11,5 mesačné dieťa ešte nesedí
Dobrý deň, mám jednu otázku. Môj syn má presne o tyždeň rok a ešte nevie sedieť. On vlasne sa iba plazí a nič viac. Na rehabilitácií mi tvrdia, že je to v poriadku, ale mne sa to nezdá. Lebo aj to samé krmenie je zložité, lebo papá v ležmo. Doktorka kázala, že ho v žiadnom prípade nemáme dávať sedieť že on si má sadnúť sám. Ale to čakanie je už dlho a on nič sa nemení. Máte s tým niekto skúsenosti?
Práve som si prečítala tvoj príspevok aj diskusiu ktorú si začala a chcem ti len povedať, že som sa potešila a trochu upokojila, že to nie len moja maličká je taký lenivček. Čoskoro 9 mesiacov a žiadne sedenie alebo štvornožkovanie, len posúvanie dozadu po brušku, to jej ide po celom byte, ale chrbátik má slabučký. Radšej sa vyhýbam mamičkám s jej rovesníkmi aby som ju aj seba ušetrila porovnávania. Čakajú nás rehabilitácie, dúfam že pomôžu... Maj sa pekne, prípadne napíš ako ste pokročili. 🙂
@snezienka12 Môj syn bude mať 11 mesiacov a len sa plazí, nesedí, ani sa nepostaví. Je síce sledovaný na neurologii a chodíme cvičiť, ale s tým, že mu vlastne nič nie, bola to len moja iniciatíva... 😵
Dcérka sa posadila ako ročná, v tej dobe aj začínala 4nožkovať, chodiť začala ako 17 mesačná....
baby klud 😉 kamaratkin maly sa posadil az niekedy okolo 13 mesiacov, chodit zacal, ked mal dva roky a prve slova az niekedy po troch... a teraz sa neda zastavit 😀
@snezienka12 my sme chodili od 11 mesiacov na rehabilitácie lebo malá neštvornožkovala ani nesedela len sa plazila. Boli sme tam dvakrát a sestrička šla na dovolenku na dva týždne a ná kázala doma cvičiť. Popravde som s nou cvičila asi len 2 dni. nepáčilo sa mi, že ju musím nútit do niečoho na čo nieje pripravena. Kým sme išli na kontrolu po 2 týždňoch malá sa postavila na štyri a urobila pár kroko. Do týždňa si sama sadla a teraz sa už aj sama postaví. Minulí týždeň nás setrička pochválila ako pekne napredujeme a ona by nás už aj vyradila z rehabilitácií len musíme ísť ešte na kontrolu na neurologiu. deti si idú vlastným tempom a robia len to čo chcú sami. Moje staršie dcéry v jej veku už dávno chodili. Je to malí lenivec. Len ve)la trpezlivosti a všetko pôjde pekne ako má. Inak doteraz neštvornožkuje plazenie jej ide lepšie a rýchlejšie 😀
@andrik78 Vďaka za reakciu, som v poslednom čase asi pokojnejšia keď ide o našu malú, sama mám pocit že napreduje, ale svojim pomalým tempom. Len keď sme u nejakej lekárky tak plače len čo ich zbadá a nepredvedie žiadne pokroky, len plače a plače a to sa jej nemusia ani dotknúť. Tak asi ťažko posúdia či sa v niečom zlepšuje alebo nie. Ale že sa za ručičky neťahá dosedu to je fakt, ani náhodou. Zato v kočíku by vydržala sedieť aj pol hodiny. Na rehabilitácie sme objednaní, ani si nechcem predstaviť ten nárek.
tak toto mame aj my mame za par dni 11 mesiacov.moj maly sice sam pekne sedka ale toho musim dat sediet ja inak sa mi sam proste neposadi.ked ho chytim za jednu rucku sam si pekne sadne a pomaha si pri tom druhou ruckou ale ked ho dam lahnut proste sa mi neposadi.a to som mala aj s druhorodenym synom doktorka povedala ze je lenivy ale pychla mu b12 a do tyzdna sa mi sam posadil a asi to dam aj tretiemu. ani v pavuku sa mi nevie pohnut iba ked ho nahnevam tak od jedu sa pohne ale nic viac nozky uz ma celkom take ze vydrzi par sekund pekne na nozkach ale ani pri lozeni ich nepouziva iba vtedy ked sa chce prehodit z buska na chrbat a opacne kolo svojej osi sa pekne prehadzuje ale stale som neprisla na to ako sa on takym to sposobom dokaze dostat z jednej strany izby do druhej strany.
@adelsa Ahoj, nasla som si tuto temu, lebo riesim podobny problem, ako ty par mesiacov dozadu. Ja mam dcerku 11- mesacnu a len teraz sa zacala konecne aspon plazit. Tiez tuzobne ocakavam, kedy sa konecne posadi... Fakt najhorsie su tie reakcie okolia, ze co ju proste neposadim, lebo zlenivie a tak by si precvicovala chrbticu a podobne somariny. A tazko takym ludom vysvetlovat, ze tym by som jej vlastne ublizila. Tiez sme boli na neurologii, vsetko ok, len slabsia chrbtica, tak uz 2 mesiace cvicime a trapime sa, ale urcite to pomaha. Pomaly, ale ide to. Chcela som sa spytat, ako napreduje tvoj starsi syncek? Ako to zvladas, dve deticky po sebe? 🙂
@eca221 ahoj, aj moja má 11 mesiacov a dva týždne, vie síce sedieť, ale sama sa neposadí, nepostaví a vôbec nevie loziť po štyroch, ani sa neplazí.... som z nej už na nervy, chodíme na neurológiu, aj na rehabilitáciu, ale stále žiadny pokrok.... v postieľke vie pekne stáť, ale iba keď ju tam postavím ja ☹
@renuska23 Ahoj, poznam ten pocit 😒 Ale co ine nam ostava, ako len mat trpezvilost a proste aj nase deti raz na to budu pripravene. Mne od narodenia dcerka neznasala polohu na brusku, teraz uz viem, ze som ju tak mala davat viac aj proti jej voli, aby spevnela. Vtedy som este nevedela, ze je to vlastne najdolezitejsia, vychodiskova poloha. Na brusko sa sama pretocila az ked mala 8 mesiacov, cely 9. mesiac uz sice valala sudky, ale na tom brusku stale dlho nevydrzala, iba ked sa niekedy pozabudla 🙂 Potom sme zacali cvicit Vojtovu metodu, najprv len jeden cvik 3x denne, po dvoch tyzdnoch dva cviky a takto cvicime doteraz. Postupne si polohu na brusku celkom oblubila, co bol pre mna pokrok, lebo som vedela, ze prave na tom brusku sa trenuje. Samozrejme, ze som stale cakala, nech uz urobi nieco nove a konecne prave na Vianoce sa zacala plazit, po 2 mesiacoch cvicenia. Dufam vsak, ze sa jej coskoro podari aj posadit, lebo najviac mi lezie na nervy to krmenie, ze ju nemozem posadit do stolicky a v klude nakrmit... Pasivne davat dieta sediet som nedavala, vedela som, ze sa to nema. Na rehabke mi to len potvrdili a povedali, ze ked uz je dieta zvyknute na polohu v sede, vtedy je tazsie prinutit ho k nejakej aktivite. Ale urcite sa to da. Co sa tyka postavenia sa, moja dcera v tomto smere zatial ani len netusi, na co ma nohy 🙂 To ma vsak zatial netrapi. Tiez cvicite Vojtu?
@eca221 neviem, či tieto naše cviky sú z Vojtovky, jeden je, že ju držím za stehná chrbtom k sebe, pustím ju do predklonu a musí sa sama vzpriamiť... druhý - to jej jednu nohu zakliesnim medzi moje kolená, ona je v polohe na štyroch a tú zakliesnenú nohu si musí silou vytiahnuť a pritiahnuť k sebe... zvláda to už ľavou zadnou, ale ako píšeš, na bruchu nebude ani za svet... keď chvíľu vydrží, točí sa dokola, aj zadok zdvihne, ale to je všetko, potom šup ho naspäť na chrbát... v piatok ideme k neurologičke, som zvedavá na jej názor... ale dnes som sa stretla s jednou maminou, ktorá ma chlapca iba o týždeň staršieho od mojej a to je presne ten istý prípad - tiež chodia na neurológiu, ale cvičiť ich nikto neposlal, vraj je to v pohode, lebo sedieť vie a aj na nožičkách stojí, tak asi ozaj to chce iba ten čas...
@renuska23 No ja pri cvikoch Vojtovky fixujem dceru v jednej polohe, nehybem pri tom ziadnou castou tela. Je to vlastne vstepovanie spravnych pohybovych vzorcov. Nevyhodou tohto cvicenia vsak je, ze dieta pri tom place. Na buduci tyzden ideme na kontrolu, tak som zvedava, ze teraz ked sa uz plazi ci nam zmenia tie cviky alebo ako to bude pokracovat. Moja dcera bola fakt chabucka, preto aj na tom brusku nevydrzala. Teraz je uz obratna, vidno pokrok. Tiez dviha zadok, ale vtedy si necha hlavku a ruky polozene na zemi. Este asi potrebuje spevnit ten chrbatik.. Myslim si, ze tvoja dcera musi len na to prist, ako sa ma pohnut dopredu. Skus ju na nieco nalakat. U nas funguju napr. kukuricne chrumky alebo postavim vezu z kociek a lakam ju, nech urobi baaac 🙂 Mozno je len trochu lenivsia. Daj vediet, ako ste dopadli na neurologii, drzim prsty 😉
Kočeny, chcem sa Vás spýtať, mám jednú známu a má synčeka,ktorý 21.3.bude mať rôčik a rada by som vedela vaše skúsenosti,keby ste sa vyjadrili k tomu, že či je to normálne, aby sa ročné dieťa nechytalo na to, aby sa samé udržalo na nožičkách, ked ho držite pod pazuškami, nôžky sa mu stále podlamujú, a keď je v pavúku nachvíľu, tak neurobí riedne ani jeden krôčik, lebo keď si to porovnám ja s mojou malou, keď mala rok, tak cupotala jedná radosť. Neviem či sa mu dostatočne venujú alebo nie, ale on ešte nevie sám ani flašu s mliekom udržať, a keď leží na brušku, tak len hlavičku dvíha, ani sa neprevalí na chrbátik..Je mi to ľúto, už som im aj dohovárala,ale zas aby som nebola ja moc dôležitá a múdra, tak prosím napíšte mi svoje skúsenosti, mne príde maličký, že je vývojovo zaostalý.Ozaj a aké máte skúsenosti s prenosnými postielkami? Lebo on ako sa narodil, tak v tej postielke spáva ešte doteraz.Moja malá už ako ročná, chytala lyžičku a chcela sama papať a on ešte ani flašu nedrží???neviem či som moc ja náročna, ale dáko sa mi to nevidí. Viem že každé dieťa je iné, ale toto sa mi vidí až dáke moc slabé na to lebo ani zdaleka nevie to, čo by malo vedieť ročné dieťaťa.
@sophinka164 Podla vlastnych skusenosti s mojim synom (tiez bude mat koncom marca rok, a v motorickom vyvoji je podla neurologicky pozadu o tri mesiace, podla rehabilitacneho lekara je vsak este v tolerancii co sa tyka tabuliek a od siesteho mesiaca cvicime vojtovku) by som sa tym ze syn tvojich znamych sa nestavia na nozicky az tak neznepokojovala. Ty vsak pises ze ich dieta sa nevie pretocit z bruska na chrbatik - ak sa nepretaca ani neplazi, tak v motorickom vyvoji je velmi pozadu a bolo by to treba riesit. To ci je syn tvojich znamych vyvojovo zaostaly najlepsie posudi pediater alebo neurolog ale to uz musia riesit tvoji znami. Pre porovnanie, moj syn sa zacal pretacat ked mal cca 7-8 mesiacov, plazit zacal ked mal 9, teraz ako 11mesacny zacina stvornozkovat a sam zacina ist do sikmeho sedu. Normalny sed bez opory ruk este nevie. A tiez este nestoji.
A co sa tyka pavukov a choditiek, ak mozem poradit, do toho nech dieta ani nedavaju, pavuky su pre nacvik spravnej chodze to najhorsie co moze byt, ak ma dieta sklon k nejakym zlym pohybovym vzorcom, mozu tym rodicia napachat viac skody ako uzitku. Potvrdila mi to neurologicka, rehabilitacny lekar aj fyzioterapeuti s ktorymi sme doteraz prisli do kontaktu a nebolo ich malo...
treba určite vyskúšať iný názor nejakého lekára, myslím si že 11,5 mesačne dieťa keď nesedí to určite nie je normálne, lekári sa zo všetkého vyzúvajú, čakať čakať a potom hrajú mrtveho chrobáka keď fakt niekto zistí že niečo nie je v poriadku, určite by som to riešila .....
viem, že sú to už staršie príspevky, ale tiež sme na tom rovnako...v utorok bude mať malý 11 mesiacov a nič nerobí iba sa plazí mesiac...chodíme cvičiť od jeho 9 a pol mesiaca..ako vidieť ´pokroky, ale len také malilinké, ale tiež by som bola rada, keby už niečo nové urobil...fakt je najhoršie to porovnávanie... ja si vždy poviem, že môžem byť rada, že mám zdravé dieťa, ale niekedy som z toho zúfalá...ked vidím jeho rovesníkov ako už všetko robia, tak niekedy sa pristihnem, že trochu závidím a som z toho smutná... ja viem, že nebude ležať do 5 rokoch, ale ja každým dňom čakám kedy už niečo urobí a už to trvá tak dlho ☹
@adelsa mohla by si mi napisat, prosim, ake cviky si so starsim robila aby sa dal do sedu? Lebo my mame to iste, ze nesedi, nedviha sa iba sa konecne plazi... a to ma 11 mesiacov
@guiseppinka Ahoj. Prosím ťa, ako ste na tom pohybovo teraz? Mám 10 mesačné dievčatko - sama sa neposadí, nedá na štyri, nepostaví, akurát sa začína plaziť. Začínam už z toho trošku stresovať. Ďakujem za odpoveď.
@ajko nestresuj,a hlavne nedavaj sadat. Moj sa tiez nedavno naucil stvornozkovat a potom sadat a postavit sa v postielke. Kup jej nafukovaci valec pre deti,moj sa pri nom naucil stvornozkovat a potom sadnut,ak sa bojis chod k neurologovi,nam odporucil cvicenia -vojtovku a vsetko krasne dobehol
@ajko takyto valec,je fakt super
@petulda333 ďakujem za info. Ten valec vyzerá fakt super, určite kúpime. Nám práveže pediatrička tvrdí, že je malá v poriadku.. Len ja mám stále v hlave mojich dvoch starších chlapcov - tí už v tomto veku sami chodili.. ale ďakujem za podporu 🙂
@ajko ja si myslim tiez ze je to ok,moj nevedel nic ani sa pretacat preto nam odporucili cvicenia,fakt pomohli a potom nam odporucili ten valec,vzdy som ho nan dala a on sa sam pri nom naucil na 4 ist a potom posadit,u nas bola chyba ze kazdy ho daval sadat hoci sam nevedel. Preto urcite neposadzaj a ten valec stoji asi 5€ .. Moj sa zo dna na den postavil,len sme pozerali,a to moj bude mat rok. Takze naozaj klud,vsetko bude v poriadku

@adelsa niesi sama mám to isté doma 😀