1,5 ročné dieťa a telka
Maminky kolko vam vydrzi pozerat vase 1,5 rocne dieta telku? Moj spievankovo cele, potom este masu a medveda,musim krotit, kolko povolujete v tychto necasoch? Rano pozerame spiecnkovo Hodinku, ideme niekam prec, alebi si kreslime,slebo zsmestnvam pri nejakych malickych cinnostiach.. Nechcem aby mi stale pozeral . A vecer okolo 18... Zase spievankovo napr.zas 3... Masu 2 casti max.a ideme do postele pozerat knizky a potom hajat.. Kolko prosim povolujete
Náš 2-ročný rozprávky miluje, ale nestopujem koľko minút denne pozerá, to máááám? 😀 Jediné chvíle, keď si môžem doma v kľude porobiť. Takže nerieš, ak máte aj plno iných aktivít, chodíte von, venuješ sa mu aktívne, nie je o čom 🙂
@pamag1805 nie ale sak si sa pytala.. no proste neuc si dieta na telku. pre hentakeho stupla je to moc. ja telku nekukam, ale mam ju doma, rovnako ako book, tablety, smartfony, atd. ale proste co pises, ze kolko kuka, tak je to dost. potom o par rokov budes mat nervy, ze ho nevies vytiahnut z gauca aby ti pomohol s niecim. to je viac na nervy ako motajuce sa rocne dieta pod nohami, tomu ver. mojmu malemu trvalo zhruba rok kym sa zbavil zavislosti od telky a pocitaca. a to este nebol tak sialene zavisly napriklad ako je zavisly moj brat, synovec a mohla by som pokraocvat.
boze baby, tak to zase nedramatizujte. nikto vam tu nevravi ze nekukajte vobec ani deti. ale zase nech to tie decka neprehanaju, priemrane k veku. sak ja viem dobre co je to poznat rozpravku naspamat...lebo ju uz vidite s deckom 180-ty krat.
@pamag1805 volakedy som mavala tv pustenu cely den, miesto radia. ale ako som zistila, ze sa starsi syn pred nu posadil a pozeral do zblbnutia som s tym prestala.
v tom veku, 1.5r ju nepozeral vobec a zacal az okolo 2.5-3r, rozpravky, ked som napr. kojila mladsieho.
a co robili deti v 1.5r? no hrali sa. starsi bol v tom case sam, takze si posuval auticka, pozeral obrazky v knizkach, chodil po byte, vytahoval knihy z police a staval ich na kopu. a dvdcka... vyberal misky (plastove) z kuchynksej linky a buchal po nich. vozil sa na aute, chodili sme na ihrisko, do piesku...v zime na prechadzky v kociku, na nakup...
a mladsi ten sa tak k tomu nejak pridruzil. a hoci tv bola pustena, tak v 1.5r pri nej vydrzal tak 10min a potom sup prec, behat po byte a hrat sa... 😉
@pamag1805 my hlavne chodime vela von, bereme odrazadla a psa a dlho sme vonku.. ked je takto skaredo, obuvame gumaky a clapeme sa vo vode.. poobede chodievame na vylety autobusom do mesta /planujem ich brat aj niekedy do nejakeho centra - to som ale matka co? 😀/..
doma takmer nie sme, susedia nas poznaju ako trojicu co sa vecne potuluje.. doma sme akurat medzi jedlami po spankoch - vtedy robime tie veci co pises - knihy, strihacky, malovacky, pecieme, vesanie pradla, robime si skakaci hrad z gauca a podobne.. vzdy vymyslam nieco aby sa co najviac hybali, lebo potom sa menej prekaraju a biju, aj ked sa tomu neda vyhybat cely den..
inak este k tej televizii - ak sa pouziva spravne je to pre dieta zdroj informacii a moze sa z toho dobre poucit, ak mu to rodic vysvetli.. aj knihy boli inak kedysi diablov vynalez 😀 😀
Malý má 16 mesiacov a TV ešte nevidel, my ju vôbec nepozeráme 🙂 na PC pár x mal pustené pesničky spievankovo (asi 10 minút) a to je všetko 🙂 🙂
@snopkulka nepouzila som uvodzovky, ale ano, tym som chcela povedat, ze to tzv. adhd sposobuje chemia a cukor v jedle a prilis vela podnetov na jedno kopyto. proste ked je vsetko vyvazene a pianko, tak je aj dieta v pohode. zase na mna pozor, tiez neuznavam vselijake tie adhd a podobne poruchy, pretoze to je skor porucha v pristupe rodica 🙂 ale tak na tom bud ti rodicia casom pridu alebo nepridu. 😉
neviem, ale ja som odpovedala na otazku -- nehovorim zakladatelke, ze nepozeraj..hovorim ako to robime my, lebo sa na to pytala..
@pamag1805 nas je uz vacsi..ale v tom veku co sme robili ? --- od 6 rano ked vstaval sme sa hravali...vtedy uz spal raz za den asi 3 hodiny cez obed... takze od 6 do asi 11 ked chodil spat sme mali 5 hodin --- citali sme, stavali kocky, pocuvali pesnicky -- u nas islo spievankovo z CDcka, nie v telke vtedy....chodili sme vonku, vonku, vonku...o 8 sme uz spacirovali s kocikom po dedine...ked niektori oci rozliepali..minimalne na 2 hodiny....v lete sme boli vonku skoro cely cas...v tomto veku sa moj syn este len ucil chodit...takze sme tapkali po zahrade...alebo v kociku chodili na prechadzky..pozerali zvieratka, krmili kozicky...od 11 do 14:-14:30 spal....mala som viac ako 3 hodiny pre seba...takze to bolo dost casu upratat, navarit...a este aj nohy vylozit na gauc..poobede vstal, tak sme mali obed -- neskor ked sme posunuli denny spanok na 12 ..tak sme obedovali uz pred spankom...o 11:30...navarene som mala z predchadzajuceho dna..pretoze bud som navarila cez obed na dva dni..alebo som si varila vecer.....takze som dieta nepotrebovala nikam odkladat..pred telku...a to syn bol uplne narocny na venovanie sa, nedalo sa nieco pri nom robit a on ze sa bude sam hrat..vzdy som sa hravala s nim...poobede to iste..vonku na minimalne 2 hodiny.....a doma ta ista klasika - kocky, knizky, pesnicky, pustali sme si auticka, vozil sa na odrazacom auticku...medzitym samozrejme olovranty, desiaty, vecere...akoze ja viem, bolo to o drzku...uprimne som tiez pozeravala casto uz vecer na hodinky, kedy uz pojde spat...ale okolo 19:00 sme zacali vecerne ritualy...vecera, kupanie, knizocka...tatko samozrejme sa tiez trosku povenoval...a spat.....neskor sme mu zacali pustat tie 20min rozpravocky...nieco poucne, pesnickove..tiez neskor spievankovo..ale ani ho to nechytilo nikdy v telke nejako.....
zas, len odpovedam na otazku...nemoralizujem ani nepoucujem..nech si kazdy robi ako chce..ale tak ked sa niekto pyta, tak odpovedame....
Nepozerame vela TV,ale bez telky,no neviem 😀 Moje deti malo pozeraju TV,ale podla mna,nie je na tom nic zle,ak sem-tam im ho pustime . Je velmi vela rozpravok,ktore deti ucia a lepsie pochopia veci 🙂
Moja dcera sa vdaka rozpravkam neboji od lekarov 🙂 , pozna velmi vela zvierat- je to ine,ak ich vidime v knihe a ine,ak ich vidi aj sa pohybovat 😀 Pekne si umyva zubky,lebo sa bojime "zubozrutov" 😀, atd .....
Dcera do 1r nevedala,co je to TV 😉 , pocitac im nedavam !
noo, takto, maminka jedneho dietatka, ktora nevie, co zo sebou, ti povie, ze toto neee a maminka troch je vdacna za rozpravky v TV :D Asi tak. Urob si, ako potrebujes a ako ti vyhovuje. Nic sa nema prehanat, ale zasa vidiet za vsetkym smrrrt tiez netreba! 🙂
@pamag1805 nepozera telku,nic,ziadne spievankovo,mam pocit,ze je snad jedina ,,ma rada hudbu tu pocuvame ,tancuje,ma oblubene pesnicky a riekanky ,miluje knizky ,ja telku ale tiez nemusim a moj ju zapne az vecer,syn pozera rozpravky cez vikend rano a malu to nezaujima
@snopkulka ved ja sama ak si dam nieco take divoke chemicke a sladke, som podrazdena a vecer neviem spat. ano, sak aj sladkosti jedia moje deti, akurat ze ine, vyberame a este teda zalezi aj kedy ich dostanu a kolko. aj nasim hovorim ze radsej nech im kupia mega kvalitnu cokoladu jednu nez desat shit keksikov, brumikov. je to rozhodne rozdiel 🙂
@jana_eyre to pocujem prvy krat ze zubozruti. 😀 ja natvrdo vychovavam: budes mat kaz, vyvrtaju ti zub, bude ta to boliet. stojhi ti to za to? 😀 finito 😀 pripadne ukazujem na youtube rozpadnute zuby. maly minule spekuloval s jedlom, pustila som mu hladujuce deti v afrike, porevali sme si a zbadal sa. mala si pozrie pri veceri pitvu alebo operaciu nejaku na youtube a je spokojna. vecer si na dobru noc prosi citat z anatomickeho atlasu. no cela ja 😀
maly zase ked pozera nieco dokumentarne, on to uplne zerie. jaj a zabudla som, spravy sa u nas pozeraju.
a take tie detske som si zvykla na stv, az som milo prekvapena, ake normalne relacie tam chodia.
@pamag1805 mrkni na stránky, kde sú montessori aktivity - úžasné veci aj pre celkom maličké deti, vydržia pri nich veľmi dlho a stanú sa kludnejšími. 18 mesačné dieťa môže prekladať napr. burizóny lyžičkou z misky do misky, nasýpať ich z jednej odmerky do druhej, vkladať drobné predmety do plastovej fľaše, cez menší otvor do krabice, kresliť hrubými pastelmi na baliaci papier, vkladať malé prdmety - gombíky, gulôčky do obalov z bonbonier - do tých priehlbiniek - rukami aj kliešťami (napr. na cukor), v lete prelievať vodu z nádoby do nádoby, dá sa aj v zime - dáš na zem igelitový obrus, naň osušku, tácku a na tácku viacero nádob, do jednej dvoch vodu a ide sa na to. Dieťa v tomto veku potrebuje svet skúmať aktívne, aj hmatom, nie pasívne niečo prijímať z TV, ktorú berie ako blikajúce farebné obrázky, nejaký rytmus, ale prínos to preň veľký nemá. Dieťa tohto veku som takmer pol roka strážila, tak mám tie aktivity vyskúšané a dieťatko teda nie je typu, kde ma dáš tam som, len ma ticho polož....to ani náhodou.
@oskvarka tak kazdemu vyhovuje nieco ine, a je mnoho dolezitych faktorov pri nonstop pustenej telke. Jasne, ze to nie je vhodne ak ma niekto napr. rad ticho a rad sa pohruzi do vlastnych myslienok, alebo ak niekto byva v malom byte a ma citlive oci alebo ak ma deti, ktore nemaju moc zaujmov a tak by som mohla pokracovat este dlho.
Nam to vyhovuje tak, ze je pustena stale (zas nie uplne nahlas ale bezi, lebo deti nemaju radi ticho v dome). Neznamena to, ze cele dni lezime na gauci a pozerame filmy, skratka je len zapnuta telka (robime si popritom svoje veci) a kedze to pre deti nie je nic vzacne viac ako 30-60min denne ich pozerat ani nebavi.
@maciatkolulu kľúúúúd, nie všetky maminy sú to extrémistky, nejedia všetky len bio žrádlo, nepadajú do mdlôb, ak sa ich decko vyváľa v mláke, ale neviem, prečo by som mala dieťa kŕmiť Ramou, keď mám maslo, prečo by malo piť sirupy, jupíky a pod, somariny, keď sa dá bez mučenia aj čistá voda, prečo by malo čučať na TV vo veku 18 mesiacov, keď je tisíc rozumnejších vecí, ktoré sa dajú robiť. Tieto maminy nerobia paniku z toho, ak sa im raz za čas nechce, alebo nestíhajú variť a objednajú pizzu, nemajú vyblýskané obloky, dieťa furt nastajlované, ale neodkladajú ho pred telku, lebo našli činnosti, ktoré ho zaujmú dostatočne dlho.
@timea7 ale ja som kludna, len ako matka aj skolopovinnych deciek obcas vyuzijem plusi aj rami a to rano ked sa ponahlame, aj ked ju nepouzivam nonstop, ale nevidim v tom hruuuzu a dnes sme napr,s malym pozerali nejaky cestopisny serial a boli tam zvieratka, tak som mu to komentovala, je to zle? A aj toho boba sme dnes mrkli, trochu z toho skor sibe mne, lebo uz vsade vidim traktori a ine polnohospodarske stroje, takze si myslim, ze to skodi mne ako malemu 😉 Myslis, ze odkladam dieta pred tv, nakoniec niekedy aj odkladam, kedze potrebujem aj na sekundu vypnut, spravit nieco a dokonca vypit kaaaavu este teplu, tak som asi zla matka, ale vzhladom k tomu, ze moja takmer 18.dcera je ok, studuje, netrpi ziadnymi syndrómami a druha je na 8.rocnej skole, tiez je ok, az na obcasne zachvaty tazkej puberty, co ja ale pripisujem skor k normálnemu stavu prislúchajúcemu jej veku a nie rame, alebo sirupom, alebo tv 😀 Ale nakoniec, nech si kazda matka, rodina robi po svojom a kazdemu vyhovuje nieco ine, ja nikoho neodsudzujem, tak by som ocenila, keby to bolo tak aj z druhej strany, to, ze nejaka matka pusti dietatu spievankovo z nej nerobi este neschopacku, co sa nevie plnohodnotne starat o dieta predsa. Ine matky svihnu dieta ledva rocne do jasli, opatrovatelke atd, tiez neodsudzujem, lebo jej to tak vyhovuje.... Kazdy nech robi ako najlepsie vie, autorka sa pytala, ci su aj take rodiny kde sa pozera v takom veku ako maju oni a tolko kolko oni, tak su a myslim, ze je ich dost. A nie su to zli rodicia, my sa bezproblemov vecer rozpravame, jeme spolu atd. Inak tiez mi obcas dochadzaju napady, co s malym stvarat a to som uz zasluzila matka. Napr dnes som to pozeranie ukoncila tym, ze sme sa isli spolu kupat a to doobeda a potom sa valat do postele a bolo nam fajn a co na tom, ze predtým sme mrkli par dielov boba 😉 ?
@maciatkolulu nechápem, prečo v podobných témach vždy, keď sa ozve niekto, kto to robí inak, je označený za super matku a pod. , dokonalú matku a pod. Ja som napísala svoj názor, nikomu som si nedovolila napísať, že je zlou matkou, prečo majú niektoré potrebu sa obhajovať? Ak ti to takto vyhovuje a si presvedčená, že je to správne, tak to rob takto, ale neposmievaj sa iným matkám, ktorým vyhovuje niečo iné a robia to inak.
@maciatkolulu v poriadku, nemusíš sa obhajovať 🙂

supermatky 2015 všetky sem a ukamenujte nas, že puštame 1,5 ročným deťom spioevankovo a fihu....waaaaa