Prešli vás zápaly prsníka a upchaté mliekovody po ukončení dojčenia?

marmm
2. feb 2023

Ahojte. Mám ročnú dcérku a približne od jej 7 mesiacov mávam časté upchvávanie mliekovodov, zápal prsníka, či bolestivé bradavky. Nikdy by som si nemyslela, že ešte aj v tomto čase, kedy už nemám toľko mlieka ako na začiatku, by som mohla mať stále s týmto problémy. Pomaly sa lúčim s myšlienkou, že by ma počas tohto dojčiaceho obdobia nadobro prešli spomínané ťažkosti. Skôr sa už začínam obávať, či to aspoň pominie, keď prestanem dojčiť. Neznamená to, že chcem úmyselne "predčasne" ukončiť dojčenie - to nemám v pláne. Rada by som vedela skúsenosti mamičiek, ktoré mali takéto problémy počas dojčenia, kedy ich to prešlo a či po ukončení dojčenia mali už naozaj definitívne pokoj. (Doplním, že toto je moje druhé dieťa, s prvou dcérkou som si prešla jedným zápalom, ktorý som si zmenežovala sama a už potom nič.) Ďakujem za vaše príspevky.

sunny_g
2. feb 2023

Mala som tieto problémy. Príčina je vždy hlbšie, ako len na povrchu. Mne osobne pomohlo vyriešiť si veci na úrovni psychosomatiky a viac sa zápal neukázal 🙂 dovtedy som mala zápaly silné 6x po sebe s vysokými horúčkami, upchaté mliekovody, soor a rôzne ďalšie

luccija
2. feb 2023

@marmm niekedy to môže spôsobovať aj zlatý stafylokok.Kamaratka mala x zápalov.kojis z oboch dostatočne?

marmm
autor
2. feb 2023

@luccija vždy som dojčila iba z jedného prsníka. Ja ju aj uspávam na prsníku, čiže ho dudluje dlhšie ako reálne tečie mlieko.

amelie2017
2. feb 2023

Od decembra 2021 nedojcim a práve beriem už 8. deň antibiotiká. Cca každý mesiac nám zápal, upchaté. Raz silnejší, raz slabší. V pondelok idem na mamografiu, mám tam asi 3 CM hrču. Pravdepodobne mi to budú musieť otvoriť, lebo ATB len zmiernia opuch a začervenanie.

andreatytler
3. feb 2023

@marmm Celych 9 mesiacov som mala problemy s upchavanim a nabehom na zapal. Maly neodsaval poriadne. Musela som pouzivat aj odsavacku a stale sa mi robili hrce. Velky pozor som si musela davat. Trapenie velke. Po skonceni kojenia, som nemala ziadne problemy. Mala som spat moje stare zname prsia.

marmm
autor
4. feb 2023

@amelie2017 uf to je masaker. Nedá sa tomu nijak predísť? Lekári si s tým nevedia rady? Mne sa po prvom dojčení vytrácalo mlieko minimálne rok, takže dovtedy je stále možnosť, že sa to bude vracať? Nebodaj aj keď sa mlieko stratí úplne...?

marmm
autor
4. feb 2023

Čiže je to hop alebo trop...

amelie2017
4. feb 2023

@marmm no oni to doteraz hlavne moc neriesili. Atb a adios. Ziadne dalsie vysetrenia. A ja som teda tiez vzdy isla, az ked uz to bolo moc zle 😬 ale cca do oktobra som to zvladala doma, od oktobra uz tam mam dost velku hrcu. Uvidim, co povedia v stredu po mamo. Mam ist do ambulacie, ktora sa specializuje na patologicke ochorenia prsnikov. Lebo ani vlastne neviem, ci tam nieco mam - fibroadem, tumor, alebo sa len tak upchava...