14-mesačné dieťa neukazuje prstom

1. júl 2022

Je moje dieta v poriadku aj, ked ma 14 mesiacov a neukazuje prstom? Viete nerozumiem uz tomu. Psikovi ukazujem prstom, aha pozri tam je maskrta, hned mi pozrie na prst a pozrie kde ukazujem a ide si po masrktu. Prepacte to prirovnanie ku psikovi. Ale malej ukazem prstom a vobec nevie pochopit, ze sa tam ma pozriet kde ukazujem. A tiez mala neukazuje nic prstom. Ak nieco chce chyti mi ruku a naznaci co mam urobit. Inak je vesele, a rozumne dievcatko, pekne blaboce, ocny kontakt vyhladava, chodi sama, vie sa aj sama hrat s hrackami.

luccija
1. júl 2022

Nehladaj v nej autistu a nepozoruj

majamat
1. júl 2022

hodila sa do google a hned v prvom linku - odpoved dr.

Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

Priznám sa, že takúto otázku som nikdy neriešila ani v rodine ani v ambulancii. Deti v tomto veku ešte nekoordinujú svoje pohyby tak, aby som považovala to, že neukazuje na veci ukazovákom za poruchu. To sa naučia až okolo druhého roka. Vtedy ich predsa učíme pomenovať jednotlivé prstíky. V tomto veku dajú najavo porozumenie, napríklad kde je mama tak, že k mame obrátia hlavičku alebo svoj zrak a je jasné, že porozumeli. Pokiaľ ukazujú na predmet, ukazujú celou ručičkou. Určite si znova pozriem v literatúre túto problematiku ale v žiadnom prípade by som to nepovažovala za prejav autizmu!

amelia89
1. júl 2022

uplne normalne, vobec to nemusi vediet v tomto velu robit.

lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luccija
1. júl 2022

@lubka261 tiez si myslim.Neprejde den, aby sa to tu neriesilo.A poznam autistov, ktori maju ocny kontakt, vyhladaju deti su kontaktni a aj tak su.

trojnasobnamama
1. júl 2022

@lubka261 oni sa boja čoraz viac sa otom rozprava.

trojnasobnamama
1. júl 2022

Ako mama autisky by som v pripade ,ze ma autorka podozrenie tak by som odlozila očkovanie.a ine zasahy do tela.Pockala rok asi.Pretoze nie očkovanie ako take ale kazdy zasah moze autizmus ktory ak v tele je prebudiť.Unas to prebudila narkoza ,ale dcerka mala aj ine problemy zdravotné.

thereisabear
1. júl 2022

Ukazovať by dieťa malo do 18m. Sú však aj výnimky - deti čo neukazovali a autizmus nemajú a deti čo ukazujú a autizmus majú. Podľa jedného príznaku sa nedá autizmus diagnostikovať.

tanapeta
1. júl 2022

@lubka261 ako matka autistu ti môžem povedať, že radšej niekoľkokrát podozrievať ako neskôr ľutovať, že si zaspala dobu.

tanapeta
1. júl 2022

autorka: nejde ani o to ukazovanie prstom, ale o to, že keď niečo chce, "vypýta" si tvojou rukou. To je jeden z mnohých obdobných hlavných príznakov autistických detí, ktoré majú veľa detí spoločných. Tiež rovnako odporúčam odložiť očkovanie priorix a dieťa sledovať.

autor
1. júl 2022

@tanapeta Teraz nechapem. Cize, ked si to vypyta mojou rukou tak je zle? Lebo presne to robi. Ach.

tanapeta
1. júl 2022

ešte to nič neznamená, ale takto to robí 90 % autistov v začiatkoch. Samozrejme, že tých prejavov musí byť oveľa viac

autor
1. júl 2022

@tanapeta A ja som myslela, ze to, ze si vypyta mojou rukou je praveze pokrok. Lebo ukazujem jej nieco napr. rukami, ze hybem prstami, a priblizujem prsty k nej, a zacne sa smiat, a paci sa jej to. Tak mi chyti ruku a naznaci, ze to mam este robit. A potom sa zase smeje, ked to robim. Tak to je znak autizmu? 😕😕😕

tanapeta
1. júl 2022

nie, takto nie. Myslela som to tak, že keď chce niečo podať (a nevie ešte povedať), tak ukáže na to tvojou rukou. Ale to je takto veľmi individuálne. Samozrejme, že dieťatko sa ešte vyvíja a môže mať teraz len také obdobie, ktorým iba prechádza

autor
1. júl 2022

@tanapeta Ked nieco chce na co nedosiahne, zacne sa po to natahovat a plakat. Potom na mna pozera a place, a natahuje sa za tym. A ked jej to podam, krasne sa usmeje, a radostne blaboce. Musim uz len verit, ze je zdrava, a zacne ukazovat prstom. Lebo take sikovne dievcatko, len to ze neukazuje prstom ma trapi.

danica2711
1. júl 2022

neblbni, tvoje dievčatko je úplne v poriadku. Niektoré dieťa ukazuje prstom, niektoré nie. No a nakoniec, ukazovať prstom je neslušné, no nie? Nesleduj ju, teš sa z nej

tanapeta
1. júl 2022

tak to je niečo úplne iné. Nemusíš sa báť

danielahamar
1. júl 2022

Môj až teraz v 1.5r začal ukazovať prstom a aj to len smer jazdy, keď ho niekto na niečom ťahá 😂

pukanec123
1. júl 2022

Deti by po správnosti mali začať ukazovať prstom na veci do 18 mesiacov. Samozrejme je pár výnimiek deti, ktoré začnú neskôr alebo neukazujú vôbec a sú zdravé.
Samozrejme treba rozlíšiť či ide o zbytočnú hystériu alebo naozaj padny dôvod.
Ukazovanie na veci prostredníctvom ruky druhého je autisticky znak. To ale ešte neznamená že nezačne sama ukazovať a absolútne to nie je indikácia na to že by mala mat autizmus. Tam na to, aby išlo o autizmus by muselo byt viac veci naraz.
Očný kontakt nie je vôbec smerodatny, veľa autistov očný kontakt udržiava bez problémov.
V 14 mesiacoch by už mala rozumieť základne veci, ako napr. dones loptu, vyhod do kosa atd. Rozumie takým základným povelom? Rozoznáva členov rodiny? Keď sa jej opýtaš kde je tato, baba atd, keď neukazuje aspoň na nich pozrie? Zdieľa pozornosť? To znamená Či ju zaujma tvoja reakcia napr že ti prinesie ukázať novú hračku, alebo keď niečo nové urobí tak sa pozrie na teba s takým pohľadom čo si o tom myslíš ty? Ukladá veci do radu, točí kolieskami pripadne má nejaké opakujúce pohyby ako sú trepotanie ruckami alebo spickovanie? Nemá neprimerane reakcie na zvuky ako napr kavovar, mixer, vysávač atd? Deti alebo cudzích ľudí si všíma? Toto sú zhruba základne ukazovatele toho že by niečo nemuselo byt ok. Ak ale aj nič z toho nespĺňa, to ešte neznamená že to nedobehne, každé dieťa sa vivija inak.
Ak máš nejaké ďalšie otázky viem že tu je skupina autizmus, maminy isto poradia.
Veľa šťastia nech je to iba zbytočná obava 🍀

andreatytler
2. júl 2022

Pes je zviera ktore zije vo svorke a tak ma vrodenu schopnost zdielat pozornost, a je v tom skvely, Deti tuto schopnost ziskaju medzi 6-18 mesiacom. Ked mal nas syn 15 mesiacov pisala som sem podobnu temu, v ktorej som mala obavy lebo nezdielal moju pozornost. Ked som na nieco ukazala, tak pozeral bud na moj prst alebo vsade po izbe. Poradili mi ist na vysetrenie oci a ukazalo sa ze ma trochu problemy zaostrovat do dialky, takze on tie predmet na ktore som ukazovala a ktore boli trochu dalej, asi nevidel. Zlepsilo sa to ked mal asi 18 mesiacov.
Ukazovat prstom som ho ucila od 6 mesiaca. Ukazovala som na uplne vsetko naokolo, Nabadala som jeho aby ukazoval a ked mal asi 8 mesiacv zacal ukazoval celou rukou. Potom som ho zase ucila ako ukazovat ukazovakom. Vzdy ked ukazal celou rukou, nastelovala som mu jeho rucku s vystretym ukazovakom a nabdala som ho: "Takto ukazuj, prstom". Asi o mesiac neskor zacal ukazovat prstom.
Robis dobre ze dieta sledujes. Je to ovela lepsie ako veci zanedbat. Ukazovanie prstom je obrovsky milnik vo vyvoji a tak isto to zdielanie pozornosti. To ukazovanie len trenuj, ty sama ukazuj a povzdbuduj ho aby ukazoval.

anel000
8. okt 2022

Ahoj, ako sa to u vas dalej vyvija? Nasa ma tiez 14 mes a neukazuje prstom. Ked ju vyzvem aby ukazala prstekom, vezme moj a ukaze.... ked sa vsak opytam kde ma havo ocko, tak ukaze prstom. Pripadne na moje oko

lucialaj
27. okt 2022

Ahoj, ako ste na tom?
Tiež mám 14 mesačne dievčatko a nechce vôbec ukazovať.
Prišlo to nakoniec?

anel000
27. okt 2022

@lucialaj
Nasa nakoniec zacala cca pred 2-3 tyzdnami ukazovat