icon

3,5 ročné dievčatko a zvláštne prejavy

nikaap
1. okt 2018

Ahojte , už som tu raz písala "Moje dieťa s ADHD nerozpráva" ... Konečné diagnozy ma ešte len čakajú... a chcem sa spýtať , vyrozprávať , v konečnom dôsledku už som z toho nešťastná ... Moje dieťa bolo veľmi výbušné aj vykazovalo známky sebapoškodzovania , že si búchala hlavku o zem alebo o stenu keď nemala po vôli ... ale nedavno sme sa prestahovali s partnerom do väčšieho bytu a ukludnila sa , nič z toho nerobí ... neviem či išlo o zlé prostredie pre ňu alebo či pre ňu "niečo" posobilo uzkostlivo .... Ale to presťahovanie má aj mínusy.... Začala sa pocikávať skoro každú noc a to spáva s nami na manželskej posteli zababušená a pritulená k nám... neviem si to vysvetlit , či môže byť pre dieťa stresujúce že začne chodiť do školky a že sa presťahuje ... všetko sa zbehlo tak rýchlo a môže to byť stresujúce nie?? Chce to len čas aby sa prestala pocikávať alebo nejakú radu ?? už rok je odplienkovaná a sem tam sa pocikala ale toto je nonstop ... a ďalšia vec na ktorú sa chcem opýtať... či máte skusenosti že by dieťa pri zaspávaní hladelo do blba (akoby premyslala , tak zasnene) a popritom sa hrá buď s rukami alebo sa hrá s očným viečkom , s mihalnicami... či je to normálne?? Ona má zatial určené dve diagnozy - ADHD a oneskorený vývin reči ale má aj autistické črty ... A stretla som sa tu s tým že minule keď som tu písala tak polovica mi hneď písala že autizmus atď... Ale ona je živá , lieta ako tajfún , smeje sa .... Každý kto ju videl a vychoval aj 3 deti mi povedali že je živá a to že nerozpráva , dobehne... Uvidím čo jej zistia a preto vás prosím o normálne rady , o pochopenie a hlavne nediktujte mi tu diagnozy , nie ste psychiatri , je to stránka na dávanie rád a nie psychiatrická amb cez net ... Ďakujem veľmi pekne 🙂

martakar
1. okt 2018

Prosím ťa a chodíš s ňou aj niekam na terapie alebo na logopédiu s tou rečou? Ako mama chlapčeka s VFA ti len odporučím, aby si čím skôr začala a nečakala na potvrdenie diagnózy. Informuj sa kto v okolí, čo ponúka CŠPP, logopédia, súkromné terapeutické zariadenia. Moja skúsenosť je taká, že každý pomôže aspoň v niečom a len toto je cesta vpred. Ono je v podstate úplne jedno, ako to označia, podstatné je, aby si vedela, ako s ňou pracovať. Budeš mať tiež väčší kľud v duši. A aj jej pomôže, keď nájdete nejaké smerovanie. Inak to pocikávanie môže byť z tých zmien určite. Riešila by som to až, keby to pretrvávalo aj po určitom čase. Sťahovanie a škôlka je určite dosť na spracovanie pre také malé dieťatko.

renatka100
1. okt 2018

@nikaap aj moja dcera sa pocikavala do 6 rokov takmer kazdu noc. Zodrali sme jednu pracku. Potom to zrazu pred skolou prestalo. Neviem cim to bolo ale prezili sme to a odislo to same. Treba trpezlivost a pred spanim od 5 dnat na maly prijem vody. Treba radsej cez den nukat viac. A hlavne ziadny caj od poobedia.

sense
Autor odpoveď zmazal
atelou
1. okt 2018

Ako spolu komunikujete ak nerozprava? Karticky, znaky? (nas syn nerozpraval do 5r) Aj take dieta sa potrebuje nejako vyjadrit. Necakat a najst "spolocnu rec". Pozri na istagrame nick spolu_aut, sice o auti dievcatku, ale pekne ukazane ako komunikovat s dietatom, ktore nerozprava.

lucka227
1. okt 2018

@nikaap to pocikavanie by som skor riesila tym, ze ak ide o 8 spat, napit o siedmej pri veceri a dost. Nase to tak maju a nikdy sa nepocikali. S tym ze tesne pred spanim vycikat a trebars ked ides spat tak ju jemne preber a daj na nocnik-nie v spanku! Ale aby si to uvedomovala. Co sa tyka pohladu do blba pred spanim aj moja to robi, zahladena a natahuje si vlasy a robil to zevraj aj manzel ako dieta 😁. A ta rec, jednoznacne logopodicka, sestra ma syna, mal 3r v lete a nerozprava, chodia na logo a vidia zlepsenie. Ta skolka je urcite velky stres, hlavne pre nerozpravajuce dietatko. Drzim palce, malinka urcite vsetko dobehne, chce to len viac popracovat.

babulina
1. okt 2018

Nas vyse 8rocny syn akurat isiel do SvP, a mame dohodu s pani ucitelkou ze ho bude v noci davat cikat, aby nebol mokry plus ma pre istotu nepremokavu plachtu so sebou. Naozaj nema zmysel vo vasom veku to silit, v nasom pripade je to problem psychika - jedna sa o utlocitne dieta, ktore vsetko preziva. vekom z toho urcite vyrastie len potrebuje cas.

prevenar
1. okt 2018

@nikaap z prvom rade zistuj si o tom nieco sama . YOUTUBE je tvoj kamarat. musis s nou denne cvicit . su na to metody. ak sa jej budes zvysene venovat potrebnym sposobom mas sancu, ze ju z toho stavu vysekas von. urcite k nejakemu zlepseniu pride. zacni chodit k odbornikom na taketo deti ..urcite logopedia . na "diagnozy" urcite necakaj , studuj a trenuj s nou.

nikaap
autor
1. okt 2018

@martakar Dobrý deň , malá chodí do špecialnej školky v Banskej Bystrici a tam si ju chvália že je dobrá, všetko spapá atď ... Tam sú odborníci ako napriklad psycholog , logoped , fyzioterapeut pre postihnutejsie detičky... Myslím že tato skolka jej vela dá... predtym ako nastupila do skolky sme rok chodili k logopedicke len ziadne vysledky neboli ... neviem ci je to tym ze sme tam chodili raz za tri mesiace co je podla mna malo alebo tym ze sme tam neboli v amb. ani polhodinu ... niekedy 20 minut a niekedy viac .... to je podla mna malo na to aby dieta napredovalo ... doma sa s nou rozpravam aj pri vareni opisujem cinnosti ... a zasa ona neni uplne nema len "hapka" ako ročné dieťa ... nechcem cakat na urcenie diagnozy lebo to je na dlhe trate stale cakat a cakat ... chodim s nou ku psychiatricke , tá mi nechce povedať co si mysli ... ked som na kukla do zaznamov tak tam mala napisane F 90.0 a F90.1 co je tá hyperaktivita ... ale raz tam napisala ze neni vylučená vývojovo pervazívna porucha ... neviem ako s nou pracovať ako mam k nej zmenit pristup a aký typ hier mam s nou vykonávať ... V novembri mám ísť s nou na neurologiu na EEG a netusím ci sa dá týmto vysetrením vylúčiť autizmus lebo vraj sa tym najcastejsie zistuje epilepsia ..

nikaap
autor
1. okt 2018

@renatka100 po 17.00 jej uz piť nedávame iba ked veceriame niečo suchsie (ryžu napr.) inak jej vecer nedavame ... a pred spanim cca o 8 ju dávam cikať tak niekedy sa vyciká niekedy nie .. 🙂

nikaap
autor
1. okt 2018

@atelou moje dieťa rozpráva ako ročné dieťatko ... hapka , inak je celkom ukecané ..:D dorozumievame sa tak ze mi ukaže rukou čo chce alebo ked nevie ukazať tak hadam co chce ... samozrejme zakladne potreby rozoznam ako je hlad , smad , niekedy si to co chce zoberie same je to maly vymyselnik :D alebo ked chce cikať tak povie "ci-ci" a ked kakať tak "fuj"

nikaap
autor
1. okt 2018

@prevenar ja mám o tom zistené vela veci ... Chodim s nou kadetade po doktoroch , logoped a psycholog vylučilli autizmus , vsetci v mojom okoli by vylucili autizmus , len jednej doktorke vstupilo do hlavy ze to moze byt aj to ... v novembri ideme na neurologiu na eeg ... treba sa najprv spytat ci s nou chodim po doktoroch a nie ci cakam na diagnozu ktora mi spadne priamo z neba ... a youtube ma byt moj kamarat?? intuicia matky ma vediet ako s dietatom sa hrat a nie youtube ... mozu tam byt skvele rady ale radsej budem s malou vonku pustat sarkana ako sediet doma za youtubom a pocuvat vreskot dietata ze sa jej nevenujem.

martakar
1. okt 2018

@nikaap Aha, jasné. Super to určite robíš! 🙂 V tej škôlke by ťa mali tiež vedieť nasmerovať. Neporadili nič? Inak ona ešte len teraz v septembri nastúpila? To je podľa mňa ešte dosť skoro, aby bolo vidieť nejaké reálne výsledky. Čo sa týka tej logopédie, tak to je asi problém všade. Aj my chodíme len tak raz za 2 mesiace, zvyšok máme cvičiť doma. Nie vždy sa aj človek trafí na dobrého odborníka. Ja už našu logo asi zruším, lebo vidím, že vôbec nie so synom na jednej vlne a to on nemá problém spolupracovať skoro s nikým. Od toho EEG si fakt veľa nesľubuj. Náš má autizmus a na EEG mu napr. nevyšlo nič. Neviem, podľa mňa je to o ničom vyšetrenie. Skôr by som sa orientovala na praktické terapie, zisťovať v škôlke, čo by jej prospelo, keď vravíš, že tam je toľko odborníkov. Sú rôzne posluchové terapie, snoezelen miestnosti, senzorické terapie, masáže kefkou atď. vždy sa dá niečo ešte skúsiť. Držím palce, aby sa pokrok dostavil čím skôr 🙂

atelou
1. okt 2018

@nikaap A ako dobre rozumie reci? Urobi co povies? Aj deti ked sa nevedia vyjadrit su frustrovane (az agresivne).
Inac mozte skusit dietu (GAPS, GFCF), alebo viac omega3kyseliny.
A na diagnoze nezalezi, skor hladat cestu ako sa jej da pomoct. Cim skor zacnete,lepsie pre nu.

prevenar
1. okt 2018

@nikaap pozri ..rob si co uznas za vhodne ..ak uz mas vsetko zvladnute, nechapem na co potom vytvaras prispevky o rady. vsetko dobre.

nikaap
autor
1. okt 2018

@atelou niekedy rozumie niekedy akoby ignorovala alebo nevnimala...

janickacrazy
13. okt 2018

@nikaap Vieš čo ma prekvapuje? že ju prijali do špeciálnej MŠ, to na základe čoho? Len ADHD a oneskoreného vývoja reči? Napr. u nás pokiaľ dieťa nemá mentálny postih, autizmus alebo podobnú diagnozu, tak do špeciálnej MŠ ho vobec nezoberú. Moj syn má 3 roky, nerozpráva skoro vobec, má oneskorený vývin reči, ešte má aj plienky aj cez den a chodí do normálnej MŠ. Inak to, že sa ti v noci pocikáva tak to vobec nerieš, do 5 rokov je to v norme aj podľa odborníkov, riešila som to s najstarším synom. Od 5 rokov sa možu na to dať lieky, dovtedy len úprava pitného režimu.

nikaap
autor
12. nov 2018

@janickacrazy dobrý deň, prepáčte že neskoro píšem. Preto chodí do ŠMŠ lebo jej diagnóza je v štádiu riešenia, ešte sa nevie na 100% ci sa jedna o adhd... Zatiaľ to ma určené, ale nevylučujú odborníci autizmus... Ma nejake auti črty... A tu v BB konkrétne by ju nezobrali nikde do normálnej škôlky, lebo vidno ze s ostatnými deťmi by zaostávala... Hoci si myslím ze by ju zdravé deti ťahali vpred... No taky je tu systém..