icon

Rutina pre babatko od Giny Ford a vaše skúsenosti s ňou

majuskagb
28. jan 2010

Ahojte mamicky,
Mam 3 mesačného chlapčeka a od 8 týžnov skúšame rutinu od Giny Ford. Ale nijako sa nevieme dostať na presne časy. Naučilo to maleho sice prespať noc bez papkania, už od 10 týždna spíme od 19.00 zobudíme ho napapať o 22:30 a potom spí až do rána. Problém mame ale ten že začal vstávať okolo 6:oo - 6.3o ráno a cela rutina je popletená. On už do siedmej nezaspí,síce neplače ale už nespi a tým pádom ide spať už okolo 8.00. Aké sú vaše skúsenosti s touto rutinou?

saza007
1. feb 2010

gabika - my sme tiez velmi dlho uspavali na rukach, resp. hopsanim na fitlopte. Skus ho tak napoly uspat, a potom ho uloz. My sme mu este zvykli predtym, ako sme ho ulozili, vyhriat moses basket s hot water bottle (samozrejme, ze ju musis vybrat predtym, ako ho tam ulozis 😕 )
majuska - ako sa dari?

majuskagb
autor
1. feb 2010

Saza ide nam to ako tak.. rezimu sa snazim pridrziavat ako sa len da ale dnes mi vstal o 5 rano a sam si tam mrmlal. nevedela som co s nim tak som ho nakoniec po 15 minutach zaobrala a dala mu papat naco zaspal. Rano uz vobec nechcel pit, tak to som ho asi mala nechat nechat nech si mrmle. lebo neviem ako inak by som ho uspala. Ideme teraz obdobim ze placeme nez zaspime a hajkanie na rukach nepomaha, tak ho musim nechat vyplakat. viem znie to hrozne ale nenasla som iny sposob ako na neho. od malicka totiz spal perfektne dala som ho do postielky a spal. Od tretieho mesiaca sa cosi zmenilo. teraz uz place len takych maximalne 5 minut nez zaspi... a cim dalej je toho placu menej.. a ty svoju ako uspavas? este furt na rukach ci fitlopta? Dnes som sa stretla s kamoskou co mi poradila Ginu Ford a ona mi tiez vravela ze nez sa do toho zabehnem moze to trvat aj mesiac dva ale ze vysledok je vynikajuci... jej mala je tak spokojna a tiez jej spinka celu noc a poslusne cez den.

Gabika vyckaj nech je maly troska starsi a ked ti dobre pribera skus ho nechat vyplakat. su rozne metody ako naucit spat dieta samo zaspavat... 3-5-7 od ferbera je jedna z nich. my s tym teraz trocha bojujeme tak som zvedava sko dopadneme....

sakura77
1. feb 2010

ja aplikujem od 6 tyzdnov-za 10 dni sa to krasne naucila-aj ked prve noci som aj 10 krat dobehla do spalne podat cumlik,alebo dat pusinku,pohladkat a tak podobne-ale uz som ju nikdy nevyberala,nehompalala ani nic podobne-dietatko je velmi tvarne take male,rychlo sa nauci-a tiez ju do postielky davam vyslovene len na spanie,tak uz vie ze proste je v postielke tak treba spat 😉 🙂
gabi,podla man mas teraz najidealnejsi cas-ja som si tak aj prveho naucila v takom veku

sakura77
1. feb 2010

no nemame presne na minutu samozrejme,spanie vecer mame od 20-tej a rano do 8 mej cca polhodka hore dole 😉

mir09
2. feb 2010

sakura a to ti prespi celu noc bez kojenia ?

sakura77
3. feb 2010

mir,tak to zas nie 😉 🙂 papame jedenkrat okolo tretej 😉
maly mi papaval do 1,5 roka tiez v noci jedenkrat-a nekojime,sme na UM
o to mi ani tak neslo,ze musi prespat celu noc-ale o to zaspavanie,aby sa naucil pekne sam zaspavat,bez potreby nejakeho polhodinoveho pochodovania a hompalania po spalni 😉 ono je to mile prve mesiace-ale uz v nejakom polroku a viac nosit viackrat do dna a uspavat na rukacha podobne je riadna fuska,takze hlavne o to mi islo

babulka123
3. feb 2010

babulky chcem sa spytat.. Moja Ninka je teda aj co sa tyka zaspavania aj spania v noci ako tak ok.. max 1 x hore... ale v poslednej dobe sa mi zobudi o 3-4 rano a 2 hod ju neviem uspat, chodi spavat o 7 vecer..

viem ze tam bolo pisane ze medzi 22.30-23.30 by malo byt babo hore.. co ju mam zobudit??? to mi pride divne.?
alebo jej mam len strcit flasku a dat jej papat?
dakujem

saza007
3. feb 2010

babulka - a tvoja mala uz je na prikrmoch alebo este stale papa mliecko?
to vecerne krmenie medzi 22.30-23.30 je pre mensie babatka, tak do 3 mesiacov. Potom sa to zredukuje na 30 minut, a ked uz su prikrmy v plnom prude, tak potom sa to celkom vypusti.

babulka123
4. feb 2010

Ninka je na UM od 2 mesiacov, a teraz uz prikrmujemme o 106...

a ako to mam poriesit.. uz je to ozaj kazdu noc.. ked to tak zobereme tak spi v pohode 8 hod. v kuse.. ale aj tak vstavat rano o 4 nic moc.. dakujem za pomoc..

majuskagb
autor
4. feb 2010

babulka a kolko ti spi cez den? polrocne babo by nemalo spat dlhsie nez 3 hodiny cez den.

opica
4. feb 2010

dieta ma mat rezim.
tie, co pisete, ze male (povedzme 2-mesacne dieta) je na to male, tak to je podla mna nespravne. vsetky deti su zo zasady rezimove, t.j. potrebuju stereotyp. mam to vyskusane a suhlasim,ze nas gregor uz od mesiaca rezimovany, presne vie, kedy bude jest, kedy sa pojde spat a tak. proste je to podla mna dolezite, aby dieta povedzme vedelo casom prespat celu noc (u nas od cca 2 mesiacov). je pravda, ze teraz, ako mu idu zuby, tak sa sem-tam v noci zobudi, ja nakojim a spi dalej. ale vsetko ostatne pekne dodrziavame uz pol roka a nic sa na tom velmi nemeni, len uz mu v istych casoch namietso mojho mlieka davame prikrmy 😎

zuzi118
4. feb 2010

Moj syn mal odmala svoj rezim. Kupanie, vstavanie a prechadzky v tom istom case. Neskor ako rastol sa k tomu pridali hry, doobedny, obednajsi a vecerny spanok (teraz uz len doobedny a vecerny). Napriek tomu, neprespi celu noc. Takze ono to, ze dieta ma cez den rezim este neznamena, ze celu noc prespi. Tabulky G. Ford mi velmi pomohli v obdobi, kedy v noci velmi zle spaval - vtedy som zistila, ze mam chronicky nevyspate dieta a zacali sme riesit vecerne zaspavanie a nocne kojenie som prudko zredukovala. Odvtedy spi v priemere o 2,5 hodiny viac. Asi 2x sa mu uz zmenil rezim. Ale okrem toho obdobia kedy sa mu menil, tak ideme ako podla hodiniek. +- pol hodina.

Co sa jedla tyka, tak kazdy den je v urcitom case to iste (myslim tym napr. na desiatu vzdy ovocie, na obed vzdy zelenina s masom atd..). Chvilku mu trvalo, kym pochopil, ze ine nedostane, ale potom sa krasne rozpapal a zacal jest aj tie jedla co predtym odmietal. Aj teraz ma obcas obdobie, kedy odmietne napr. ovocie na desiatu, ale nic ine nedostane (okrem MM od smadu) az do obeda. Na druhy den mi uz tu istu desiatu spapa.

Tiez si myslim, ze rezim je mimoriadne dolezity. Ale rady z knizky prisposobujem dietatu a nie naopak. A pri nespavych babatkach treba aspon dodrziavat kludovy rezim miesto spanku. Ono si na to tie deticky casom zvyknu, ze teraz sa lezka a zacnu v tom case zaspavat.

babulka123
4. feb 2010

majuskagb.. ale kde .. teraz sa to pototot.. spava max hod a pol doobeda aj to len vynimocne a pol hod cez obed, .. niekedy da este pol hod na vecer.. ale to len ked vstane pred 3.... o 7 chodi spavat...

lalupa
4. feb 2010

ahojte
aj ja som za rezim , ale nie nejako urputne, plus minus rovnaky cas jedenia, hrania, krmenia, spinkania, vstavania, nech dieta vie, co ho caka
ad gina ford, spolu s inou babou sa venovali aj dvojickam, mam tu knihu, ale som si ju len precitala, bolo tam strasne vela veci nenormalnych a nerealnych
urobila som si svoj rezim, ktory vyhovoval babulam, boli stastne spokojne, spinkali celu noc od jedneho mesiaca, boli kojene, rezim fungoval nas s istotou od 3m, dovtedy sme sa doladovali...uz to bolo pisane, stacia zubky, zmena casu, sopliky, poradna a velmi lahko sa moze pokazit
nezabudajte prisposobovat rezim veku
a takisto som zastanca prisposobit sa dietatu, nie ono sa prisposobi mne
drzim palce, je to tazke

lalupa
4. feb 2010

ale klasika gina ford-je tam vela praktickych a pomocnych veci, viac som sa riadila touto ako dvojickovou knihou

babulka123
4. feb 2010

baby dajte nejaky konkretny denny rezim .. ako to robite.. dakujem

zuzujan
5. feb 2010

ahojte ja mam podla mna chronicky nevyspate dieta a neviem co s tym.......cez den max 3x 30 min....v noci kazdu hodinu hore, mozno sme mali 3 noci kedy sa zobudila len 2x, ale uz to nefunguje
rezim mame priblizne ako pise v knihe gina, snazim sa aby spala po obede tie dve hodiny, ale to proste nejde, kocikujem, kolisem, idem na prechadzku ale vzdy je po 30 min hore a spat ani bo...vi 😝
viete poradit ako by som dokazala predlzit jeden spanok cez den?, obcas sa mi to podari, ked ju po zobudeni este dalsich 45 min hupem v kocari, ale je to o nervy, po tomto hupani da este 30 min, ale uz nevladzem

problem je ze aj to ze sme ju naucili na uspavanie na fitlopte a teraz ked ma 8 kg, neviem ako to odnaucit
uz tyzden praktizujem vecerne zaspavanie vyplakat, ale chodim k nem kazdu chvilku, zas mi puka srdce ked tak hrozne place, ale nic sa nezmenilo, vecer place 45 min minut a zaspi vdzdy tak, ze ju potom zoberiem na ruky, hlava jej odpadne a hotovo - ale predtym ten hrozny plac 😔
fakt neviem ako mam postupovat......uz nevladzem, som nevyspata, prosim dajte mi nejaku radu

a hlavne mam otazku, ci uz nie je neskoro nieco aplikovat na 6 mesacne dieta, dakujem

miluska.h
5. feb 2010

zuzaja, nas Tomasko do 8mesiacov tiez spaval 3x denne po pol hodine. potom sa to zlomilo a spi 2x denne, na obed hodinu a pol az dve a okolo stvtej si pospi tak pol hodinu az hodinu, zalezi ci sme doma, vonku v kociku alebo v aute.
podla mna sa to neda naprogramovat a predlozit spanok dietatu, ono to chce cas, babatko samo vie, kolko a kedy potrebuje spat.
ja som tiez skusala vselijake finty, ale nic nezabralo, ono to v tych 8 mesiacoch prislo samo.
ja uz len cakam, kedy bude spavat raz denne aspon 3 hodiny vkuse 😉

a co sa tyka nocneho spanku, tam velmi zalezi od toho, co dietatko nema problemy napriklad s bruskom alebo zubkami, pripadne ci mu ne je smutno za maminkou /separacna uzkost/. hovori sa, ze kojene deti su castejsie v noci hore... my sme na umelom mlieku od 6 tyzdnov a papame v noci raz, niekedy vobec...

jenn44
5. feb 2010

ahojte baby, tak o tom rezime som pocula ale viac neviem, u nas sme si same vytvorili takyto: rano vstavame o 7mej, do 8mej spime spolu v posteli... niekedy 🙂 potom je hore, o deviatej na hodinku spinka, od 10-11 je hore, o 11tej ju davam do kocika a v kazdom pocasi, ci uz doma pri otvorenom okne dokoran, alebo vonku... alebo na balkone ked nefuka... to taku hodinku, potom ju prelozim spiacu do postielky, porozopinam a spi do 3tej... (niekedy spala aj do 5tej, ked doobeda nespala a bola unavena...) a potom uz velmi nechce spinkat, takze o 8mej uspavame... zaspavala sama v postielke, no posledne tri dni v postielke strasne place sama, tazke ju uspavam na rukach pri telke, prelozim... a tak do 10tej sa trapime takym stylom.... Stale ked je hore papa, plne kojena, no uvazujem o UM, kedze papa len 5min a potom uz nechce, ked ju nutim tak place, ale tym padom si papanie vyzaduje aj po 2hodinach... teda stale... noc mi prespi, viac-menej, ale stale kojim max 3hodiny spi bez prebudenia a potom zasa kojim... no tak dookola... oci otvori, ale aj zatvori, cumel pouzivame, na noc vypluva, ked zaspi, ale dolezitym pomocnikom je zavinovacka (Sofi miluje teplo a tesno... ) a plienka na hlave...

zuzi118
5. feb 2010

zuzujan - nam strasne pomohla zavesna koliska. tam som ho vzdy uhojdala.

babulka 123 - napisem ti aky sme mali priblizne rezim ked mal 6m, lebo vidim, ze podla pasu ma tvoje dieta 6m.:

Rano vstal o 7 - kojenie, potom hrajkanie s ocinom do pol 9. Potom prebalenie, kojenie o 9 spanok. Budil sa o 10tej. Hranie alebo prechadzka (mliecko na poziadanie). Okolo 13tej spanok. Po zobudeni sme davali prirkm, vacsinou zjedol len par lyziciek, nasledovalo mliecko. Prechadzka. O 4 spanok. Potom hranie. Vecer prisiel ocko - hranie, kasa, kupanie, vecerny ritual, mliecko a spanok o 8mej.

Teraz ma 10m a rezim mame takyto: vstava o 8 az po 9, nasleduju ranajky s ockom, potom ocko ide do prace, ja mu este v posteli dam mliecko a tulkame sa. O 9tej vstavam ja, idem ranajkovat, maly sa pri mne hra. Cca od pol 10tej sa hrame, davame prat, citame knizky. O pol 11tej ovocie, nasleduje prebalenie, zatiahnutie roliet (stale pritom hovorim a teraz pojde jurko robit haji a ked sa vyspinka,tak sa zase budeme hrat). Mliecko a o 11tej zaspi. Spi okolo 2 hodin, niekedy menej niekedy viac. Ked sa zobudi nasleduje tulkanie. Cca 13:30-14:00 obed. Po obede sa ide na prechadzku. po navrate olovrant - jogurt. Bud sa este chvilku hrame, alebo ide spat (zalezi ako dlho sme boli na prechadzke a ci vonku spal alebo nie). Vecerny spanok je max. hodinovy. Medzi 18:30-19:00 kasa. Podla toho ako je unaveny, tak ho kupeme bud o 8mej alebo o pol 9. Vecerny ritual, mliecko, rozpravka, uspavanie. Vacsinou zaspi do 9tej. (pocas dne dostava mliecko na poziadanie a samozrejme ho prebalujem ked je potrebne, to doobedne prebalenie zdoraznujem preto, lebo je to sucast naseho ritualu).

2x do tyzdna mi ho berie poobede mamina. Ale vsetko ostatne sa nemeni, akurat je s nim ona a nie ja.

babulka123
5. feb 2010

zuzi dakujem velmi pekne.. a ked isiel o 4 spat.. dokedy spal???
hodinku ci pol?

majuskagb
autor
5. feb 2010

zuzajan
myslim ze mala sa musi naucit sama zaspavat. ked ju nechavas vyplakat tak nie je dobre ked ju po dlhej dobe vezmes zasa naruky lebo tym ten proces len predlzujes. skus 3-5-7 metodu od ferbera. nemusi fungovat ale moze.ja som to skusala lebo maly sa strasne budil pre dudku tak som mu ju zobrala - prvy den mi zaspal po hodine a pol- vecer - plac ticho a ak...ale osvtedy spi cele noci az na to ranne budenie a bez dudky. teraz tiez bojujeme s poobednajsim spankom. po pol hodine sa stale budi a place. dnes sa zobudil po hodine zaplakal a spal, ale potom sa zasa zobudil tak som ho pohladkala a spal dalej. no aspon nam spi pekne v noci. Budi sa mi rano o piatej a neviem co snim lebo neplace len si vyprava... a po hodine zacne plakat tak mu nakoniec dam papat..
babulka my mame asi taky rezim:
7.00 vstavame a papame
9.00 spinka do 9.30-45
papame o 10.30-11, ak je skor tak mu este dam pred obednajsim spankom trocha pocicat..
o 12.00 -2.00 spanok maximalne do 2.15
2.30 papame
16.30 spinkanie -15 az 30 minut vzdy von v kociku
17.00 - 17.20 ak je velmi hladny dam mu trocha papat ak nie tak az po kupeli 18.15
19.00 spinkanie
budime ho o 22.30 papa 0 22.45 do jedenastej uz spi... davala som mu papat o 10.15 ale rano sa mi budi tak skusam ci to pomoze

zuzi118
5. feb 2010

babulka - to bolo rozne. Niekedy len pol hodinky, inokedy aj hodinu a pol. Viac ako hodinu a pol som ho spat nenechala. To som uz potom otvorila dvere a zacala po byte buchotat, aby sa pomalicky budil.

majuska - ty ho naozaj budis o tej pol 11? A to ho vezmes na ruky, alebo mu zaznes svetlo, alebo ako ho budis? Keby si ho nechala spat, tak dokedy spi? Cez noc uz mliecko nedostava?

chruminka
5. feb 2010

ahojte tak nam sa uz par krat trosku rezim menil,ale to je asi tym ako rastu a maju ine potreby
momentalne vstavame rano pred 9:00h ale uz od 8:00h je to len take podriemkavanie,
okolo 9:00h papaju ,trosku sa pohrame tj väcsinou si spievame,aby nam mliecko sadlo,prebalime
a uz okolo 10:00-10:30h spinkaju ale len cca 30 min.
11-12:00h su hore uz musim vymysat nejaku cinnost,zatial najuspesnejsie su hudobne hrazdicky,alebo zivy tvor -kazdy kto je ochotny s jezibabulkami vykecavat,spievat....
okolo 12:00h zaspinkaju spia tak 30-45 min.
13:00h obed (zatial stale len mliecko 😉 ) ,zasa zabava ,prebalovanie
14-14:30h zahajujeme poobedny spanok (väcsinou spia vonku v kociku ,alebo pri otvorenom okne v izbe) do 16:45-17:00h
okolo 17:00h papaju,zasa zabava,prebalit
medzi 18-19:30h spikaju len cca 30 min.zvysok sa im venujeme
20:00h sa ideme kupkat
20:30-20:45h papaju posledny krat pred nocnym spankom okolo 21:00h je u nas uz klud do cca 4:00h
4:00h papanie,prebalenie a hned spinkaju dalej do tej 8-9:00h
takze mi zatial nejak takto 🙂

majuskagb
autor
5. feb 2010

zuzi, zo zaciatku som ho nemohla prebudit tak tuho spal (zacali sme myslim okolo 10 tyzdna ) aj sa mi to zdalo krute ale ked mi zacal prespavat cele noci tak myslim ze to stoji za to. ked som mu dala vecer papat pred siedmou tak sa mi budil okolo 1-2 a potom okolo 5.. niekedy iba o 3 - 4.. teraz sa mi ale zacal rano budit okolo 5. ale to mozno preto ze mi nechce velmi papat cez den.. neviem ci nemam malo mlieka. to nocne krmenie coskoro zrusime, postupne budem malemu davat menej a menej mliecka a mal by vydrzat az do rana.. tak uvidime...

filmuska18
16. máj 2011

Ahojte, aj ja som zastancom rezimu, nie striktne ale podla moznosti babatka, moj trojmesacny zobacik mal dost silny reeflux, vsetci radili len prikladat prikladat a prikladat vzdy na poziadanie, vysledkom coho bolo este vacsie grckanie a chronicky nevyspate dieta, co som pochopila az ked som nadabila na www.koliska.sk, kde je popisany rezim od giny. Zacala som s nim spavat v kresle tak ze mi spinkal brusko na brusko, vtedy normalne pospal, vysledkom bolo rapidne zlepsovanie, teraz uz v noci spime od cca desiatej do cca piatej v kuse a potom este do cca osmej, cez den este nemame celkom ustaleny rezim, ale odkedy sa snazim aby mal dostatok spanku a rezim aj v jedeni, tak robime uzasne pokroky.

tanula84
24. máj 2011

ahojte.toto je super téma,len škoda,že my asi tak skoro režim mať nebudeme...malý je síce naozaj dobručký a hlavne veľký spachtoš...vydrží hore maximálne hodinku a potom ho už musím dať spať,lebo ked som ho chcela nasilu udržať dlhšie hore,potom bol už uplakaný a nevedel zaspať.teraz si pospí,prejde hodina a ja ho už zas ukladám a do 10 minút je tuhý 🙂 ja stále dúfam,že ked bude trošku starší,vydrží hore viac a budeme sa môcť konečne učiť nejakému režimu,lebo takto sa s ním nedá nikde ísť,ani nič podobné...teraz sa nám celý deň odvíja podľa toho o koľkej drobček ráno vstane a ja som z toho celá nervózna,lebo nikdy večer neviem čo a ako budeme robiť zajtra,nedajbože,že potrebuje niekde ísť...myslíte,že sa to vekom trochu zmení?ja som veľký zástanca režimu,ale nechcem ho zase zbytočne a nasilu trápiť a nedovoliť mu spať...hmm?

bibap
24. máj 2011

Ahojte, poradte, my mame s malou rezim ako tak nastaveny. Ma teraz 3,5 mesiaca. Kupeme o 6, kojime a uspavame a o 7 - 7.30 spinka.. budi sa o 12. potom o 3 a o 6 je hore a chce sa hrat. Ujuka a rozprava sa potom zacne plakat...
ako ju mam naucit ze o 6 sa este ma spinkat? cez den neviem regulovat kolko spinka, raz spi 45 minut, inokedy 2 hodiny a podla toho podriadujem papanie aj dalsie spinkanie. Nikdy nedavam malu byt hore dlhsie ako 2 hodiny.
dakujem

bibap
24. máj 2011

o 7 rano este ale zaspinka a spi dalsiu hodinu.....

lienkann
9. feb 2012

ahojte poradťe mi prosím kde by som zohnala knihu od Giny Ford, ale v slovenčine.Malá má 2 mesiace a cez deň ju skoro vôbec neviem prinútiť spať. nech robím čo roím náš celý deň spočíva iba v uspávaní, konečne zaspí iba poobede okolo 15.00 a to potom tahá skoro až do 19.00.v noci celkom fajn budíme sa len o 24.00 a 4.00 no a potom to začína. Budíme sa o 5.00, 6.00, 7.00 a to je desné lebo neviem čo chce, taký čas hladná ešte nie je , pocikaná tiež nie ale plačeme a nie a nie zaspať. tak zháňam tú knihu možno mi v nečom pomôže. Díky za rady