icon

Vnúča nie je kojené

16. jan 2022

Dobrý deň.
Som mamou už dospelej dcéry, ktorá má svoje prvé dieťa. Väčšinou ju rešpektujem čo sa týka výchovy vnúčata, ale co sa nezhodnele je kojenie. Ona bola kojena do 3.5 roka avšak vnúčatko nechce kojit. Vraj jej to nejde, nedarí sa atď. Dieťa má mesiac Podľa mna výhovorky veď každá žena môže kojit ked chce ale mne to pripadá že he lenivá na to aby spravila nieco naviac. Poslala som jej plno článkov kde je napísané ake účinky má na dieťa kojenie. Ale ona radšej strčí fľašku a tým to haslo. Poslala som jej aj kontakt na laktačnu poradkyňu z mamila.sk ale vraj je to sekta. Ako ju presvedčiť any kojila, any dávala dieťaťu to najlepšie?

henka123123
19. jan 2022

@0silvia0 a najlrpsir ked cudzi chlapi sa vypytuju ci kojis a ked povies ne..tak.precoooo....

sima1415
19. jan 2022

@henka123123 mňa sa na pohovore chlap ktorý ma videl 5 minút pýtal ako chcem kojit malú keď nastupujem tak skoro do práce :D

henka123123
19. jan 2022

@sima1415 hahaha ..mna sa forr9v kamos co ma nevidel asi 15 rokov stretol a hnef sa spytal po ppzdrave ci kojim a nekojila som to mal.krpec 2 tyzdne..hned bol zhrozeny...ani som nevysvetlovala ze berem lieky a kojit nemozem aj kef podla mamily aj ked beries heroin mozes kludne...ale ja nebudem do 9 dnoveho babetka davat koktejl 6 paralenov 3 flectorov 5xkava a 2 litre coly denne....

bubik6x
19. jan 2022

@henka123123 ja som bola v nemocnici so zápalom prsníka, dostávala som 2 druhy ATB, diklofenak+paralen a nútili ma dojčiť zakaždým tak hneď na rovinu bola odpoveď nie toto dieťaťu dávať nebudem ale podľa autorky si myslím že ona by aj poradila ešte dávať makový vývar, keďže zaostala so svojím vnímaním v časoch spred 100 rokov

henka123123
19. jan 2022

@bubik6x ano vsak to je cele.zle..a ja som mala prepichnuty kanal.co mi zle pichli epi a mala som tazky porod vela sita som bola ja som doma odpadavala musela som lezat iba tak ma nebolela hlava takze plus som z.toho uz mala poporodnu depresiu taku lahsiu takze mne aj dobre padlo to um a nemam vycitky...druhwho syna som kojila pol roka tam som mala sekciu a uplne super som.fungovala....ale mala.som doma uz nachystane um aj flasu ze keby nieco tak dam to a nebudem sa trapit urcite a necitim sa leniva ani nieco menej jak dojicky

bubik6x
19. jan 2022

@henka123123 ja som pri dcére vôbec nemala um nič, veď som si pomyslela budem mať to mlieko tak jej dám, mliekovody sa mi celý čas upchavali, síce som ju aj dojčila aj odsavala lebo toho mlieka bolo strašne veľa, ale nedalo sa aj tak, pri pôrode sa mi vykakala v bruchu, tak ATB boli hneď nasadené, ale však že to nič môže normálne byť dojčena tak si vravím ok, po 2 týždňoch zápal prsníka, nemocnica týždeň, po dvoch týždňoch akonáhle som skončila s ATB hneď na druhy deň znovu zápal, prsník väčší než moja hlava, teploty 40, leto a ja sa znovu trasiem pod paplonom, znovu nemocnica týždeň, kde ku mne chodili 2 laktacne poradkyne a všetko bolo ok mala bola dobre prisata, pekne papala, podprsenky dojčenské samozrejme, kontrolovali ako krmim atď, všetko ok z ich strany, doma ku mne chodila ďalšia lakt. poradkyňa, všetko ok, potom nasledovalo sono pŕs a tam mi povedali, že mám menšie mliekovody ako by mali byť, preto tie zápaly, mlieko som stratila z liekov, a mala dostala um, pri synovi som mala všetko kúpené ako fľaše tak aj mlieko, ale skúšala som ho dojčiť nevedel sa prisat, skúšali sme a skúšali on nervózny ja nervózna, tak som odsavala a dávala takto, lenže pri ňom som mala málo mlieka, takže som mu dávala aj um, z čoho mal neskutočné koliky, každých 20 minút sa budil a plakal tak strašne až sa zachadzal a bordovel, ja s bolesťami brucha, panvy, chrbta a následne operáciou pretože som mala také problémy z epi ako aj ty, lieky od bolesti....po mesiaci trápenia sme sa s partnerom rozhodli že prejdeme len na um, čo mi poradila aj doktorka, ešte aj koľkokrát som ho zdvihla hneď som mala mliekovody upchaté, lenže chvalabohu bez zápalu, a bolo to to najlepšie rozhodnutie aké som mohla urobiť a vôbec neľutujem, malý ma skoro 6mesiacov, 8kg, silný ako buk, otáča sa, dvíha, sadá za pomocou lebo sa ešte predsa neudrží sám, stvornozkuje trochu, ma 2 zuby a ďalších 5 mu vychádza, vysmiaty ako lečo, komunikuje nonstop, tak mi povedz zdá sa ti že mu niečo je? Ako ja to aj chápem dojčenie je to najlepšie, ale ak niekto nemôže alebo aj nechce tak to robiť nebude, ja osobne mám z toho traumu, ak by som mala ďalšie tak by som už vôbec nedojcila, a to odsávanie.....ako nejaká krava....dnes sú predsa tie mlieka lepšie než boli pred 20 rokmi tak ja nechápem o čo jej ide, prečo už nedá pokoj, mám známe ktoré dojčia a hovoria že by bolo um lepšie ako takto, alebo také ktoré ešte aj fajčia a dojčia, pre ňu je to lenivosť pre nás skúsenosť, lebo hocikto nás takto môže nazvať ale nikto nevie ako sa ten človek cíti alebo cítil, či nemá nejaké zdr. problémy alebo čo ale len my najlepšie môžeme vedieť ako to bolo alebo je a táto pani nám môže vieš čo, ja mám bolesti brucha a chrbta doteraz ešte mam aj problémy z pravou rukou od dvíhania malého, mám ortézu,chodím do fyzioterapeuta a doteraz beriem lieky od bolesti, a zdá sa niekomu že som lenivá? Doma poriadok, navarené, robím nákupy, periem, zehlim, dcéru odprevadzam každé ráno do školy aj ju vyzdvihnem, deti sú čisté, najedene, spokojné.....raz by mi to skúsila moja mama povedať a nebavím sa s ňou do konca života asi......nech je rada že ju s týmito názormi dcéra ešte neukamenovala

via88
19. jan 2022

U nas to bolo naopak 😁 mna mama velmi kratko kojila, lebo sa “nedalo”, hoci podla mna by sa bolo dalo a si myslim svoje, ako by to bolo islo keby bola viac chcela a ja som kojila rok a pol, teda kym to bolo u nas efektivne, mozno aj dlhsie by som. No a co teraz? 🙂

oblecenie99
19. jan 2022

@henka123123 Aj mňa sa pýtali chlapi :D Teraz by som to už dala na hulváta, a rovno sa ich spýtala, či chcú vedieť detaily aj o tom, či ešte krvácam po pôrode a ako veľmi, a či im môžem ukázať vložku, že o tomto si čo myslia? Mne ani po viac ako dvoch rokoch proste nejde do hlavy, prečo sa robí toľko starostí okolo toho kojenia, akoby dieťa malo umrieť hladom.. Ak kojíš, tak odpovieš áno, a potom buď budú súhlasne prikyvovať, alebo sa budú vyzvedať, že prečo? tak máš po ruke odpoveď lebo chcem, lebo je to pre dieťa, lebo lečo.. Ale keď nekojíš a povieš NIE... tak sa 90 % pýtajúcich zhrozí, že nie? prečo nie? (lebo, ten kto to má na háku sa logicky ani nepýta...). A ty ich môžeš odbiť, že "lebo", alebo povieš (aby si nemysleli, že si dáka lenivá krkavčia mater), že nemôžeš.. prečo nie? Ako to, že nie? Toto si robila? A hento? Laktačná bola? Len jedna??? To preto máš zlú skúsenosť, treba vyskúšať viac. Ja som prikladala každú hodinu. Každú polhodinu. Každých päť minút. Musí sa to dať, však aj mne to išlo! Aj mňa boleli prsia. Plakala som v kúpeľni. Uzdičku ste dali strihať? Mala si bonding? Nie je pravda, že po sekcii je to horšie, aj suseda tak mala sekciu a v pohode kojila, len treba chcieť. Aj ja mám malé prsia a v pohode. Aj ja mám vpadnuté bradavky a v pohode. Pche, ja som malú vypiplala, 8 mesiacov jej striekačkou kvapkala mlieko do úst, len aby mala moje mlieko. Mačky sa nikto nepýta či môže!

No.. nie je to psychiatria? 90 % tých, ktorí sa pýtali na kojenie malo takéto múdre reči.. a ja som sa pristihla pri tom, že jak krava vysvetľujem niekomu pre mňa cudziemu, aký mám tvar bradaviek.. WTF? Ja som slušná, tak som neprešla do protiútoku, že a ty si j*bnutá???! Radšej budeš do dieťaťa kvapkať mlieko po kvapkách, lebo dudu je smŕŕŕŕť, lebo sa dotkne ústami fľašky a už ani maturitu nezrobí? Ešte sa chváliš, že si dieťa nechala dlhé týždne hladné, kým si si dala dokopy krvavé bradavky a čakáš tu potlesk, lebo napokon ste to DALI, ty si to dala a TOTO má byť etalónom, teba máme nasledovať, z teba vychádzať, brať si ťa za vzor, že takto to dobrá a nelenivá matka robí, že si sa nevzdala? Ale neurobila som to, lebo som slušná.. a nemyslím si, že by som mala pravdu, lebo každá matka robí tak, ako to len najlepšie vie, všetko v záujme svojho, VLASTNÉHO dieťaťa, k lásky a strachu o dieťa. A akokoľvek to znie cynicky, ani ma to nezaujímalo, lebo mne je úplne šuma fuk, kto a ako kŕmi svoje dieťa. Lebo to nie je moje. Ani jednej jedinej kamošky som sa nikdy nespýtala, či kojí. Ani pred mojim tehotenstvom, ani po pôrode. Ani nie zo slušnosti... ale preto, lebo ma to vôbec nezaujíma. Preto som aj vyššie písala, že už by som sa nikdy v živote neznížila k tomu, aby som niekomu vysvetľovala na otázky záležitosti okolo môjho (ne)kojenia. Dlho som to sama riešila v sebe, prežívala, potrebovala som to zo seba dať von - na toto mi pomohlo aj toto fórum (táto stránka), a dospela som k záveru, že keby som to ešte raz mala prežiť, odpovedala by som rovno štýlom tak, ako som písala v úvode tohto príspevku.

viestta
Odpoveď bola odstránená
pimpa12
19. jan 2022

@oblecenie99 perfektne a veľmi trefne napísané. Absolútna pravda. Keby to šlo dala by som 10000000 likeov.

misinka0611
19. jan 2022

@henka123123 Mňa sa to opýtal dôchodca ktorého som maximálne tak pozdravila.. asi nejaká úchylka 🙈😁

bubik6x
19. jan 2022

@oblecenie99 presne napr včera bola u mňa kamoška s dcérou 6 mesačnou, dojcenou, vypila 2 kávy a medzitým vyfajcila 4 cigaretky a hneď na to dojčila, trochu ma to aj zarazilo ale nestarám sa nie je to moja vec ani moje dieťa, a ak aj niekto chce tak poradiť môžem ale určite nebudem nikoho dirigovať ani mu nič vtlkat do hlavy

floren
19. jan 2022

@viestta aj mne chceli z Mamily pomôcť a nevyšlo. Malý sa aj tak neprisal

viestta
Odpoveď bola odstránená
ailiba
19. jan 2022

@oblecenie99 bohužiaľ... Mne kamarátka zdlhavo vysvetľovala, prečo nemôže kojiť, ked mala babo. Ja som si ju trpezlivo vypočula, ale ja som sa jej na nič nepýtala a už vôbec som nechápala, prečo sa predo mnou toľko ospravedlňuje... Až keď už mám vlastne dieťa, tak to chápem. Určite si už vypočula na túto tému svoje od druhých ľudí a tak preventívne reagovala.

sima1415
19. jan 2022

Baby a to ste ešte neskúšali obhájiť že nekojite svoje dvojmesačné dieťa keď mlieko dávate do nemocnice :D to je ešte len sranda :D

bubik6x
19. jan 2022

@viestta ja mám stále obraz v hlave keď mi moja mama rozprávala o našom detstve, a hlavne o jednej situácii na ktorej sa smejem doteraz, ja keď som sa narodila tak som pri placi nevedela dýchať, zachadzala som sa až tak že som odpadávala, raz tak som strašne plakala a môj otec povedal mame " veď rob niečo si matka ", v tom mu mama odpovedala " hej? A to čo rodič som len ja a ty už nie?" A potom ho tak sprdla že si už nedovolil reci tohto typu ani nič podobné 😂

lenka2710
19. jan 2022

@oblecenie99 nepoznám ťa ale týmto komentom máš u mňa 1000 bodov 😘😂

selest
19. jan 2022

Ja som prve dieta mala v zahranici a na predporodnej priprave sa nas sesricka pytala ktore budeme kojit. Prihlasili sme sa dve a vsetci obdivne zatlieskali. Sestricka vysvetlila vsetko okolo kojenia. Potom vsetko okolo sterilizacie flias a pripravy um. V nemocnici maly nechcel pit a na druhy den ma sestricka poprosila ci by mu mohla s mojim suhlasom doniest do poharika kusok um. A ze si to mozem kedykolvek rozmysliet a dat dietatku flasku, co som nechcela. Prosto nik neriesil preco len to ci chcem kojit a ak ano ako mi s tym pomoct. U nas aby zena mala x dovodov a vsade sa neustale ospravedlnovala a vysvetlovala ako to skusala, vyskusala ozaj vsetko, snazila sa aj cez bolest aj tak to neslo atd A nakoniec je aj tak obvinena a odsudena za lenivost, pohodlnost, nedoslednost, chce svojmu decku len to najhorsie lebo urcite sa dalo robit nieco viac stacilo vydrzat. Pritom je to tak jednoduche. Je to len jej vec a nikoho do toho nic neni ci ma alebo nema dovod nekojit. Drzost ludi ale nema hranice a budu sa starat este sj do toho kedy sa s prepacenim idete vysrat..

autor
19. jan 2022

Niektoré ste nepochopili, nevadí aj takí ľudia musia byť 😉

misinka0611
19. jan 2022

@viestta Tak toto ma naozaj pobavilo a asi mi boli aj divne keby počujem takúto debatku. Ten druhý chlap u ktorého neexistuje aby žena nedojčila, by si dobre rozumel s autorkou diskusie. Mohli by do ľudí ryť spolu. Tento kult kojenia mi je výsostne nepríjemný. Ako keby nad to nebolo a potom ženy majú pocit že sa musia ospravedlňovať, vysvetľovať niektoré aj klamať lebo je pre nich ľahšie povedať kojím ako byť pod paľbou otázok a nepríjemných pohľadov 😔

viestta
Odpoveď bola odstránená
bubik6x
19. jan 2022

A živí príklad je tu prosím pekne 😂

bubik6x
19. jan 2022

Ak si chcete vydupkat svoje tak aj vy môžete mať znovu mlieko a kŕmiť si vnúča sama prosím pekne tu máte článok, naucte sa ho naspamäť a skúšajte 😉 https://lovibaby.com/pomoc-a-poradenstvo/dojcen...

maris5
19. jan 2022

A co je najlepsie pre vase dieta? Je potrebne tlacit na matku, aby kojila ked sa jej nedari? Ked dieta vresti a nedokaze sa prisat? Potrebujete riesit jej pripadnu poporodnu depresiu, lebo nedokaze nakrmit svoje dieta ako ine zeny?

autor
19. jan 2022

@bubik6x 🤦🤦🤦 ja nie som je.nuta ze budem vnúča kojit okrem toho vitamíny atd z mlieka má moja dcéra keďže ONA dieťa porodila

zina234
19. jan 2022

@0silvia0 pediatricka? A to aký dôvod uviedla? :O že menej zarobí na liekoch?

bubik6x
19. jan 2022

No vlastne ako vidno tak ste ak neviete v čom spočíva úloha babičky a to je podporovať a poradiť ak je to nutné a nie huckat a deptat vlastné dieťa, ako ste povedala je to jej dieťa tak sa s tým vyrovnajte už konečne

0silvia0
19. jan 2022

@zina234 vraj je tucny a prilis pribera z mojho mlieka🙈🙊, ale on bol naozaj mliekovy zavislak nonstop zaveseny na mne. Od jeho roka mi to na kazdej poradni pripominala😳

viestta
Odpoveď bola odstránená