Vnúča nie je kojené
Dobrý deň.
Som mamou už dospelej dcéry, ktorá má svoje prvé dieťa. Väčšinou ju rešpektujem čo sa týka výchovy vnúčata, ale co sa nezhodnele je kojenie. Ona bola kojena do 3.5 roka avšak vnúčatko nechce kojit. Vraj jej to nejde, nedarí sa atď. Dieťa má mesiac Podľa mna výhovorky veď každá žena môže kojit ked chce ale mne to pripadá že he lenivá na to aby spravila nieco naviac. Poslala som jej plno článkov kde je napísané ake účinky má na dieťa kojenie. Ale ona radšej strčí fľašku a tým to haslo. Poslala som jej aj kontakt na laktačnu poradkyňu z mamila.sk ale vraj je to sekta. Ako ju presvedčiť any kojila, any dávala dieťaťu to najlepšie?
Robis prieskum pre mamilu?
A ty vieš čo je to popôrodna depresia a že ak ju aj nemá tak týmto jej ju môžeš spustiť? Ja mám troj týždňovu dcéru, chcela som len a len kojit, odmietla som čo i len jednu fľašu kúpiť pred pôrodom, že to nám nebude treba.. žiaľ okolnosti to zariadili inak a všetky hormony a pocity čo sú vomne, no nieje to jednoduche.. keby mi ešte niekto robí toto, tak sa môžem akurát tak zblázniť. (A nie nemusís to vedieť ako je dcere, ani moja mama nevie ako je mne, napriek tomu že máme super vzťah, ale ja o tom nedokážem hovoriť s nikým.).. Tak ja len, že ak chces pre vnucatko to najlepšie, tak to nieje mama na psychiatrii. Lebo neustále hustenie že má kojit a ak sa jej to nedá a samú ju to trápi, plus ju trápi aký bol pôrod, plus to a tamto...
Preboha...toto iste mne robila moja mama, zufalo som sa snazila kojit, chcela som, no neslo to...ona si zobrala do hlavy, ze to musi ist, lebo je to to najlepsie pre dieta, ze sa malo snazim...zatial, co ja som robila maximum a doma plakala do vankusa, ona mi posielala clanky z imternetu o dolezitosti kojenia, co mi ublizovalo este viac...zaslo to az tak daleko, ze som psychicky nezvladla jej natlak a kontakt s nou prerusila uplne. Asi polroka sme sa vobec nevideli. Potom sa spamatala, a pri dalsich detoch uz pochopila...
Takze mila babka, ak chces vidat svoje vnuca, zacni prosim respektovat svoju dceru. Si neskutocne sebecka, obmedzena a neempaticka a svojej dcere velmi ublizujes.
Toto je pecka😀 chudak tvoja dcera.
Zaujimala si sa o to, co si mysli svokra ? Teda druha babka tvojho vnucata ?
Co ak ta suhlasi s podavanim UM ? A tvoja dcera mozno respektuje ju.
Ci svokra - druha babka nema pravo "starat" sa do vychovy, len ty ?
Si predstav, ze kazda jej tlacite cosi ine. Naozaj chudak dcera. Nikdy nevyhovie obom.
A vies co ? Ani ty, rovnako ako ani svokra, nemate pravo starat sa do vychovy jei dietata. Mozte poradit, ale vtedy, ak si to sama vyziada, a respektovat, ak o vasu radu nestoji. Cim skor to pochopis, tym lepsie pre teba.
Bože tiež som sa napocuvala od svokry prečo nekojis? Ja by som radšej kojila ako kupovať mlieko.... no zlatá moja ja tiež ale bohužiaľ, prvé som mlieko nemala a potom keď sa to rozbehlo tak sa mi zapchavali mliekovody keď som deti dvíhala len z postieľky ako pri prvom tak aj pri druhom, a následne 6h strávených nahrievanie prsníkov, odsávanie, masírovanie, chladenie, 2x zápal, 3 laktačné poradkyne a čo to pomohlo? NIČ ak sa nedá tak sa nedá, kojila som prvé 2,5 mesiaca kým som kvôli ATB nestratila mlieko, a druhé mesiac a je im niečo? Zdravé ako repy, dcéra 5 ročná šikovná, múdra, samostatná - ešte keď mne príde zle tak vie čo má robiť a pomáha, a syn? Pol roka 74cm a skoro 8kg, silný, zdravý, rastie.....takéto nátlaku nemam rada a hlavne nie sú dobré na psychiku matky, keď to nejde tak to nejde, a ak aj niektora mamička nechce tak si myslím že to je jej vec, pretože ona je rodič a ona o tom rozhoduje, nie babka, teta, strýko, dedko, sestra, suseda a neviem ešte kto, ak bude chcieť radu tak jej ju dajte, ale netlačit na silu, mne svokra vynadala do ku....pretože som dcére keď sa jej zlupovalo temenicko nedávala igelit na hlavu tak ako to ona robila pred 30 rokmi so svojimi deťmi, doba sa mení, ľudia sa menia, zvyky sa menia atď, možno jej chcete dobre ale ak to nerobí tak to nie je dobré pre ňu, a nebojte sa dieťatku ublížené nebude, mám známe ktoré vôbec nekojili len aby ich prsia vyzerali normálne, tak nad tým mi hlava stojí ale nemesiam sa im do toho pretože to je len ich vec
Trosku som sa v tom stratila. Koho je to malinke? Ak som to dobre pochopila tak je to dieta vasej dcery a nie vase. Tak sa laskavo do tohto nestarajte, sama mama vie co je pre dieta a hlavne pre nu to najlepsie. Vy ste si dieta vychovali tak sa uz nestarajte do vychovy svojej vnucky. Keby ste vy moja mama, zablokujem vas a ani sa s vami nestretavam. Uz ste zabudli ako ste sa mali vy mesiac po porode a este aby niekto stale do vas hustil. Je to jej rozhodnutie tak ho respektujte!!
Nie, kazda zena nemoze kojit aj keby sa postavila na hlavu. Pri prvom dietati som nemala nic kupene na krmenie s UM, ani cumle pre babo. Nadupana vedomostami, prirodzeny porod bez medikacie, s dobrou naladou, dula pri porode, laktacne poradenstvo, caje, blboviny od vymyslu sveta, odsavala som ako debil hodiny, podpora zo vsetkych stran. Neslo to, nebolo mlieko.
Babam po cisarakoch mlieko striekalo, co ani deti pri sebe nemali.
Pri druhom som skusila, ale zasa nic.
Ja nebudem ako fanaticka trafena trapit dieta hladom...prvorade je totiz dieta, nie dojcenie.
A tiez si myslim ze vymyslená tema z tem co tu
boli, na rozputanie vasni ako je mamila sekta.
Ano, je.
Žiaľ, ale, takýto ľudia sú aj reálni, zažila som.
Ty si asi z kategórie "mala si sekciu, jak ti dobre, ani si nerodila" alebo "mačky sa nikto nepýta, či vie kojiť" Neviem, či tušíš, čo všetko vedia takéto reči pustiť u žien po pôrode, ale vyššie ti to vysvetlili.. som alergická na tieto veci, lebo mám tiež osobnú skúsenosť. Viac by sa ti páčilo, ako tvoja dcéra v kuse odsávala mlieko? Nevarila, neprala, len by ležala s bábätkom kontakt koža na kožu, aby sa ten proces spustil? Brala by vitamíny a iné lieky, ktoré "odborníčky" tak radi odporúčajú? Dieťa by revalo hladom, ale ona tvrdohlavo išla svoje, dávala mu piť iba cez cievku, či pohárikom? Lebo toto sú tie cenné rady od mamily. Vtedy by ti vadila asi preto, lebo nič doma nerobí, všetko sa točí okolo kojenia, ona má nervy, decko furt hladné.. že? Len pre tvoju informáciu: nežijeme v šyridsiatych rokoch 20. storočia, aby dieťa hladovalo, ak sa nedá kojiť. V podstate aj keby z princípu odmietala, tak ani vtedy dieťa neumrie hladom a nikoho do toho nič. Ja som sa napr. cítila pri tom odsávaní až fyzicky ZLE.. ako krava, ktorá sa samodojí. Akoby zo mňa odsávali život. No a môžem to niekomu povedať? Nie, lebo by to nepochopili a mňa by odsúdili. V každom prípade: V živote by som sa už viac neznížila až tam, aby som vysvetľovala iným, ako sa snažím, a nemôžem a pod.
@matkahelka ja si myslím, že to súvis má,...dieťa sa musí pri prsníku naťahať, mne dieťa niekedy len chvíľu potiahlo z prsníka, a zaspaváala, musela so ju ,,štipkať do líčka v noci aby sa napapala. A z fľaše myslím, že to ide plynulo a jednoduchšie ako z prsníka, takže dieťa kým sa unaví aj viac vypije a potom dlhšie spí.
@gabriela_obzerova ja si myslím, že z toho prsníka musí viac ťahať,..z fľaše mu to ide plynulejšie.
... ináč, možno, že sa pamätá na to, ako si ju kojila ty (vychádzam z jej veku, dokedy bola kojená, ktorý uvádzaš) a takto ju to ovplyvnilo, že má blok, čo ty môzeš vedieť... ;) Tu si robím srandu.. ale teraz nie: sama vidíš, že darmo si ju kojila dlho, aj tak ti teraz kašle na názor, resp. ak aj nie, tak ju ty sama deptáš, ani netušíš ako veľmi jej ubližuješ.. tak sa zamysli, či to kojenie bolo ozaj to naj, čo si jej dala (ešte môžeš dať) do života. Keď stále áno, tak niekde sa stala chyba, či..? Alebo že by si nemala pravdu?
@ollynka Môj kojený nebol, aj tak mal obdobie, keď celú noc buntošil... ja som tiež nebola kojená, do troch rokov som neprespala ani jednu noc 🙂 Ale áno, logiku to má, z fľaše naraz viac vypije, a potom sa nebudí tak často na hlad.
@babulkomale ale aj keď matka kojí, ako vie, že má kvalitné mlieko?,..nesmie hocičo zjesť, aby dieťa nenadúvalo, a aby sa nevyhádzalo. Tiež som kojila, a lekár mi kázal len tvaroch jesť, banány,mlieko z automatu, nie z tesca,..to som si ešte vitamíny v lekárni kupovala pre dojčiace matky, denne plné misky ovsenných vločiek,...stále sa tvrdí, že materské je najlepšie,..myslím, že nie každá ho má dobré. A tie potraviny z tých supermarketov, tiež žiadna výhra. ...v tom umelom mlieku je to všetko alebo by malo byť vyvážené na tú jednu porciu,..tak sa občas zamýšlam či je to ozaj to materské TOPKA. Sesternica inak kojila a dostala sa do nemocnice,..dieťa chudlo,..mlieko bolo zlé od maminky. Musela prejsť na UM.
@ollynka Ako vie matka, že má dobré mlieko? Tak ja som chodila s malou každý týždeň k pediatričke na kontrolu. Tam mi povedali, či dieťa priberá, alebo nie. Tam mi povedali, že kedy mám začať s prikrmovaním a s čím začať. Myslím si, že to určí lekár - podľa váhy bábätka. Sama od seba by som si netrúfla povedať, či je dobré, zlé ….
Teraz počas Covidu neviem, ako to majú tie povinné návštevy s bábätkom.
A to je pravda, že z prsníka musí bábätko viac ťahať to mliečko.
A kojenie je najviac “krásne”, keď rastú zúbky a bábätko chtiac, nechtiac zahryzie. 🥴
Toto je jedna z tém, ktorá dokáže vyvolať 3. svetovú vojnu. 9 strán!!! 😂
@acrobaleno A ďalšia je téma o Covide.
@kittykat22 problém medzi nami. Jaj pani čítajte poriadne. Ozaj ste dnešné mamičky pohodlné. Načo sa snažiť keď trepnem dieťaťu fľašku a je to
Máte tu 9 strán o tom, aby ste nechali dcéru robiť vlastne rozhodnutia o jej vlastnom dieťaťi. A keď už chcete dcere čosi dokázať, urobte si vy este jedno, dojčite ho do 15tky a vytrite dcere zrak.
@squ1rrel nie, prečo? Veď mamila je pre kojacie mamičky nie? Chcela som jej aj laktačnu zavolať ale odmietla
@marisoul ja už deti mať nemôžem
@autorka byť tvojou dcérou, tak aj na hlavu by sa mohla postaviť a odrážať sa ušami aj tak by som nekojila. A je jedno, či by som nechcela alebo nemohla. 😂
Autorka, ty ešte máš chuť po tom všetkom, ako ťa mladé pomenovali, zapájať sa naďalej do tejto diskusie? Divím sa ti. Už by som pri druhej strane požiadala admina o jej zmazanie.
Prečo nechcete dcéru rešpektovať? ...a nevyhovarajte sa na vnuca. Nerozumiem tomu... Stale si idete bezohľadne svoje.
Moja draha, nie je to vždy o lenivosti... Myslis ze jrj pridavas na psychyke ked vkuse do nej rypes? Ja som prve tiez nekojila, nevedela sa prisat a ani mlieko sa mi nechcelo rozbehnut... Trapili sme sa mesiac, proste to neslo... Druheho som uz kojila do 14 mesiacov a aj to sme skoncili koli tomu ze som bola tehotna a tretie sa mi tiez dari kojit... A ano dcera ma pravdu je to len obycajna sekta a prestan uz do nej rypat, bud rada ze sa o tvoje vnuca ukazkovo stara, nie je vsetkoblen o kojeni aj ked je to pre dieta to najlepsie
Autorka a Ty čítaš poriadne? Čítala si, čo Ti tu baby píšu? Alebo si tak obmedzená, že do mozgu Ti to neprechádza? Čítala si napríklad moje príspevky?
Začínam sa prikláňať k názorom, že toto je vymyslená téma. Lebo jedna normálna žena, matka, babička sa nielenže nespráva voči dcére tak, ako Ty, ale ani sa nevyjadruje spôsobom "trepnúť dieťaťu fľašku". Ty si svojej dcére trepla cecok? 🤦🏻♀️
@oli18 prečo zmazať?
Toto je už tretia téma o mamile/kojení za posledných 14 dní, čo som zachytila. Možno naozaj robia prieskum. Iba dojčiacim sektárkam nevysvetlíš.
@h2 trepla, či netrepla, asi to urobila zle, lebo to povestné puto sa nevytvorilo... a to nie zo strany dcéry k nej.. ;)

@gabriela_obzerova môj syn je od 8 mesiacov na UM, teraz ma rok a budi sa častejšie než keď bol kojeny