21 mesačné dieťa pri odchode do jasličiek plače

evitka83
26. apr 2016

Ahojte, moja 21 mesacna dcera chodi do jasliciek na pol dna. Podla fotiek, aj ked som bola 2x nachvilu spehovat som videla, ze ju to tam medzi detmi bavi, hra sa s nimi, pokrocila vyrazne v motorike za necely mesiac, nakolko je v tomto pozadu a este sama nechodi. Problem su rana. Mala mi nekludne spi, neviem, ci su to zuby, alebo stres, ze ju tam rano odveziem. Posledne rana sa velmi tuli, lepi na nas a nechce sa nas pustit. To predtym nerobila rano. Ked ju obliekam, zacne plakat, hoci v tych jaslickach je spokojna. To nehovorim ako place, ked ju odovzdavam. Ale ako sa zavru dvere, tak prestane. Som uz z toho mierne na prasky, som na nu velmi precitlivela, kedze od narodenia neriesime nic ine ako rehabky a stres a plac z toho a preto sa ju snazim od stresu v akejkolvek inej forme chranit.
Urcite nie som jedina, ktora toto riesi/la. Ako ste to zvladali Vy?

dominika6
26. apr 2016

@evitka83
s týmto má problém asi 80% detí a to aj v staršom veku ako je tvoja dcéra...treba len vydržať a snažiť sa ju zabaviť a odpútať pozornosť kým ju obliekaš a odvedieš do jaslí...

siska53
26. apr 2016

@evitka83 moja ma 4,chodi do skolky rok a stale to tazko zvlada. S synom som.si tiez uzila prve 3mesiace (a to nastupoval az ako 4,5r.)
Jednoducho niektore deticky nie su tak skoro pripravene (vidim,ze u malej,ktora sla skor,ta adaptacia trva dlhsie ako malemu,co siel neskor).
No bolo a je to zle. Ked ju vidim plakat,tak sa citim hrozne. Vlastne ona ani az tak uz neplace,len ten placlivy vyraz v tvari.. Kym ideme do skolky,tak to zvladam dobre,ale ked odidem a idem jej standardne zakyvat,tak je to tazke... No je to coraz lepsie,teraz byva problem vacsinou uz len po vikende. Predtym tam nechcela ani jesti ci pit,postupne uz aj toto preslo, uz sa aj viac prejavuje,uz nie je tichucka,ze o nej nevedeli.
Skoda,ze si ju musela dat do jasiel. Kebyze mam na vyber,ja skor ako 4-4,5r.dieta nedam, lebo vidim,aka je ta adaptacia u nas tazka. A to sme si vzdy skolku pekne prezentovali,maly chodieval okolo,videl sa hrat deticky,rozpravali sme sa o tom,ten posledny rok bolo vidno na nom,ze vonku sa bez rovesnikov uz nudi.
A mala zas videla brata skolkara,prve tri mesiace od jeho nastupu sme sa hadam.kazdy den na skolku hrali - odvoz deti,ich prichod a tak. Len ona je typ,co velmi kamaratov nevyhladava,jej deti nechybaju..

Takze verim,ze je to takze aj pre nas mamy,ked vidime,ako je tym drobcom tazko. Ked uz zacnu chodit s radostou,je to o inom. Uz sme aj my ok.

timea7
26. apr 2016

@evitka83 úplne normálny jav, je naopak menej časté, ak dieťa reaguje inak. Tvoja dcérka cíti, že nie si celkom stotožnená s tým, že ju do jasličiek dávaš, je s tebou stále spojená neviditeľnou pupočnou šnúrou. Ak ty nadobudneš presvedčenie, že je jej tam dobre, že je tam spokojná, aj ona bude kľudnejšia. Má citlivejšie senzory, ako si myslíš. Možno je jej nekľudný spánok spojený napr. so zúbkami a ty sa zbytočne stresuješ. Je staršia, vyvíja sa, viac si uvedomuje, že už nie je celý deň s tebou, preto sa viac túli, ale to neznamená, že je nešťastná, sama píšeš, že keď zatvoríš dvere, je po plači. Neboj, bude to stále lepšie a lepšie.

ewica
26. apr 2016

@evitka83
ahoj no my zaciname od zajtra adaptaciou a od pondelka tiez bude chodit na pol dna (ma rovnako 21mes) a spm zvedava ako to budme zvladat, ale ja uplne suhlasim s nazorom vysie ako oise Timea, ja som presvedcena ze jej tam bude s detickami dobre a bude sa tam tesit tak som uvedava ako to bude u nas, tiez nezvladam ked je smutna nestastna, ale na druhej strane ooznam kedy placom len vymysla a to robi v poslednej dobe dost casto 😜😜

lili007
30. apr 2016

Nas syn robil presne to iste. Ked som mala slzy v ociach, tak ma ucitelky upokojili, ze to trva presne kym zavriem dvere, potom sa pusta do hry s detmi a na mna sa ani nepyta🙂 Poslali mi fotku, upokojili ma a odvtedy som to neriesila. Deti vedia kde su nase citlive miesta a ako nas dostat do uzkych🙂 Spytajte sa uciteliek a pokial vidite, ze dietatko je spokojne (na foto, videu), tak budte spokojna aj vy. Uz je vo veku kedy potrebuje a tesi sa z kamaratov a postupne si tak ci tak musi zvyknut na nastup do skolky.