Ako sa učiť s dieťaťom rozprávať?

18. júl 2022

Ahojte mám dcérku má 2 roky aj 3 mesiace a nerozpráva. Pediatrička vraví že zatiaľ máme čas pretože rozumie pekne aj z knihy ukáže čo je čo. Vraj nás pošle keď sa to nepohne až po dva a pol roku. Mne to nedalo objednala som ju k logopedicke ale termín nám dala až na október vraj je ešte malá no ok počkám si... Prosím vám ako môžem doma začať aby som jej pomohla s rečou? Ona mi vie povedať taký základ ako mama tata baba dede cica mňam ham mňau hav bé bú ako zvuky zvierat aj hop hop, auto, ahoj, áno a nie toto nič.. Keď napríklad jej v knihe ukazuje dinosaura poviem jej Dino a ona nechce zopakovať ... Ako navodiť hrou aby mi opakovala? Alebo ako začať s ňou komunikovať alebo sa chytala rozprávať? Doplnovat nechce ani zopakovať 😟

luccija
18. júl 2022

Nenutit...rozpravaj iba ty a co chce, nech Ti odpovie, zopakuje.Je este mala...moja dcera zacala rozpravat z mesiaca na mesiac v 2,5 r dlho len par slov a potom sa to spustilo

66simonka66
18. júl 2022

Presne toto riešim aj ja, naše baby majú dva roky a nechcú hovoriť vôbec nič. Jedine mama, havo, tata a to je všetko. Dúfam že sa rozbehnú a začnú konečne rozprávať.

mamamasama
18. júl 2022

Kontakt s inými ľuďmi a deťmi, ktorí na ňu budú rozprávať. Na mňa môj tiež kašľal 😅 Ale iné deti, babka a bratranci ho naučili aj to, čo som nechcela.

bimbambom
18. júl 2022

Sú deti , ktoré rozprávať nebudú .
Presne také staré dieťa s tou istou slovnou zásobou som mala v škôlke .
Kadejako som skúšala " joj ,neviem/zabudla som ako sa to volá, ty vieš , však ? " atď. Povedal raz , dvakrát a potom si uvedomil , že on vlastne nechce rozprávať a prekukol ma 😂 . Rok nám to trvalo kým začal skladať vety , ale pekné , súvislé , rozvité . Teraz hovorí krásne . Hlavne odporúčam netlačiť , nenútiť , nevydierať ... Rozprávať začne 🙂

struhanka
18. júl 2022

Spievate si spolu? Napríklad Zjedzte má, vĺčky, zjedzte... Červený kacheľ, biela pec, Prší, prší, Páslo dievča pávy atď. Cez pesničky sa dá ľahko a hravo rozvíjať slovná zásoba. Niektorým deťom to pomáha rozrozprávať sa.

0silvia0
18. júl 2022

Citat si len tak pre radost, nie preto, aby opakovala, ale len tak...

uhnakova
18. júl 2022

odporucam dve-tri jednoduche riekanky a dokola neustale opakovat, dietatko sa zvykne po case pridat. Este sa da tvarit, ze nerozumies uplne, co dieta chce a to ho motivuje povedat jednoduche spojenia, napr. daj vodu.

verizienka
18. júl 2022

Odporúčam knihu O detskej reči, keď si ju hodis do Googlu nájde ju, je v PDF voľné dostupná na stiahnutie. Na Instagrame ak si tak logomamka, je profil, ktory sa tomu venuje. Základ je byť len o krok pred ňou. Ak hovorí len citoslovcia a slová, tak maximálne dvojslovne vety. Jednoduché, žiadne zdrobneniny. Knižka Kubko sa učí rozprávať, tam to je pekné vysvetlené ako ju čítať.

victoriab
18. júl 2022

Tak to vie teda viac, ako môj v septembri 2.5 ročný, od apríla chodíme k logopedicke, najprv si ho okukala - malý nevedel povedať nič, žiadne ham, mama, tata, zvuky zvierat, čo siii, absolútne nič. Zhodnotila, že žiadnu chorobu nemá, len to chce čas, dieťa neučis rozpravat, musi dozrieť, najmä jeho mozog. Nam povedala, že máme začať na neho hovoriť co najjednoduchšie, tj jeden az dvomi slovami, proste od piky, to nam bolo proti srsti, fakt ako s primitívom, to sme nerobili, malý sa sam zrazu naucil, mami tati a páči, ďalší krok nám dala ukazovať, on najprv ma znakovat, aby casom ten mozog zacal namiesto gesta používať slovo, takže na všetko tvorime znak a zároveň opakujeme, co znamená, najnovsie sa naucil bac a mnam a zacina napodobnovaf zvuky zvierat, aj ked je to take všelijaké ešte. Ide to pomaly, ale vswtko chce cas.

nui_concept
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vahcaac
13. jún 2023

@victoriab ahoj, ako ste pokročili so synom? 🙂 mame podobnú situáciu v rodine

victoriab
14. jún 2023

@vahcaac v decdmbri minuleho roka zacal tvorit vety, v marci mal tri roky, uz keca normalne, len zle vyslovuje niektore pismena, slova, takze uz musime doladit len to.

vahcaac
14. jún 2023

@victoriab a kedy sa naučil ukazovať ?