Už týždeň mám málo mliečka
Ahojte, potebujem poradit. Uz tyzden mam mliecla menej, skusala aom vselico teraz beriem senovku grecku a benedikt lekarsky, snazim sa maleho dokrmovat cez cievku, prikladam kedy si ziada a mliecka je stale malo, v mojom okoli nie je laktacna. Maly ma dnes 7 tyzdnov. Dakujem
@l_u_b_i_c_a, tak mna tak ucili v porodnici, ked budes mat mlieka vela, vtedy naopak kojis jedno krmenie jeden prsnik, dalsie krmenie druhy prsnik aby sa ti zbytocne netvorilo vela. ja som mala potom nadbytok. Moja dosla do stadia kedy pytala kazdu pol hodinu a potom som musela prestat kojit, ja som sa skoro zblaznila. Mlieka na litre, ale kojit som nesmela, cize mala mi to mlieko rozbehla velmi.
@katka1981 mne o kojeni v porodnici nepovedali nic. Len mi parkrat maleho natlacili na prsnik. Samej sa mi to podarilo rozbehut, ale teraz neviem. Mam pocit, ze uz to trva dlho
Ahoj Lubica, to ze nevies ci je spravny prisaty je podla mna drzost neskutocna, ale zo strany porodnice, ze to nik nekontroloval...pozri si stranku mamila. Tam najdes videa, a podla nich si pozri ci si len dudla, alebo fakt aj nieco pije. To je obrovsky rozdiel. lebo ak si len dudla, tak sa potom moze javit ako hlady a uplakany. Urcite si tie videa nastuduj, je to tam krasne ukazane a rozpisane. Ked pekne pije, a vidis ze uz len dudle, pomoze stlacanie prsnikov a ked uz ani to tak preloz na druhy. Samozrejme mozes si po kojeni odsavat mliecko, ale necakaj litre. Odsavacka nikdy nevytiahne tolko ako babo. Co je pre teba dolezite, prestat sa stresovat, ak ti ma kto pomoct, tak nech ti pomoze, alebo si pospi s malym. Oddych a litre vody su pre teba momentalne čislo jedna. Ak sa jeduje este len pri prikladaní na prsník,pokus sa ho prikladat hned po zobudení ked je este prispatý. Moze to byt kludne aj strajk, my sme ich tiez paru zazili, len vydrz ! Taktiez pomaha aj zmena polohy. Moja Karin si trosku cucne, lebo v lavom mam stale menej ako v pravom a uz plače veliké, no stačí že ju zmením polohu, dám si ju z futbalovej polohy a pije dalej bez problemu. Ak by si cokolvek potrebovala, ozvi sa. A este ak ma maly koliku, vineu liter a pol denne by som ti neodporucala, ale skusit to mozes, pokial vies ako malemu od koliky ulavit.
@l_u_b_i_c_a ak ti skontrolovala techniku prisatia a povedala,ze ta je ok, skus si tak jemne akoby stlacat prsnik z ktoreho sa dojci,ja som to robila nejak podvedome.
A nic nepokazis ani tym ked si das v case dojcenia maleho na druhe prso odsavacku, ja som si tak stimulovala laktaciu pri malom ( pri malej mi zas jej satie zvysilo tok do odsavacky,kedze zas pre nu som.musela naodsavat do budicna kvoli mojmu 4dnovemu pobytu v nemocke).
Len to umele opatrne,radsej cez cievku ako flasu,aby si nezvykol.
Moja mala nechcela z jedneho pit,lzbo mal slabsi tok ( paradoxne pri odsavani z neho tieklo lepsie ako a druheho), takze dlho som ju dojcila na 80% len z jedneho ( a druhy stimulovala odsavanim).
@l_u_b_i_c_a skus menit polohu.Vyskusaj futbalovu.Pri nej ide mliecko z velmi dobre zasobenych casti.
@l_u_b_i_c_a, skusim ti poslat mam jedno video, kde je presne nakreslene spravne prisatie miminka, neviem ci to pomoze ale ak najdem, poslem.
@gabrielakarin dakujem za rady, maly na koliku, reflux plus teraz strata mliecka, futbalovu polohu sme skusali, poslala som foto laktacnej, kdeze v okoli nie je a vraj ma zle zaklonenu hlavu. V porodnici bolo jedno, hlavnr, ze kojis. Az teraz som zistila, ze cely cas zle, maly na chrbte a iba hlavku ku mne otocenu a to ma aj videli
@siska53 mozno to skusim s tou odsavackou pocas kojenia, lenc ci mu bude jedno prso stacit
@paulakolla skusame, ale neviem, ci je dobra. Mam z nej foto, co som posielala laktacnej
@katka1981 dakujem ti velmi pekne, budem rada 🙂
Dakujeme vsetkym za rady, hadam mam to pojde. 🙂
Mne má malá uz 2 mesiace a tiez postupne som citila ze toho mlieka je menej.ssls ssls ale nic neprehltsls teraz kojim možno tak raz dva razy za 24hodin.a zo začiatku take nsliste a potom menej a menej a uz sa mi ani nenslievsju.ale ja som hned citila ze oproti 2 a 3 celkovo som malá menej nsliste prsniky.
@l_u_b_i_c_a vsak ponuka rovna sa dopyt. Cim viac budes kojit,tym sa ti to bude viac tvorit.
Ok,mozu byt nejake vynimky,kedy to prosto nejde naozaj,ale to je male percento. Fakt skoda,ze nemas tu laktacnu tak,ze by vas skontrolovala.
A tak si tak jemne do rytmu stlacaj prsnik,z ktoreho saje,mal pocit,ze nam to pomohlo na zaciatku. Hoci teda ja som mala len pri malej s tym jednym prsnikom problem. pri malom az okolo 6.m.,ale vsetko sme prekonali.
@l_u_b_i_c_a MAš IP
Mam pocit, ze uz ani v noci nie je mlieko, kojili sme hodinu a maly nakoniec zaspal, ale ci najedeny, to neviem. Novne kojenie nema pomoct tvorbe?
@l_u_b_i_c_a ano, nocne kojenie podporuje laktaciu, ale na naco kojit hodinu?zbytocne unavejes jeho aj seba...este raz som si precitala tvoje prispevky a okrem tvojho neurciteho pocitu a toho, ze "maly place na prsniku" nic nesvedci o tom, ze mas mlieka malo...takze zajtra normalne prikladaj, oddychuj, jedz, pi, spi s malym, nech papa kedy chce, nech je to min 6x/24hod., nedavaj um a nestresuj....povedz si, ze tvoje dieta nezahynie od hladu, um mas v zalohe pripravene...
Drzim palce
@bajana skusam to okolo tyzdna, maly na mna hladi a nevytiahne sem tam nic, ani ja ked si skusim vytlacit, myslela som, ze ti roztaha, ale nic, tak som pridala bylinky a nic, mozno som sa mala skor spytat tu. Teraz mam pocit, ze to trva dlho a neviem, ci pokracovat,maly bud spi, je na prsniku alebo place, preto si myslim, ze je hladny
@bajana a co robit, ked mu vezmem prsnik place. Pretym to bol zlaty, usmevavy chlapec
@l_u_b_i_c_a tak podme na pocty: pises, ze si sem-tam nic nevytiahne...kolkokrat denne to je? Kolkokrat denne sa spokojne naje?Kolko ma pocuranych plienok?
Po sestonedeli sa toho moze vela zmenit - jednak je casty rychlejsi rast, dieta je hladne viac, ale chvilku trva, kym sa tomu prisposobi tvorba mlieka...vtedy treba castejsie a vytrvalejsie prikladat, ked je dieta nespokojne, pockat a skusit znovu. Tiez sa moze zmenit "povaha" dietata, mozu mu zacat koliky, moze mat prilis vela podnetov a preto je nervozne atd atd...nie vzdy dieta place od hladu...ja uz neviem, co ti poradit...ak si z toho nervozna a nestastna, to dieta to citi a o to viac je nespokojne...
Preco sa tskto trspite obaja.ty si nervózna a ked place babo viem podľa seba najradsej by som plakala s ňou.skus to um ci bude kludnejsi a ci dlhsie vydrží.nie je to hanba dávať um ako tskto sa trápiť.a tiez si neviem predstaviť ked sa koji každú chvíľu ako sa moze vyše tvoriť mlieko za takú chvíľu aj tvorba mlieka trvá určitý cas a za tu chvíľu sa proste nevytvori.teda aspoň moje prsniky boli take kojils som pomaly kszdu hodinu a nsliste prsniky som malá az naozaj na 3 hodinu cas kojenis.
@bajana ma koliky a chcel by viac jest, len mlieka za hodinu je malo, myslim, ze sa naje vtedy, ked si pospi dlhsie a mne sa naleju prsia
@l_u_b_i_c_a, posileam slubene videjko, zide sa aj inym mamickam.
https://www.youtube.com/watch?v=xAorGJgXYGY@katka1981 dakujem ;)
@l_u_b_i_c_a nemyslím že máte nejaký problem s dojčením..nestresovať, nesledovať či sú naliate prsia..dojčiť a nekaziť si dojčenie dávaním UM pod..tvorba sa upravila..venovať sa dietatu, nosiť vela..zase je starší, inak vníma svet..nebude to len spiace a jediace dieťa..
@l_u_b_i_c_a ked budes verit tomu, ze mas dost mlieka, uvidis, ze dojcenie sa upravi a vsetko bude v poriadku. Len si nesmies podsuvat myslienky, ze mas mlieka malo a ze maly je hladny. Ked treba, daj mu jest aj kazdu pol hodinu, striedaj prsniky. Vela nos. Uvidis, ze o par dni sa situacia stabilizuje a vsetko bude ok. Len tomu musis uverit.
Ja si tiez myslim to co Luba41. Asi sa hneva na slabsi tok,ale chce to len cas a caste prikladanie na preklenutie tohto obdobia. Laktacia sa meni,ale co do mnozstva sa prisposobuje potrebam babatka. Mliecka je podla mna urcite dost,len asi babo potrebuje dlhsi kontakt. Aj my sme to tak mali. Dojcili sme sa aj 45min a kazdy do mna hucal,ze je to neefektivne,ze max 20 min. atd. Ja som si sla po svojom a dojcili sme sa ..no stale🙂 Chcela byt zrejma so mnou a najlepsie sa citila pricucnuta🙂 A potom to zo dna na den preslo a doba sa rapidne skratila. A co sa tyka naliatych prs,tak ja to skoro nepoznam. A teda ani nepokladam za potrebne. Mliecka mas uz do hodinky obnovenu zasobu. To by bola skoda velika s tym umelym. Je to len faza a pominie.
No a presne toto caste dojcenie ti pomoze verit,ze nemoze byt hladny,ked ho vkuse nalievas🙂 Sleduj si tie plienky a ked dava 6,bud v klidku.Vsetko je v poriadku.
aj ja si myslim to iste ako tu vyssie bolo pisane.......zbytocne sa stresujes a robis si nervy. Vsetko su to len fazy, ako prislo aj odíde. A možno práve preto, že má koliku, chce byt nonstop na prse, chce ta citit...preto mozno place ked mu prsnik odoberies. Vydrzte to! Bude lepsie 🙂
urcite je to vela aj o psychike. ja som bola v podobnej situacii, ked mala mala 7.tyzdnov zacala sa hnevat pri dojceni, prisavala sa a pustala, plakala az sa nechcela prisat iba plakala. Laktacna mi cez telefon poradila zvysit tvorbu uzivanim benediktu a senovky 3x4 tablety, pri dojceni striedat prsnik hned ako zacne byt nespokojna, prsnik pri sati stlacat, aby vypila co najviac. na mamila.sk sa daju pozriet videa. Tvorba sa mi naozaj zvysila asi po tyzdni, ale idealne to nebolo asi este 3 mesiace, hlavne vecer. Nevedela sa ukludnit a zaspat na prsniku, inak zaspavat nevedela, a vlastne ani dodnes inak nezaspava, iba vynimocne.
Skusali sme samozrejme viackrat dokrmit ju aj z flase UM, ale nasa nechcela ani flasu, to nas asi zachranilo a mohli sme pokracovat v dojceni 🙂 Iba sme ju nejako uspali, manzel ju nosil, pustali sme jej "white noise". ked zaspala bolo velakrat aj 22.h. V noci sa dojcila spokojne, vzala som si ju hned co zamrcala a v polospanku sa vzdy bez problemov prisala.
Ale ako nahle som to prestala v hlave riesit, islo to akosi lahsie. Prsia nemam velke a ani sa mi velmi nenalievali, ale to ani nie je znak toho, ci ma babatko dost alebo nie. Dnes ma nasa Eli 19 mesiacov a stale sa dojci, hoci uz iba 2-3krat za den.
Prajem vam, aby ste to nevzdali, ale netreba to prilis riesit, lebo je to o pohode 🙂 Stoji to za to, taky zaklad do zivota vasmu babtku uz nebudete moct dat ako dojcenie! Drzte sa!!

@katka1981 verim, len neviem, ci sa maly dobre prisava, v okoli nie je laktacna. Zatial to nezdavam, len mi z toho kojenia niekedy sibe. Ozaj ako dlho treba striedat prsniky?