icon

17 mesačný chlapček nerozpráva

filipb
25. nov 2013

Mamičky už som z toho úplne na nervy. Náš 17 mesačný synček nerozpráva - ani "mongolčinou" ☹ Ak áno tak veľmi málo, za deň dokopy možno 5 minút... Venujeme sa mu ako vieme a on nič... Hluchý nie je, to sme už skúšali... Po fyzickej stránke je veľmi zručný, ale mentálna... Nevieme ho naučiť nič, nevie ukázať kde má čo na tele, nechce ani kresliť, dlhodobo ho nič nebaví, záchod alebo nočník ani vidieť... Ja sa už začínam báť... Čo vedeli Vaše detičky keď mali 17 mesiacov?????

abrahamovaz
26. nov 2013

@filipb Sa ničoho nemusíš báť , môj starší bol taký istý, mladší je trošku šikovnejší, ale to neznamená , že to tak bude aj neskôr, starší Filipko začal rozpávať ked nastúpil do škôlky ako 3,5 ročný, odvtedy sa mu ústa nezavrú, dovtedy len základné slovíčka a to už mal dávať vety, nerobil vôbec to čo som od neho chcela, iné mamičky sa dušovali a to on ešte nevie? no nevie, však bude vedieť, bez problemov hovorí r a rôzne iné ťažké slová, kresliť riadne začal od 4 rokov, dovtedy nechcel vôbec ani ceruzku držať, v škôlke mi učitelka oznámila, že nechápe to , že jednoduché zadanie nepochopí a ťažké bez problémov, nechápem to ani ja, ale je to tak. Nočníkovanie to bol čistý des, na nočníku začal sedieť ako trojročný a do týždna bol bez plienky, iné mamičky sa trápili aj dva tri mesiace, ja som si povedala ,že ho nebudem trápiť a nechám ho tak. Takže všetko príde netreba sa ničho báť, maličký je určite v poriadku 😉

filipb
autor
26. nov 2013

No mamicky, tak dneska som si na moj kvietok posvietila. Na meno reaguje iba pokial nie je zapnuta telka, takze to chapem - pozornost venuje zaujmavejsiemu. Ked idem niekam a poviem pod, ideme alebo papa ide so mnou. Mame detsku knizku so zvieratkami ktora vydava aj zvuky, tie sa mu pacia, usmieva sa pri tom a ked mu poviem: pozri tu je kravicka, pozrie sa, ale viac neriezi. Vyzval ma na hru, zasiel do satnika, tam sa zavrel, zaklopkal na dvere , tak som zaklopkala aj ja on otvoril a rehotal sa... chvilu sme sa nahanali, on chcel ale nevydrzal dlho mozno 5 minut... rad sa hrava s autickami ale zvuky pri tom nevydava... ked mu dam tuzku tak ju drzi ako kol, ale tiez ho to dlho nebavi... ked chce kukat rozpravku vyberie dialkove, takze vie na co funguje, aj 2-3 kocky na seba postavi, farby rozozna-slepy nebude, lebo zo staniku s gulockami vzdy vyhaze iba zlte... ked ho nieco zaujme, neukaze na to jednym prstekom, ale zacne sa za tym natahovat a ked nedociahne, alebo je to nieco co nemoze a dame to na bok tak sa jeduje... blaboce malo, vascinou iba pri hrackach co vydavaju zvuky. Ale zobudza sa ukecany- ak sa dobre vyspal a nie je to s krikom... do vane mu vysypeme mince a prehadzuje ich z poharika do poharika, vie sa napit z hrnceka, aj po jedeni lyzicou musime vyvapkovat stolickua jeho vykupat- neberie jedlo ako jedlo, ale ako hracku. Jemna motorika ok, chyti aj taku malu vec co ja neviem zodvihnut, plavajucu kacku chyti v pohode od dakych 10 mesiacov... no neviem... co vy na to???? Najviac ma trapi ze ho mezaujmam ja. Mozno som sa mu uz zunovala lebo ked k nam pride hocikto tak sa tesi,predvadza... ako by sa hral s inymi detmi neviem, nemam moznost vyskusat... tak co? Je pribrzdeny ci nie????????

danjelca
26. nov 2013

@filipb určite nie podla toho čo práve píšeš--len proste ta má za 24hod dosť a uplne normálne ho nebavíš 🙂 🙂 🙂 máš zdravé decko.

abbie
26. nov 2013

@filipb ked chce pit, tak ti na to ukaze, alebo sa pre flasku iba natahuje? vonku, ked vidi psika, alebo hocico ine, tak na neho ukaze?

mimi76
26. nov 2013

neboj, malý je v poriadku...je to taký "dobrovolec" ako ten môj....tiež ma má v paži a zaujímam ho len, keď sa jemu chce...ale viem, že rozumie....hlavne keď máme návštevu....vtedy mám pocit, že mi vymenili dieťa 😉 ....a kresliť tiež nevieme....skús poprosiť návštevu, nech ho "vyskúša" a uvidíš, že budeš prekvapená....držím palce

filipb
autor
26. nov 2013

@abbie ked.chce pit tak pride a napije sa, vzdy ju ma po ruke, ked vidi psa rozbehne.sa k nemu on sa nicoho neboji... no neviem

monika15
27. nov 2013

@filipb nic si z toho nerob nas mal 2.5 roka a nic...=))) rozkecal sa len teraz ma 3 aj daco 🙂

mimi76
27. nov 2013

@filipb fľašku posuň tak, aby si ju nemohol zobrať sám a uvidíš...ak sa ti to nezdá, poraď sa s lekárkou....ona ho vidí a určite lepšie posúdi stav dieťaťa ako cez pc

kacena4
27. nov 2013

@filipb moja co chces od rocneho dietata??? teda 1,1/4 roka??? je to normalne keby to pretrvalalo do 3 rokov potom to ries skor sa prosim ta nenervuj on to citi ze sa nieco deje ze je mamina nervozna a nocnik??? chalan???? ma cas do min. 2 rokov chalani su neskor vyvynuty ako baby takze pracujte dalej a ucite sa mne 3 deti rozpravali azako 3 rocne a ok ziju a su inteligentne aj na zachod uz chodia (najstarsi ma 11rokov) takze neboj bude to ok teda je to ok

abbie
27. nov 2013

@filipb mal by v jeho veku uz ukazovat prstom(ci celou rukou), tvoj syn bohuzial nema komunikacny zamer a mozu ta tu vsetci ukludnovat kolko chcu ...mala by si ho to zacat ucit tak, ze posunies napr. pitie, aby nan nedociahol a ked sa bude za nim drapat, tak zoberies jeho ruku, vystrcis mu ukazovak a povies za neho "toto" a mala by si to robit pri vsetkom co chce...

filipb
autor
27. nov 2013

s týmto som začala od včera, keď ste ma tu vyplašili...

22beba
27. nov 2013

ahojky nič si z toho nerob moj syn bol tak do roka o 3 mesiace pozadu 😀 lenivý ako voš bol .... a potom po roku to všetko začalo teraz je aj v predstihu vie vela vecí pomenovať ale niektore tak po svojom uvadí sa s nami .... ani jemu sa ten nočník nepači ... poznam chlapca ktorý mal 3 roky a nechcel hovoriť aj ked sa mu mamina venovala .. nejako sa hambil alebo čo .... až v šolke pustil .... neboj sa všetko bude ok on si to všetko pekne dobehne .. a vobec sa netrap že niektore detičky vedia toho viac alebo lepšie 🙂 nauči sa 🙂 držte sa

lalinko2010
27. nov 2013

@filipb ahoj, môj malá nerozprával do 2 rokov a 8 mesiacov. teraz má skoro 3,5 roka a pusinka sa mu nezatvorí. nerozprával typom - jedno slovo, dve slová ako keď detičky začnú rozprávať. tento začal kecať a o dva dni vety, súvislé, skloňuje, rozozná žena muž a tiež som si myslela, že je nejaký iný. keď sa hral s autíčkami tak zvuky nevydával, vôbec a teraz????? len uši zapchávame. chodí do škôlky od septembra. Budete ok! iac medzo detí, detský kolektív a rozbehne sa v pravý čas!

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
salome_82
27. nov 2013

Že autista. Milujem mamičky, ktoré sem hneď hádžu diagnózy. Niektoré deti proste nebaví ukazovať prstom alebo múkať ako kravička. Nemusí byť hneď autista. Myslím si, že ak by malo byť dieťa autistické, tak by si to pediater na preventívke všimol. Netreba tu hneď vyvolávať zbytočné obavy...

abbie
27. nov 2013

@salome_82 ty srandujes 😀 deti nebavi ukazovat? co sa ja uz tu nedocitam .... a pediatri si taketo pikosky ani nevsimaju, zaockuju dieta a poslu ho domov ...

filipb
autor
27. nov 2013

Práve som dotelefonovala s doktorkou. 17 mesiačné dieťa ukazovať nemusí - prstom.
@tanapeta Keď nedočiachne tak sa začne jedovať a chce aby som ho zobrala na ruky, lebo vie, že odtiaľ dočiahne.

filipb
autor
27. nov 2013

@salome_82 Presne toto mi teraz vysypala doktorka. Deti v tomto veku zvyknú "štrajkovať" a robiť si po svojom, majú vlastné záujmy, nie to čo po nich chcú dospelí. Je to také prechodné obdobie, každopádne zajtra ideme k nej, aj na preventívku, aj očkovať...

salome_82
27. nov 2013

@abbie Áno, predstav si, nebaví. Dokonca tu na MK som čítala diskusiu, kde viacero maminiek vravelo, že ich deti neukazovali prstom. Boli to normálne, zdravé deti...

salome_82
27. nov 2013

@filipb Uvidíš, malý je úplne OK 🙂 Porozprávaj sa v kľude s doktorkou o všetkom, čo ťa trápi, odľahne ti, ukľudní ťa.

tina_22
27. nov 2013

@filipb Ja si myslím, že 17 mesiacov je ešte veľmi málo na to, aby sa dieťa posudzovalo, porovnávalo. DO 3 rokov má na všetko čas. A deti sa vyvíjajú skokom 😉 Neboj, všetko dobehne, je to úplne normálne 😉

filipb
autor
27. nov 2013

Mala som pochybnosti, preto som sem napísala, niektoré maminky ma upokojili, niektoré mi naložili tak, že mám z toho črevné kŕče... Každopádne zajtra dám vedieť ako sme dopadli. Verím v to, že Šimonko je ok, len je introvert....

abbie
27. nov 2013

@filipb tak drzim palce, aby bol len introvert 😉

bocianka123
27. nov 2013

@filipb ahoj, tak snád sa zajtra dozvieš pozitívnejšie správy... a mmch - idete očkovať? MMR ? no, odlož to... nič viac k tomu nenapíšem.
A mnohé z dievčat, o ktorých si myslíš, a ako tvrdíš, že Ti "naložili až máš z toho črevné kŕče" - žiaľ majú svoje odžité so svojimi deťmi a vo veku Tvojho synčeka mnohé z nich možno ani zdaleka netušili, že tento stav môže znamenať i niečo iné, než len normálny fyziologický vývoj dieťaťa... A ver mi, že žiadna z nich, ktorá ti akože "naložila" nie je samodiagnostička. Všetky majú odchodené po odborníkoch... A žiaľ medzi nich patrí aj môj syn. Nie, nebudem Ti písať, že môj 2,5 ročný nepovie ani slovo.. lebo veď má čas, no nie? Ale komunikuje inak - teda tak, ako tu tie "strašiace" mamičky napísali, čo si treba u detí všímať. Áno, komunikuje, posunkami, aj mravčaním, lebo hovoriť ešte nevie.. ale reaguje primerane danej stiuácii, dokáže si vypýtať , čo chce -a presne som začala takto - napr. dala som fľašu s vodou dalej, aby bol nútený "komunikovať" - s týmto problém nemal. A zdieľanie pozornosti - to sa tiež rozbehlo po 1,5 roku dosť výrazne. Takže ja osobne si myslím, že síce Tvoj synček má ešte čas, na samotné rozprávanie a zrozumiteľné slová určite... ale to "predkomunikačné" teda skôr "predslovné" obdobie by malo už pomaličky štartovat. Nemusí ukazovať prstom, stačí pohybom tela, rukou, mimikou atď... teda zdieľať pozornosť.
Ale podľa toho, čo popisuješ, je to zrejme ešte dieťa, ktoré dozrieva, a ja osobne si myslím, že on bude jeden z tých, u ktorých vývoj pôjde skokovo vpred...
A držte sa zajtra 🙂 .

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
bocianka123
27. nov 2013

@abbie @tanapeta @saurian @cecil36 @lalinko2010 a ak som ešte niektorú zabudla, tak sa ospravedlňujem - ved vieme o čom je reč 🙂 ...

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
tanapeta
Autor odpoveď zmazal
bocianka123
27. nov 2013

@tanapeta žiaľ je to tak... iba tak váha, očkovanie a koniec... nič iné ich nezaujíma . Ale tak @filipb už vie, čo sa má pýtať, tak snád malého dr. lepšie prezrie... ale sú aj pediatri, ktorí sú naozaj pedantní... takže nemožno hádzať všetkých do jedného vreca.

Jedno je však dôležité, že sa @filipb opýtala na vývoj jej chlapčeka ... ja si myslím, že je to potrebné. Hoci tu od PC sa nič iné nedá, len poradiť, upokojiť, či nebodaj "vyplašiť" ... ale zasa výmena skúseností tiež nie je na škodu. Tak verím, že zajtra budeš mať pre nás pozitívnejšie správy. @filipb

jamika
27. nov 2013

@filipb Moje baby boli velmi sikovne, rozpravat zacali v roku ale syncek zacal az v 3 rokoch( v troch rokoch zacal aj chodit na nocnik, dovtedy nechcel, no ale potom do týzdna bol bez plienky v noci aj cez den), dlho ani nic neukazoval, len ked nieco chcel, tak ukazal a vydal nejaky svoj "hm" zvuk. Teraz je sikovný šestročný chlapec a vie hovorit madarsky aj slovensky.
Ale ked si si neni ista navstiv radsej psychologicku. A hlavne sa z toho nestresuj, kazdé babo je uplne iné. Prajem veľa sil. 🙂