icon

Vplyv dojčenia na mliečne zuby

18. dec 2025

Maminky, ktore dojcite, ake zubky maju vase deti? Moj syn ma 20mesiacov, stale dojcim najma na obedny a nocny spanok, 1-2x v noci. Zuby cistime jednozvazkovou kefkou, sladke neje(max ovocie, raz za cas domaci kolac, klasicke cukriky, keksiky, lizanky nemal nikdy) sladene napoje nepije, len nesladeny caj a cistu vodu. Zubarka mi povedala, ze sa mu zacina demineralizovat sklovina na stolickach. Cistim pravidelne rano a vecer, ale asi to nocne dojcenie viac skodi, nez pomaha. Ukoncili ste dojcenie kvoli zacinajucim kazom? Alebo zabrali na cisteni? Dakujem

svetlonos
18. dec 2025

@anonym_autor
makeho sim kojila cez 2 roky - v noci 3x! Nema jedneho kazu. Mozno bude pricina inde.

maryetta
18. dec 2025

Hmmm neviem ti. Ja som dojcila 4 deti. Prvy sice najdlhsie2,5 roka ale co sa tyka sladkosti tie dlhooo nemal.
Co ale lutujem ze som mu davala (z nevedomosti) ten detsky granulovany caj. Podla mna z toho.
Lebo dalsie deti (maju aj viac sladkeho-to uz popri starsi h neustriehnem. Aj sem-tam dzus. Nepili ale sladeny caj a maju zubky krásne.
Akurat najmensia ma oslabenu sklovinu lebo sme ju nevedeli "oducit" od skripania so zubkami. Presne vidiet iba na hornych 4 zubkoch ze maju oslabenu strukturu.

tanyan
18. dec 2025

Podľa mňa je to s tým dojčením mýtus a oveľa väčší vplyv majú iné veci, napríklad nedostatočná úroveň vitamínu D má na kosti a zuby významnejší vplyv.
Dcéru som dojčila do troch rokov, hlavne v noci a zuby sú OK.

anonym_bb12f6
18. dec 2025

Ja si myslím ze práve to nocne dojčenie je za tym. Proste umyt zuby a spat. Keď sa dieta naje, všetko ostáva na zuboch a pôsobí to. Keď tak aspoň ústa vyplachnut vodou.

domak2
18. dec 2025

Dcéru som kojila 3 roky a mala zuby zle, ale to preto ze som vo svojom bio eko ošiali kupovala namiesto sladkosti sušené ovocie/koze... Syna som tiež kojila 3 roky a zuby ma krásne, ten jedaval vsetko mozne, aj keď teda sladkosti moc nie, on je chrumkovy typ.

a0
18. dec 2025

@anonym_autor kúp mu gc tooth mouse a dávaj mu to na zuby večer (keď zaspí, nech to nezje ale nechá na zuboch 🙂. U nás veľmi pomohlo. A pastu samozrejme s fluoridmi 🙏.

Inak zuby sú geneticky dané - ako aj hrubka skloviny, niekto ju ma silnejšiu niekto slabšiu. Ja som 2 deti dojčila dlhodobo. Jedno zuby ako perly do dnes (už ma trvalé) a druhé malo demineralizácie od roku + vrodená chyba v sklovine - našťastie zo zadnej strany zubu.

veklipo
18. dec 2025

Obe deti som dojcila 2,5roka na poziadanie, aj v noci. Syna do 6m uplne, dceru do 7m. Dcera ma na kazdej preventivke maly zacinajuci kaz, ktory jej hned na pockanie opravia. Syn kazy nema vobec.

pribinak
18. dec 2025

Ja neviem dojcila som v noci krážom krážom a syn nemá jediný jeden kaz
Nemyslím že zrovna dojčenie nici rak veľmi zuby

Skôr nech ti zubárka poradí nejakú speci pastu, alebo niečo iné, alebo hľadaj príčinu inde

nataliik
18. dec 2025

@anonym_autor moja druhá dcéra mala v 19 mesiacoch agresívny sklovinny kaz, zúbky sme cistili samozrejme poriadne, ale zial. Zubári nám vraveli, že je to jednak genetika, ale ze to nočné kojenie (ale bolo fakt veľa aj 20x za noc) tomu veľmi skodi a bud jej za každým umyjem zúbky alebo prestať kojit. Umývam len jednozvazkovou kefkou a pasta curaprox, ale aj tak sa jej ešte robili na stoličkách malé fľaky, až keď sme začali umývať curaprox enzycal 950 sú zúbky v poriadku.
Prvá dcéra to nemala.

mullerova46
18. dec 2025

Ak to sú demineralizacie na 5kach popripade aj jednotkách tak to môže byť syndróm ktorého meno neviem. Vtedy zubári nevedia príčinu demineralizacie. Syn má demineralizivane zuby stoličky a nepapa tiež sladkosti ani sa nekoji. Kojenim to nebude keď pravidelne čistíte zuby 🙂

mullerova46
18. dec 2025

Naša zubárka nám odporučila toto používať 2-3 razy do týždňa

anonym_759c88
18. dec 2025

Dceru som kojila naozaj dlho, ma 16 rokov a este jej zubarka okrem kontroly nemusela nic robit, zuby ma krasne.

marhulka13
18. dec 2025

@anonym_autor syn nebol vôbec kojeny, dcéra vyše 2 roky bola a zuby majú na tom rovnako. Maju 15 a 12, zatiaľ bez kazu, len dcéra bude musieť mať strojček.

kiki68
18. dec 2025

@anonym_autor 3,5 roka dojceny, ma 5.5 a vsetko oki, prvy zub mu uz vypadol sam ako treba. Cize nema zatial nic extra.

autor
18. dec 2025

Tak ja netusim, co robim zle. Jednotky ma ok, len na stolickach mini flaky. Cistim s fluoridovou pastou, striedam aj s pastou s hydroxyapatitom. Skusim ten gel gc 🙂
Z manzelovej strany vsak nemaju najlepsi chrup🤷🏻‍♀️

minesasubu
18. dec 2025

náš zubár povedal že mlieko nemá vplyv na zuby ak sa raz za 24 hod vyčistia poriadne zuby , syn stále po vyčistíme zubou večer vypije mlieko na spanie ja umývam poriadne aj ráno aj večer a kazy mal na zadných stoličkách proste sa to opravilo a ideme dalej

sisska96
18. dec 2025
@anonym_autor

Tak ja netusim, co robim zle. Jednotky ma ok, len na stolickach mini flaky. Cistim s fluoridovou pastou, striedam aj s pastou s hydroxyapatitom. Skusim ten gel gc 🙂
Z manzelovej strany vsak nemaju najlepsi chrup🤷🏻‍♀️

@anonym_autor tak genetika. Ja robím všetko možné aj nemožné aj tak mi kazia zuby. Jedným deckom tiež kazia a druhé má fajn zuby. Jedia to isté, používajú tú istú pastu, všetko rovnako a aj tak majú iné zuby

autor
18. dec 2025

Ved prave, mne rodicia takto urcite necistili zub po zube a kazy som nemala. Tak nic, budem nadalej poriadne cistit, popripade to neskor opravia. Dakujem🙂