17 mesačné dieťa má skoro 17 kg
Dievčatá, ja má už trochu obavy kvôli váhe môjho syna..myslela som, že váha po roku už nebude stúpať, ale....keď sme boli a ročnej tak mal asi 12 kg (cm veľmi nepamätám, ale myslím si, že okolo 80 cm mal vtedy)...potom 15 mesačná, mal cez 15 kg (výška asi 85 cm), no a minule sme boli u doktorky tak som ho tam supla na váhu a ukázalo mi to skoro 17 kg...
Akože mám z toho stres, lebo on je tak živé dieťa, je neustále v pohybe, naozaj ak posedí 10 minút tak to som asi veľa povedala...v súčasnej dobe mám síce pocit, že sladkosti vyhľadáva, ale povedala by som, že do roka jedol málo sladkého, ani za sladkým nebol, no a teraz dávam na to pozor...dokina povedala, že mu nemusím dávať mlieko 3,5 (dávam krabičkové) ale stačí 1,5...a obmedziť pečivo...ale mne to príde také čudné, keď vidím deti naokolo s rožkom v ruke, dokonca minule deti v centre na ranajky makovník...čo mám 17 mes. dieťaťu dať diétu....??? máte prosím skúsenosť??? ja mám pocit, že môj syn každý mesiac pol kila isto priberie...napriek tomu pohybu čo má...
@timea7 zdrava strava je v poriadku, kazdy uvazuje nad tym, ze nezjem celu chladnicku, ale su uz iste extremy.....ja som len poukazovala na vyssi uvedeny pripad mama prutik, dieta vypapkane a ked maju ludia problemy, ze riesia dal som si lyzicku cukru alebo jedneho gumeneho medvedika...nezabije ma to?...po tych temach co su tu si clovek precita vsetko
@andy48 skus si pisat vsetko jedlo, ktore dieta zje, pis si to aspon 3 dni. Pis si uplne vsetko, kazdy cukrik, proste uplne vsetko, aj pitie samozrejme. Mozno budes prekvapena, kolko toho denne skonzumuje. Alebo zistis, ze je to ok..a treba hladat pricinu inde.. Nejake tabulky, ze kolko coho by malo take male dieta zjest su urcite niekde na nete.. Ked si to tak spises, budes vidiet, kde treba ubrat, resp. ci netreba pridat viac zeleniny a ovocia.. Ja mam podobny problem so synom, ktory mal ako pol rocny 9 kg a to bol vylucne dojceny.. V roku mal 11kg, v 2 rokoch 15kg a aj teraz patri medzi vacsie deti. A to ja strazim od malicka, co zje.. Ja som si pisala x-krat, co jedol.. A vyslo mi akurat, ze mal viac bielkovin, kedze ako skolkar mal rad mlieko a jogurty, ale nebolo to nejak dramaticky prehnane, stacilo zrusit ranne a vecerne mlieko, aby sme sa dostali do tych tabulkovych odporucani.. Segru mam vyzivovu poradkynu, takze mne to ona riesila... Ale ani to nepomohlo... Sladkosti nejedol do 3 rokov vobec.. Mne sa stal taky trapas v skolke, ked sa ma ako 5 rocny v satni pytal, ze mama, co su to lentilky.. alebo ked nevedel, ze co ma robit so zuvackou, co mu ponukla kamaratka.. Samozrejme, ze mi nikto neveril, ze decko neprepchavam, vysvetlenie doteraz nemam, preco je ta vaha vyssia, je zdravy, sportuje. Momentalne ma 150cm a 48 kg.. co je tiez dost.. Ja dufam, ze v puberte sa to prehupne a vytiahne ho do vysky..
Ja to vidím tak ze dieťa je veľa sladkého,rôzne múkou zasmazene husté polievky,biele pečivo a absentuje pohyb.veľa žien povie ako zdravo ich deti jedia a keď sa spýtam čo papaju tak napr.raňajky vianočka s maslom a džemom,alebo nutellou,desiata kútik jablka,obed guláš s chlebom,alebo rezeň vysmazany syr so zemiakmi8-} večera pizza alebo chlieb s maslom s platom paradajky salámou a syrom a šup zapiť colou lebo reklama hovorí že k jedlu to práve,alebo hydinové parky..asi tak.z tohto čo som tu napísala je zdrave akurát to jablko a plátok paradajky pri zapnutom spievankove....A potom z čoho to tie detičky tak priberaju..
Chcela som napísať tým spievankovom to ze deti sú už od malinka pri telke
@inull5 bodaj by to bolo take jednoduche.. My napr. vobec nejeme pecivo, vylucili sme lepok, sladke minimalne, vysmazane nerobim vobec, maso ma syn v podstate len v skolskej jedalni, my kupujeme len od domacich chovatelov, cize len obcas, z hypermarketov vobec.. Syn ma rad aj zeleninu a ovocie, varim v podstate hlavne zeleninove jedla.. Jedina "nerest" su sladke termixy, tie mava na desiatu, ale je to castokrat jedina sladkost za den.. Pije cistu voda a nesladeny caj uz od malicka..
Lahko sa ti hovori, ked nemusis tieto problemy riesit.. Mna sa castokrat dotykaju taketo reci, pretoze ludia maju tendenciu odsudit rodicov, aj ked nevidia pozadie toho celeho.. A tym samozrejme nechcem povedat, ze nie je vela rodin, co dlabu na to, co zjedia a deti su obezne.. Ale toto je ten mensi problem, ked je jasna pricina.. Staci si to uvedomit.. A k tomu dopomoze aj spisat si par dnovy jedalnicek a zamysliet sa..
@inull5 môže to tak byť aj nemusí, ako som písala, aj mamička má celoživotné problémy s váhou, tak možno tam bude aj rodinná predispozícia a zrejme aj spojená s nevhodným zložením stravy. Zakladateľka témy sa neozýva, ale verím, že si z týchto príspevkov vyberie aspoň niečo, aby predišla väčším problémom.
@jeennyv tu je ale problém evidentný, tak na strane matky, ako aj dieťaťa, je fajn, že sa s tým zaoberá. Píšu sem maminy detí, ktoré strážia u nich každý gram navyše, ale keby to nerobili, deti by boli obézne, čo by viedlo k neskorším zdravotným problémom.
@akvi nie nehovorí sa mi ľahko..A vôbec som nemyslela na teba..hovorím o deťoch ktoré ja poznám osobne alebo vidím v obchode v jednej ruke brumik,v druhej chrumky a zapiju jupikom..školská jedáleň? Čo sa ja zaujímam o stravu,pochybujem ze v nejakej sa varí zdravo..určite to nie sú príliš kvalitné suroviny..A vôbec sa mi to ľahko nehovorí..A vôbec som sa ťa nechcela dotknúť.mám dvojročného,má 94 cm 14,5 kg(teda podobne ako tvoj v jeho veku) ale tlsty nie je..nema žiadne faldy.my sme mali vývod z hrubého creva a ver ze musím sakra dávať pozor čo papa.stravujeme sa ale všetci tak inak..síce muž zvykne občas to co chce.aj ja varím zeleninu,no je rozdiel na čom to varis,prílohy a pod.mäso tiež nie je výhra,ja jem raz za dva týždne,aj to divina inak ryby,žiadna hydina a pod. Píšeš zeleninové jedla,skús napísať príklad..nie vždy sa oplatí vylúčiť lepok zo stravy..
@akvi, v puberte je to casty problem. Ano, bol by aj nizsi, ale nahoda je blbec, ja by som mu dala ajtak vziat krv, ked mu bude brat pre nieco, ak ho nechces pichat len tak. Lieky by ajtak nedostal. A nezacal mat plnsiu postavu v cca 8 rokoch? Jedna dr. to vysvetlovala, ze to je vek kedy deti najviac naberaju. A myslim, ze to sa ani moc ovplyvnit neda.
@timea7 ja si nemyslím že strážcom gramy..netreba pretože deti sú odmalička vedené k správnym návykom a nie je to u nás o tom ze inde jedia veci ktoré my nejeme..alebo že by v obchode chceli sladkosti..dám im aj sladké ale nie tie sracky ktorých sú plné obchody..hrozne veľa detí je už odmala obéznych..bohužiaľ a je to zlými stravovacimi návykmi v rodine.aj bábo,plače,tak si myslí žea malo mlieka a automaticky sup nutrilon kašu nech prespi celú noc,alebo tyčinky dieťaťu ktoré ešte ani nesedí,alebo tie úžasné sunar detské sušienky..
....tu sa odráža mentalita ľudí.... pustili ste sa teda riadne do mňa... nemajte strach, obézna nie je... je plnších tvarov, nie je štíhla, ale obézna tiež nie... ani dospelý nie sme všetci rovnaký, niekto vysoký, niekto nízky, niekto silnejší, niekto útlejší... Tak si myslím, že ani pri deťoch by sme nemali porovnávať.... .....a mimochodom téma je o niečom inom, nie o mojej malej, ak ste si nevšimli 😀 ...viac k tomu nemám čo dodať...
@ketere no možno sa do teba pustili preto, lebo váhu 27kg považuješ za úplne normálnu u štvorročného dieťaťa. Bez ohľadu na to, že ste všetci mohutnejší, asi to bude aj v stravovacích návykoch. Písali sem ženy, ktoré majú tiež deti ťažšej váhy, ale snažia sa všemožne mať ich stravu pod kontrolou, preto im asi pripadalo divné, že ty to len berieš na vedomie a uspokojíš sa tým, že je zdravotne OK. Lenže terajšie stravovacie návyky si berie so sebou do života, možno raz bude písať na toto alebo podobné fórum, aká je nešťastná zo svojej váhy a ak by to bol len estetický problém, bol by to ten lepší prípad.
@ketere co ma mentalita spolocne s tym ze ty vidis nerealne svoje dieta🙂 ved aspon toho si musis byt vedoma... dospely je uz sam zodpovedny za to ako vyzera - a ano sme rozni - ti tucnejsi su si na 90% sami zodpovedni za svoju vahu prave tym stravovanim a velakrat prave v rodinach tucnych rodicov su aj tucne deti - a nie, nie je to genetikou🙂 len jednoducho deti jedia to iste co rodicia a ma to na nich presne rovnaky vplyv, detto obycajne prevezmu model spravania sa rodicov - ked ti len sedia pred tv a tukaju dialkovym tak sa to asi aj detom zda ako ta najnormalnejsia cinnost na travenie volneho casu...
v 4roch rokoch si v kazdom pripade ty zodpovedna za svoje dieta - a mala by si sa zamysliet ze sa ti zda vaha pomaly pubertiaka ok pre tak male dietatko. Ty si tu napisala ze je velka na 6rocne dieta - preto tu padli tie pripomienky ako si predstavujes 6 rocne dieta ( vaha 27 kg je aj pre 6rocne dieta relativne vysoka ak ono same nie je vysoke dajme tomu ako priemerne 8rocne dieta )
a teda o svalovej hmote a jej vahe etc. ... sa mozme bavit okolo tych 15 rokov kedy uz niektore deti realne velmi aktivne sportuju a ich telo uz tuto hmotu produkuje ( cize ziviny nespotrebovava na rast do vysky hlavne )... a iste ze je obrovsky rozdiel medzi dajme tomu vypracovanou 60kg zenou a tukovou 60kg zenou pri tej istej vyske... a to rozdiel obrovsky - v zdravi aj vzhlade... ale ako pisem - pisat o svalovej hmote pri 4-5rocnom dietati je velmi smiesne
( ako som pisala moj maly mal v roku 12kg a to bol tukovy vankusik na vankusiku - uplny barokovy anjelik - babky nadsene, ja uz menej... ale akonahle sa zacal hybat tak pri normalnej strave naberal uz len cca. 1-1.5kg za rok a nie 5kg za pol roka... )
@andy48 neviem si predstavit, ze by moj maly mal mat o pol roka raz tolko ako ma teraz, je presne polovica z tvojho...hoci je pravda, ze moj maly nie je velky jedak, ja mu napr davam do ovocia piskoty, ale skor z dovodu, aby pribral, lebo nutricne su onicom...take mam aj instrukcie od lekarky, piskoty davat len vtedy, ak nepribera..ale zasa syncek moze narast a ta vaha sa strati. Ja by som obmedzila to pecivo. Napr moj maly je len spaldovu muku od 7m, jogurt len biely zmiesany s cerstvym ovocim, skus sladke zemiaky, su aj velmi zdrave..urcite vsak dobre robis, ze to riesis, kym sa to da 😉 drzim palce.
@janulik2008 moj starsi mal ako 6mesacny 9,3 kg... ale plne dojceny, do roka mal 10,5, velmi malo jedol, narodil sa ako 4440g a 55cm, cize zaklad mal od narodenia, potom ked bol dojceny, strasne priberal, pri prikrmoch a samozrejme ako sa zacal pohybovat, priberal stale menej a rastol, teraz ma 10, ma 148cm, 36kg, nie je vychrtly, je normalne stavany, ma dost svalov, kedze je sportovec
@dai preco myslis, ze az okolo 15 rokov sa da aktivne sportovat? moji aktivne sportuju od 5 rokov... starsi ma treningy 4 krat do tyzdna + vikendy zapasy, resp. turnaje, maly ma 2 krat do tyzdna trening + raz gymnasticky strecingovy trening + raz specializovany trening + vikedy zabite turnajmi a zapasmi... takze si nemyslim, ze by sa im netvorili svaly... okrem toho, aj ked teraz cez prazdniny nie su treningy, lyzujeme, cize dalsi narocny sport, kedze lyzujeme od 8,15 s prestavkou na obed do 16.00 v strediskach, kde si neoddychnes cakanim na lanovku, lebo tam rady nie su, cize naozaj intenzivne, tam to bez svalov jednoducho nejde...
tiez sa mi nezda OK pri 4rocnom dietati 26kg...
nedavno som skusala dresy 6rocnym chalanom (2009 rocnik) a jasne, su tam chalani mensi, vacsi, chudsi, pevnejsi, aj uplni stuplici, ale teda 26kg nema asi ziadny z nich...
@tilly myslela som to skor tak ze vaecsina zivin sa v tom predpubertalnom a pubertalnom veku spotrebuva na rast... Jasne ze mas pekne stavane atleticke deti ak sportuju aktivne - moja krpata ma krasnu atleticku postavu - plava od 3roch rokov, tiez lyzuje, tancuje , bicyklujeme ako rodina - myslim vylety celodnove 100km , tury celodnove etc. ... - tiez je pevna a svalstvo a kondicku urcite ma... ale nie je to take svalstvo ktore si ludia z vonku pletu s tukom🙂 myslim tym - nema nejaku hmotu na sebe nalepenu ze by ju oblecenu povazovali za tucnu a ona pritom ajhla je len svalnata🙂 - tak som to myslela
( pri dospelych co sa venuju kulturistike tento pocit lahko nadobudnes ked su obleceny - aspon tych co ja poznam by som casto oblecenych povazovala za tucnych, lebo maju naozaj tu hmotu vyraznu... ked sa vyzlecu je to samozrejme o niecom inom...)
@tilly môj podobne, keď sa narodil, mal takmer 4kg, polročný 8,35, tiež priberal z kojenia, ale ako začal jesť všetko a pohybovať sa, ostal štíhly a je taký doteraz a to je už dospelý, ale je pravdou, že je dosť vysoký. A tiež športoval asi od šesť rokov. Pri plne kojenom dieťati by som váhu vôbec neriešila, len ak by to bol nejaký extrém, až keď má už zmiešanú stravu.
asi by som isla k dr. je to velmi vela. ale zavisi to aj od toho, ako ste na tom doma. ak mate nadvahu, prip. zle stravovacie navyky. asi to bude tym. ak ste doma v pohode, moze ist o nieco vaznejsie.

My sme prave dnes boli na preventivke u dr. Dcerka ma 17 mesiacov a 9300g. Nevyzera chuda, je taka normalna. Tiez si myslim ze 17 kg je strasne moc na 17 mesiacov. Druha stvorrocna dcera nema este 17kg. Doktor co na to hovori? Kludne to moze byt aj ta stitna zlaza, ale aj prejedanie.