icon

Tandemové dojčenie - za a proti

janifer
11. apr 2016

Ahojte, budeme mať rozdiel medzi deťmi 2r.4 mesiace, som teraz v 13.tt., mlieko už takmer nemám, bradavky zmenili farbu, prsia prázdne, syn nervózny, ťahá na prázdno a je to dosť nepríjemné. Zatial sa dojčíme na zaspatie cez obed a večer a v noci niekolko krát. Cez deň si nepýta "na požiadanie".
Čítala som niekolko ospevných článkov o tandemovom dojčení, aké je to zdravé pre dieťa a pre psychiku, ulahčí to žene život, súrodenci menej žiarlia.... ale rada by som poznala iné názory.
Zaujíma ma:
1. vekový rozdiel medzi deťmi
2. ako dlho ste ešte dojčili staršie dieťa po narodení mladšieho
3. ako ste riešili uspávanie cez obed a v noci / spali ste spolu s oboma deťmi v posteli? Tu sa obávam, že bude budiť jeden druhého. Starší má spánok ako zajac, tak asi mu to bude vadiť....
4. išli by ste do tandemového dojčenia znovu? Alebo čo iné vás napadne.
Ďakujem za názory.

tehula
12. apr 2016

@vejula no mas pravdu, mala by som radsej miesto mentalnej pauzy od skutocnej prace sa opat k tej praci vratit. Dieta jedno v skolke, druhe v skole.....moja uloha dojnej kravy skoncila uz pred 4mi rokmi, a prijala som nove vyzvy, ktorym sa mozem venovat a necitit sa nevyuzita.

Inak reci syna ucitelke, ze on nepije od kravicky, ale od mamicky ja za problem povazujem v danom veku. V tej skolke nie je sam, a vacsina jeho rovesnikov sa pri pohlade na zenske prsia uz zacina usklebovat a uchechtavat s narastajucim vekom. Viem si dokonca predstavit, keby toto niekto zadre v kolektive, ze sa mu deti aj budu smiat, ze je este mimino, ked sa koji.
Na kojeni nie je nic ohavne, to aby som nahodou tak nevyznela, ale plni uritu funkciu a ta funkcia ma vyznam v istom veku,

A vratim sa k tvojim slovam o prdeni na verejnosti. Ano, stava sa, ze dietatu ujde, ale nevedieme deti k tomu, aby mrdli plecom, ze no a co, som maly, ja mozem
Detom som vysvetlila, ze na verejnosti, v skole, skolke alebo navsteve sa nepatri si usierat kadetade, doma jasne mozu, ale mimo je vhodnejsie ist na wc, alebo odist zo spolocnosti si uprdnut niekam mimo.
Kedze ale decka vedu k mamvpitchizmu niektori, potom to tak vyzera. JAJAJAJAAAAAAA, ja mozem vsetko.

sardinka335
12. apr 2016

@gala79 sak lebo boli otrokmi tých detí...a ako vravim tu to kazdy povie, prezentuje sa ako sa chce prezentovať, bude ti to čomu sam veri ze je dobre ukazovat len v uzasných farbách. Ako tu jedna čo piše ze len koji a prebaluje - kde je domacnost? nakupy? varenie a pranie? vztah s mužom? osobna psychohygiena? To je to čo nepovedia to B..ze na to dlabu lebo to nie je priorita. Aj jaj mam kamošku čo koji o 106 uz 2 ročnu - kojila dlhodobo všetky deti, kazde je ťažky alergik a ona je furt chora, 5 vlasov na hlave, aj to sivých...proste davno mala skončiť lebo zdravotne na tom nie je najlepšie, ale tak ked jej to za tie dva cuccy stoji tak prosim nech sa trapi...potom mrnčí ako nestiha, nevladze lebo nema silu. Lieky nechce lebo ,,koji,,. No tak sa trap...
@vejula to nie je o presviedčaní to je o tom ukazat aj druhu stranu mince...

moni244
12. apr 2016

@hankaop ja som brala nemocnicu ako nevyhnutnost, nie ako wellnes pobyt so zoznamom priani, mne vadili len dve veci, stres sestriciek pred vizitou a strava, lebo posledne jedlo bolo o piatej a zalostne malo pre zenu po porode, ostatne veci som mala na haku, jednym uchom dnu, druhym von, nemyslim si, ze na slovensku je to zle, zle sa to javi preto, ze matky si vymyslaju porodny plan, maju predstavu co chcu,nechcu, poziadavky, ako keby isli na skraslovaciu proceduru a ak co len jedna vec nie je, ako chcu, tak uz sa rozkrikuju, ake je to slovenske zdravotnictvo zle. Preco potom tolko zien chodi naspat na slovensko rodit? A ked tak strasne chcu nieco zmenit tie, co ziju v zahranici, nech menia, na ministerstve, na kompetentnych miestach a nielen prazdnym recnenim na nete

sardinka335
12. apr 2016

@tehula že ,,mampičizmus,, no ja umrem dneska tie vaše hlody baby...rano že ,,pokazena didka,, (rozumej - nie je mlieko) a teraz toto...ja odpadnem od rehotu... 😀 😀 😀

gala79
12. apr 2016

@vejula ok vzdavam to... ☹ jasne som napisla, ze nejdem provokovat ani nikoho presviedcat, len som chcela vediet info z tvojej praxe...

hankaop
12. apr 2016

@diridiridin uplne suhlasim
@dominikav123 Toz, kazdemu vyhovuje nieco ine, pochybujem ale, ze niekomu vyhovuje, ked sa k nemu spravaju ako k vyrobku na pase a k jeho dietatu, akoby nebolo jeho. Ja si nemyslim, ze na SVK nie je dost profesionalov alebo ze sestricky su malo odborne, to nie. Iba ten pristup k pacientke a jej dietatu byva strasny, ponizujuci, odradujuci, pohrdajuci, akoby zeny boli uplne tupe a bolo ich treba za vsetko sekirovat.
Co sa tyka toho Svedska, za seba musim povedat, ze toto by ani mne nevyhovovalo, ja si nemyslim, ze matka priroda je zazracna carodejka, co vsetko dobre vymyslela, matka priroda je za prirodzeny vyber a ze preziju len ti najsilnejsi.

@sardinka335 🙂 na toto narazam casto, Hainburg Hainburg a rakusania chodia na SVK. Ale Hainburg je male mesto panubohuzachrbtom, detsky lekar dochadza z mesta, nie je neonatologicke oddelenie, ked dieta po narodeni dostane infekciu, ficia rychlo do mesta, co je tristvrte hodinu daleko. Nie je tu ani najnovsia ani najlepsia porodnica v AT, zdaleka nie. A ani detska pohotovost, treba na Kramare, kde maju vynikajucu a chodia tam aj Rakusania. Aj k zubarom. Bezne maju Slovaci v Rakusku vsetkych lekarov na SVK, lebo v BA je proste vacsi vyber. Hainburg nie je ani okresne mesto a Rakusania sa cuduju, preco sem chodia Slovenky rodit.

...so mnou na izbe bola mamina, co sa roztrhla az ku konecniku, musela brat potom lieky. A ani tak by nesla rodit na SVK, lebo prezila horor pri prvom dietati a povedala, ze nikdy viac.

vejula
12. apr 2016

@tehula vieš čo ked to povedal o tom mliečku, vraj sa všetky detičky smiali. A syn mi to hovoril uplne s usmevom na perach, absolutne mu bolo jedno, kto sa mu smeje, som rada, že ma vcelku dostatočne sebavedomie na to, aby sa cítil zahanbený kvôli takýmto veciam 😵
S prdením, teda ak napominaš dvojročne či drojročné dieťa aby prdelo len doma tvoja vec. Podla mna tak malé deti ešte nemaju čo zadržiavať prdy

vejula
12. apr 2016

@gala79 napisala si, že nechceš provokovať ale následne na to si napísala, že ťeba nikto nepresvedčí. Tak potom načo budem dávať energiu niekde, ked viem, že ty maš o tom vytvorený svoj názor a dojčenie starších detí ti pripada nenormalne.
Chapeš naše ponímanie dojčenia je uplne iné, preto ja ti tu môže napísať čokolvek 🙂

hankaop
12. apr 2016

@moni244 ...suhlasim s tym, co chcete povedat, ale v tom, ako ste to napisali, si protirecite. Pretoze ved maminy, ktore aktivne veci menia (teda behaju s porodnym planom a pozaduju nieco) kritizujete. Ako, ano, poznm ich X, ktore to prehanaju, lenze ked citam vase prispevky, vy ste proste silna zena, co sa neda len tak, dokazete jednym uchom dnu, druhym von. Vacsina zien nie je taka, niektore take nie su nikdy, niektore su precitlivele len kvoli hormonom a nedokazu sa tak obrnit voci sestrickam, ktore teda uz obrnene voci emociam su

fra
12. apr 2016

nesúvisí to s témou otázky, ale to ani mnohé iné príspevky v tejto diskusii nesúvisia 😅 https://www.modrykonik.sk/blog/tomiholjubavi/al...

dominikav123
12. apr 2016

@hankaop myslím že internet príliš generalizuje a pochopiteľne ukazuje len na tie zle veci. Pred rokom rodila šéfovať frajerka dcéru v Poprade, podotýkam mohla by rodiť i v najdrahšej nemocnici na svete. Povedala že tam pôjde zase, žiaden nadštandard ani vybavený doktor. Proste porodila a neriešila. Ja netvrdím že sa nedejú aj zle veci a že prístup je v tých nemocniciach ukážkový no tiez si myslím že niektoré ženy proste majú trochu nereálne predstavy o extatickom pôrode ktorý keď nevyjde tak je to vina celej nemocnice.

diridiridin
12. apr 2016

@tehula
@vejula
Dieťa, čo si prdne na verejnosti by podľa mňa malo vedieť povedať aspon pardon. Môj brat ma 5 rokov a etiketu ovláda od tých troch rokov - t.j. zakrytie sa, keď kašle, kýcha, ďakujem, prosím, pardon... To je podľa mňa normálne, lebo dieťa žije v spoločnosti, kde je prdenie spoločensky nevhodné. Aj keď prdí každý.

A inak, prečo sa deti smejú dlho kojeným iným deťom? No lebo tie iné maminy im hovoria - už si neni bááábatko, už nebudeš mať cecííík... :D Nemajú to z vlastnej hlavy. Deti sa vysmievajú a smejú vždy na základe vzoru od dospelých.

sardinka335
12. apr 2016

@hankaop Hainburg mozno ale Vieden určite nie...to mas tiež kusok a v BA je väčší výber - iste...nechcete tolko platiť lebo tam su med. služby ovela drahšie ze....moja teta z DE tu ma zubara a hovori ze to sa neda porovnat ceny v DE a u nas za zuby. Nebe a dudy....At je to iste len v ružovom.

mima4
12. apr 2016

@sardinka335
manzel..domacnost..vlastne zaujmy a pre matku??!!!
ved kto je viac ako matka?
je to maly chodiaci "boh", ktorý bude jednym z "bojom" pre buducu nevestu/zata... lebo matka psychomatka co obetuje cely zivot dietatu takto chorobne, nebude vediet stravit, ze zrazu vekom dieta sa osamostatni, najde si manzela/manzelku, ktorý/ktorá bude PRED tymto malym bohom....

potom tu mame recicky:
- ja som ti cely zivot obetovala...
- ja som sa vsetkeho vzdala...
- ja som ... neviem čo...

a snaha dieta ovladat, manipulovat... vsak "ja som..."

kazdy lekar povie, ze dojcenie tak stareho dietata co je skolkar je zbytocne... lepsie by bolo sa tym detom venovat..ako sa snazit im robit "cecok"

gala79
12. apr 2016

@vejula ano pride mi to neprirodzene, ale v ziadnom z mojich s prispevkov, som nikoho neurazila, neukamenovala/ nesnazila presvedit o opaku.... je to cisto otazka zo zaujmu, co matku vedie k takemuto rozhodnutiu.... v jednom s tvojich prispevkov si pisla, ze syn v skolke povedal ucitelke, ze on "pije mlieko od mamicky a nie kravicky..." ale skor ci neskor bude pit mlieco od kravicky.... a stale by ma zaujimal tvoja odpoved na otazku, co by si robila keby sa ani v 4,5r, neodstavil ? Mas pre samu seba urcenu vekovu hranicu, do kedy by si ho dojcila ? 6-7-8 r. ?

moni244
12. apr 2016

@hankaop nemyslim, ze si protirecim, da sa nieco zmenit, ale v zdravej rovine, kde stale ostane zachovany vztah pacient-lekar, lebo je rozdiel chciet nieco realne a je rozdiel trvat na tom, ze to tak bude, aj ked to nejde ako chcu a potom vyplakavat na internete, aky to bol horor, vela zien, aj vdaka tejto stranke a lobistkam za prirodzeny porod ma zafixovanu predstavu porodu a ked sa co i len jedna vec vymkne zoznamu, nevedia to spracovat a pisu o traumach, to iste je aj pri kojeni, proste tato stranka, zeny, mamila, internet, tlacia do toho, ze len kojenie je spravne, ze treba kojit aj za cenu bolesti, pokazeneho zdravia, proste dnesne matky nevedia najst tu zdravu strednu cestu a uchyluju sa k extremostiam

hankaop
12. apr 2016

@sardinka335 :D jOd ktoreho momentu sa bavime o peniazoch? Lebo nie vsetko si mozete kupit za peniaze, nevim, ci ste uz o tom poculi

vejula
12. apr 2016

@diridiridin samozrejme to všetko ovláda aj môj syn 🙂 A ano maš pravdu, tie deti to isto nemaju z vlastnej hlavy... Ale kedže môj syn jasne dal najavo, že ma na haku ich smiech a nerozplakal sa kvôli tomu, tak už nemali potrebu do neho rýpať. Ono tie deti si rady vyberaju tie slabšie články a do tých sa pušťaju. Deti, ktoré maju na haku niesu pre ne taka zaujimava obeť.

vejula
12. apr 2016

@gala79 no neviem ti odpovedať, dokedy by som dojčila, popravde vôbec som to neriešila, veci sa vyvrbili tak ako sa vyvrbili a život išiel dalej. Myslím, že môj syn nikdy nebude piť kravské mlieko, nechutí mu, naťahuje ho z neho. Koniec koncov kravské mlieko vôbec nieje tak dôležité ako sa po cele tie roky tvrdilo, takže z toho, že nepije mlieko od kravičky nerobím žiaden horor 🙂

hankaop
12. apr 2016

@moni244 zas s vami musim suhlasit, ze je to nezdravo extremne. Ale to asi tak byva, ze tie najhlasnejsie prerazaju cestu ako prve a potom sa to utrasie niekde v strede. Dnes kebyze sa zena hodi pod kona, aby mohla ist volit....
Ale uz mi vstali deti, takze na dnes koncim

vejula
12. apr 2016

@mima4 ale ja napríklad vôbec neobetujem život deťom, ja dojčenie nevnímam ako obetu. To je tu zas len taký mýtus, že dojčiace matky su obetavé chuderky a bla bla... A nebodaj to budu dieťaťu vyčítať. Ako to su také konšpiracie, neviem odkial ich berieš. Poznáš vôbec osobne nejaku taku matku, ked maš take vyjadrenia???

vejula
12. apr 2016

@gala79 a ešte si sa pýtala čo ma viedlo k tomu rozhodnutiu. Ja osobne som to ani nevnímala ako nejaké rozhodnutie. To nebolo o tom, že sa mi narodilo dieťa a ja som si povedala, tak a budem ťa dojčiť do 4 rokov. Proste život išiel ja som dojčila, pokračoval ja som dojčila lebo dieťa chcelo, mne to nevadilo.... Akurat som sa nerozhodla odstaviť, lebo som k tomu nemala dôvod

sardinka335
12. apr 2016

@hankaop ...či na čo teraz reaguješ? ja som ti napisala ze tvoj argument prečo chodia slovaci zijuci v rakusku za lekarmina Sk nie je o tom ze v,, Kitse,, nie je vyber a v BA je..(tvrdíš ze v BA je väčší vyber )ved tam mas Vieden...ale to uz by ine bubašiky sa museli medicimanovi davat a s poistovnou ,,natahovat,,. Tak neviem ako to suvisi s tvrdením ze ,,všetko sa za peniaze nekupi,,. Zdravie resp. starostlivost sa za peniaze kupi - to je známy fakt.

mima4
12. apr 2016

@vejula poznam iba bezne matky, nie kojofilky zo sekty mamila... 😉 V reálnom zivote tie realne zeny su viac pri zmyslom, nie sú posadnute nosenim a kojenim, funguju aj v domacnosti, aj chodia do prace, aj udrziavaju vztahy s inými ludmi (nemyslim mamickami na pieskovisku)...

to nie sú konspiracie, mozno ty si ina... ja ta nepoznam... ale vacsina zien, co prestanu "existovat" ako zeny, manzelky... a ich zmysel zivota je iba dieta..tak dieta prenasleduju a manipuluju... takých pripadov je milion... a ver, ze velmi casto to riesime s kamoskami..ktore maju take matky... co im v kazdej situacii pripominaju, coho sa kvôli nim vzdali...

hankaop
12. apr 2016

@sardinka335 Dobre, tak konkretne mna by vyslo lacnejsie vodit deti k lekarovi v AT, ako to, kam ich vodim na SVK. ...takze asi nie som kompetentna sa vyjadrovat, ja detom radsej priplatim to, co povazujem za lepsie pre ne.
Zdravotna starostlivost sa za peniaze kupi, ano. Lenze aj v Hainburgu je jedna sestricka z SVK, ktora ma typicky slovensky pohrdavy pristup k pacientkam a zatial ju vzdy spomenu zeny, co sa stazuju na Hainburg

cervikpepik
12. apr 2016

@alby2014 ahoj .....no ja nemam az taku skvelu skusenost so Sacou ako ty....syna son po porode videla na 10 min a potom mi ho priniesli az o sest hodin....po porode mi ho neprilozili ihned ku prsniku ale brali ho ihned prec,vratil sa o 15min. na tych 10min.
S dojcenim mi nikto nepomohol,sestra dosla na treti den po asi desiatej prosbe,ze nam to nejde(mliecko sa spustilo az po 4,5dni od porodu)na ostatne sa nestazujem...ale porod a dojcenie...no...
A to je vraj baby friendly hospital

vejula
12. apr 2016

@mima4 a tie matky tvojich kamošiek ich dojčili do samoodstavenia, ked si si to tak spojila že dlhodobe dojčenie rovna sa nezdravá naviazanosť? LEbo ja poznám tiež také matky, ktoré nedokažu pustiť svoje deti, ale ani jedna dlho nedojčila, takže pochybujem že dlžka dojčenia je ukazovatelom toho aka bude matka celoživotne choro naviazaná na deti.
A su to konšpiracie. KEd žena dojčí neznamená to, že prestava byť ženou manželkou. To su zas len predstavy niekoho, kto nevie o čom točí. Źena nedojčí 24 hodín počas dna, dokonca uplne v pohode žije ako manželka vcelku plnohodnotne a neverila by si ale dokáže sa zaujimať i o dianie v spoločnosti a môže MAť i svoje koníčky, ktorým sa venuje. nič z toho nieje kontraindikované počas dojčenia 😀

michaelkanr
12. apr 2016

@mima4 to ze su deti celozivotny matkin cecok vobec nema nic spolocne s tym, kolko ho matka koji. Kolko je nesamostatnych jedincov v generacii napr tridsiatnikov a z nich boli takmer vsetci kojeni len kratkodobo. Nevyslovuj vseobecne sudy len kvoli tomu, ze ti to sedi do "teorie."
Navyse, pochybujem ze dlhodobo dojciaca matka-teda tak nad 2,5r by to dojcenie tlacila cez zatate zuby este dlhsie. Ja taku nepoznam. Ak to matke nevyhovuje, tak vzdy vtedy skonci resp uz davno predtym. Dlhsie dojci len ked to obom stranam vyhovuje.
Inak, tolko sa vyjadrovat k teme dojcenia a nemat ani dieta-je dost na zamyslenie. Strasne tlacis svoje videnie sveta.

lucianka222
12. apr 2016

@janifer Ahoj, ja mám rozdiel medzi deťmi 22 mesiacov. Staršieho syna som dojčila ešte do 14tt dalšieho tehotenstva. Ja som o tandemovom dojčení ani neuvažovala, nakoľko som si od malého "prísavníka" chcela oddýchnuť a pripraviť sa na ďalšie dojčenie. A po ďalšie som mala veľmi citlivé bradavky a dojčenie mi strááášne počas tehu vadilo. Tak som z dňa na deň syna odstavila bez problémov. Najhoršia bola prvá noc, troška pomurčal, poreval, nasledujúcu už prespal celú... Neľutujem, že som sa takto rozhodla a veľmi rýchlo na to zabudol.
Čo sa týka spania, my spíme všetci v spálni, nechcela som staršieho oddeliť do detskej izby, aby nemal pocit, že je odsunutý... Bála som sa toho, či ho nebude malá budiť, ale úplne v pohode... Už keď boli väčší ma mnohokrát budil, že Miška chce didu, vstávaj mama 🙂 A tatko spíme, je nám super, a už keď pôjdu do detskej tak jedine spolu, lebo sú super 2 🙂 A nikdy som nemala pocit, že by žiarlili na seba. Apropo máme k manželskej prisunutú válendu, a z druhej strany destkú postielku bez bočnice - to je naše letisko na spanie 🙂
Držím palce, nech všetko dopadne podľa Tvojich predstáv 🙂

michaelkanr
12. apr 2016

@vejula presne. Ja neviem o tom ze by dlhodobe dojcenie zenu nejak dehonestovalo v spolocenskom rebricku ci v iq. Prave naopak-razia si svoje, napriek tymto primitivnym reciam o pedofilii a pod. To svedci skor o niecom inom🙂
Mne to pripada akoby niekto vacsinu zien v tejto diskusii nutil dojcit. Ved dojcite kolko chcete, len nechapem tu potrebu projektovat svoje dojmy do zivotov inych matiek.