Rutina pre babatko od Giny Ford a vaše skúsenosti s ňou
Ahojte mamicky,
Mam 3 mesačného chlapčeka a od 8 týžnov skúšame rutinu od Giny Ford. Ale nijako sa nevieme dostať na presne časy. Naučilo to maleho sice prespať noc bez papkania, už od 10 týždna spíme od 19.00 zobudíme ho napapať o 22:30 a potom spí až do rána. Problém mame ale ten že začal vstávať okolo 6:oo - 6.3o ráno a cela rutina je popletená. On už do siedmej nezaspí,síce neplače ale už nespi a tým pádom ide spať už okolo 8.00. Aké sú vaše skúsenosti s touto rutinou?
babulina to je dost mozne, ale vidina dobreho spanku na najblizsie 4 mesiace je celkom lakava 🙂
vinifera, ale mňa nič nestresovalo, pretože Hanka tak bola " nastavená". Ona chcela v daný čas papať (výnimka samozrejme, maličké bábätko), v daný čas spinkať..... ja som ju do ničoho nenútila 😉 . Tým že sme si režim (ja síce nie podľa knihy, ale podľa seba. Knihu som nikdy nečítala) nastavili asi v 3 mesiacoch, ona spávala krásne 2x denne do roka, potom len 1x denne. To nieje o nastavených hodinkách , to je o dôslednosti a rešpektovaní potrieb dieťaťa. Ja som sa prispôsobovala jej, nie ona mne. Návštevy, výlety....sa prispôsobovali jej dennému režimu. Keď mala 4 mesiace, boli sme na Roháčoch a absolvovalli sme okrem iného- 1,5 hod prehliadku Oravského zámku, ktorú celú prespala v klokanke (bol jej čas), 2 hod návštevu termálneho kúpaliska (spala celý čas v kočíku pri bazéne)... Z návštev vždy chodíme tak, aby mohla ísť vo svojom čase spinkať.
Hoci sme v lete leteli na dovolenku v noci o jednej- Hanku sme zobudili, dopravili na letisko, tam sa v kľude hrala a sadla do lietadla a ďalej pokračovala v spánu. .... atď
Toto je dováva pocit istoty.
No vidíš tu vidíš rozdielnosť detí. Ty píšeš že Hanka chcela v danú hodinu papať a v danú hodinu spať.
My sme kojili ked si pýtal. A spať nechcel cez den do 8 mich mesiacov nič. A to čo som sa mala na hlavu postaviť? Proste to nepotreboval.
Mne len príde divné že jedna mam chce dieťa vychovávať podľa jednej knihy. A pritom je tak veľa rôznych postupov ako "vychovávať dieťa". Aj minule tu kočka zakladala tému koncept kontinua aneb nekontinuálne díte - v skratke o tom, že koncept kontinua preferuje nosenie - no a mamička bola v smútku z toho, že jej dieťa sa už v troch mesiacoch nechce nosiť - že čo má ako robiť kedže v knihe sa píše že nosiť a nosiť. A tento ďalší výchovný systém mi príde taký istý. Proste dodržiavať režim ako stanový autorka.
Príde mi to proste o tom, že mamičky sa dostanú k nejakej knihe a silou mocou chcú vychovávať podľa nej. Akurát že každá sa dostane k inej knihe a každé dieťa je iné. NIekedy nastane zhoda - mamička - dieťa - kniha ale vo veľa prípadoch nie...
jaaty - to je super, za vam to vsetko stale tak krasne funguje 🙂
vinifera - kazdemu vyhovuje nieco ine. Mne a malemu vyhovuje, ze nas den ma aku-taku strukturu. Co je na tom zle? Nerobime to presne na minutu, ako som uz pisala, prisposobili sme si rezim jeho potrebam, a tak v tom budeme aj pokracovat. Nikdy z rezimu nemal ziadne stresy, a ja tiez nie.
Vifinera, mne mala nechcela spat vobec prve tri mesiace. Ked som jej zacala zavadzat rezim vsetko sa upravilo. Najprv sa krasne naucila zaspavat sama vecer...podotykam, ze bez placu...proste som 3 mesiace kazdy vecer opakovala to iste. Cez den to stale bolo o nicom . Dostala som sa k viacerym metodam a tato sa mi zapacila, lebo mi, co sa rozvrhnutia spanku tyka, davala zmysel. Tak som skusila malu podla tych casov cez den ukladat(za pomoci ruk, kociara, vibracneho kresielka) a ona fakt zacala cez den spat...Teraz spi dvakrat v postielke a raz v kociari...a mozno pride doba, ked nebude na denne spanie potrebovat kociar a ten bude sluzit len na prechadzky...
babulina mas pravdu vyspata mamina je velmi dolezita. ja som bola uz hotova... maly tiez v noci vstaval...tiez som sama na maleho...ale gina ma zachranila. 🙂
gabika skus si ho zobudit rano od 7 alebo o 8 podla toho kedy chces zeby ti vstaval. a potom by mal byt maximalne 2 hodky hore ak je skor unaveny daj ho spat. moze si pospat aj hodinu. potom ho zobud. a zasa moze byt hore maximalne dve hodky a potom ho dat spat na obednajsi spanok na dva a pol hodky.. potom by mal este spat okolo 16. -17 takych 45 minut ak ho chces davat spat o 19 spat tak ne nenechaj spat dlhsie nez do 17 lebo potom ti nebude chciet spinakat. no a potom si ho zaobud tak 22.30 a daj papat. bude asi tazke ho zobudit ale to da aj tebe par hodin v kuse spanku.
zo zaciatku budes mat problem udrziavat babo aby nespalo ale postupne sa to bude upravovat. hlavne ak vidis ze je unaveny tak ho radsej daj spat lebo inak sa tak unavi ze ti nebude chciet vobec spat. a potom kedy sa ti uz v noci zobudi tak daj papat a rano ho zasa zobud v rovnaky cas a ko den predtym a skus to iste. ani mne sa sice nedari kazdy den presne podla planu. maly tiez ide spat niekedy s placom ale on sa potom kludni tak skus aj ty. a skusala si ho ukludnit v postielke? alebo davas mu dudku?
Mirka vidíš a o tom píšem. Že si vyskúšala viacero metód a tá ktorá najviac vyhovovala tebe aj malej a u vás ujala. To mi príde normálne. Mna skôr zarážajú ženy ktoré si prečítajú jednu knihu a snažia sa silou mocou podľa nej vychovávať vlastné dieťa.
vinifera vobec sa nesanazim vychovavat dieta podla knihy ale musim povedal ze maly si tu rutinu ziadal... 3 mesiace vobec to nie je neskoro.. my sme zacali od 8 tyzdnov... a dieta nedavam spat podla hodin ale podla toho ako je unavene akurat ze sa pridrzam casoveho rezimu. tak si aspon mozem trocha rozplanovat den. a ktora mama by nebola rada keby si pospala od 23. do takej 4 -5 -6 rana pri 10 tyzdnovom babu. vobec to nerobi, silou mocou.... ale nechala som si poradit od skusenej porodnej assistentky. 🙂
a dieta nedavam spat podla hodin ale podla toho ako je unavene akurat ze sa pridrzam casoveho rezimu. Tak tomu nechápem - pridržiavaš sa časového režimu ale nedávaš spávať podľa hodiniek - niečo mi unikklo?
rezim od giny nenuti deti ked su unavene aby nesli spat. pridrziavam sa casoveho rezimu ale ked je niekedy unaveny skor tak ho dam proste spinkat skor... to by si musela precitat knihu aby si pochcopila podstatu....
Prišiel som. Nepochopil som. Odchádzam. ...
majuskagb presne viem ako si to myslela (hoci som ziadnu knihu necitala)...take male babo ma byt hore maximalne 2,5-3 hodiny (cize pridrziavam sa casoveho rezimu), ale ak vidim, ze chce spat uz o hodinu a pol, tak ho dam buvat (ale sucastne sa prisposobujem potrebam svojho dietata).... 😉
tak ako pise jaaty alebo mirka907, je to o doslednosti....rezim dieta potrebuje, dava mu to pocit istoty, je to urcity koncept dna aj pre rodicov, aby sa vedeli lepsie prisposobit potrebam svojho dietata (napr. ziadne navstevy medzi 18:30 a 19:30 lebo to je cas na uspavanie)
Ja som s postupnym zavadzanim rezimu zacala uz od narodenia (vsetko bez placu a stresov!!!), najskor sme sa museli naucit spinkat v noci, cize kazdy vecer v tu istu hodinu vecerny ritual a priblizne od mesiaca mi spi od 19:30 do cca 07:30, to ze sa budi niekedy aj 7x na kojenie je o inom, vzdy ale hned zabuva, je to uz dost o zlozvyku ako o hlade, ale este jej to tolerujem 😀
Tiez mi nevedela cez den spavat, resp. mala problemy so zaspavanim, ale ako pise mirka, s rezimom a doslednostou (uspavat kazde 2-3 hodiny) je to uz tiez super. Doobedu 1,5-2, poobede vonku v kociku niekedy aj 2,5 hodiny.
A to ze sa to este moze zmenit je mi jasne, ved urcite mi nebude donekonecne spavat 2x denne a pod.
vinifera prepac, ale babo do 8 mesiacov a nepotrebuje spat????????
Nie. Vstal ráno o 8 mej a šiel spať okolo 23 vnoci. Sem tam hodil na hodinku šlofíka. Proste bol celé dni hore. Bol v pohode. Prehral sa. Nereval. Keď som ho chcela uložiť spať tak revaaaaaaaal. Ručal jak keby ho z kože drali. Tak som ho proste nechala hore a bol kľud.
Až v 8 mich mesiacoch keď už aktívne lozil a fyzicky sa unavil tak začal spávať 1 x denne. Keď už začal chodiť popri nábytku tak začal spávať 2x za den. Teraz na obed spí 2 aj viac hodín a poobede tak minimálne hodinku. Zaspí už okolo 22 hod. Ranné vstávanie o 8 mej je pravidelné nakoľko to drahý odchádza do práce.
Aha, tak to je potom ine, ked semtam hodil slofika a na hodinu, to moja davala 10 minutovky a bola urevana jak tur. Ja som myslela ze od 8 do 23 bol cely cas hore. 😉
ani ja som tu knizku necitala, no mozno sa daju deti "nastavit"...ja som si pri prvej myslela ako som si vyborne Simi zvladla, bola spokojne babo, ktore pekne papalo, krasne spinkalo v postielke!, neplakala....mala fakt rezim ako hodinky, rano ma dokonca nechala vyspat aj do 10!! spinkat chodila do 21...cez den si tiez 1-2-3x pospala (podla veku) proste pohoda, krasne sa vozila v kociku, vacsinou tam aj spala...radost chodit na prechadzky 😉
no pri druhom babatku...som zistila, ze nie ja som to zvladla, ale Simonka taka proste bola!!! pri Kubkovi som mohla robit co som chcela, on si rezim vytvorit nechcel, bol nepokojny, vacsinu dna premrnel, preplakal...nechcel spat ani za svet a to bol babenko malinke, hodil slofika na 10 minut a dost, spat v kociku!? nehrozi!! a uz vobec nie vo svojej postielke. asi od 9m zacal konecne spavat, tak ako simi 1x za den...potom 2x (1x spal, ked mal asi 6m cez den doma na posteli 45minut, skoro som sa od stastia zblaznila a nevedela co skor 😀)
teraz je uz predsa len starsi vstavaju takmer naraz medzi 7-8, na obed okol 1 idu spinkat (kubko dlhsie, simi uz len 1h)...pred vianocami zaspali do 9 pol 10, no potom nastal zlom a vyvadzaju kludne aj do pol 12, a vtedy ma uz nervy chytaju riadne 🙄, ak su kazdy sam tak zaspia do 10...
preto si myslim, ze to hodne zavisi aj od dietatka, niekedy sa moze mamina rozkrajat a proste to nejde. mozno dlhsim snazenim a vytrvalostou...neviem... popri starsej dcerke som musela robit aj ine veci, nielen sa prisposobovat malemu mrncadlu, aj ked snazili sme sa vcetci, dokonca aj mala...
Podla mna rezim sa neda upravit u tak malych babatiek. Kazde dieta je individualne.Da sa len par veciam dopomoct. Moja mala doteraz nema presny rezim a zaujimalo by ma ako ho ma mat . Ked vstane o 7-mej jedno rano tak ju uz nedonutim spat do 8-mej a ked zase nevstane o 8 mej ale spi do 89-tej tak ju mam budit? 😀
urcite ze vela zavisi aj od babatka a kazde je ine. verim aj maminkam, co napisu, ze babo je uplakane a neda sa nastavit, tiez ked bola mala zo zaciatku urevana, tak som bola rada, ze vobec zaspala a bolo mi jedno ze kedy 😀
co som nikdy ale nechapala, boli taki rodicia, co s detmi behali po veceroch po navstevach, 2-3 rocne deti o 22ej este hore a pod. myslim, ze to uz by naozaj chcelo trosku viac rezimu. 😠
vevusiatko da, aspon u nas je to tak cca od 2 mesiacov. urcite je to kus aj v malej, ze je taka, ze jej to vyhovovalo, ale aj ja som pravidelne dodrziavala urcite casti dna . a nepozeram na hodinky, ze bum padlo 9:30 a ides spat. polhodinka tristvrte hore dole, aspon u nas. a viacmenej si to vyrovnava uz ona sama. rano tiez sa oooooobcas 😀 stane ze spi do 8ej, tak nejde spat o pol 10 ale az cca o stvrt na 11, ale to mi zase spi menej.
annalena ako suhlasim s tymto ked je take dieta. Mne mala do pol roka spavala kazdu chvilku 🙂 ona sa zobudila na jedenie najedla sa pohrala prebalila som ju ulozila som ju a spala a to tak zhruba kazde dve hodiny spala a hodinu bola hore 🙂 ona bola velmi dobruicka ale podla mna rezim je mat velmi dobre ale uvidis este sa ti mala zmeni . este je na to skoro ...je malicka teraz este pekne spinkava ale vies o chvilku sa jej to pacit nebude. My mame ako taky rezim rano vstaneme ked vstane mala niekedy pred 7 niekedy az po 9-tej ako kedy potom je hore okolo obeda ide spinkat spinka ako kedy niekedy pol hodinu niekedy tri potom este raz spinka okolo 18- tej a potom ide spat az o 21 -22 :00 ako mne to nevyhovuje uplne ale tak nevadi je to na nej neda sa to upravit skusala som ju drzat dlhsie hore ale neslo to myslim, ze este su tie deticky male... trea s tym zacat asi az po roku u niektorych deti neskor...ale to je len moj nazor 🙂
mas pravdu, je este moc malinka a urcite ze sa zmeni, nefandim si, ze mi bude do 3 rokov spavat 2x denne a aj v lete to bude ine ked bude moct byt viac vonku a podobne 😀 , vsak uz je to aj teraz ine ako ked mala 1 alebo 2 mesiace....ale tak ako pisala jaaty, verim, ze nas to uz nerozhadze 😀 😀 (vsak uvidim, mozem napisat o rok ako sme dopadli 😀 )
ja si zase myslim, ze ked sa s tym zacne prilis neskoro (rok sa mi uz zda prilis vela), tak uz ti deculo viac vymysla a su vacsie problemy, ale to je zase len moj nazor a to ako to vidim u niektorych kamosiek.....ked vecer napr. pri grilovani je 22:30 a ani nie rocne babo tam beha ako na prave poludnie, tak to mi pride sila 😠 ale ako pises, kazdemu vyhovuje nieco ine, 😉
myslene tak, ze mi je jasne ze nie kazde dieta zaspi o 20ej, ale nesuhlasim s tym, ze ja to este ako rodic podporujem takymito vecernymi/nocnymi aktivitami....tam sa davysliet nejaka vhodna kludna hra, citanie knizky, rozpravanie rozpravky a pod. 😉
inak aj moja mala ked sme boli na chate a to este nevedela chodit bola do polnoci hore lebo vela ludi a tesila sa im ale bolo na nej vidno ze je unavena...len ine prostredie a nedalo sa jej zaspat....inak deti budu podla mna vymyslat tak ci tak.....lebo malej ten rezim neostane....ak ano to ti prajem 🙂 🙂 🙂 a klobuk dole ale to ej vynimka...moja mala od narodenia krasne spinkava... do troch mesiacov to bolo take ze parkrat na noc sa zobudila ale ked sme presli na umele mliecko tak spava celu noc a spala mi ako trojmesacna od vecera do rana dokonca doobeda 🙂
ako urcite je pekne mat rezim a vediet ako dietatko bude spat ale nie v zlom ale pride mi divne dietatko budit a drzat ho zbytocne hore a naopak...hlavne kym je take male ☹
aj ja si drzim palce 🙂 ale to si zle pochopila, nikdy malu nebudim aj ked naaahodou obcas "vyjde z rytmu" a spi dlhsie 😀 (to si dam aspon vklude kaficko) a ani ju nikdy nedrzim nasilu hore, myslim, ze to uz niekto pisal hore, ked vidim, ze je unavena po hodine, tak ju proste dam spat. ale ona je uz teraz tak nastavena, ze si pyta spanok tak po tych 2,5 hodinach. moja mamka mi inak akurat vravi, ze aj ja aj brat sme boli tak nastelovani, tak mozno to je v rodine 😀
🙂 annalena ale nevravim len o tebe skor o tom co som si precitala...aj moja mala si sama vytvorila ako taky rezim 🙂 teda ja som sa to snazila upravit s nou ale len pomocou jedla a inych aktivit ..
jaaaaaaaaaaj, tak promin 🙂 ja som zatial ziadnu knihu necitala...idem len podla seba 😝 s jedlom sa to tiez asi pekne da, ja zatial kojim, viacmenej na poziadanie, ale to si tiez mala nacasovala podla svojho spanku a vychadzok...zato v noci je to horsie, to cmula aj kazdu hodinu-dve 😒
toto chapem taky rezim ako vy mame aj my.mala si ho naplanovala sama...Ale nie vzdy sa dari to dodrzat.Obcas musim malu zoudit ked ideme k lekarke. to je v poriadku, ja len nesuhlasim s takym krutym zaobchadaznim ako je budenie len preto aby malo dieta rezim 🙂
tak to nie, s tym nesuhlasim ani ja, to mi pride hrozne krute. sa mi pacilo ako to napisala majuskagb, pridrziavam sa casoveho rezimu, ale prisposobujem sa potrebam svojho dietata 🙂
ta kniha ma zaujima tak pre info, rada take veci citam, ale jasne ze sa neda presne na minutu pridrziavat nejakeho planu jak v patrocnici, dieta nieje robot 😀
tuto temu som zacala s umyslom aby baby co uznavaju rutinu od Gina Ford si mohli navzajom poradit ze co a ako. nie kazdy je toho zastancom ale niekomu vyhovuje. Zastankyne Giny ozvite sa a podlete sa vasou skusenostou, uspechmi ci neuspechmi.... 🙂
ja nekojím a teda malý spinká sám v noci ale zaspávame priznávam do pol jedenástej, niekedy aj o pol desiatej ale nie je to pravidlo......
kúpame každý deň a to Riška vlastne začalo ukľudňovať a tak zaspáva asi do pol hodinky po okúpaní a preto uznávam tie rady o režime........ale zase uznávam aj názor, že každé dieťa je iné a nedá sa presne, ale ak má niekto skúsenosti tak beriem rady do úvahy, s tým že každý si vyberie to čo je vhodné pre neho 😝
Ahojte, tak som si objednala knizku od GIny Ford z netu, precitam, ak sami to bude pozdavat tak sa to pokusim na nasom malom aplikovat a potom sa podelim o skusenost 🙂 Ja tiez nie som za nasilny rezim na minutu presne, ale tiez si myslim ze dieta by malo mat aku taku strukturu dna lebo takto ako to mame zatial my je to velmi chaoticke, nic sa neda naplanovat a v konecnom dosledku ten chaos dieta mozno tiez stresuje rovnako ako nas. Majuskagb - on vobec nechce byt v postielke, ked ho tam polozim zacne hrozne plakat, takze ho musim uspat na rukach a potom prelozit do postielky. A dudku skusam, no on si ju nevie udrzat v pusinke, stale mu vypadava a je z toho potom este viac nervoznejsi...

Nech sa na mna nikto nehnevá ale príde mi divné dieťaťu mladšiemu ako 3 mes chcieť vytvoriť nejaký režim.
A hlavne dieťa sa veľmi do roka mení. Môj malý do pol roka vstával na kojenie len 2 x. V 10 mesiacoch to bolo aj 10 x to som mu už musela nočné kojenie zatrhnúť..
Odbivujem ženy ktoré dokážu takto fungovať podľa nastavených hodiniek. Veľmi by ma stresovalo keby nechcel spať v danú hodinu alebo nechcel jesť vo vopred stanovený čas.... Myslím, že v konečnom dôsledku by to bolo viac na škodu ako na úžitok. Ale tak ako každé bábo je iné tak aj každá žena je iná...
Niekde sa podľa mna režim ani vytvoriť nedá. Si zoberte že môj malý do 8 mich mesiacov cez den nespával nič. A to chodieval spávať večer o 23 - 24 a vstával ráno o 8 mej. X krát nočné kojenie...Ja som nemala kam posunúť spánok nakoľko spával veľmi málo.
Po 8 mich mesiacoch začal spávať jeden krát denne. Po 10 mes spáva už 2 x denne.
Takže zdar ženám čo sa takto dokážu držať režimu čo napíše nejaká jedna žena...