16 mesačné dieťa nechodí, nerozpráva a nechce papať tuhú stravu
Synček bude mať čoskoro 17 mesiacov a ešte nechodí ani nerozpráva. Ani keď ho pridržiavam aby aspoň trošku skúsil chodiť po dvoch, nechce, rozplače sa a spustí sa na zadok. Keď sa chytí nábytku tak akože prešľapuje ale inak nie. Mama mi stále vyhadzuje na oči, že ešte nerozpráva. Povie bababa, mamama a občas aj mama, čo ma samozrejme teší. Tomu som rada. Rodina mi hovorí, že ja v jeho veku som už hovorila 10-15 slov, chodila a neviem čo ešte. Zle sa mi to počúva. Malý jednej známej začal chodiť keď mal 10 mesiacov a keď ma videla vonku stále s kočárom tak sa stále pýtala, že ako je možné, že ti ešte nebehá, že už má viac ako rok, že jej začal chodiť dávno pred prvým rokom. Najprv som si toho nevšímala, ale už som z toho smutná keď ma teraz stretne a povie, čo tebe ešte stále nechodí, no rob z tým niečo....a pod. Viem, že každé bábo je iné ale z okolia čo poznám tak každé jedno začalo chodiť okolo 10 mesiaca, najneskôr do 1 roka. Chodítko som už dala preč pretože si myslím, že mu akurát tak uškodilo. Za mesiac máme kontrolu na neurológii a naozaj mám obavy z toho, že mi aj doktorka povie, že nie je v poriadku, že ešte nechodí.
Taktiež mi nechce papať tuhú stravu, ešte stále musí mať všetko rozmixované, inak to vygcká, to môže byť aj tým, že mal do 11 mesiaca reflux. Okolie mi stále hovorí, že ich deti v jeho veku už papajú chlebík s masielkom a salámou, no môj malý by to nezjedol. Brumíka taktiež vygrcká. Keď to má husté nechce to spapať. Čajík pije iba tak, že mu ho dávam lyžičkou, fľašku nechce od šiesteho mesiaca a z pohárikom s náustkom iba hrká, čajík vyleje ale nepije ho z neho, nechce. Sám lyžičkou nepapá. Nie, že by som ho neučila, proste nechce. Asi má na to ešte čas, no nie som si tým úplne istá.
Ak ste si prešli alebo prechádzate niečim podobným budem rada za radu. Ďakujem
@lenkasalayova to, že samostatne nechodí, by som ešte nevidela tak tragicky. Dôležité je, aby sa snažil stavať pri opore a chodiť okolo nábytku a pod. Skúsiť ho k tomu motivovať. Postupne by sa mal púšťať sám aspoň na kúsok a potom väčší a tak. Môj syn má 16 mesiacov a tak lepšie chodí možno dva, tri týždne. ALe to, čo robil predtým, než sa pustil sám chodiť, robil správne, len mu to dlhšie trvalo. A nemal nikdy chodítko, to je hrozný vynález. Akurát to deti obmedzuje v prirodzenom a zdravom vývoji.
To, že nerozpráva, by som tiež nevidela tak tragicky, mám dvojčatá a rozprávajú len pár slov, ale to nie sú slová, skôr ich prvé dvojhlásky. Takže skoro nič. Ale nemyslím si, že majú nejaký problém. Majú čas.
So stravou nič, len skúšať a ponúkať. Menej pomixované, menšie kúsky, väčšie kúsky. Dať do ruky niečo, čo si môže sám skúsiť ožužlávať. Kus chlebíka, jabľčka, nech sa s tým hrá. Stále skúšať, stále ponúkať. Ale nenútiť. Teda, pokiaľ nemá nejakú diagnózu, čo by mu bránila v prehĺtaní.
Všetko, čo píšeš tu, treba konzultovať s lekármi. Ak nechodí, nielen neurológa, ale aj ortopéda by som požiadala o kontrolu. A ako už napísali aj iné, nevieme, či má nejakú diagnózu, prečo ho sleduje neurológ. Cvičíš s ním? Bobatha, Vojtu, plávanie, hravé cvičenie v kolektíve, na fitlopte......asi by sa mu zišli nejaké aktivity. Možno aj neurologička odošle malého na rehabilitáciu, ešte o tom neuvažovala?
@lenkasalayova aha, tak som si precitala aj ostatne tvoje prispevky tu, takze uz viem viac 😀 . Myslim, ze maly bude v pohode, len pokracuj, ako doteraz. Okolie vie prd. Famy rozsirene u generacie nasich mamiciek a babiciek su, ze deti v polroku sedia a v roku chodia a rozpravaju. Absolutny blud. Kasli na nich. A choditko na tlacenie je fajn. Daj mu ho von na chodnik, bude rad s tym chodit. Ale dolezite je aj chodenie do stran popri nabytku. Posiluje tym spravne nozicky.
@lenkasalayova ísť dať spraviť vyšetrenia, neurológ, rehabilitačný lekár a pod.radšej zbytočne ako neskoro, veľa šťastia prajem 🙂
@ragulca , ja mám ešte staršie deti 12 a 9 rokov a k tomu bábätko 8mesačné. A tiež sme tieto veci riešili a v podstate trochu riešim aj teraz s najmladším potomkom. Staršia dcérka mala silnú hypotoniu a s tým súvisiace problémy, tiež sme rehabilitovali, vojtovka, bazén, fit lopta atď. - bohužiaľ určité "drobné" následky v podobe skoliózy, lordózy a zlého našľapovania pravou nohou si nesie doteraz. Mladšia dcérka - jej pravý opak - pevná, svalnatá, pohybovo nadaná, bola vždy popredu oproti tabuľkám s pohybovým vývojom. Ale zato sme pri nej riešili problémy s jedením a tiež začala neskôr rozprávať ako jej staršia sestra. Posledný synček je niečo medzi nimi - tiež hypotonický, ale zdaleka nie tak ako prvá dcérka a už sa vo vývoji zrovnal s bežnými deťmi.
Ďakuje všetkým mamičkám za príspevky a za rady, povzdbudenia. Písalo Vás veľmi veľa a odpisovať každej by zabralo veľa času, takže ďakujem 🙂
@ajkuska Všetko už máme za sebou, chodili sme vyše ako rok v kuse a teraz chodíme na rôzne kontroly raz za 3 mesiace.
@lauricka Na vojtovku sme chodili vyše roka od narodenia malého. Na kontroly k neurologičke chodíme pravidelne. Pri narodení malému zistili slabý hypotonický syndróm, ale na poslednej kontrole vo februári tohto roku nám povedala neurologička, že hypotonický už nie je, asi treba len čakať kým sa postaví a začne chodiť. Na neurológiu chodíme preto lebo od narodenia bol takmer som všetkým pozadu, akurát prvé zúbky mal v troch mesiacoch. Sedieť začal neskôr o 3 mesiace ako podľa normy (tabuliek) a štvornožkovať začal keď mal 10 mesiacov. Preto je sledovaný neurológom. Rehabilitácie máme zatiaľ zrušené a máme Encephabol sirup, to je na podporu motoriky.
@bibianka Ležne je bývam u rodičov a nemôžem si dovoliť povedať jej hocičo. Aj keď to nemyslím v zlom tak ona to zoberie v zlom a ešte sa urazí. Potom ja som tá zlá a nakoniec môžem byť rada , že tu môžem bývať.
@stanislavao Inak ja som nechcela počuť že je to nenormálne a to, že odmieta tuhú stravu podľa pediatričky môže byť spôsobné tým, že mal do desiateho mesiaca reflux.
@stanislavao Myslím, že Vám to nemusím písať ale už ma s hneváte z Vašimi rečami. Chodili sme dosť dlho na gastro kvôli refluxu aj kvôli tomu, že obvykle sa reflux vytratí sám do pol roka no malý ho mal až do desiateho mesiaca. Chodili sme po rôznych vyšetreniach do DFNsP v BA aj keď je od nás BA viac ako 140 km. Podľa doktorov z BA tieto problémy zapríčiňuje práve reflux tak to teraz nikto nerieši. Opýtam sa ešte pediatričky a ak to bude potrebné urobí sa ešte jedna kontrola na gastro.
tak prepacte. ja som myslela, ze chcete vediet nazor. ked ste ho nechceli vediet, tak ste sem nemali davat otazku. alebo ste mali napisat, ze "pritakavajte mi a nepiste mi ine nazory"/
@lenkasalayova ahoj, necitala som vsetko... ale napisem, co mam ja "doma", aby si vedela, ze nie si sama. 🙂
obe moje deti zacali samostatne chodit ako 18mesacne. dcerka vonku zacala chodit ako 20mesacna (suseda jej dala lizatko a ja na to, mas lizatko, tak kracaj... odvtedy kracame). dcerka sa v 10 mesiaci neposadila, nedavala na styri. okolo roku sa zacala hybat tak, ze sedela v tureckom sede a poskakovala na ritke (v lete sme boli atrakcia).
syn zacal znozmo skakat ako 4rocny. ide deti som videla ja v dvoch rokoch.
synovi sli zubky neskor, prvy okolo 11m. ja som mu dovtedy davala kasovitu mackanu stravu (asi moja chyba), okolo roku mi prestal jest a dalsie dva roky, ak som chcela aby nieco zjedol, muselo to byt kasovite. masko na drobunke kusocky, ryzu a zmiesane s presnidavkou. inak ho natiahlo a bolo po jedeni. teraz ma 4,5, uz je to lepsie. aj masko pekne zje, ale trva mu to... ak vsak najdem dobru motivaciu, nestiham sa divit. ale napr. sunku este nejedol, maslo na pecive tiez nehrozi, palacinky nema rad, ani zmrzlinu.....
dcerku zasa parkrat natiahlo z rozka - zostal jej nalepeny na podnebi a uz par mesiacov odmieta chlieb, rozky... maximalne si da kusok makovnika.
a k rozpravaniu - faktom je, ze moje deti boli pohybovo pomalsie, v rozpravani rychlejsie... ale mame v rodine troch chlapcov aj dve dievcata (co si teraz narychlo spomeniem), co mali / maju cez dva roky a povedia mama, tata, baba, dede a ostatne ukazuju... co viem, tak dvaja z nich uz chodia do skolky a prave tam sa rozhovorili, lebo im deti nerozumeli. podla mna je podstatne, ze syncek by uz mal rozumiet a chapat nejake zakladne veci - nejake casti tela, kde ma postielku, kde je kuchyna, flasa na caj...
@lenkasalayova ahoj, podobný "prípad" je môj synovec, do dvoch rokov nepovedal ani slovo, všetci robili stres, svagrina chodila po doktoroch, teraz je prvák a ústa mu idú neustále a nevie ho nikto zastaviť.
@lenkasalayova K nám teraz do jasličiek donieli dieťatko, ktoré nechodí ani nerozpráva. A predstavte si, keď ho odmietli zobrať na ruky, pekne sa postavil a chodil za ručičku, Až keď prišli rodiačia, hodil sa na zem a ani za ten svet nechcel chodiť. takže čo z toho vplýva? Povedalo sa rodičom, nech ho nezoberú na ruky a motivujú ho na nožičky a zaberá to.
@precudziedeti Ďakujem za radu. Ja práveže moc na ruky malého nebrávam. Kedysi mal rád keď mohol byť na rukách, ale teraz už nechce, aj keď ho zdvihnem tak o chviľku už mrnčí že chce ísť na zem, takže na rukách moc nebýva. Vätšinu času štvornožkuje po celom byte takže nie je to v tom, že ho beriem na ruky pretože to tak nie je.
Aj dnes som skúsila, či sa pokúsi chodiť keď ho chytím za jednu ručičku no nechcel, šmykol sa na zem, proste spadol. Predtým keď sa držal za obe ručičky tak sa aspoň snažil a skúšal chodiť ale už ani tak nechce. Aj babka skúšala všeličo keď sa chytil gauča a postavil aby išiel za hračkou no on sa spustil na zem a bolo.
Môj synček tiež dlho nechodil. Sám začal chodiť až keď mal 16 mesiacov. Teraz má dva roky a zvládne aj krátke túry bez problémov a bez toho, že by ho musel manžel alebo ja niesť. Lekárka mi povedala, že keď dieťa začne chodiť do 18 mesiacov, tak je to v poriadku. Hovorí tiež málo, ale rozumie všetko a v pohode sa dorozumieme. Synček je mojím tretím dieťaťom. Obidve staršie deti začali chodiť okolo roka. Najstaršie v 16 mesiacoch rozprávalo vety a mladšie do 2 rokov skoro nič. Potom sa rozkecalo a teraz by som mu najradšej niekedy "prelepila ústa páskou". Takže je to individuálne. Najstaršie z detí tiež nechcelo jesť a postupne sa naučilo. Ale ono negrckalo len odmietalo jesť. Pri tom najmladšom som išla aj na neurologické vyšetrenie, lebo som sa tiež obávala či je všetko ok. Našťastie bolo všetko v poriadku. Verím, že aj Tvoj synček bude v poriadku.
@lenkasalayova lenka s tym ze nase mamy porovnavaju nic nenarobime, vela nas maminiek ma s tym problemy, jkonkretne aj ja niekedy ... ze sa stretavame s nepochopenim okolia 🙂 .... raz je to chodenie, raz cikanie, raz kakanie, rozpravanie, dudlik ... a ine.
treba sa nad to povzniest a v prvom rade verit sebe a svojmu dietatku ... ja osobne nic pri detoch nerobim nasilu, ked nechceli papat kusky tak som im pomixovala, ked nechcela sediet na nocniku tak este ako 2,5 rocna kakala do plienky, ked chcela dudlik tak ho mala ... skusala som vselijako ich motivovat, ked im to neslo, chvilku som nechala tak a vyskusali sme neskor. Neboj sa urcite mu do 6 rokov mixovat nebudes, chodenie, plienky, papanie... to vsetko skor ci neskor tak isto vyriesite, ked tomu das cas, tak neskor vam to pojde ovela lahsie .. takze vsetky pripomienky jednoducho "splachuj" a uzivaj si, ako tvoje dietatko napreduje, teste sa z kazdeho maleho zlepsenia, pre neho su to obrovske kroky, obrovske tempo, ktore sa v jeho zivote uz nikdy nebude opakovat.
a este ... reflux je dost neprijemna vec pre dieta, moje baby si obidve uzili, a ked to porovnam tak u kazdej to prebiehalo rozne u tej starsej sme od 6 mesiacov o nom ani nevedeli a mladsia ma 20 mes a je neustale chora z toho ze sa jej obsah zaludka vracia do pazeraka, aj ked nevracia, cize navonok je uplne v pohode. Skus si predstavit, ze sa ti kazde jedlo, ktore zjes, vracia spet .. ani tebe by nechutilo jest, jednoducho tvoj maly zistil, ze tak mu to vyhovuje, ked je to pomixovane tak ine nechce. Prajem vela trpezlivosti 🙂
ufff, ale som sa rozpisala 🙂
prepáč nechcem ťa desiť ale podľa mňa to nie je normálne. Nepíšeš odkial si ale v BA je super pani robí holistickú masáž (masáž ktorá sa rieši telo ako celok), je super, môžem len odporučiť.
@lenkasalayova Jaj, taketo babicky co davaju rady by si zasluzili!!! A ostatne okolie ignoruj, aj ked viem ze je to tazke, moja dcera robi tiez vsetko neskoro, posadila sa len ako 11 mesacna. Dolezite je, ze napreduje, ze tam je vyvoj aj ked nezodpoveda tabulkam. Co sa tyka reci, tiez si myslim ze je dolezite s dietatom komunikovat, v tomto veku by ste si uz mali pomerne dobre "rozumiet" a nie je podstatne kolko slov povie. Napriklad aj ked nevie ani tuk povedat, tak moze ti vediet ukazat, kde ma rucku alebo nozku a tak. Co sa tyka jedenia, tak tam mi pride divne ze ti jedlo najskor zje a potom vyvrati, to by som asi konzultovala s lekarom. Lebo dieta vacsinou ked nieco nechce, tak mu to proste do tych ust nedostanes (pokial teda nepouzijes nejake drsne taktiky a to by som nerobila, lebo take dieta bude mat z jedenia uz vzdy len traumu).
@lenkasalayova ja sa ťa len opýtam či máte neaké zvieratko, prítulného psíka napr........či môžeš chodiť s malým do bazénika pravideľne.......nečítam celú diskusiu........je len dobre ak je sledovaný v neurologickej ambulacii.....ja deti tiež neporovnávam.....stravu by som pri takom malom ešte neriešila....chutí mu mixované nech papá....neskôr zaraď pomaly napr.piškótky s čajom rozmočené a pod....možno bude chcieť práve suché... 😀 ..pretože deti sú fakt individuálne......a skúsila si detské plávacie koleso na podporu chodenia,....moja známa už ale veľmi dávno mala túto metódku....kúpila najmenšie koleso dala na bruško a chytila za rúčky so zadu.....naučilo sa kráčať.. 🙂 ...a neskôr ho už na chvíľku aj pustila s pneumatikou na brušku a tak sa naučil chodiť....pretože sa predtým veľmi bál... 😒 ..a tak mal z toho ohromnú radosť..........
Ahojte, moja ma 15 mes. a tiez sama nechodi, len za rucicku a sama prejde len 2 kroky, ked stojim oproti nej. Aj za rucicku ide tak, ze niekedy sa jej zamotaju nozky, akoby boli este slabe. Stvornoskuje velmi pekne🙂
Aj sadat si zacala neskoro a stale mi pride, ze si sada skor inymi sposobmi ako klasicky. Ale verim, ze vsetko je ok, je to vesele dievcatko - akurat sa mi zda byt aj mensia ako ine v jej veku... Dobreho vela nevyrastie 🙂
Moja ma dnes 16 mes a nechodi. Od 12 mes sme chodili na cvicenia lebo nevedia ani sama stat an 4nozkovat ani sa sama posadit. Všetko robila pasivne. Pobehali sme všetky oddelenia aj kramare. Pred 2 mesiacmi začala 4nozkovat aj sa sama zo sedu postavi. A stoji.popri nabytku ide. Sama nie. Syn začal tiež v 16 mes a už nestresujem. V septembri nas čaká kontrola na neurologii v ba a moznoprideme po svojich.
Tak nasa sa konecne rozchodila v 16tich a pol mesiacoch a od vtedy sa nezastavi. Tesim sa z toho, je zlata 😉

@lenkasalayova ja ta plne chapem 😀 toto iste som mala aj ja,stale som sa niekomu ospravedlnovala preco moj syncek nechodi..atd...az raz som si povedala DOST,uz to doslo tak daleko,ze mi kamosky tvrdili,ze moje dieta nema co spat 2x do dna,ze to ma byt iba 1x 😀 ...no a prave dnes ma moj syncek 1,5roka..dlllllllho nechodil,nerozpraval....chodi nieco vyse mesiaca,zacal odrazu...dva dni chodil okolo nabytku a potom nabral odvahu a teraz nechce kociar..chodime vsade pesi...rozprava mama,tata,mnam,ham,havo,eee...chape mnoho veci...a tiez dlho na nic nereagoval...vela trpezlivosti,ver,ze ta o chvilu prekvapi..na neurologiu chod,ved za to nic nedas....ale ty si mama,ty ho poznas najviac...ty sama urcite vycitis,kebu bolo nieco nie celkom ok...inak,nas spekuluje tiez s tuhou stravou..pomaly ho ucim...a pojde to aj tebe...netrap sa tym,co ine SUPER mamy hovoria 😀