Skúsenosti s liekom Orfiril Long 300

adka2121
14. apr 2013

Zdravím všetky mamičky, bola by som veľmi rada, keby mi niekto vedel napísať svoju skúsenosť s liekom Orfiril long 300. Môjmu takmer 4-ročnému synovi ich predpísala detská neurologička - robila mu vyšetrenie EEG a vraj tam mal nejaké "ostré výkyvy". Máme trochu problém s rečou, chodíme k logopedičke. Vraj mu úplne nesynchronizuje pravá a ľavá mozgová hemisféra a tento liek by mu to mal "zjednotiť". Lenže keď som si prečítala príbalový leták k lieku, bola som dosť zhrozená. Ten liek je určený na liečbu epilepsie a epileptických záchvatov a môj malý nikdy nič také nemal - ani nič podobné. Momentálne berieme ten liek už vyše mesiaca, ale ja s ním stále nie som akosi "stotožnená". Vopred ďakujem za odpovede.

asfodelka
13. sep 2013

@adka2121 ahoj, nasmu malemu ten isty liek predpisali na epilepsiu. ale je to riadny humus, tiez ma ten letak znechutil. dufam ze Ta upozornili aby si malemu nedavala paralen... moze v kombinacii poskodzovat zaludok alebo pecen... isto Vam budu casom robit aj krvne a pecenove testy ci malemu neskodi.
ale chcela som Ta poprosit skor o radu, my ho berieme teraz asi 3tyzden a mam problem dostat ho do maleho. obcas mu to vysypem do jedla a nevie ze zje. ale ked ranajkujeme chlieb tak je problem. s vodou mi to pluje, skusala som mu to dat do sosacika od vody, tak par krat som ho oklamala... ale uz aj to pluje. ako ich podavas Ty? nas maly ma 2.5 roka tak celu kapslu mi nezhltne. dakujem za radu.

adka2121
autor
18. sep 2013

@asfodelka Ahoj, som rada, že si ma upozornila na ten paralen - doktorka mi o tom nič nepovedala. Akurát pozajtra ideme k nej na kontrolu, tak sa jej na to opýtam. Čo sa týka toho podávania lieku - mne malý tiež tie kapsule vôbec nechce prehltnúť. Zo začiatku som mu ich vysypala na lyžičku do ktorej som dala trochu jogurtu alebo detskej výživy. A potom som mu hneď strčila do ruky pohár s čajom, aby to ešte zapil. Teraz mu ho už dávam tak, že mi otvorí ústa a ja mu ho jednoducho vysypem na jazýček - a potom to samozrejme rýchlo zapije. Snažila som sa ísť na neho asi takto - "vyplaz mi jazýček a mamička ti naňho vysype guličky ". A musíme to zapíjať s čajom alebo s džúsom, lebo s vodou mi to nechce. Ale to bude asi preto, že on čistú vodu celkovo veľmi nechce piť. Ešte by som sa ťa chcela opýtať, či váš malý mal niekedy predtým epileptický záchvat, alebo tiež žiadny nemal ako my. A ešte by som sa chcela opýtať, či sa nejako zmenilo správanie vášho malého, odkedy berie tieto lieky. Môj malý ich berie už vyše pol roka a začal mávať také občasné výkyvy nálad - zrazu sa rozplače pre úplnú hlúposť alebo sa veľmi rýchlo rozčúli a potom začne byť trochu agresívny. A po takých 5-tich minútach ho to prejde. Tak neviem, či to súvisí s tými liekmi, alebo je to u detí v jeho veku normálne. Lenže u iných detí (napr. v škôlke alebo vonku na ihrisku) som si takéto reakcie nikdy nevšimla. Ale zase na druhej strane musím uznať, že odkedy berie tieto lieky, tak sa mu dosť začala zlepšovať reč - logopedička sa vyjadrila, že je to vďaka tomuto lieku. Takže mám z neho stále dosť zmiešané pocity. Keď sme boli pred dvoma mesiacmi na kontrolnom EEG, výsledky už mal vraj dobré - tie "výkyvy" sa mu už zosynchronizovali, ale vraj tie lieky bude brať ešte rok alebo dva roky, kým sa mu mozgová činnosť ustáli. TAk neviem - pozajtra sa opýtam neurologičky aj na tie výkyvy nálad a "miernu" agresivitu. Vopred ďakujem za odpoveď. Andrea

asfodelka
19. sep 2013

@adka2121 no nam na neurologii tiez nehovorili s ktorymi liekmi nekombinovat. to si musis najst v letaku alebo sa priamo pytat. ak si pozries http://www.liekinfo.sk/liek-paralen-500-tbl-20x... a pod interakcie tak je to tam pisane. ale nie su vymenovane co je podla mna strasna sprostost od vyrobcu. stale ked ides dat hocaky liek citaj letak. pytala som sa minule nasej obvodnej a povedala ze v pripade nudze nech dam aj paralen, lebo v nasej skolke ine lieky nemaju ak by mal horucku.
nas maly ma diagnostikovanu epilepsiu. mal aj zachvaty. zdedil ju po manzelovi. ale od kedy bral Convulex zastavilo sa to. kvoli skolke sme presli na Orfiril. to prve bral aj na obed ale v skolke nam povedali ze oni mu lieky davat nesmu tak sme museli zmenit na nieco co sa berie len 2krat. u nas zas ked som s nim prisla do nemocnice ze mal zachvat tak mi neverili, keby ocov kamarat nebol riaditel v nemocnici tak nas ani neprijmu, vraj ako ja mozem vediet ze to bola epilepsia. 3dni nas tam nechali a pustili domov ze som sa pomylila, dalsie rano dalsi zachvat, utekala som tam a priamo pred doktorkou dostal rovno dalsi a uz mi zrazu verili..
ked sme zacali brat Orfiril tak prve dni bol maly strasne ospaly. teraz uz je vsetko ako pred tym. zacal chodit do skolky a ja neustale pocuvam ze im tam vrieska ale doma nevrieska. tak neviem ci to nejak suvisi. a od kedy chodi do skolky tak prave je druhykrat prechladnuty. ale myslim ze to s tym liekom nesuvisi. inak je uplne ako inokedy.
nas maly nerozprava a ak aj povie zopar slov tak nemam pocit ze by sa to branim liekov zlepsovalo 🙂 s tou agresivitou by som to tipovala ze to videl niekoho robit a on sa opakuje. sestrina mala ked chodila do skolky opakovala vselico po detoch. dokonca zacala aj suslavo rozpravat 🙂