16 mesačný synček stále nechodí
Ahojte. Rada by som sa opytala, ci tu ma niekto podobnú skusenost ako my a ci je to normalne. Pretoze ja svoje dieta do nicoho netlacim avsak vsetci naookolo do nas "hudu", ze naš takmer 16-mes. syn stale este nechodi.
Nas pribeh: od 3 mes. do 13 sme s nim cvicili, kvoli stuhnutym svalom a slabemu chrbatiku. Stvornozkovat zacal ako 11 mes. (cize ratala som s tym, ze bude aj chodit neskor). V 14 mes. sme zistili, ze ma pre zmenu slabe brucho, cize opat sme zacali cvicit. Teraz by uz fyzicky mal byt v poriadku (zacal sam stat, nie dlho ale postoji par sekund), a preto nam odporucili, ze uz ho mozeme vodit za rucicky (co sme doteraz nerobili, nechali sme ho, nech si ide svojim tempom). Prvy tyzden ako sme ho zacali takto vodit to bolo celkom fajn. Ale teraz sledujem zmeny, napr. chce sa vodit len za lavu rucicku. Ked ho chytim za pravu, nejde mu to tak dobre a sam si vydobije, ze chce aby som ho drzala za lavu.
Ideme bud. tyzden k pediatricke, uvidime co nato povie.
Ale zaujima ma aj nazor mamiciek, ci su taketo podobne pripady. Pretoze si niekedy (v tomto uponahlanom a "dokonalom" svete) pripadam, ze mame mame najneschopnejsie dieta na svete. Pritom rozprava podstatne viac, ako jeho rovesnici a rozumie uplne vsetkemu co mu poviem. A nemyslim si, ze to ci je niekto viac alebo menej sikovny urcuje to, kedy zacne sam chodit.
Dakujem za reakcie
@marika_zz, ked pises, ze ste s nim museli cvicit, lebo mal slabe svaly, potom brusko, tak zacne chodit neskor. Nasa nemala ziadny problem a zacala ked mala 14,5 mes. a takych deti je kopec. Ber to tak, ze vy ste mali trosku problemy, tak zacne neskor. Cvicili ste, robili ste preto maximum. Do 18 mes. je to vraj ok. Ked sa naucis neporovnavat ho, tak budes stastnejsia. (Mne to trvalo dlhooooooo, ale je to super pocit).
@anaitat31, ale jasne, rocne musi chodit, dvojrocne musi rozpravat a byt bez plienky.... cely zivot sa tolko nachodi..... pokial dieta nema vazny zdrav. problem, nie je dovod sa trapit. Ved je jedno ci zacne chodit rocny alebo 1,5 rocny. Nepocuvaj reci, kt. su ti neprijemne, jednym uchom dnu, druhym von. V duchu si spievaj, ked niekto zacne.
my sme s malou tiez chodili cvicit...ziadna drasticka Vojtovka, nic take, vsetko len hravou formou v kolektive, ale aj to bolo na nu dost, lebo bola svojska.nechcelo sa jej a brusku, neotacala sa, mali sme svaly ochabnute, este aj bola vacsieho vzrastu, a tak vsetko slo tazsie....velmi jej pomohlo byt v kolektive inych deticiek...zacala sa obracat z chrbta na brusko, az v 8.mesiaci..potom ju v centre vyhecovali aby zacala plazit, neskor lozit, casom sa aj posadila a postavila....to asi naraz v jeden den vyslo...nechodila este dlho, zacala az niekedy po 16.tom mesiaci..pred dvoma dnami oslavila rocky, a beha jak raketa,vsetko sme dobehli,je velmi obratna napodiv, a odvazna, no nadalej svojska...takze poradim, ak mate obavy, chodte s malym na neurologiu, ale nedavajte na vsetko povedane, alebo rehabilitacne stredisko(toto prezmenu odporucam velmi, nam pomohlo), a uvidite co dalej..myslim si, ze aj Vas maly je len svojsky...deti su individualne.... taketo "cudnejsie" typy, nie 100% ukazkove tabulkove, mozu byt aj v dospelosti niecim vynimocne narozdiel od rovesnikov....myslim intelektualne..to davam len za priklad, nie za pravidlo...mozno topre niektoru znie hlupo, ale cudovali by ste sa....
aj môj stredný syn začal až v 16 mesiacoch, bol hypotonický, tak sme s tým rátali, určite si s tým rátala aj ty, takže sa netráp, chodiť bude,a nielen to, aj behať 😀
@smatka
ano stale chodime plavat. povodne sme chceli uz od troch mesiacov, ked sme zistili, ze ma ochabnute svalstvo. avsak kvoli tomu a aj slabemu chrbatiku, neurologicka neodporucala ockovanie a zase kvoli ockovaniu neodporucala pediatricka plavanie. bol to jeden zacarovany kruh. prve ockovanie dostal az ako 10 mes. a plavat sme zacali ako 11 mes. vtedy som videla neskutocny skok v hr. motorike, do mesiaca stvornozkoval.
len teraz sa mi zase zda, ze nejako stagnuje. sam par krockov spravi, ale je to velmi nestabilne. aj na tych nozkach ked stoji sam, bez drzania, tak je to velmi neiste. tak uvidime. podla mna este take 3-4 mes. kym sa pusti sam
@adriana1609
my sa tiez snazime s nim chodievat medzi deti, aby mal motivaciu a videl, ze sa to da aj inak ako na styroch 😉 dokonce uz ked sa nam zacal plazit, tak sme s nim sli prvykrat do detskeho kutika. "šmudľal" sa tam po brusku, pomedzi tie behajuce deti, obzeral, sledoval 🙂
a s tym intelektom mas mozno aj trosku pravdu. v centre, kam sme s nim chodili cvicit nam presne toto povedala rehabilitacna. ze on je velmi zvlastna povaha, introvert, uzavrety a zaroven aj tvrdohlavy. ze v takom mladom veku este takeho tvrdohlavca nemala 😀 takze mame sa naco tesim s MM 😅
ale ze ked bude starsi, ze bude veeeelmi sikovny. ja si vsak myslim, ze nam to povedala len preto, aby sme sa nejako preniesli cez ten tlak okolia, ze este nechodi, chcela nas ukludnit a trosku povzbudit. nechce sa mi verit, ze by to tak videla na rocnom dietati, ze ake bude v 6 rokoch
Damy, idem sa sem podelit o radost, vcera nas zlatusik zacal chodit samostatne, 5. bude mat 17 mesiacov. Tesime sa rovnako ako on, aj ked je este par veci, ktore musi dobiehat v pohybovom vyvine. Vsetkych sme obvolali ze uz chodi a mysleli sme ze mame pokoj, ale svokra hned jednym dychom dodala, ze keby sa mu este jazycek zacal rozviazovat 😒 😖 to asi aby sme si tu radost az tak neuzivali 😠 Drzim vsetkym palce, musime tym nasim detickam len verit a dopriat im cas kedy na to budu pripraveni.
@anaitat31
tesim sa sa vami. ved raz sa dockame aj my 😀 ak sa mozem opytat, ta posledna faza pred samostatnym chodenim bola aka?
nas spravi par samostatnych krokov aj sam, ked ho volam k sebe do narucia. niekedy je to len tak-tak, niekedy spravi krasne pekne stabilne krocky. ale nemyslim si, ze zacne coskoro chodit sam. vidim, ze este nato nie je pripraveny.
momentalne sa ho snazim motivovat, aby chodil sam popri stene. nie vzdy sa dari, ale pride mi to lepsie ako ho vodit za rucicku. tak uvidime 🙂
@marika_zz Ja neviem, preco na Slovensku vsetci ocakavaju, ze rocne dieta bude chodit! Tu vo FR uplne bezne 15-16 mesacne deti nechodia a nikto sa nad tym nepozastavuje, az od 20 mesiacov to zacinaju skumat. Moj spravil prve kroky ako 13 mesacny a vsetci odpadavali, ze ako skoro 😀 A zase ma dnes 21 mesiacov a sice nieco blaboce, ale nerozumiet nic. Takze v tvojom pripade hlavne veeela trpezlivosti s manzelovou rodinou 😉
@marika_zz u nas to bolo podobne ako u teba, asi aj vas zacne uz coskoro chodit 🙂 vzdy sa pustil len na par krokov, to trvalo asi dva tyzdne, raz smelsie raz menej a predvcerom sa len zrazu pustil cez dvor a ked som v panike utekala ho chytat tak mi len odtlacil ruku, aby som ho nechala. Najprv to bolo 5m potom 8 a potom zasiel k brane po postu (rad kontroluje postovu schranku). Asi o hodinu na to ma zobral na asi 300m vychadzku do dediny, nemohla som uverit kam az dosiel. Predtym sme na taketo vychadzky chodili len s takym vozikom co drzal a tlacil pred sebou. A podobne ako tvoj nikdy nechcel chodit ani okolo steny ani akolo nabytku, vzdy si klakol na kolena a prekolienkoval kam sa chcel dostat. Sranda, ze vcera nam zacal chodit okolo nabytku, ked to uz nepotrebuje 🙂
@marika_zz robíš to veľmi rozumne, že ho motivuješ, aby chodil popri stene, nábytku a nie tak, že ho držíš za rúčku. Vôbec sa nestresuj tým, kedy začne chodiť sám, je to veľmi individuálne a súvisí to naozaj s povahovými vlastnosťami dieťatka. Švagrinú a manželovu rodinu odpinkni tým, že nech sa ho spýtajú, možno im povie, kedy začne chodiť sám 😝 Už som to vo viacerých témach písala, že to, že dieťa rozpráva v 20 mesiacoch v celých vetách absolútne neznamená, že bude napr. v škole šikovné. Dokonca ani to, že trojročné ovláda celú abecedu, mám to overené dlhoročnými skúsenosťami.
@anaitat31
🙂 hej, vyzera to, ze su v tomto podobní. len nas nechce chodit s nicim co tlaci pred sebou. susedia nam pozicali detsku buginu, ze ich dcera ho tlacila pred sebou, kym sa nepustila sama. dala som mu do neho aj 2kg muky, aby bol stabilnejsi. no nepomohlo, on ho tlacil po kolenach 😀 tak ako mu je najlepsie, momentalne najistejsie

@marika_zz Nechaj ho,bude pripravený sám začne.Skúsili ste plávanie?