju babatko s manzelom. Priznam sa, ze taketo matky nechapem, najma ak maju k dispozicii kopec pomoci, a nemaju ine deti, ktorym by sa museli venovat, na kojenie idealne podmienky. Kociar vyberali este ani tehotne neboli, ale o vyhodach materskeho mlieka si bud nenastudovali nic, alebo si povedali, ze hm, dobre, tak je sice lepsie, ale je im to jedno. A poviem to otvorene- o tychto matkach si myslim svoje. Zdoraznujem, ze hovorim o matkach, ktore krasne kojit mohli, ale proste sa im nechcelo.
@katarinka289 no sorry ale v mojom okoli su uplne plno kojene deti co maju tiez alergie ;)
takze to nezavisi na UM......
ahojte kocky, vôbec nechcem odsudzovat mamicky, ktoore nedojcia, len svojim príspevkom chcem povzbudit tie ktore chcu dojcit, aj ja som velmi plakala, ked mi tiekla krv z bradaviek, po cca 3 mesiacoch to prestalo, ale ked moj syncek mal mesiac dostala som zlcnikovy zachvat musela som byt v nemocnici 10 dni, manzel mi synceka nosil kazde 3 hodiny do nemocnic vzdialenej 15 km, podotykam aj opolnoci 🙂 a ked mal 4 mesiace tak opat som bola v nemocnici na 3 dni a zase mi ho nosil, kedze som velmi chcela dojcit, kedze moja mamina je detska sestra s 30 rocnou praxou a vysvetlovala ake je velmi dolezite babatko dojcit, a naozaj aj z jej praxe povedala ze 1% zien naozaj nemoze dosjcit, ostatne sa len vyhovaraju, ale je to kazdeho osobna vec
a zabudla som dodat syncek ma 18 mesiacov a stale dojcim
Ahojte mňa veľmi zaujímalo kde sa stala chyba ked hneď po sekcii mi trvalo 6 dni kým som dáke.mlieko mala môjho syna museli prikrmovať či som chcela alebo nie asi by umrel od hladu no ani doma som nemala dosť mlieka koníka som čo sa dalo asi 3 mesiace robila som všetko možné rady triky no mlieka bolo malo a stale som musela prikrmovať potom som dostala silny menzes a bolo preč aj to malo čo som mala čo má naozaj mrzí a stale má to trápi:(a to UM ide fakt dosť do peňazí... no asi dedičná chýba moja mama má po ťažkom pôrode kojit nemohla som celá zo Sunaru a aj ked sú to umeliny mne nikdy nič nebolo našťastie tak dúfam že ani môjmu synovi ...🙂
Len tak som si sem klikla a nedalo mi nezareagovať. Vyzerá to tu ako súboj kojacich a nekojacich maminiek a obe strany uvádzajú správne dôvody, prečo kojiť alebo nekojiť. Osobne si myslím, že je to každého súkromná záležitosť a je len na ňom, či sa s tým zverí verejnosti, alebo nie. Či už kojí, alebo nie. Ak vás niekto stretne na ulici, je to automatická otázka: Ešte kojíš? Tak isto automatická otázka, keď ste tehotné: Čo čakáte? Kedy čakáte? Jednoducho sa človek tomu nevyhne. Jedni zastávajú názor kojiť, iní nekojiť. Ja som svoju prvú dcéru kojila "až" mesiac. Potom to skrátka nešlo a prešli sme na UM. Syna som kojila "až " dva týždne. Hoci som si predsavzala, že sa budem snažiť, skrátka, moja mliekareň povedala stop a hotovo. A mohla som sa aj na hlavu postaviť. Lieky do seba pchať nebudem, aby som podporovala kojenie. Dosť som sa ich do seba napchala, aby som vôbec mala deti - mám ich obe cez IVF a tento kolotoč trval 7 rokov, kým sa nám podarilo mať vôbec prvé dieťa. Aj tak si myslím, že to, čo do seba dám ja, dostane sa aj do mlieka. Tak, ak budem cpať do seba lieky na podporu dojčenia, dostane to aj malý. Je to pre neho zdravé? Nuž, tak fičíme na UM. V noci musím vstávať, aby som mu mlieko pripravila, hoci pri kojení by som si len rozopla košeľu - pohodlnejšia verzia. Deti nevyzerajú byť nejako poškodené, že vyrastali, či vyrastajú na UM oproti tým kojeným deťom. Ani alergie sa zatiaľ neprejavili. Ale druhá stránka kojenia je aj taká, že napríklad manželova sesternica kojila syna do 3,5 roka, kým nebola tehotná s druhým dieťaťom, v škôlke malý robil randál, že on sa chce prisať, robil bordel, keď videl, že kojí bábo a jeho nie. No, nemyslím si, že práve takýto stav je úžasný.
Ako som si všimla z niektorých príspevkov, maminky to tu berú dosť osobne. Padajú tu všelijaké urážky, ostré slová, odsudzovačky. Modrýkoník je fórum otvorené pre všetky témy, každá z nás si môže začať tému o hocičom a záleží na ostatných zaregistrovaných, či jej odpovedia, alebo nie. Každá téma je nejaká, jedna je dobrá, iná zlá, ďalšia je odveci, alebo zaujímavá. Je to rôzne.
Ja patrím do skupiny "nekojacich" a je mi jedno, čo si o mne myslíte. Ale mala som pocit, že zakladatelka témy sa chcela pochváliť ako dlho kojí, tak nech jej to vydrží aj 4 roky a bude lepšia ako jej mama 😉
@misinka26 no ja zastavam tvoj nazor..tiez absolutne nechapem ako mamicka ktora moze dojcit prestane a ja by som za to dala cokolvek len aby som malu dojcila...zatial ju aj dojcim ale take problemy ako mame my s dojcenim neprajem nikomu...mala od druheho mes ked dostala nadchu prestala chciet papat z prsnika..takmer vzdy ked ju idem prilozit zacne vrieskat..skusala som uz vselico je ma uz plny modry konik co si pytam rady kde sa da co robit..laktacnej som zaplatila uz tolko penazi a za rozne pomocky tiez a vysledok ziadny..teraz malu vzdy prilozim aj 100x za den a vzdy sa modlim aby aspon minutu papala...potom nnasleduje odsavanie mlieka potom dokrmovanie lyzickou ale velakrat place pri tom...cievku dam na prsnik zbytocne ked sa nechce prisat a po prste cievku nechce tiez...pritom prvy mes. Sa vedela prisat krasne bez problemov aj papat pekne priberala a spinkala...nemala cumlik a flasu vobec nie..nosila a nosim ju v satke...teraz po takmertroch tyzdnoch bojkotu som 1x za den dala namiesto lyzicky flasu lebo ked place tak nemam to srdce nechat ju stale papat lyzickou ked flaskou papa kludnejsie...a kolko som sa uz naplakala kvoli tomu..celej rodine zo mna sibe..uz. ale stale skusam a skusam..odsavam odsavam aby mala mlieko ked sa rozhodne chytit..len velakrat ked sa chyti tak uz zle a slabo a ja mam vtedy nervy lebo citim ako potrebujem aby tahala silnejsie ale prisatie opravit nemozem lebo uz by prsnik v to dojcenie nezobrala vobec...pritom vsetkom som sa ale musela ukludnit a na malu usmievat a rozpravat sa s nou a tesit sa z inych veci aby bola aj ona kludna...ani si nevies predstavit ako v dobrom zavidim maminam co o tychto problemoch pri dojceni ani nesnivaju....a tak velmi som chcela a chcem dojcit....ked to nevyjde viem ze sa budem snazit odsavat aspon do 6-7 mesiacov aj ked to je trapenie...a co by si povedala na toto???
Ste tu vsetky co ste chceli kojit, ale prestali ste z urciteho dovodu, ktory vam znemoznil pokracovat. A potom ste tu tie, ktore nemali problem kojit.
Cize ste tu vsetky, co zdielate rovnaky nazor: chceli ste kojit, lebo je to zdrave pre vase dieta.
Napriek tomu sa tu jedna druhu urazate a robite medzi sebou rozbroje! Toto je psycho! A su tu dve kojace gracie, ktore to tu rozbili svojimi primitivnymi komentarmi. Pekne od vas!!!
Ved ani jedna z nas tu nie je taka, co prestala kojit koli peknym prsiam!
Kazda zena ma iny prah bolesti, kazda ma ine zazemie, ine podmienky....
Patrim medzi kojace matky (jedno odkojene bez um) a aj medzi nekojace (druhe 6 tyzdnov a potom um) ale dovolim si tvrdit, ze kojacim matkam uz to materske mlieko udiera na mozog a poriadne.
@standu mala som na mysli napr Costi. Nemam s nim skusenost, bol to len priklad.
@katka2309 Vies co, laktacna mala pravdu. Je to v hlave - ten tlak, ze MUSIS. A z toho sa dokaze vytvorit riaden blok. 😒 Mna vedela najviac dozrat kamoska, ktora do mna hucala, ako mam kojit na poziadanie a vydrzat, pricom este pocas mojho tehotenstva sa mi stazovala, ze pri druhom uz na poziadanie kojit nebude, lebo je to vycerpavajuce a na figu. A to nehovorim o tom, ze CHLAP (kamarat, nie moj manzel) mi raz povedal, ze to, ze nemam mlieko alebo sa maly nexce prisavat je VYHOVORKA. Tak to uz som sla do vyvrtky.
A ano, spokojnost dietata je na prvom mieste. Mrzi ma sice, ze nekojim, ale mam doma uzasneho chlapceka, ktory nemaval koliky, ktory sa uz od tretieho mesiaca nahlas smeje, bozkava nas a pritahuje si nas, ked mu ideme dat pusu my, lebo miluje tulkanie a pusinkovanie. Aj bez kojenia som z neho spravila takeho riadneho cicmaka 🙂))))))))
Ahojte kojacie i nekojacie mamicky! 😉, pisete tu ze tato diskusia je o nicom no je tu aj tak stovky prirpevkov. Ja patrim medzi kojacie maminy,dojcim uz dlhych 25 mesiacov. Nepochvalujem sa tu a ani necakam tisicky likov.
boze, kto tu este zivi taket temy??? 😝 😝 😝
@zeleny_cajik ja len, že to ide z oboch stran, nie len z jednej. Spôsob komunikacie nezaleží od toho či žena dojči alebo nie. To zavisi na niečom inom.
@misinka26 Píšeš, že toto nie je debata, kto je lepšia matka, len ťa zaujíma prečo sa už tak nedojčí a dokonca si pri zakladaní verila, že sa tu rozprúdi milá diskusia. 😒
Dojčenie a stravovanie a výchova je každého osobná vec, si myslím. Keď nie je o čom, tak treba diskutovať aj o zbytočnostiach asi.
Nechcem sa nikoho osobne dotknúť, ale ked tu čítam tie niektoré pozakladané témy, mám pocit, že niektoré ženy postáli vo vývoji alebo nemajú iné starosti, alebo ich majú až moc a potrebujú sa odreagovať. Vychovávala som malé dieťa pred dvadsiatimi rokmi a vychovávam ho aj teraz a ten rozdiel je na zaplakanie a napokon výsledkom sú nezvládnutelné deti a toto asi dojčenie nijak neovplyvní.
@vejula Neporovnávam, kto viac, môj príspevok nebol určený ani dojčiacim ani nedojčiacim všeobecne, do tejto debaty nejdem. Len som poukázala na inkonzistenciu vo vyjadrovaní konkrétnej užívateľky, ktorá tvrdila, že agresivita a urážanie idú výlučne z "nedojčiacej strany". Ale to, čo predviedla sama, nebolo nič iné ako to, čo v prvej vete kritizovala. Toť vsjo.
dievcata.. viete, ze ak mate zdrave deti, ste stastne zeny..? Ja deti mat nemozem, alebo len velmi tazko... okolo mna je nesmierne vela mamiciek, a kedze dnes je vsetko o socialnych sietach, diskusiach a forach, ja nic ine nevidim, len temy o dojceni a o vychove a o takej strave pre deticky a takom pristupe, porodoch a noseni v satkach. Viem,ze asi nemam pravo o tom vela hovorit, ked deti nemam, ale ja mam naopak naozaj pocit, ze dnes viac ako kedykolvek sa hovori o tom VSETKOM, a ze to "neprijatie spolocnostou" je tiez trochu nespravne hovorit. Za to , ze nejaka suseda ci babka povie nejaku poznamku...? No-a? Mozete si robit co chcete, nikto vas nebude ostrakizovat. A ze nejaka zena sa po roku rozhodne prestat dojcit..? Naco vobec vas to ma zaujimat, tmu nerozumiem. Nie je nahodou absolutne jasne, ze nejaky dovod na to ma? Mozno ma skratka iny nazor na vychovu/osamostatnovanie deti atd ako vy.
Trosku mi to cele pride dnes, ze sa vyvija tlak nie zo spolocnosti, ale matkami k sebe navzajom... kto nedojci, kto "len" kocikuje, kto nahodou zacne chodit po roku a pol do prace a nie je 3 roky na MD... kedysi zeny nemali cas ani premyslat nad tolkymi vecami, niekedy mi to dnesne materstvo pride trochu ako kult.
Viem, ze ma do toho celeho mozno nic. Nemam deti, takze ma pokojne mozete aj ignorovat. Ale mate aspon nazor nestrannej osoby - co nedojci ani nedava UM.. ale toto vidim v mojom okoli. Vela matiek, ktore su matkami na 180%, robia vsetko ako chcu, dojcia vela - dlho, citaju si vsetky alternativne knihy o vychove, deti s nimi spavaju v posteli do 5 rokov, dojcia kolko chcu, pripadne kolko ich deti chcu, robia proste naozaj cokolvek pokladaju za najlepsie, a pri tom sa vela pozeraju na ine matky, ktore sa rozhodnu riesit veci inak, porovnavaju sa, a aj sa stazuju, ako im spolocnost ci ktokolvek nedopraje.
Asi mi to ako zene, ktora by bola cela stastna z jedneho dietatka,aj keby som ho mala krmit asi parenym srotom (to samozrejme hovorim obrazne) pride naozaj trochu zbytocne.
Prepacte, ak som niekoho z vas popudila.
Občas mám pocit, že niektoré témy, otázky tu vznikajú hlavne kvôli tomu, aby sa tu ženy mohli vyhádať :D
To či niekto kojí 4 roky, alebo nekojí vôbec je jej súkromná vec. Je úplne zbytočné vysvetľovať cudzím ľudom na nete svoje dôvody.
Je pravda, že podpora dojčenia v niektorých pôrodniciach je mizerná, a naozaj by tam mohli mať zavesené na nástenke kontakty na na laktačné poradkyne, ale to je niečo, čo tu my nevyriešime.
ženy, žite v mieri :D
@kofoluska vyskusam co si mi napisala...ked som si ale davala cievku na prst tak nechcela...a kolko ti tak vypil?a aky si mala problem s dojcenim ty?neviem sa rozhodnut ci este skusat dojcenie alebo nie...velmi som chcela aby bola dojcena no je pravda ze pri kazdej dcere bol problem...a rozmyslam ci sa mi rychlo nepusta mlieko lebo par kkrat jej zabehlo a uz sa nechcela prisat.. a problem som mala s kazdou..ale ja nemam nejak extra preplnene prsniky praveze tak normalne no ale ked sa mi spusta tak citim dost...
@zeleny_cajik vytrhavas z kontextu.ale nech sa ti paci. Takze naposledy- moje deti boli/su dojcene a nechapem ak niekto dobrovolne,bez predchadzajucej max snahy nedojci. Nikoho neodsudzujem len tomu nerozumiem.Tak mi to prosim vysvetli. Chapem,ak sa suhrou okolnosti dojcenie nepodari a povazujem to za smutne ale nedokazem vstrebat ze niekto da dietatu flasku-lebo sa chcem vyspat,flasu moze dat aj ocko,babka atd.nemam v umysle na nikoho utocit a mrzi ma ak to tak vyznelo. len nemam rada tie reci akoze moje dieta je na flasi a nic mu nechyba. Ako ta mamicka vie ze by nebolo zdravsie mudrejsie sikovnejsie atd? 🙂

@miushka13 trosku si protirecisTak pises,ze by si za svoje dieta dala zivot...ale ubolene bradavky si kvoli nemu nezvladla?!?! Tym som prechadzala aj ja.Slzy mi padali ako hrachy...no vydrzala som a dojcila do 1a 1/2 roka...A nehovorim si ani si nemyslim,ze som supermama...