3-ročné dieťa a rodičia v jednej izbe
Ahojte.Nájde sa tu niekto s podobným názorom?Myslím, že na tom nič nie je,ke´d naše 3r.dieťa spí s nami v spálni. K manželskej posteli máme priloženú ďalšiu veľkú posteľ a tak spíme a hlavne nevadí nám to. Viacej sa stretávam s mienkou, dať dieťa do svojej izby a to čím skôr.1. Pre pohodlie rodičov?Ja by som mala menšie pohodlie, keby som niekoľkokrát za noc šla pozerať dieťa do jeho izby, lebo by mi to nedalo.Vysielačky by som nechcela mať pri spaní. 2. Pre dobro dieťaťa? Takto cíti bezpečie,nebojí sa.Plánujem dať dieťa do detskej spolu so súrodencom, ke´d bude a bude väčšie. Hm, 😖
digysa, celkom si to vystihla...su vseobecne 2 pripady /okrem psychickeho, co neviem ci skor pomaha, ci nepomaha vyvoju ci spi s rodicmi alebo nie/:
1/ napriklad, 6,5r dieta, ktore nemoze spat vo svojej izbe, lebo ju nema /maly byt/
2/ a 6,5r dieta, ktore spi s rodicmi len tak... tak to je sila 😕 😀 😀
to som tiez len tak zhrnula...samozrejme v tom druhom pripade tiez neni v poraaadku ked s rodicmi spi aj mladsie dieta...4r, 3r...co chodi uz do skolky... 😔
a presne ako keby sa tu niektore mamicky chceli utvrdit, ze to je ok, co ale neni, ked jedna druhej, jasneeee, ked to tak ciiiiitite 😅 😅 😅 v pohodeeee 😅 😅 😅 , nech skolkarik-skolacik s vami hajuskaaaa 😅 😅 😅
ja by som sem skor ani nenapisala kvoli hanbe a nie aby som sa nebodaj tym ako keby chvalila a cakala na odpovede od mamiciek, ktore so mnou akoze sucitia, ze to je ok, co teda rozhodne neni! 😕 😅
🙂 A este by som dodala, ze zo zaciatku som ju aj uspavala, ale teraz ju necham u nas v posteli samu, mam kopec prace a necham to na nu
Niekedy nezaspi a caka na mna, ale vacsinou uz spinka, zvyka si. A v skolke spinka a ona je iny zavislak na mne, takze ak dieta v skolke nespi, tak problem bude asi inde. Nech mu daju jeho oblubenu hracku, mozno to pomoze 🙂
mám 4 ročnú dcérku a bývame v 2izbovom byte a spáva snami v izbe, problém je že sa budeme sťahovať do 3izbového a tam bude mať izbu ale neviem si predstaviť ako tam zaspí. tu robí cirkus ked má ísť sama spať. 4 roky som ju uspávala že som si s ňou ľahla a škrabkala chrbátik. dnes sme ju dali spať samú a velmi plakala až kým od revu nezaspala a zlyká ešte aj teraz. takto ju trápiť na to nemám srdce ☹
hehe, kto by neplakal...a kto by chcel odist ked jej 4r skrabkas chrbatik, uspavas... do skolky asi nechodi predpokladam... fuuuuu, komu je lepsie...
sa ti cudujem, este k tomu druhe babo...4r dieta ma byt uz davno samostatnejsie 😉
@kika29 ja mam zatial len jednu dcerku neboj pride den ked sa sama od seba osamostatni.moj svokor mi vravel ze on spaval s maminkou do 6rokov 😵 moja spinkavala od prveho dna v nemocnici az do teraz pri mne a bez mila babicka tecka na chrbte nezaspala a skrabkanie pozna tiez dobre 😵 az jedneho dna mi kruto oznamila ze ona ide spinkat sama do izbietky,normalne som prezila sok a tu noc aj preplakala lebo ona sa tam naozaj ulozila a prespala az do rana a mne bolo taaaak strasne smutno a odvtedy tak spinkava sama alebo nerobi sceny a povie maminka dnes budem spat pri tebe a zajtrav izbicke.mozno ale tvoja ma pocit,ze ak ma sestricku ze ju uz pri sebe nechces mat a ziarli.
@kika29 presne v tomto vidim problem, ked matky nechaju dlhodobo spat dieta v ich posteli. Ja by som tiez nemala nervy, keby mi dieta plakalo, ze chce ist ku mne. Ja som ten pripad zazila u sestry. Tiez sme ju nechali v maminej posteli az do 6 rokov. Nikto to nedokazal prelomit...dost nast to trapilo.
Ja som si zobrala priklad zo sestry a som velmi rada, ze nemusim s placom a krikom odnaucat deti na ich postielky...raz tam aj tak musia ist. 😒
Ak jej budes robit izbu, tak ju zdekoruj tak, aby sa jej velmi pacila...berte to ako odmenu, ze je velka sestra a nie ako prikaz, ze tam MUSI spat. Do postielky jej daj nejake babiky, hracky. A este malickost ja tiez uspavam obe deti doteraz tak, ze ich hladkam a skrabkam a hovorim rozpravky s tym rozdielom, ze su vo vlastnych posteliach.
@mirka414 to mi trosku pripada utiahnute za vlasy, ze by som plakala preto, lebo dieta spi vo vlastnej posteli....o izbu dalej..... 😅
@digysa to bol zart 😒 ze som preplakala,jednoducho mi bolo celu noc smutno lebo to bola prva noc,sok bolo ze to povedala len tak hodinku predtym nez som ju isla ulozit ..myslela som ze dobehne ale ona nic len si spokojne odfukovala 😀 .moja to zvladla bez nareku a ja v tom vobec nevidim problem ze dieta spi s matkou do 6rokov je trochu dlho,ale 3-4roky su podla mna v norme kym malinka pochopi ze jej izbicka a postielka na nu cakaju.
@mirka414 😎 ved preto....ja som zo zaciatku nechavala syna so mnou v posteli, kym nezaspal a potom som ho preniesla. Ale ked nahodou plakal a chcel byt so mnou, tak som nezazmurila celu noc oko. Len som ho pocuvala dychat. A samozrejme sme sa s manzelom bali, ze ho v noci udusime. My sa dost prehadzujeme.
U nas by to nefungovalo.....Ja si radsej lahnem so synom, alebo s dcerkou do ich postele...niekedy spime spolu az do rana. Ale zasadne v ich izbach. 😉
@kika29 my tiez 2i...ale ide o to, ze ma svoju izbicku a neni problem so spanim a ani nemala, ziaden plac, ale takto kebyze ju mam teraz davat do jej izby...plac, nervy, stres, chybala by mi pochopitelne... takze radsej bezbolestne dieta vo svojej posteli a izbe /ak su podmienky/ a nie s rodicmi...a take velke.../otazne je, co je pre koho pojem "velke"/
@hanka274 no my máme len spálňu a obyvačku a kedže mm je dosť dlho hore tak spáva somnou hlavne v izbe. viem že je velká a sama by už mala spávať . ja som už dávno chcela zrušiť obývačku ale mm nechcel. tak sme spávali spolu samozrejme že ona už na svojej válende.
@mirka414 viem že aj mne bude smutno ale musíme to nejako prelomiť. a ako vravíš ona vie že Lea bude pri nás v spálni a trocha žiarli..
@digysa zariadovať budeme spolu izbičku. ona si vyberie farbu samozrejme nato dohľadnem a budem ju chodiť uspávať do izby. horšie je že ona je cestovatel a počas spania sa prevaluje. stalo sa že aj spadla s válendy. ešte toto musím nejak vyriešiť
no my mame zase obyvacku-spalnu a hankinu detsku.
pohodka jahodka, niekedy na nervy, uz sa nevieme dockat stahovania do domu...hehe, teda stahovania ako takeho ani nie, skor uz zabyvania...xixi
urcite, ja si to stale uzivam, aj ked manzel uz nie je taky zhovievavy, mala ho aj do hlavy kopne 🙂 no ale pokial chce byt s nami a nemam druhe dieta, tak to tak necham, je to super 🙂
@hanka274 pre mna je moja malá ešte malá 😉
Spať spoločne v jednej izbe má veľa výhod. Podľa spánku dieťaťa zistím, či ho niečo netrápi, či prvé príznaky ochorenia....Však deti ako dorastajú samé postupne zatúžia po vlastnom súkromí. Ale v takomto veku prináša spanie v jednej izbe skôr viac výhod ako nevýhod.
ahojte.... no moj maly stale spi s nami...medzi nami v posteli... snazim sa ho to dlhsie odnaucit a naucit ho spat vo svojej izbicke, ale on neskutocne place a place... predvcerom mi zaspal a o pol noci k nam dofrcal ze on tam spat nebude a nebude, on chce spat s nami 😒 Vcera som si lahla do postele v jeho izbe ze mozno tak zaspi ked budem ja hore a on dole v posteli (poschod.) a on ma normalne nechal samu... zdrhol do spalne za ocinom... no neviem ako na neho.
Teraz cakame babatko a on bojim sa ze ma kopne do bruska, tak najma kvoli tomu chcem aby spal sam. Len on nie a nie a nie...skusala som kadeco a nic nezabralo. Po dobrom to nejde, a ked nakricim tak je to este horsie. Myslite ze mu mam dat chvilu este cas??? 🙄
@bzuco
dakujem za odpoved...
dnes do rana sme spali spolu v jeho izbicke, lebo manzel mal nejaku virozu, tak sme sa radsej odstahovali :D, no ale to bola noc, doobeda mi bolo zle, co som bola nevyspata, ubolena...lebo on samozrejme nechcel spat bezomna, tak som dvakrat usla hore na postel sa natiahnut ked zaspal ale po nejakom case sa vzdy zobudil a prisiel za mnou,...tak som bola straaasne dolamana... ach... nemam na to nervy, ale skusim este aj dnes ci to nebude lepsie o trosku. Predsa len to bola prva noc v jeho izbe... (myslim cela az do rana) 😉
ja myslim, ze kazdy nech si urobi, ako mu vyhovuje🙂 nas syn ma svoju postel v svojej izbe a jednu v spalni..mava obdobia, ked spi pol roka v izbe bez problemov a potom zasa spava v posteli v spalni......nie medzi nami, ale na svojej posteli.nikomu to nevadi, vsetkym nam to vyhovuje🙂.predpokladam, ze do puberty s nami v spalni nevydrzi 😀 a nech si o tom kezdy, vcetne mojich rodicov mysli, co chce, nadalej to budem riesit tak, ako to vyhovuje nasej domacnosti. Dovolim si podotknut, ze nie je rozmaznany, ani bojazlivy, v zivote sa mi nepraskol o zem, ak by nahodou niekto chcel rypat do toho, ze to by mohol byt dovod🙂takze.......ak rodicom dieta v spalni prekáža, nech ho daju do vlastnej izby, ak im vyhovuje byt spolu, preco nie?.-)
@mirkau rob ako uznas za vhodne, Tvoje dieta, Tvoja rodina. Ak Ti vyhovuje, ze je v spalni je to ok. Ja som s malym spavala v jeho izbe do 1,5 roka. Potom sme sa snazili, aby spal sam.Ale neslo to niekolkokrat ma v noci volal, takze som tam velakra aj aostala spat. Toto trvalo do 3 rokov.Ked sa mu narodil bracek, tak som ho nastahovala k nam do spalne,lebo robil taky bordel, ze sa to nedalo vydrzat. Manzela som prestahovala do detskej. Teraz uz zase spi sam vo svojej izbe, ale trvalo to 3 mesiace. Niekedy prespi celu noc, niekedy ma vola 4 krat za noc. Len aby som ho pozrela a potom spi dalej.
ahoj mirkau
ja s Tebou suhlasim, myslim si, ze je to spravne... minimalne moja zivotna filozofia mi dovoluje suhlasit s tym, co tvrdis a vyznavas a teda mam v tejto veci pokoj ;)
ja som tak isto spala s nasimi dlho, dlho a nie som sama 🙂 mame to v rodine zauzivane. dokonca aj moja maminka sa este zvykla suchnut k mamke do postele, hoci mala uz 18... ;) dieta, ktore citi blizkost primarnej osoby, na ktoru je naviazane a ma s nou pozitivnu vztahovu vazbu prospieva hlavne po emocionalnej stranke, viac si veri a v zivote ma akusi vnutornu istotu, ktora mnohym v dnesnej dobe chyba.
o.i. po rokoch stravenych z zahranici som dospela k zaveru, ze ten ich tzv. studeny odchov detom pomoze akurat tak v tom, ze su samostatne, no chyba u nich to ludske, co sa neda poriadne vyjadrit slovami. jedznoznacne som za to, aby bola matka dietatu nablizku (v tomto kontekxte fyzicky) a utisila ho, ze je v bezpeci. to je to najlepsi, co moze matka dietatku dat.
pride vek, ked si dietatko samo povie, uz dost, uz chcem byt samo a mat vlastne sukromie...
sama mam dve malicke deticky a s manzelom spime vsetci styria v jednej izbicke... spinkaju velmi kludne a pri naznaku placu sa ukludnia, ked ich nezne pohladime, prip. im sepneme laskave slova do uska. obe deticky nosime v Manduca-e / baby vak ked boli prilis malicke / kojila som na poziadanie a kojim vlastne obe doteraz 🙂 a tak... taktiez pouzivam latkove plienky, ktorym som sa najskor dlho branila, no to bolo este pred tym, ako som zistila, ze su uplne fantasticke a ze s nimi vlastne ani neni tolko prace a je to dobre ekonomicke, ekologicke a ergonomicke riesenie pre dnesnu dobu (spociatku mi to prislo nechutne a nerozumne a neefektivne, co sa casoveho manazmentu tyka)
chapem vsak, ze pre niektore mamicky to moze byt vycerpavajuce, kazda sa nachadza v inej situacii, kazda ma inak narocne dietatko, nie kazdej to pracovna vytazenost ci zivotna situacia umoznuje... napriek tomu je vsak pre mna osobne toto ta spravna volba. Iba zeby som v buducnosti zmenila nazor ;) (co je pochopitelne zakladnym pravom kazdeho cloveka na zemi 🙂 )
ps: pre kritikov odporucam precitat Koncept kontinua (Jean Liedloffová) kuk napr. sem: http://www.najnakup.sk/Porovnaj_knihy-socialna-...
presitajte si aspon recenziu... 🙂
@mirkau neboj je to uplne normalne a prirodzene a tie co tu písu tie bludy podla mna niesu normalne 🤐 zaqlezi od viacerych faktorov ked cléovek nema moznosti maly byt tak co mas robit? a jasna vec ze to takto vyhovuje ja si tiez neviem predstavit ze by som v noci behala ku detom v jednom kuse chore ked sa dusia maju horucky ....... a ja by som s nimi v izbe nebola takto hned viem ked dieta stena ze mu nieco je keby som spala v inej izbe tak to nepocujem a v noci ked zacne grcat pri crevnej chripke neviem si predstavit ze by som drichmala v inej izbe a moje 3rocne dietatko by lezalo v zvratkoch a este by sa zadusilo ako by chudacik prisiel za mnou do spalne JE TO UPLNE V PORIADKU ked rodicia spia v jenej izbe s tak malym dietatom na odluzenie do svojej izby kludne staci dat skolacika 😉 skor ani za nic by som nedala
Ahojte!Diskusia ďalej trvá, ako čítam.Ja som ju začala a teraz ju dopoviem, ako to skončilo s tým spaním. So synom, kt. mal pred narodením súrodenca cez 2 a pol roka, sme spávali v jednej izbe dobrovoľne a radi. Po pôrode tiež a bez problémov s rušením. Druhé dieťatko,dojčiatko otočilo hlavu doboku, prst strčilo do úst a zaspalo. Nerušilo ho ani čítanie rozprávky staršiemu, ani malé svetlo. Staršieho nerušilo nočné zamrnkanie-vypýtanie si mliečka, lebo mamina bola pri ňom,nič sa nezmenilo v stereotype. Keď boli istý čas koliky,plač u dojčaťa, preniesli sme ho do druhej izby, spával s ockom.Starší spával so mnou, lebo bol na mňa naviazaný tým väčšmi, že žiarlil na mladšie.Keď som šla utišovať mladšie, starší sa budil, chodil za mnou, stál pri mne a žiarlil a žiarlil,plakal,aby som išla spinkať.Nebol vyspatý a všetci sme boli vynervovaní. Naspäť sme sa popremiestńovali do jednej izby.Keď som utišovala mladšieho, starší bol pokojnejší, lebo som od neho nikam nešla a bola som tam aj preňho súčasne.Koliky,plač, na ktorý si starší zvykol, časom prestali.Detskú sme zriadili väčšiu, dali do nej mladšieho-8.mes.a ocka, na skúšku.Druhý deň nato starší-už cez 3roky, vyhlásil, že bude spať s bračekom v detskej.A hotovo, tak sa to skončilo. Všetko chce svoj čas.
Keby som dala staršieho pred pôrodom mladšieho alebo tesne po narodení mladšieho do samostatnej detskej, pripadala by som si ako vo svete zvierat, keď samica vytisne staršie, lebo pudovo ide o záujem mladšieho.Som názoru ako Morningdew, čiže s láskou, neurýchlene, obetavo.Nenadiktovali sme niečo staršiemu, ale sám nás postavil pred hotovú vec, keď bol na to citovo pripravený.
Ďakujem za všetky názory.
Ahoj Mirkau.
Ako dobre, ze ste starsieho 'nevytisli', ako dobre a mudro ste sa rozhodli! 🙂
Ani my nie sme donuteni malymi zivotnymi priestormi tlacit sa v jedej izbe. Priestory mame pomerne velke... Je to nase slobodne rozhodnutie a vsetci sa z toho tesime 🙂
Prajem vsetko dobre a vela krasnych spolocne stravenych chvil 🙂
moj misko ma 15 mesiacov a spava s nami v spalni.spi v postielke,rano sa okolo siedmej prebudi a to si ho berem k nam do postele,kojim v lahu a spime potom spolu do dakej desiatej.takto nam to vyhovuje a takto to bude az do buducej jari.a teda ked bude mat misko zhruba 2 a pol,tak ho budeme ucit na jeho izbicku.a mam na to svoje dovody. tento rok sa budeme snazit o druhe babo a chcem,aby misko vedel spat sam vo svojej izbe, ked sa druhe dietatko narodi,aby ono mohlo byt potom s nami v spalni a nerusilo miska ked bude v noci plakat.a maleho chcem ucit na postielku az o rok na jar,ked uz nebudem musiet kurit v dalsej izbe kde maly spavat bude.takto aspon dalsiu zimu za kurenie usetrim 😉 a najhlavnejsi dovod je,ze mne sa s malym krasne spi.v noci mame odtiahnute zaluzie a ja sa casto budim a prevraciam a vzdy sa pozriem na maleho ako spokojne spinka a to je uplne nadherny pohlad.zboznujem to. a tak si to chcem dlhsie vychutnavat-jasne,ze ho u nas do matury nenecham 😀 ,ale podla mna tie 2 a pol roka ci 3,4 roky...to je stale ok.a vlastne to co vyhovuje jednemu rodicovi,nemusi inemu.takze ak niektori rodicia chcu spat s detmi spolu s jednej izbe aj 10 rokov,tak nech.kazdy nech si to zariadi,tak ako jemu vyhovuje,nik nema pravo dane rozhodnutie kritizovat 😉
@hanka274 Nedá mi nereagovať na tvoje "super" názory o ktorých si nebodaj presvedčená, že sú tie PRAVÉ a jedine DOBRÉ. Hrozné čítať samoľúbe príspevky tohto typu.
... a ešte tá veta,... " že by som sem nenapisala kvoli handbe.... " preboha veď toto je diskusia, poradňa o akej handbe to tu píšeš!!!!
@morningdew Ty si to vystihla nádherne!!! 😵 Toľko lásky a citu, ktorý idete z tvojho príspevku, to je radosť.
Potom si človek povie, že chvalabohu. Ďakujem. A prajem krásny deň.
Ešte som zabudla dodať, že moja malá má detskú, čiže priestormi to nie je 😝 , spí vo svojej postieľke s nami v spálni (a nepotrebujem sa utvrdzovať, či je to správne - lebo ja cítim, že JE). Prespinká mi celú noc od 2 týždňov - aj ked bola kojená, čiže spokojné dieťatko.
@morningdew, krasne si to napisala 😵 o tej knihe som uz pocula, dnes sa chystam do mesta, tak si ju kupim v pantarhei, uz som zistovala, ci ju maju 🙂
my spavame vsetci styria v jednej izbe, bala som sa, ked sa narodi drobcek, ze sa nikto nevyspime, ze sa budem rusit, ale dopadlo to nad moje ocakavania, malinka v noci vobec neplace, ked ju pocujem, ze sa prebudza, len ju vezmem z postielky, nakojim a spinka dalej... 🙂 plakavala len prvy mesiac, ked mala koliky, aj to vzdy max. do 20-tej hodiny, potom pekne spinkala... moja starsia sa este teraz zvykne v noci prebudit, ze mami nieco skarede sa mi sniva a ja jej len poviem neboj sa tu som, to ju upokoji, lahne na druhy bok a spi dalej 🙂
poznam ludi, co si postavili nove dome a detske izby pre svoje uplne malinke deti situovali na opacny koniec domu ako je ich spalna, vraj aby sa nerusili, co mi pride velmi smutne, ked sa rodicia takto separuju od svojich malych deti...a co robia teraz po nociach? behaju cez cely dom, ked raz zamrcni jeden a raz druhy, dakujem pekne 😝

Nechcem sa nikoho dotknut, ale to "pohodlie" spat s dietatom do nekonecna maju vacsinou rodiny, ktore bohuzial inak urobit nemozu.
Su samozrejme deti, ktore sa velmi boja, su prilis citlive....ale dieta potrebuje svoje sukromie tiez a miesto na spanie tak isto, ako aj rodic.
Ak vam to vyhovuje, ze spite s dietatom v posteli, tak by ste sa nikoho nepytali, ci je to v poriadku.....Pripada mi to ako, keby ste sa chceli utvrdit, ze je to este stale v poriadku, ked dieta s vami spi v 3-om, 4-om,....roku ich zivota. Zda sa mi, ako keby mirkau vahala nad tym, ci robi spravne....
Napr. ja mam deti vo svojej izbe od 6-mesiacov. A nepotrebujem od nikoho, aby mi utvrdil, ci je to spravne, alebo nie....
A dat radu rodine zijucej v garsonke, ze ma dieta dat do vlastnej izby by asi moc nepomohlo... 😅