22 mesačná dcérka málo rozpráva

4. feb 2022

Ahojte mám dcérku 22 mesačnú, pôrod v termíne, všetko ok, len to rozprávanie... Rozumie mi všetko, tancuje, opakuje keď tancujeme (dopredu, dozadu, čupnuť, vyskočiť, otočiť sa) vie si dať čiapku, vyzuť topánky aj bundu, chápe v domácnosti čo sa robí, pomáha mi ... Od rána sa jej ústa nezavru ale je to iba detská hatlanina .... Vie zopakovať iba keď sa jej chce mama, tata, toto, ty, ja, mňam, mňau, hav hav, kvaaak... Keď si čítame knižku ukáže mi čo po nej chcem, niekedy si sama otvorí a citabsi a niečo si tam brble no nezmysly ... Mám to už riešiť s logopedom?;alebo čo robiť aby sa rozkecala ? S deťmi je veľmi rada ale tiež na nich rozpráva po svojom ... Je to nejaký problém ? Čo robím zle veď sa jej venujem 🙁🙁🙁 dávam aj rybi olej cca týždeň ...

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
4. feb 2022

@bambulienka25 22 mesiacov necelé 2 roky

patricka
4. feb 2022

Môj presne toto iste, tiež bude mat za pár dní 2 roky, zatiaľ neriesim...je šikovný rozumie všetko...

nikpa
4. feb 2022

Nič nerobis zle len chceš nasilu urýchliť niečo, čo u nej ešte potrebuje čas. Podľa toho čo píšeš je šikovná, porozumenie má dobré, to je základ. Takže ju nechaj nech sa vyvíja prirodzene ako jej to ide. Logo by som riešila keby má cez 2 roky a nepovie nič. Ale to nie je jej prípad.

katkasmacka
4. feb 2022

U nas podobne.Nas mal teraz 2roky...mama tata baba,havo..pokusa sa opakovat slovicka...podla mna je to uplne v poriadku...aj starsia dcera ked mala 2r nic moc nepovedala...v 3 uz ale krasne rozpravala...daj mu cas,uvidis ze sa rozrozprava...pokial v ostatnych veciach ti pride ok neriesila by som...

domisha02
4. feb 2022

Pokiaľ ty rozumie keď jej povieš napríklad dones bábiku, ukáž mi kde je loptička, dones mi z druhej izby knižku tak by som to neriešila, časom sa rozkecá🙂

nnnuuunnn
4. feb 2022

Je to ok.

tosomja
4. feb 2022

Môj syn to isté, svoja rec. Rozumie všetkému. Aj tomu, čo by ešte nemusel 😂 ale rozprávať ani za toho...
Len hučí, huuuka. Aj hodinu bude dookola to isté hučať, kým neukáže, lebo nie všetkému rozumiem, čo chce.
Prinesie co mu poviem, pomáha upratovať, kreslíme, tancujeme, vonku pekne dá ruku cez cestu, vie, že má zastať, sám si už pýta jest, keď je hladný, je šikovný veľmi, len to rozprávanie..

moonka1
4. feb 2022

niektore deti proste nemaju potrebu nejak moc brbotat, no isto sa rozhovoria len nie vsetky idu na to rovnako rychlo, takze by som hlavu z toho vobec nevesala

andreatytler
4. feb 2022

Myslim ze to nie je az tak malo. Vymenovala si asi 7 slov co pouziva. Rozumie a to je hlavne. Ale chapem ta. Bola som v podobnej situacii. Syn mal 20 mesiacov a ani jendo slovo. Mali sme sedenie so specialistkou a zistila som ze som robila nielko dost velkych chyb. Ked som ich odstranila syn sa rozospraval v priebehu tyzdna.
1. Zameraj sa na jedno slovo a nie cele vety. Ked ju obuvas, ukaz jej topanku a vyslov pomaly a artikulovane TOPANKA 2-4 za sebou. Ked zacne hovorit topanka, pridaj dalsie slova "topanka IDE NA NOHU". Ja som na syna hovorila tak ako na dospeleho a to bolo pre neho prilis rychle a zlozite.
2. Vyslovuj tieto slova nadsene, s mierne prehnanou intonaciou.
3. Priloz si vec tak trochu k ustam, alebo k tvari ked o tej veci hovoris. Napriklad tu topaku priloz k svojej tvari a vyslov slovo TOPANKA... aby ta vzdialenost mezdi ustami (slovom) a vecou boli co najmenej aby to dieta hned pochopilo.
4. Prisposob rec jej veku. Namiesto Prosis si este trochu vody? sa len opytaj CHCES VODU? V tomto som tiez robila chybu, lebo syn v 20 mesioch velmi dobre rozumel ale recou bol na urovni 10 mesacneho a tak som sa musela s nim zacat rozpravat akoby mal 10 mesiacov.
5. Cakaj na jej odpoved. (Toto som tiez robila zle a zahlcpvala som ho neustale vlastnou recou.) Ked sa nieco opytas, pockaj kludne aj 10 sekund. Tak malym detom trva veeeelmi dlho kym si utriedia myslienky a odhodlaju sa nieco vyslovit.
6. Rob hry ktore nabadaju k reci. Mas 4 male krabicky s vrchnakmi a v kazdej mala hracka. Otvor pomaly prvu krabicku a povedz slovo OTVOR a vyber hracku, ukaz, daj naspat a zavri krabicku so slovom ZAVRI. Potom to iste s dalsimi 2 krabickami. Pri poslednej krabicke, ju iba otvor a pockaj (zase kludne aj 10 sekund) na to ci ona povie slovo OTVOR. Nehovor nic ine, len OTVOR a ZAVRI aby si ju nezahltila.
Vyfukni bubliny bublifukom a povedz BUBLINY. Zase vyfukni a zase Bubliny a tak niekolko krat a nakoniec vyfukni a pockaj ci ona povie bubliny.
7. Pochval kazdu snahu o rec.
8. Pouzivaj pesnicky a riekanky. Alebo citaj kratke vety v knizkach. Opakuj niekoko dni a potom vynechaj posledne slovicko v riadku a cakaj ci ho doplni. Toto bol najlespi sposob. Syn sa okamzite chytil.
Osievame (a pockaj ci doplni "mucku")
V slamenom (a pockaj ci doplni "klobucku")...
9. Pouzivaj gesta alebo obrazky... to pomaha detom vidiet slova. Povedz slovo HORE a vzdy pri tom natiahni ruku hore. Potom mozes niekedy len natiahnut ruku hore a cakat ci ona doplni slovom. Ale zase by to malo byt v kontexte. Napriklad ak nieco chce co je hore alebo v knihe citate o niecom co je hore alebo vidite lietadlo... Tiez velmi uspesne u nas. Syn okamzite zacal pridavat k slovam gesta.
10. Sadni si na zem aby si bola na jej urovni ked na nu rozpravas. Co najviac tvarou v tvar ale to samozrejme nejde vzdy. Napriklad ak rada sedi v lone pri citani knihy, tak ju tak nechaj.
11. Pridaj sa k jej hre so svojou hrackou. Ked sa hra s kockami, prisadni si k nej a pridaj svojho panacika ku kockam. Ak sa hra s autockom, zober si ine autocko a pridaj sa k nej. Sleduj jej zaujem a zameraj sa na veci co ju zaujimaju a tie opisuj a vyslovuj.
11. Knihy citaj tak ako ona chce. Nesustred sa na text ale na to co dieta v knihe zaujima. Opisuj, ukazuj, vydavaj zvuky, kludne listuj aj dozadu ak chce.
12. Davaj veciam gramaticky spravne slova. Hodiny su hodiny a nie Tik Tak. Ale mozes sa jej opytat ako robia hodiny a vtedy je odpoved tik tak.
13. Nepytaj sa na veci o ktorych je velmi zrejme ze vies odpoved. Deti vedia ze ich iba skusas a vtedy naschval neodpovedia.
14. Nenut opakovat ak nechce. Take to kasicke: "Povedz mama". Niektore deti to nebavi a nemaju radi taketo papagajovanie. Ale napriklad moj syn rad hra na opakovanie a navzajom po sebe opakujeme nove slovo ked sa ho prave uci.

ukulela
4. feb 2022

Ked mal moj 2r, sla som k logo. Rozumel, no ani mama nepovedal. Sam od seba zacal v 2 a pol davat rovno cele vety.

ivangeline
4. feb 2022

Niektore zacnu rozpravat az v 4... Nesil to.

victoriab
4. feb 2022

Môj má toľko čo tvoje, povie iba mama, aj to len vtedy, keď sa nechce prebalovat alebo ked chce ist ku mne do postele. Do dnešného dna nepovedal tata, ani nič ine. Všetko rozumie, ale len hmka alebo wowka, neurychluj, co nie je v tvojej moci.

yoxinka
4. feb 2022

Moje dve deti rozprávali ako 18 mesačné. Prostredná dcéra v dvoch rokoch robila na všetko iba o, o, o. Presne ako tvoja, všetkému rozumela, tancovala, čítala si, chápala čo chcem, ukazovala … Keď mala 2 roky a 4mesiace jedno ráno sa zobudila a rozprávala CELÉ VETY!!! Keby toto nezažijem, neuverím. Sme na ňu všetci kukali ako na zázrak. V priebehu týždňa-dvoch používala časy a skloňovala.

tramtada31
4. feb 2022

Podľa mna to neni o venovani sa. Syn má 20 mesiacov a už rozprava v rozvitych vetách. Niekedy však pouziva ženský rok v minulom čase. Tým, že som mala deti po sebe, tak na nejaké extra venovanie čas nie je(len neustále korigovanie, aby sa nehasterili) a je šikovnejší v reci ako dcéra, ktorá hovorila v tomto veku len slova(nie vety).

jakubrianka
4. feb 2022

Veľa hudby detskej to pomáha, spievala som mu veľa, dôrazne pomaly hovoriť slová. Čítali sme a čítame veľa každý deň aj keď ešte nerozumel ako 2 mesačný. Menenie intonácie a hlasov pri hovorení a čítaní, aby ho reč zaujala. Riekanky, krátke básničky.

veronice
4. feb 2022

Dcera mala 2,5r (minule leto) a jej slovna zasoba obsahovala 10 slov ako mama, tata, babka, kako, havo... A zvuky zvierat. Rozumela vsetko, opakovat ani za svet.... V oktobri sa to zacalo posuvat - kazdy tyzden nove slovo, potom kazdy den nove slovo, teraz ma cerstvo 3r a uz dava aj jednoduche vety a hlavne konecne opakuje 😁👍 a sypu sa z nej tie slova uz ani neviem odkial. V 22m vedela iba mama tata baba havo a to bolo asi tak vsetko. A to takmer od narodenia citame kazdy den (celkom dost) , vysvetlujeme, rozpravame jej vonku na prechadzke...ale ona jednoducho potrebovala cas. Zato odplienkovana bola v 18m behom 3 tyzdnov nakompletku na den aj na noc takze ja si tak vravim ze kazde dieta ma na nieco ine talent 😁 nieco ide rychlejsie, nieco pomalsie...nemyslim si ze v 22m je dovod na paniku 🙂 mozno proste potrebuje cas 🙂 drzim palce aby sa to rozbehlo 🍀

fishynqa
7. feb 2022

No ja mam 21 mesacnu a nehovori vobec nic co by sa dalo povazovat za zrozumitelne slovo, ani mama. Chvilku dokazala napodobnit kravicku - muuu, ale uz ani to nerobi. V kuse len mrnci, huci, alebo vykrikuje babababa, ale bez nejakeho vyznamu. Neopakuje nic. Ale tiez rozumie, vie ukazat v knizke, donesie predmety, urobi co jej poviem (obcas 😁) no a ja teda idem kontaktovat Centrum detskej reci, predpokladam ze tam maju dlhe cakacie terminy na vysetrenie, tak si chcem nejaky rezervovat.