icon

1,5 ročná pozná abecedu. Vadí to?

dulius
12. apr 2010

Ahojte, ako su na tom Vase deticky?
Nasa Dianka ma 1.5 roka a uz pozna celu abecedu, aj v podstate cislice od 1 po 9
je to OK? ja neviem, je to moje prve dieta, nemam skusenost, kedy sa deti ucia abecedu a tak

zuzana76
12. apr 2010

alebo nazvy knih co ma vpolicke, vybral knihu a precital pismena co poznal, napriklad len 2-3 pismenka a potom sa ma spytal co su ostatne pismenka zac

katy1979
12. apr 2010

kvetinkaa deti sa nemusia ucit tak ze nasilu. moj syn vie tiez abecedu a cisla, jednoducho sa pytal a co mu povies ze vies co zlaty moj ale ty si este malý tak ti nepoviem co to je za pismenko. nasho to chytilo pri autach na kazdom videl znacku tak chcel vediet co tam je napisane a potom aj fisher price telefon ten ho bavil, ale nikto mu ho nekupil za ucelom na uc sa. takých deti je tu vela co poznaju pismenka. sedi pri knizke ci ideme po ulici a rozprava si a pytal sa na pismenka v knizke. to je prirodzena zvedavost deti. niekoho to chyti skor niekoho neskor.

zuzana a presne usta sa mu nezastavia, este ked bol mensi tak kazdy na neho pozeral ze ako mu to melie a hlavne stale sa pyta. lezie to obcas na nervy, preco a kam a naco a co tam budeme a co to je.

zuzana76
12. apr 2010

a inak ja som nebola nejako specialne nadana, ani muz, ucili sme sa normalne, ja lepsie ako muz

a farby sa naucil na autickach, ked sme sa spolu hrali a ja som si od neho pytala auto,ze daj mi to cervene auto a podobne

zuzana76
12. apr 2010

katy, som rada,ze aspon niekto suhlasi

ja ma tiez problem s tym rozpravanim, ze niekedy som uz unavena z toho pocuvat ho 😀 , moje zlate, rozpraval uz od 9- mesiacov, najskro len slova samozrjeme, ked mal rok aj 3 mesiace uz tvoril vety

zuzana76
12. apr 2010

a opravujem, nie je to uz poziarnicka stanica, ale hasicska 😀

zuzana76
12. apr 2010

katy a znacky to je aj nase, aj znacky aut, ze pozna a aj samotnu SPZ zacne citat - pismenka a aj cisla

maznacik007
12. apr 2010

to co vie tvoja dcera nie je citanie.. citanie je spajanie pismen do slabik a slov...

tvoja dcera je velmi vnimava a pismena sa uci ako obrazky...

nie je to o uceni nasilu... proste niektore deti a najma ak maju rodicov co ich podporuju sa zaujimaju aj o pismena aj o cisla..

samy sme si tym presli dcera v roku a pol vedela ked si povedal pismeno spravne ho najst v knizke.. alebo aj pomenovat.. a hovorila cisto aj r...

v styroch piatych rokoch si uz citala knihy aj moje...

ale zasa ona mala skor problemy v emocionalnej a socialnej oblasti... co je tiez typicke... pre deti ktore su takto popredu... moja skusenost je ze je potrebne okrem hladu po vedomostiach u dietata rozvijat najma tu socialno emocionalnu oblast... lebo to je to co v konecnom dosledku rozhodne o uspesnosti v skole v zivote v povolani...
a najma v dnesnej dobe

sue
12. apr 2010

Maznacik, ďakujem za vysvetlenie toho čo som chcela povedať ja 😅 😀

petrus29
12. apr 2010

Ahojte vsetci!Tak dobra tema sa tu rozbehla 😉 Moja dcera rok a tri mesiace, ma rada knizky a stale si ich pozera,ale nepozna abeceda no to neznamena,ze je pozadu alebo deti ktore to vedia su ine.Kazde je individualne.Myslim si ,ze kym dieta nenutime do veci a pride ti spontanne je to oki.Ved naco ucime deti take kraviny ako aka si velika???Taka abeceda sa aspon zide 🙂 🙂 🙂

zuzana76
12. apr 2010

maznacik a ako sa prejavili u nej tie emocionalne problemy ?

zuzana76
12. apr 2010

ja sa ho snazim aj zapajat do hry s inymi detmi a podobne, aby nebol outsider a podobne

zuzana76
12. apr 2010

podla mna je dolezite nerobit z nadaneho dietata, ze je nieco viac, nepodporovat v nom zameranost na seba a na to, co uz on vsetko ovlada, vsetko s mierou, ale to,ze napriklad ako 2- rocny pozna abecedu neznamena, ze to bude nejaky emocionalny " kripel" sorry za vyraz

katy1979
12. apr 2010

zuzana neviem ako vy. ale nas malý je tak troska hyperaktivny a ma problemy s pozornostou. je roztekaný. myslienky v hlave mu bezia rychlejsie ako usta.

nechcem po nom aby cital ale ked sa to nauci sam tak nech sa paci aspon mu nebudem musiet citat knizky ja 😀

zuzana76
12. apr 2010

moj maly ma rad deti, ale viac tie starsie, radsej sleduje co robia strasie deti, aj sa s nimi hra, pripadne so seberovnymi, ale uvidme, bude sa musiet naucit aj s mladsimi, pretoze onedlho mu pribude surodenec , co si myslim,ze je velmi dobre a bude pre neho prinosne

zuzana76
12. apr 2010

katy, nepoznam tvojho synceka, ale to este nemusi byt hyperaktivny, len zbrkly , mate to urcene ako diagnozu od psychologa?

nas nie je hyperaktivny, je skor kludne dieta

zuzana76
12. apr 2010

ako som pisala, moj zase nie je na sport, telesna ho asi bavit velmi nebude 😀 , ale ved uvidime, este sa to mzoe aj vsetko zvrtnut

katy1979
12. apr 2010

zuzana zatial to mame potvrdene od jednej lekarky ale to je velmi predbezne este je na to maly.
to nase je sidlo neobsedi takze ziadne kludne dieta. kadzy je hold iny.
a neboj nauci sa byt s mladsimi nas to caka tiez.

zuzana76
12. apr 2010

katy, ved uvidite, ako sa to vyvrbi, ja som s mojim u psychologa nebola, chodime len neurologicke kvoli tomu, ze ako 7-mesacny sa nedvihal do sedu sam, tak odvtedy tam chodime a nastatsie je svetko v norme, chodit zacal tiez neskor, ako 14-mesacny, este mame ist na prehliadku v 3. rokoch,z atial mu ta neurologicka nezistila nic, len lahsiu formu hypotonie , co moze mat aj " vdaka" porodu-narodil sa SC kvoli hypoxii. Ale aj neurologicka v 2. rokoch od neho chcela farby a napocitat do 5 😕 , co sa mi zdalo teda prehnane, nas maly to vedel, ale poznam kopec deti, co v 2. rokoch ani poriadne nerozpravaju a su uplne normalne

tea333
12. apr 2010

Ako sa to tu rozbehlo, ako ste spomenuli, nechcela som napadat ideu nadanych deti, len ciel zalozenia temy.. 😝
inak blahozelam k sikovnym zdravym detickam, tym, co pismenka poznaju aj nepoznaju 😉

maznacik007
12. apr 2010

ono si treba uvedomit ze u deti je ten vyvin nerovnomerny.. a ide vacsinou v skokoch... cize intelektovo bola o par rokov popredu ale tie emocionalne reakcie boli na jej fyziologickej urovni a tym vznika nepomer..

moja nemala rada kontakt s druhymi dospelymi... rovnako dost odmietala muza.. bola na mna velmi nafixovana... a na moju mamu... bola velmi vyberava co sa tyka kontaktu s druhymi... deti mala rada len starsie... o par rokov... aj si s nimi rozumela....
rada sa presadzovala... bola hrozne predcizna... pri skladani puzle, ked si ukladala veci a tak.. ked jej nieco neslo tak to vedela skusat hrozne dlho... kym sa to nenaucila... vela rozpravala recitovala... v kolektive rovnako starych deti sa necitila dobre /vadilo jej ze suslu, ze maju plienky .. nespavala.. dobre... v noci sa o tretej budila.. ja som jej zapla pocitac.. a sledovala take prirodovedne filmy... ked sa jej nieco nedarilo podla jej predstav... /aj sa dost podcenovala... hrozne bola sebakriticka/ tak par krat chytila afektivny zachvat.. a preto sme vlastne isli k psychologicke... a tam sa zistilo ze je prilis popredu...

potom som ju dala do takeho minikolektivu.. moja mama ma take jaslicky doma.. a ja som sla robit... a postupne sa to napravilo.. teraz je uz skolacka... a ma velmi rada male deticky... ma vela zaujmov... denne ma kruzky niekedy aj dva.. a je tahunom triedy... a je oblubena... a ja som spokojna... 😉

ono v takomto veku /1.5 roka/ je este skoro povedat co bude... ono moze byt dieta inteligentne zvedave.. a popredu...

zuzana76
12. apr 2010

maznacik, tak s tym suhlasim, co si napisala, ale niektore dievcata tu az prilis utocili na deticky co su popredu, aj moj ma rad starsie deti, ale onedlho pojde do skolky, tak si bude musiet zvyknut na seberovne a bude mat mladsieho surodenca, takze uz nebude stredobodom pozornosti, tiez je precizny, spi celkom dobre, ale len v noci, cez den uz od 2. rokov nespava, dospelych ma rad, je na mna nafixovany, ale zase nie,ze by nevedel bezo mna byt, vydrzi aj s tatom, alebo starymi rodicmi

zuzana76
12. apr 2010

ale takisto to nepovazujem zatial za nic negativne a verim,ze sa vsetko postupne zrovna

zuzana76
12. apr 2010

nakoniec si predsa velmi spokojna, tak niet co riesit, nie? a o to predsa ide

monline
12. apr 2010

dulius- moja dcéra má už 16 rokov..keď mala necelé dva roky, tiež poznala celú abecedu, aj čísla, naučila sa to z magnetických písmenok na chladničke, bola zvedavá..čítať nevedela..keď mala 2,5 roka, všimla som si, že mi vraví aký program bude v telke..zapamätala si titulky v telke, ktoré moderátori aj čítali..z novín mi vedela "prečítať" jednotlivé programy ako- občianske judo, MASH, televízne noviny, Colombo, počasie, beverly hills 90210 a pod...ale čítať nevedela..bola to len zraková pamäť..čítať sa naučila až v škole, nijak som sa nesnažila spraviť z nej geniálne dieťa..v škole dosahuje výborné výsledky v rámci normy..nič výnimočné, lebo je dosť pohodlná a má plno iných záujmov, medzi ktoré učenie nepatrí 🙂
ale- možno tvoje dieťa má predpoklady na školu pre mimoriadne nadané deti, tak si všímaj ako reaguje, aké má pokroky ale rozhodne nesiľ do ničoho, čo dieťa nechce...prajem všetko dobré 🙂

jarus1
12. apr 2010

skúsim napísať tiež svoj názor - autor témy začal otázkou - ako sú na to vaše detičky? to že 1,5 ročné dieťa pozná abecedu, je skôr výnimkou ako pravidlom. On sa však pýta ako sú na to naše deti? t.z., že drvivá väčšina rodičov napíše, že ich dieťa sa hrá s kockami, učí sa chodiť či rozprávať. Ale samozrejme sú aj deti, ktoré poznajú farby či písmená.
Osobne si myslím, že ak sa jeho malá chce učiť písmenká, nemal by jej v tom ktokoľvek brániť, naopak, nech ju podporujú. Je šikovná a vie niečo, čo iné deti zvládnu rovnako vo "svojom" správnom čase.
Potom je ale jeho otázka zle položená a tiež aj názov témy...mala by sa totiž pridržiavať výsostne tých detí, ktoré toto vedia a s ich rodičmi by si mal vymieňať skúsenosti...tak to teda chápem ja 🙂

groka
12. apr 2010

1,5 rocne dieta urcite nerozmysla co hovori,vie to naspamat,moj syn vedel ako 2 a pol rocny menovat farby,zvierata a to teda dieta uz vie co od neho chcem,je to ako s cikanim,prilis male dieta sa vycika lebo to od neho rodic chce ale samo sa nevypyta,lebo v hlavicke mu to este nedoslo,napriklad 1,5 rocne dieta

avsak dulius neviem ako ste malu to naucili,ale mozno je vase dieta jedno z tych geniusov a to neni urazka 🙂 len tak dalej

sakura77
12. apr 2010

a co sa robite,kazda by ste boli pysna na taku sikulku 🙂 🙂 🙂 ci uz vie co hovori alebo nie... 😉

geegee
12. apr 2010

Moj starsi syn poznal kompletnu abecedu tiez v 2 rokoch...nebola som tym nadsena, nijako som ho k tomu neviedla, ale ked sa spytal na nejake pismenko, ked ho videl v knizke ktoru sme citali, odpovedala som mu. A on si ich zapamatal, potvorka 🙂 Teraz ma 3,5 a znalosti okolo pismeniek su rovnake ako v tych 2 rokoch - k citaniu ho nevediem vobec, resp. k spajaniu slabik. Skor sa hrame take hry na nejaku sluchovu analyzu, ze ktore slova zacinaju na ake pismenko a tak podobne.
Ale nasiel si novu zabavku a tak scituje a hlada, ktore cisla mu daju rovnaky vysledok 😀 Zatial len do 10 pocita, ale ratat vie...ani neviem...asi do 30? Jedine, co som urobila bolo, ze som mu najnovsie ukazala na kalkulacke ako sa pocita tam.
Netusim, co z neho bude...z nadaneho dietata moze byt naozaj kadeco a nie vzdy to nadanie byva pouzivane dobrym sposobom.
Druhy syn je uplne "normalny". Ma 1,5 roka a kasle na pismenka. Chvalabohu 😉 😀

bubba
12. apr 2010

moja dcera ma odmalicka strasne rada citanie.z toho titulu ked bola v okolo veku tvojej malej sa sama chcela ucit pismenka tak som ju ich zacala ucit.aj sa ich naucila,nie je to nic nezvycajne.ak dieta k tomu inklinuje a same chce,tak nie je problem(jedno pismeno som jej pomenovala len niekolko krat a uz si ho pamatala).dnesnym dnom(3,5r) uz vie aj pisat velke tlacene a vie precitat aj male tlacene.napise vsetko co jej nadiktujem ...ale to z nej nerobi genia.zaostava v inych smeroch ako su napriklad sportove aktivity 😝 aj moj muz stale tvrdi ze malu treba poslat do skoly predcasne.ja si myslim ze nie.(travim s nou viac casu)

ja som bola velmi zla prvacka.citala som samostatne od 4 rokov a v 1.tr som velmi vyrusovala. nechapem preco sa na svk deti ucia az tak neskoro citat.v britanii ked ako 5 rocne nastupuju do skoly sa musia vediet aspon podpisat a poznat aspon polovicu pismen .a tam sa len doucaju.teda aspon z mojich skusenosti..neviem ci je to tak vsade a ani sa nejdem hadat o tom ze je to vysostne pravidlo.

u malych deti sa da len velmi tazko zistit ci je Extra nadane.ale da sa to zistit z logicko strategickych reakcii ktore dieta "vyprodukuje" samo bez toho aby to videlo ci poculo od okolia. 😉

emmaelzer
12. apr 2010

dulius, je to fakt nadstandardne, aby v tom veku dietatko vedelo abecedu. Je velmi talentovana. Nasa ma 2 roky a 3 mesiace. pozna cisla od 1-9 a zopar pismenok, zvieratka poznala tiez asi v tom istom veku, ako je tvoja, rozprava v troch jazykoch.A ja viem, ze to je velmi pekne. Takze sa zda, ze vasa babulka je velmi talentovana, podporujte ju ako mozete, ked ma zaujem, ukazte a ucte ju vsetko. Gratulujem.