icon

2,5 ročná dcérka nejde do škôlky. Prečo to ľudia berú tragicky?

sumalee
29. aug 2017

Neviem ako to lepšie nazvať, ale som z toho smutná, ako ľudia vnímajú že moja dcéra nejde ešte do škôlky, pretože sa mi ju nepodarilo odplienkovať.. V tomto by mal každý vedieť že každé dieťa je iné a aj ked som sa veľmi snažila proste to maximálne odmieta nie je na to ešte pripravená, je veľmi šikovná v iných veciach , tak prečo ju mám teraz stresovať.. Ja nemám prácu do ktorej by som sa musela vrátiť, hoci by som už rada šla pracovať aj bola rada keby išla, ale aj tak nemám pocit že by na to bola pripravená, je veľmi citlivá a naviazaná na mňa. Ale ja to beriem v pohode však pojde o rok..Ale ostatní akokeby som bola najneschopnejšia matka na svete, že proste nevie cikať do nočníka a nejde do škôlky to je hotová katastrofa...máte aj vy taký názor alebo niekoho v okolí ak vaše dieťa nejde? Ako aj mne je to ľúto ale nedá sa nič robiť a podľa mňa svet sa nezrúti..ďakujem za názory 🙂

Strana
z4
yanni
14. sep 2017

@lulu369 my 4. A kazdy sa odplienkovalo v inom veku. A vsetky su zdrave a sikovne, traja starsi chodia uz davno do skoly.
Ked bude mat dotycna pani, o par deti viac a kazde sa jej odplienkuje v inom veku, tak som zvedava, aku HANBU bude mat a za aku LENIVU matku sa bude pokladat.

kikina84
14. sep 2017

Moja mala sa odplienkovala v troch rokoch..a ja som pri zápise do škôlky uviedla,že chcem aby ju vzali a od 3,5 roka..lebo som cítila že na to ešte pripravené nieje.. ten polrok veľmi veľa urobil.. prestali sme dudlovat aj plienky nosiť a vo februári nastúpila už do zabehnutého kolektívu a chytila sa hneď.. takže sa neboj..na všetko máte čas..je však dôležité aby do školky chodila..deti sa tam veľa naučia,chodia na výlety a hlavne sa sociálne budú vedieť zaradiť, naučiť sa rešpektovať učiteľky a byt v kolektíve..aj v škole sa im o to ľahšie bude fungovať..

terka1607
14. sep 2017

@mooonika1975 Tak tak, mne moju trojročnú nezobrali do škôlky a veru teraz som rada, že si ju ešte minimálne rok užijem 🙂

katka0209
14. sep 2017

Ak ste si nevsimli tak deti mam 2. Aj dievcatko aj chlapceka. Obe deti su rozdielne a islo to. A uz neviem ktora z vas to spominala, ze v 6 ci 8 mes dieta nechape ist na nocnik. Jasne ze to nechape😊 ale pestuje sa v nom navyk. Myslim si ze kazda z vas keby dnes mala vyvarat plienky tak by urcite mala dieta odplienkovane uz ovela skor. Ked vidim ze dnes pomaly aj 3 rocne deti chodia v plienke, je to hrozny pohlad. A v tych horucavach im muselo byt fakt "pohodlne". A celkovo to vyzera ako by bolo postihnute. Aj ked samozrejme nie je. A najlepsie hlasky su typu ako ved nebude mat plienky do 15 rokov...tak to uz sa mi uplne rozum pozastavuje.

katka1981
14. sep 2017

@sumalee, kasli na nich, najlepsie jej bude aj tak pri tebe 🙂 A ty si ju uzi, lebo uz mensia nebude. Tak odplienkuje sa ked pride ten vhodny cas. Kazde dieta je ine a inych je do toho prd. Vobec take reci nepocuvaj. Naco? Tes sa ze mas dcerenku, onedlho sa budes smiat na jej reciach, caka ta krasne obdobie. Mozno uz zacalo.

elanor
14. sep 2017

@katka0209 nie nie je to o rodicoch. Je to o detoch.
Bracha ma rovnako stareho syna ako ja dvojicky dievacata. On (alebo teda jeho zena) sa drzal starych "tradicii" ako ty poses, zacat skoro. Davali maleho od 6 mesiacov na serblik, zeby nahodne tam nieco vykonal.
ja som to nechala na babach, nech sa same rozhodnu. Asi od 1,5r som im vysvetlovala naco je zachod / serblik, vsetko som im poukazovala, co ako vyzera, vysvetlila co sa tam robi. Ze ked sa ide zo zachoda, tak treba poumyvat ruky. A tak stale dokola asi pol roka slovne. Ked mali nieco lahko po 2r. same sa jedneho dna rozhodli, ze uz to chcu skusit naostro. A tak aj bolo. Jedna sa podarilo odplienkovat za tyzdne, druhej za dva.
Bracha samozrejme stale aplikovali, nahodne posadzanie do serblika, a ked nic, tak plienka.
V case ked moje boli odpolienkovane, behol tyzdna - dvoch, v 2r, ich rovnako stary bratranec, ktoreho pedantne ucili na serblik od 6 mesiacov bol stale na plienke, a na serbel sa pytat nevedel.
Takze sa pytam, este stale si myslis, ze to o rodicoch, alebo o detoch?
hmmm, vlastne, ano, mas pravdu aj ty, je to aj o rodicoch - aby (spravne) pocuvali svoje deti. No hlavne je to o detoch. Lebo kazde je ine. Lebo kazde sa vyvyja svojim tempom.

mooonika1975
15. sep 2017

@terka1607 robím v ms,vidím ako sa trápia tie malé deti, hrozné, moje deti išli do ms v 5 rokoch

maciatkolulu
15. sep 2017

@katka0209 tak to si dala paradne neskoro dole plienky svojim detom😀 na to ako posudzujes,ze dvojrocne ma,ci nema plienky,lebo 20mesacny je skoro dvojrocny,ci sa mylim a ked si s nim.nacvicolanod 8mesiacov,tak to taky uspech nie je😀 ja mam tri deti,prva sama bez ziadnych nahanaciek so serblom,ale vyslovene,ze sa jej zabudla dat plienka na poobednajsi spanok odplienkovana v roku a pol. Druha mala hysaky pri posadeni na serlbel,zachod akejkolvek farby a tvaru,tak sme to nechali tak a na silvestra si sama dala.plienku a vycikala sa a bolo,mala 22mesiacov a maly do dva a pol a hned aj v noci a rozhodne nie som lenivy rodic. A po dalsie,ci ma moje dieta plienku,dudel alebo ci sa vozi v kociku ako ten moj 4.rocny do toho kazdeho cudzieho prd makovy😀 a nech sa pozrie sam.na sebe ten co odsudzuje,ci nahodou nefajci,nechlasce,to je snad horsi zlozvyk ako to,ze dvojrocne decko ma plienku,ci stvorocne dudel. A na druhej strane,ja naozaj neviem co to ma kto riesit. U nas napriklad kocik. Maly je este k tomu drobny a aj tak otazky a naco ti je ten koci?/s usmevom poslem do ritule. Moja vec,moje a maleho pohodlie a hotovo. Najviac sa zabavam napr.v zoo. My v pohodicke k vlkom,k nosorozcom ideme a ked vidim mamule ako vlecu ledva dvojrocne decko na rukach,ruksak na chrbte a pripadne odrazadlo,ale hlavne,ze oni uz nemaju kocik a posudzuju druhych. Ale v zoo je viiet cim dalej tym viac rodicov vozit aj vacsie deti. Uz maju rozum... A v zhranici je to uppne bezne.Uz mam aku taku skusenost a pancier voci takymto reciam rozneho druhu. Kazda rodina nech si robi ako jej vyhovuje a je myslim nemiestne nazyvat matky lenivymi pre taketo pripady,plienky,kociky a dudle atd. ja skoro17rocna by sa vozila a vozila vmkociku. Pouzivali sme vyse 5,5roka a teraz je na tanecnom konzervatoriu a chodi sama,zdrava a normalna. Len vtedy ta doba ako na mna pozerali,nic prijemne,jedine vo viedni a celkovo v AT a v zahranici ako takom sa za.mnou nikto nepozrel.... Smutne. Nevadiiii,prezili sme a teraz na to serkammuz uplne a ano moj syn spi v.kociku poobede a iba vnkociku anje to supeeeer,ma styri a spi dve az tri hodiny,nech sme kdekolvek,navsteva,dovolenka,vylet,ziaden problem a doma v dazdi,v zime,podla toho ako chce spi na terase,vnutri. Proste pohodicka. A ja nevidim.na tom nic zle. Ci postel hore v spalni,ci kocik dole nanterase,ci vnobyvacke(podotykam pohodlny a dost velky Phil&teds😉aj pre vacsie deti. Takze tolko k tej lenivosti

dskjhfdlkdjhl
15. sep 2017

Ja mam jednu znamu, ktora ked videla moju dvojrocnu dceru s plienkou (to uz je ale dost davno), tak sa ma s takym "prijemnym" tonom opytala: Ona ma este plienky? A potom spustila monolog, ze jej syn uz v 1.5 roku nemal a hned som sa dozvedela, co vsetko som mala urobit. Teraz ma druhe dieta, dvojrocne, s plienkou. Ja nekomentujem, nemam dovod, len som si na ten jej monolog spomenula a musela som sa pousmiat. Neviem, ale asi je to taka slovenska specialita-starat sa aj do cudzej plienky😝 A hlavne poukazat na to, ze ak sa niekomu nepodarilo to, co mne, tak je neschopny.

katka1981
15. sep 2017

@katka0209, je to o dietati. Dceru som posadila prvykrat oblecenu na nocnik 10 mesacnu, bola spokojna, druhykrat uz sedela bez plienky a odvtedy sa nepokakala do plienky ani raz. Rocna chodila uz iba na zachod. Syncek odmietol sediet. Tak som skusila neskor, nepomohlo. Povedala som si, nasilu ho nutit nebudem, viem, ze kade dieta je ine. Teraz ma 14 mesiacov a zacal sa pytat na nocnik sam. Ked sa vypyta, posadim ho, este neurobil potrebu ani raz, ale tak su to len 2 dni. Nesudim ziadnu mamicku kedy uci dieta na serblik ale pokial dieta aspon same nesedi, vhodne to nie je. Nech si robi kady ako mu vyhovuje aj matke aj dietatu, druhych do toho nic. Pokial nie je dieta zanedbane, nikoho do toho nic.

katka1981
15. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl, mas pravdu, ale keby u stretnem s blbou naladou, tak jej to vratim 🙂

dskjhfdlkdjhl
15. sep 2017

@katka1981 ja taku potrebu nemam, mne su cudzie plienky ukradnute, aj monology o nich. Vypocujem, ak je v nich rozumna myslienka, tak si ju zapamatam a tie zvysne velkou rychlostou zabudnem😉

elanor
15. sep 2017

@maciatkolulu plne s tebou suhlasim, aj co sa tyka kocika. moje baby uz maju vyse 3,5r a kocik vyuzivame. Sice od 2r uz iba vynimocne, ale stale ho mame odlozeny. A presne na dlhe vylety ci uz po meste, alebo ZOO, zamky, hrady a pod., ked vieme ze je to ozaj velmi dlha cesta, alebo velmi do kopca, a tusim, zeby baby boli unavene, tak ho berieme ako zalohu. Zakial vladzu, tak idu po svojich a ked su unavene, vlezu si do kocika, oddychnu si a zase idu po svojich. Neviem si predstavit, zeby sme ich mali v kuse unavene vlacit na rukach, predsa uz nie su lahucke babatka, ale velke relativne tazke baby 😀 okrem toho plny ruksak, a pripadne nejaku tu hracku, plysaka, alebo co. No akoze sorry, nech si kto chce mysli co chce, a nech si trhne plutou. Aj my rodicia si chceme vylet uzit, a nie prist domov ako strhane opice.
Alebo napr. minuly vikend taky jarmok u nas v meste. Zobrala som kocik, cestou zakym nebolo vela ludi som ich nechala normalne ist, a ked sme prichadzali uz do mesta kde uz bolo ludi riadne vela, tak som im povedala, ze nech su radsej v kociku, zeby sme sa boli stale pokope, aby sa nestratili. A takto sme uplne v pohode vsetko presli, vsetko videli a ked sme nieco chceli aj kupili. A navyse som si ten nakup mala aj kam odlizit (do kocika, ze ano). Logicky - podla mna je rozumnejsie, a ano aj pohodlnejsie ist na takuto akciu s detmi s kocikom, akciu si plne uzit a vratit sa vsetci spokojni domov.
Nez sa hrdinsky trepat do mesta s detmi za rucicku, hystercit, lebo dietata napr. odbehne, hystercit, lebo sa mozno stratilo (aj take pripady boli, ked mestkym rozhlasom hlasili, ze stratit napr. 6r chlapcek), vlacit po jarmoku unavene dieta na rukach, potom ked chces nieco kupit nemozes, lebo to nemas kam dat, lebo uz tam mas dieta. A ak to aj vezmes ides jak mega ovesany vianocny stromcek a ledva sa doplazis domov, unavena, strhana, nervozna, hystericka, lebo je to podla niekoho na hanbu sveta dat starsie dieta do kocika. Ach...
Tak ja sa teda idem hanbit do kuta, ale aj nadalej, ked uznam za vhodne, budem ten kocik pouzivat.

dskjhfdlkdjhl
15. sep 2017

@elanor nemas sa zaco hanbit, hanbit by sa mali ti, ktori za kazdu cenu musia strkat nos do cudzich veci, aj ked-strcit nos do dobre nalozenej plienky, to by bola taka vhodna odmena za take chovanie😉

0silvia0
15. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl mne sa toto stalo nespočetne krát. Jedna mamička nás poúčala, že deti v kočíku sa nehojdajú, lebo si na to zvyknú. Pri jej druhom dieťati toho svojho tak natriasala, že skoro vypadol z kočíka. Ďalšia mi raz nakukla do kočíka a vyslovila vetu: veď ti tá malá ani nerastie! Toto fakt každá mama potrebuje počuť a vždy si na to spomeniem, keď vidím behať jej syna, ktorý je najmenší a najchudší z rovesníkov a vyzerá byť o 5 rokov mladší ako je. Ďalšia ma poúčala, že nemám počúvať rady lekárov a mám dávať lepok už odmala. Jej syn napchávaný krupicou už od pár mesiacov má celiakiu... Ďalšia matka nám dávala poučné rady, že deti ktoré nebicyklujú už od dvoch rokov, je to chyba rodičov že sa im nevenujú. Tiež má druhorodené dieťa s diagnózou, ktorá akúkoľvek športovú činnosť úspešne ignoruje. Takže ja som sa naučila, že každá mama si rozumie svojmu dieťaťu a že každé dieťa je iné a že nevyžiadané rady a poúčania si radšej nechajme pre svoje deti 😎

katka1981
15. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl, presne, a nielen tema o plienkach.

dskjhfdlkdjhl
15. sep 2017

@0silvia0 ja mam tiez sadu takych "zarucenych pravd"-napr. Ty este kojis? ved bude na Teba zavisla? Moja v tom veku vazila o 2 kg viac. V 13 mesiacoch este nechodi? Ved vsetky rocne deti uz chodia.
A naslo by sa takychto perliciek ovela viac. A veru dost casto to dopadne presne tak, ako s tou znamou plienkami v dvoch rokoch. Nikdy nehovor nikdy.

dskjhfdlkdjhl
15. sep 2017

malo byt na Tebe zavisla a bez otaznika, ale myslim, ze je to jasne🙂

34michaela
15. sep 2017

presne tak.Asi kazda mama ktorej dieta napreduje tak sa stara o druhých,moja dcera zacala uplne sama chodit ked mala 15mes. a? vsetci sa uz starali preco nechodi ako rocna,teraz bude mat 2,5 roka a bohuzial je na plienkach lebo nechce nocnik ani wc ani vidiet,vsak som spominala vyssie.Samozrejme kazdy sa stara,ale kazdy kto mal decko bez plienok 2rocne.

dskjhfdlkdjhl
15. sep 2017

@34michaela ved preto mame dve usi-jednym dnu a druhym von😉

34michaela
15. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl presne tak 👍

maciatkolulu
15. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl mne je najkomickejsie, ze na uvod, dufam, ze kojis a o par mesiacov, snad uz nekojis...😅😅😅

dskjhfdlkdjhl
15. sep 2017

@maciatkolulu ano, kojenie je taka vdacna tema-nikdy nevyhovies😀
Ale tak mne sa na tom teraz uz dobre smeje, ked mam velke deti. Mlada mamicka, ktora ma jedno dieta moze byt po takychto nevyziadanych komentaroch dost znicena.

katka0209
15. sep 2017

Maciatkolulu...v 8 mes som zacala davat obe deti na nocnik a to predsa neznamena ze aj odplienkovat. Odplienkovat som zacala v 18-19 mes to znamena, ze zacali byt cely den bez plienky. A za mesiac boli odplienk ovani takze uplne v pohode 😊 a teda je to sakra rozdiel ci mas dieta odplienkovane skoro v roku a pol alebo az v 2 ci nebodaj 3 rokoch co tu citam. Nehovorim o zivotnom prostredi, ktore je tymto velmi zatazovane. Je rozdiel ci hadzeme pouzite plienky do kosa 1,5 roka ci 3 roky. Ja nikomu nehovorim ako a kedy odplienkovat deti. Je to kazdeho vec. Ja sa len vzdy "pousmejem" ked vidim velke dieta s plienkou a som velmi rada, ze moje deti to tak nemali. Rovnako sa "pousmejem" ze Ty davas svoje 4 rocne dieta stale do kocika. A mam zo seba a mojich deti dobry pocit, ze to tak nemame 😊

Strana
z4