Problémy s dojčením. Je možná nekompatibilita matky a dieťaťa?
Mam skoro 6 tyzdnove babatko. S dojcenim mame od zaciatku problem - najprv malo mlieka a hned v nemocnici poranena bradavka, ktora sa odvtedy nezahojila. Mlieka pribudlo - netecie prudom, no je, no to dojcenie je stale zle..
Mam velmi citlive prsia, aj za normalnych okolnosti, do toho tie poranene bradavky.. Bolest mi vystredluje aj do bokov (podpazusia), niekedy aj do chrbta, mam pocit, ako keby mi horeli bradavky. Bolest citim aj ked sa napijem poharu vody, alebo sa hlbsie nadychnem, co mi prislo absolutne absurdne ako to uz spolu suvisi, no je to tak zial.. Po dojceni mi doslova beha po celom tele mraz a mam pocit ze cele prsia maju aspon 100 stupnov.. A to vsetko po navstevach laktacnej poradkyne, nastrihu uzdicky pod jazykom babatka..
Laktacna mi vzdy len povie, nech pockam kym babo otvori poriadne ustocka a pak jeho hlavicku pritlacim o prso (lebo inak pekne saje), lenze nase babo ani poriadne na velko usta neotvori, to by som tu marne cakala (nech ho polohujem akokolvek..). Pocit pri dojceni je, ako keby mi smirglovali tu bradavku, a ak ju babo pusti, je uplne plocha..
Je nieco, ako nekompatibilita matky s dietatom v tomto smere? Alebo su to len zle vytvorene navyky u babatka? Zmeni sa to k lepsiemu? Ako pomoct tomu babatku (a ako sebe)? Uz su to take stavy.. chytam nervy na to dieta, pak si poplacem co som to za matku..
Uzdicku pod jazykom strihali minuly tyzden..
Neexistuje nekompatibiita. Je to pre vás oboch nové, zvykáte si na dojčenie. Zvláštne pocity v prsiach sú normálne. Časom sa to zlepší, treba k tomu pristupovať tak, že ideme to zase skúsiť a učiť sa. Nič, len skúšať a hľadať si informácie na konkrétny problém. Ak to nie je tvoja priorita, tak sa netráp a postupuj podľa rady vyššie, ale podľa mňa ste na dobrej ceste a zvládnete to. Začiatky niekedy bývajú stresujúce.
@anonym_autor moje deti boli obidve "nekompatibilne". Dcere som odsavala mlieko pol roka, nevedela sa prisat. Syn presiel na umele po 10dnoch. Ten sa prisal aj tahal paradne ale upchavali sa mi mliekovody a bradavky som mala cele doranane a ohnisane. Laktacna ani nevedela najst bradavku.
Takze daj UM a mozno skus v klude odstriekavat a davat na flasku. Pri dcere som mala 1 davku denne UM zvysok MM.
@anonym_autor bradavky si treba natierať napr lansinoh masťou, aby sa dali do poriadku. Babatko otvorí viac ústa keď mu pošúchaš jemne po brade prstom 🙂. A treba dávať pozor na správne prisatie. Aby malo dieťa v ústach aj dvorec nie len bradavku.
@anonym_autor bradavky si treba natierať napr lansinoh masťou, aby sa dali do poriadku. Babatko otvorí viac ústa keď mu pošúchaš jemne po brade prstom 🙂. A treba dávať pozor na správne prisatie. Aby malo dieťa v ústach aj dvorec nie len bradavku.
@denkabemommy ano prave to je ten problem, ze aj ked nahodou otvori trosku viac usta, hned jak ju pritlacim na seba sa odtlaci, vytlaci zo seba prso a turbo rychlostou vcucne len bradavku spat..
@denkabemommy ano prave to je ten problem, ze aj ked nahodou otvori trosku viac usta, hned jak ju pritlacim na seba sa odtlaci, vytlaci zo seba prso a turbo rychlostou vcucne len bradavku spat..
@anonym_autor treba vybrať a znovu to skúsiť 🙂. Je to beh na dlhšiu trať ak chceš dojčiť, nie každej to ide úplne samé.
Vykašli sa na to. Daj fľašu a užívaj si dieťatko. Tieto momenty, kým je takéto maličké uz nič nevráti. Aby si nemala len spomienky na bolesť a trápenie s dojčením.
@anonym_autor moje deti boli obidve "nekompatibilne". Dcere som odsavala mlieko pol roka, nevedela sa prisat. Syn presiel na umele po 10dnoch. Ten sa prisal aj tahal paradne ale upchavali sa mi mliekovody a bradavky som mala cele doranane a ohnisane. Laktacna ani nevedela najst bradavku.
Takze daj UM a mozno skus v klude odstriekavat a davat na flasku. Pri dcere som mala 1 davku denne UM zvysok MM.
@tykat tak ma to hneva.. v nemocnici chodilo x sestier, vsetky chytili moje prao a stlacili babatku do ust, ale ci to je soravne prisatie ci nie neriesila ani jedna.. tak neviem ci si to male nevytvorilo zlozvyk a preto sa teraz trapime..
@anonym_autor viem, že laktačné to nepodporujú, ale mala som s deťmi podobný problém. Nám pomohli klobúčiky. Mne sa pri kojení uľavilo, deti sa na učili papať (pri oboch to bolo rovnako). A neskôr som skúsila aj bez klobúčikov a nakoniec sa podarilo a kojila som, kým samé neprestali mať záujem.
Skúsiť môžeš, možno pomôže aj vám, ale ak ani toto nebude cesta, proste to nepôjde a netreba sa s tým stresovať. Si normálna mama, čo chce pre svoje dieťa to najlepšie a keď nebudeš kojiť, určite to z teba neurobí horšiu mamu. Pre maličké budeš aj naďalej tou najlepšou mamou na svete.
@anonym_autor viem, že laktačné to nepodporujú, ale mala som s deťmi podobný problém. Nám pomohli klobúčiky. Mne sa pri kojení uľavilo, deti sa na učili papať (pri oboch to bolo rovnako). A neskôr som skúsila aj bez klobúčikov a nakoniec sa podarilo a kojila som, kým samé neprestali mať záujem.
Skúsiť môžeš, možno pomôže aj vám, ale ak ani toto nebude cesta, proste to nepôjde a netreba sa s tým stresovať. Si normálna mama, čo chce pre svoje dieťa to najlepšie a keď nebudeš kojiť, určite to z teba neurobí horšiu mamu. Pre maličké budeš aj naďalej tou najlepšou mamou na svete.
@gab1sol laktacne, osobne mam pocit, ze podporuju len ked mas dieta 0-24 nalepene na sebe, nic ine..
Podla mna je ta laktacna slabota, uz si mala byt davno v nemocke na laseri a tym hojit bradavku. Druha vec co popisujes je nespravny sed/ lah. Lebo toto som presne mala pri prvom ked som sa sama ucila tie polohy ( bol covid a vsetko online), cize za mna mas uz Ty nedobru polohu a trpis potom bolestami. Dieta Nabels na vahe a pretazuje svaly na chrbtici a tiez trapezy a dalsie svaly, ktore sa do pohybu zapoja. Pozor na seknutie krku a pod smakociny. Odporucam tu polohu zmenit tak, aby si citila pohodlie, vystriet sa, radsej podlozit dieta ako dat seba do niecoho nepohodlneho. Je mozne, ze toto suvisi aj s bolestou potom pri kojeni. Ako musela by som to vidiet, aby som Ti viac pomohla. Nie som laktacna, ale mam 3,5 roka odkojene, teraz kojim dalej. A tiez by som na tie bradavky aspon na tyzden a viac zvazila klobuciky. To tkanivo sa musi zhojit. Nicim to nenatierat ako mastami. Tam mam zle skusenosti. Tiez je dobre zacat cvicit jogu, alebo nieco na chrbat. Posilnit svaly. Lebo dieta je tazsie a narocnejsie na nosenie a manipulaciu. A keby nemas na to nervy tak daj flasu. Hlavne s tou pokusanou bradavkou neodsavaj, az nemas bolesti. Max manualnu odsavacku ked treba.
@gab1sol laktacne, osobne mam pocit, ze podporuju len ked mas dieta 0-24 nalepene na sebe, nic ine..
@anonym_autor no, ja mám negatívnu skúsenosť - v nemocnici mi poradili tie klobúčiky a keď prišla laktačná ku mne domov, povedala som jej, že kojím cez klobúčiky, ale kojím, tak mi ich zahodila a kázala odsávať a kŕmiť malú z fľašky cez cievku. Trvalo mi to tri dni, kým mi docvaklo, že určite je pre bábätko lepšie, ak sa kojí cez klobúčiky ako jej strkať do úst prst s cievkou.
@anonym_autor mne sa vytvorila malá trhlina na bradavke už v pôrodnici. Bolelo ma to extrémne naozaj zvažovala som že prestanem dojčiť. Potom mi pomohli klobúčiky na dojčenie. Používala som dovtedy dokým sa to aspoň trochu zahojilo. Mne to podľa mňa zachránilo dojčenie lebo keby som tie klobúčiky nepoužívala tak by som tu bolesť nezvládla ďalej. Skús si to ísť kúpiť a používaj kým ťa to neprestane bolieť uvidíš uľaví sa ti
@anonym_autor na toto sa vykasli, polohovanie a bla bla. Ja som sa docitala, ze babo moze mat mensie ustocna a tzv. malu bradu a nevie take velke usta otvorit. Ja mam obrie prsia, aj bradavky a 3 zo 4 deti sa mi vobec nevedeli prisat a bojovali sme mesiac a pol urcite, ja som pouzivala klobuciky, ale tak, ze som si skusala prisat babo na holo, nech sa posnazi a ked to neslo, tak som dala klobuciky a este aj dokrmovala. A potom, jedneho dna akoby sa prepol gombik a coraz castejsie sa prisavali bez klobucika, az som ho nakoniec vyhodila. Jedno z tychto deti dojcim dodnes, ma 2,5 roka 🤣. A pri prvom som sa napocuvala sprostosti od "s tymito bradavkami dojcit nebudete", klobuciky nie, umele mlieko nie, flasku nie, no prd. Aj flasku sme pouzivali, tu so sirokym cumlom, raz Avent, raz Lansinoh, a v cca 5-6 mesiacoch uz z flasky ani sat nevedeli 🙃😆. Ja by som Ti poradila ten klobucik, ale vyberat podla velkosti bradavky, najprv som mala maly a este horsie mi to spravilo a mlieko netieklo. A stale skusatnajprv prisatie bez, chytit prstom trosku bradicku, akoby potiahnut dole, snazit sa, aby babo bolo cule a samo zacalo "hladat" bradavku, vtedy otvara pusinku, najprv to bolo ako zoobacik od vrabceka a nakoniec ako zralok.
Este mi napadlo, mohli zle strihnut tu uzdicku? Moze toto byt dovod toho, ze sa to po tom zakroku absolutne nezlepsilo? Mne sa ta uzdicky nezdala ani predtym nic hrozne (nie som odbornik, takze to co vidim ja, je jedna vec), no aj laktacna aj orl nam odporucili ju strihnut. Teraz ako babo place a vidim na ten jazyk zo spodu to cele vyzera, ako keby pod tym jazykom uz nic nemala, ani naznak uzdicky.. Je to tak spravne? Ma to tak byt?
@anonym_autor na toto sa vykasli, polohovanie a bla bla. Ja som sa docitala, ze babo moze mat mensie ustocna a tzv. malu bradu a nevie take velke usta otvorit. Ja mam obrie prsia, aj bradavky a 3 zo 4 deti sa mi vobec nevedeli prisat a bojovali sme mesiac a pol urcite, ja som pouzivala klobuciky, ale tak, ze som si skusala prisat babo na holo, nech sa posnazi a ked to neslo, tak som dala klobuciky a este aj dokrmovala. A potom, jedneho dna akoby sa prepol gombik a coraz castejsie sa prisavali bez klobucika, az som ho nakoniec vyhodila. Jedno z tychto deti dojcim dodnes, ma 2,5 roka 🤣. A pri prvom som sa napocuvala sprostosti od "s tymito bradavkami dojcit nebudete", klobuciky nie, umele mlieko nie, flasku nie, no prd. Aj flasku sme pouzivali, tu so sirokym cumlom, raz Avent, raz Lansinoh, a v cca 5-6 mesiacoch uz z flasky ani sat nevedeli 🙃😆. Ja by som Ti poradila ten klobucik, ale vyberat podla velkosti bradavky, najprv som mala maly a este horsie mi to spravilo a mlieko netieklo. A stale skusatnajprv prisatie bez, chytit prstom trosku bradicku, akoby potiahnut dole, snazit sa, aby babo bolo cule a samo zacalo "hladat" bradavku, vtedy otvara pusinku, najprv to bolo ako zoobacik od vrabceka a nakoniec ako zralok.
@nevenka moje babo hlada tu bradavku, ale uplne inde ako v skutocnosti je 🙈 Ked ju nahodou najde, tak si ju hned vcucne, ale len bradavku, dvorec len uplne malo.. Nase babo je cele malicke, tak logicky aj ustocka ma mensie.. Ale ja mam prsia normalne by som povedala skor mensie, takze podla mna to velkostou nebude.
To, ze tu bradavku hlada inde, som riesila s laktacnou.. Povedala, ze moje babo je uplne normalne a to ze sa tak vykruca a hlada bradavku vsade mozne je v poriadku.. Tak ja neviem potom kde je ten problem.. (a preco sa potom sfarbuje koza bradavky na tmavo, ak nie pre ulahcenie orientacie babatku..)
@nevenka moje babo hlada tu bradavku, ale uplne inde ako v skutocnosti je 🙈 Ked ju nahodou najde, tak si ju hned vcucne, ale len bradavku, dvorec len uplne malo.. Nase babo je cele malicke, tak logicky aj ustocka ma mensie.. Ale ja mam prsia normalne by som povedala skor mensie, takze podla mna to velkostou nebude.
To, ze tu bradavku hlada inde, som riesila s laktacnou.. Povedala, ze moje babo je uplne normalne a to ze sa tak vykruca a hlada bradavku vsade mozne je v poriadku.. Tak ja neviem potom kde je ten problem.. (a preco sa potom sfarbuje koza bradavky na tmavo, ak nie pre ulahcenie orientacie babatku..)
@anonym_autor podla toho co pises, je to zle prisatie. Mas vyhodu, ze mas mensie prsia, s tymi sa lepsie dojci. Len treba vymysliet, ako dieta naucit poriadne sa prisat.
Farba bradavky je irelevantna, nie kazdemu sa sfarbuju.
@anonym_autor no.. ja ti poradím aj keď veľa laktačnych s tym nesúhlasí ale mne pri prvom zachránilo dojčenie používanie klobúčikov prvé mesiace kým si bradavky nevzykli a kus sa nevytvarovali
@anonym_autor ja som mala takéto pocity keď som mala mykozu na bradavkach. Natierala som canestenom. Ale pred každým kojenim musíš umyť.
Neexistuje nekompatibiita. Je to pre vás oboch nové, zvykáte si na dojčenie. Zvláštne pocity v prsiach sú normálne. Časom sa to zlepší, treba k tomu pristupovať tak, že ideme to zase skúsiť a učiť sa. Nič, len skúšať a hľadať si informácie na konkrétny problém. Ak to nie je tvoja priorita, tak sa netráp a postupuj podľa rady vyššie, ale podľa mňa ste na dobrej ceste a zvládnete to. Začiatky niekedy bývajú stresujúce.
@anonym_5b573f 6 týždňov nie sú začiatky. Skôr obdivujem @anonym_autor že to vydržala tak dlho.
Takéto pocity určite nie sú v poriadku ani v prvý týždeň. Nikdy ma nebolelo bradavky.
Takéto pocity a ešte do toho fanaticke reči pomatenych laktacnych dostanú matku akurát tak na psychiatriu
Prestať kojiť!
@anonym_5b573f 6 týždňov nie sú začiatky. Skôr obdivujem @anonym_autor že to vydržala tak dlho.
Takéto pocity určite nie sú v poriadku ani v prvý týždeň. Nikdy ma nebolelo bradavky.
Takéto pocity a ešte do toho fanaticke reči pomatenych laktacnych dostanú matku akurát tak na psychiatriu
Prestať kojiť!
@simona20201309 Mala som problémy dlhšie a dali sme to.
Prestať kojiť!
@simona20201309 no podla mna ste skor vynimka, ked Vas nikdy neboleli bradavky.. Aspon co sa mojho okolia tyka, tak asi len jednu znamu mam, ktorej kojenie islo hladko, bez bolesti..
Zaciatky to nie su, to ano, ale zas nehovorime ani o 6 mesiacoch.
@anonym_autor par tipov:
1. asymetricke prilozenie, dieta musi otvorit usta, inak ti zuzle bradavky do krvi
2. zacat brat magnezium aspon 400 mg denne
3. kup si krem na bradavky s laktobacilom a bez lanolinu (multi mom napriklad). Skvele su aj multi mom kompressen platky, davala som ich predtym do chladnicky
4. velmi pomaha soft laser, ktory rychlo hoji mikro rysy v bradavke, maju ho casto kozmeticky
5. prvych 6-8 tyzdnov je bolest ok, ja som videla hviezdicky😂
@anonym_autor Spodná časť dvorca, teda časť dvorca pod bradavkou, by mala byť hlbšie v ústach bábätka. Je to základ pre správne a bezbolestné prisatie. Ak si vezme do úst hornú časť dvorca, vtedy to bolí. Bradavky nepotrebuje maste, ale byť čo najviac na vzduchu. Kým sa zahoja, budú trochu bolieť. Uzdičku už nerieš.
@anonym_autor este mi napadlo, ak ma babatko biely jazyk, mozte mat tzv. soor, mykozu. exisuje mast aj pre matku, aj pre babo. Vies to skontrolovat aj sama. A ak ti nechce otvorit usta, proste chyt bradavku a vsun ju CELU so ust. Moje babo tiez vzdy pustilo prso a potom cmulalo dvorec. Tak som mu v zaciatkoch proste tu bradavku do ust vopchala😂🤦🏼♀️
A ten dvorec v ústach, to je len kúsok z neho, ide o ten uhol, že je v ústach bradavka a malá časť pod ňou. Vkladaj mu bradavku do úst, aby smerovala k hornému podnebiu. Keď to pri prvom bábätku nacvičíš, naučíte sa obaja, pri druhom to zvládneš aj po tme deň po pôrode. Dojčenie sa tiež treba naučiť ako každú zručnosť.
Klobuciky si neskusala?mne zachranili prsia aj dojcenie..ked babo podrastlo bradavky uz boli zahojene vyformovane babetko vacsie klobuciky sme odlozili a veselo kojili dalej.
Ja mam neexistujuce bradavky, mam proste len dvorec🤣 a tiez som mala problemy s dojcenim od zaciatku. U nas sa dalo dojcit oen v lahu na boku, kym boli babatka malicke a kednou rukou som si vzdy vytvarovala “bradavky” a strcila do pusy, tou rukou som to prso drzala cele dojcenie, tym som predisla tomu, ze by vyskakovalo z ust babatku a aby ma poranilo. V noci som si prisvietila, aby som videla, co pcham babatku do us, inak sa mi tiez prisavalo vsade inde, a ja som mala cele prsia modrinove.
Ak uz dojcit nechces a babatko je navyknute aj na flasu, nie je nic zle na tom, aby si s tym prestala. Tvoj opis znie ako tyranie samej seba
Ja by som chcela hlavne zo sebeckych dovodov dojcit.. Mlieko je vzdy dostupne, dobrej teploty, netreba sa babrat s prevaranim vody, trepat vsade prasok a flasky.. No niekedy je to naozaj na slucku uz.. si poviem ze to vzdavam, no asi som este nedospela do toho (finalnejo) stadia, ze naozaj prestanem dojcit..
Z pochopitelnych dovodiv pri dojceni ja nie som v eugorii, ani mi to nepride krasne.. Mozno ked vymizne ta bolest/problemy to budem vnimat inak..
Ja som skúšala vsetko možné, mala sa nechcela prisat, uz mame 3 mesiace a odsavam. Vecer ma nutrilon. A vsetci sme spokojní. Aj ja som mala lakracnu, aj klobuciky, plakala som ja, plakala mala, ked som jej odsala a dala z fľaše, tak plač prestal. Nezabudaj, ze spokojna mama spokojne dieta. Teraz, po 3 mesiacoch sa uz aj prisala. Ale to skúšame len tak, rekreačne 😀

Vykašli sa na to.Toto utrpenie,čo prežívas za to nestojí.Mas si materstvo užívať a nie trpieť bolesti a mať stres a nervy z každého dojčenia.Prestan kojit a daj UM.Vsetkym sa vám ulavi