Vnúča nie je kojené
Dobrý deň.
Som mamou už dospelej dcéry, ktorá má svoje prvé dieťa. Väčšinou ju rešpektujem čo sa týka výchovy vnúčata, ale co sa nezhodnele je kojenie. Ona bola kojena do 3.5 roka avšak vnúčatko nechce kojit. Vraj jej to nejde, nedarí sa atď. Dieťa má mesiac Podľa mna výhovorky veď každá žena môže kojit ked chce ale mne to pripadá že he lenivá na to aby spravila nieco naviac. Poslala som jej plno článkov kde je napísané ake účinky má na dieťa kojenie. Ale ona radšej strčí fľašku a tým to haslo. Poslala som jej aj kontakt na laktačnu poradkyňu z mamila.sk ale vraj je to sekta. Ako ju presvedčiť any kojila, any dávala dieťaťu to najlepšie?
@h2 toto nema cenu niektorym zasluzilym dojkam vysvetlovat a to pisem ako zena, ktora si to kojenie vybojovala, ale necakam za to ziadne medaily-nebolo to lahke, ale nebol to ani vrchol mojej materskej kariery. Proste sa to podarilo, nastastie som si nevykojila mozog.
@h2 vôbec to nerieš , ja som dojčila dlho a úprimne priznávam som lenivá 😄 Bolo mi jednoduchšie dať prso, ako skúšať teploty vody a sejkovat mlieko a úplne sa prebrať do bdelosti. V tomto smere je dojčenie " lenivejsie" 🙈
@h2 Každá máme svoj príbeh so svojimi deťmi. Mne sa podarilo plne dojčiť až moje tretie dieťa. Nikdy to totiž nie je len o mamičke a dieťati, do príbehu často vstupujú aj iné osoby a životné okolnosti, ktoré to môžu ovplyvniť. Niekedy je to ako tanec medzi kvapkami dažďa, nikdy nevieš, ktorá ťa ,,zostrelí".
@dskjhfdlkdjhl
@kristina2412
@zuzitko74
@viestta Ja viem, dievčatá. Ale vie ma to neskutočne naštvať. Asi preto, že to sama považujem za svoje osobné zlyhanie. Hoci som urobila maximum, čo sa za daných okolností dalo.
@h2 ja Ti rozumiem, poznam podobny pripad, vyriesila si to najlepsie ako si vedela, netrap sa tym, pre dieta je dolezite, aby rodicia fungovali a nie riesili nejake kojenie. Je mi jasne, ze mne sa to pise lepsie, ako sa to Tebe spracuva, ale isto si dobra mama a to je zaklad😉
@h2 spravila si všetko čo si mohla ,čo bolo v tvojich silách a to je dôležité. Máš svedomie čisté , napriek tomu, že to nedopadlo tak, ako si chcela . Keď sa opýtaš ľudí, málo z nich vie, či boli dojčení a koľko. Avšak takmer každý z nich vie, aké emócie, zážitky majú spojené s mamou.
Pride mi az vtipne, ako pisete, ze jediny problem ktory vy mate, je kojenie. Ziadne vy neexistuje. Je matka + dieta a vase miesto ako babicky - je na druhej kolaji. Vasa dcera s kojenim ziadne problemy nema. Spravila rozhodnutie, ze kojit nema zaujem. Nebude menit svoj nazor a vam neostava nic ine, ako ju respektovat. Je az zarazajuce, ze mate tu drzost prist na modreho konika a zalozit tu diskusiu. Ako ste uviedli, ze kojenie je alfa omega - tak to asi tak horuce asi nebude. Pretoze zjavne ani kojenie vas nenaucilo respektu k vlastnemu dietatu a jeho rozhodnutiam 🤷🏻♀️🤷🏻♀️ Mala by ste sa nad sebou zamysliet. Vo vasom veku, by ste mala mat asi viac rozumu.
Napíšem vám ako niekto kto sa aktuálne trápi s dojčením. V pôrodnici a potom aj doma som vedela dojčiť, mlieka som mala dosť. Ale synček je predčasne narodený a dostali sme sa do nemocnice keď mi ožltol doma. Tam začali že málo priberá. Žltačka nechcela prejsť. Dali mu na deň UM že možno sa zlepší. A áno zlepšilo sa, lenže mne sa zo stresu a málo kojenia začalo strácať mlieko. Pred dojčením som ho vážila,po ňom tiež a keď nevysal 60ml a tak dostal ešte UM . Už sme doma a ja sa snažím aby som mala čo najviac mlieka,no keďže tento týždeň za deň schudol dosť tak dokrmujem. A trápi ma to strašne....ale čo narobím? Pre mňa je dôležitejšie aby pribral. V nemocnici som sa narevala dosť,teraz to už neberiem tak tragicky. Ale rodina ma našťastie podporuje. S mamou mám veľmi dobrý vzťah, maximálne sa opýta či dostáva aj MM alebo už len UM ale toľko. Nepoučuje ale podporuje ma za čo som jej veľmi vďačná. Keby začne robiť toto tak jej poviem nech sa ozve až keď bude vedieť akceptovať moju situáciu.
@matkahelka pohodlnost myslite ohladom flasiek? No neviem, mne sa zda zase fajn, ze kamosky, ktore maju deti na Nutrilone su pekne vyspate a moje 3 deti, ktore som v sucte dojcila 7 rokov ma celych 7 rokov vyspat nenechali, lebo sa na dojcenie budili v noci kazdu hodinu a pol- max.dve. 🙂 Tak neviem ci az taka pohodlnost :D
@viestta ďakujem pekne 😊 dcérku som tiež Iba krátko dojčila,ale teraz ma to viac vzalo lebo z každej strany som počúvala že najdôležitejšie preňho je MM. Ale teraz to už beriem tak ako si to napísala. Keď som spokojná tak aj on je spokojný a to je pre mňa najdôležitejšie. A takto aspoň priberá.
@kristina2412 ja dojcim tiez dlho, ale nenazvala by som sa lenivou, lebo co mam kamosky s detmi na um, tak tie deticky spia ovela lepsie a dlhsie a aj prespia celu noc a ja dojciaca kazde dve hodky uz niekolko rokov v noci dojcim 🤣
@gabriela_obzerova To, či dieťatko v noci spí, alebo sa budí kvôli kŕmeniu, vôbec nie je tým, aké mlieko pije. Moje plne dojčené dieťa spalo v noci rovnako dobre ako moje deti na umelom mliečku.
@gabriela_obzerova to neni len o dojceni. Dojcila som obe deti a prvy spaval super. Druhy sa budil x raz za noc. Ked v 8m odislo mlieko dala som um a dieta sa budi dalej..
@gabriela_obzerova ja mám kamarátky, ktore sú v noci 2-3 krát nútené vstať a ísť zarobiť mlieko . Ja si niektoré noci ani nepamätám, koľko krát boli deti hore, keďže som si ich nechala v posteli. Ale áno , ak máš celý ten proces tak ,že vyberieš dieťa z postieľky,nadojcis,čakáš až zaspí a vrátis do postieľky tak je to samozrejme únavné.
@gabriela_obzerova a co ma flasa/prsnik spolocne s vyspatim. ved to zavisi od dietata a nie od flase ci prsnika. ja som prvu dceru dojcila a dcera mi od 3mes. prespala celu noc. aktualne mam doma 3 tyzdnovu druhu dceru, tiez dojcim a teraz sa napapala a dalsie dojcenie bude cca o stvrtej-pol piatej. potom sa opat napapa a spime luxusne do pol desiatej. kazdy den takto, uz 2 tyzdne. ja nastastie nepoznam nic take ako kazdu hodinu dojcit. ale mam 3 rocneho suseda, ktory je od narodenia na nutrilone a doteraz v noci pije 2x mlieko.
@zuzitko74 joj zavidim 🤣 Moje vsetky 3 dojcene sa budili nonstop v noci, az kym sa neodstavili…
Myslim, ze si na dobrej ceste zahnat ju do kuta, aby sa citila neschopna, nemozna, krkavcia matka. Dohladaj si tu diskusie na mamilu, zistis skusenosti zien, mozno ti ten kojofanatizmus otvori oci. A to hovorim ako matka, co kojila tri deti a este aj starsie a novorodena naraz. Kojenie je prirodzene, ked to prirodzene ide samo.
@matkahelka ja uz siedmy rok tretie dieta kazdu hodinu v noci… Pomohlo vzdy az odstavenie. Mam vela kamaratok, ktore maju male deticky a teda vsetky chvalia umele mlieko, ze deti po nom ovela lepsie spia, zobudia sa raz v noci, maximalne dva a niektore vobec 🤷🏼♀️ Vy ste teda prva, co pocujem, ze nie. Lebo ten prsnik je potom zvacsa o “mojkani”, nie o hlade, preto sa tak casto budia dojcene
Ja dom nekojila a to som mala syna v 24 rokov.
Moja mamka nas kojila najviac 2tyzdne nemsla mlieko. A to sme 4.
@stanulienkat moja sestra nemala mlieko vobec, ani kvapka po 3 tyzdnoch dojcenia. Skusala caje, bylinky laktačnu a nič, takže to az také nemožné nie je.
Pri druhom dietati vylucne kojila pol roka potom uz musela dokrmit aj sunarom. Tretie dieťa od začiatku bez mlieka

@zuzitko74 Ja viem, že o to tu nejde, ale fakt ma neskutočne vytáča a aj uráža, že niekto tu píše, že ženy, ktoré nedojčili, sú lenivé a rozmaznané! Môj syn má 10 rokov a aj tak nikdy nezabudnem na to, čo som vtedy prežívala. Niekto tu ide písať o zápale prsníkov a boľavých bradavkách, ako keby chcela medailu za to, že napriek tomu dojčila. Ja som nemala zápal, ani bolesť. Ja som mala podvyživené oslabené dieťa, neschopné vytiahnuť si mlieko. Ako som sa mala snažiť viac? Ako??? 😡